Γιατί ο Τσίπρας κατέθεσε την πρόταση μομφής κατά του Σταϊκούρα

Γιατί ο Τσίπρας κατέθεσε την πρόταση μομφής κατά του Σταϊκούρα

Κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν τη συγκεκριμένη κίνηση ως διέξοδο από την αντιπολιτευτική αμηχανία που είχε περιέλθει η αξιωματική αντιπολίτευση - Στον στενό κύκλο του Τσίπρα η απόφαση

staikouras-tsipras-0
Απόδραση από την ατέρμονη ομφαλοσκόπηση και διέξοδο από την αντιπολιτευτική αμηχανία επιχειρεί, όπως εκτιμούν και δικά του κορυφαία στελέχη, ο ΣΥΡΙΖΑ με την πρόταση μομφής που κατέθεσε αιφνιδιαστικά το απόγευμα της Πέμπτης κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, με αφορμή τον νέο πτωχευτικό κώδικα. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε διαπιστώσει εδώ και ημέρες ότι η αντιπολιτευτική τακτική του κόμματός του είχε φτάσει στα όριά της, ενώ τα εσωτερικά προβλήματα παρέμεναν, με τα συντροφικά μαχαιρώματα να δίνουν τον τόνο και να καθορίζουν τη δημόσια εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ, απογοητεύοντας ακόμα και τον πυρήνα της εκλογικής του βάσης. Το γεγονός δε ότι τα τελευταία γκάλοπ έδειχναν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίευσης να πέφτει κάτω κι από το ψυχολογικό όριο του 20%, την ώρα μάλιστα που η κυβέρνηση υποχωρούσε σε ποιοτικούς δείκτες των δημοσκοπήσεων, φανέρωνε την εκκωφαντική αδυναμία να εκμεταλλευτεί οποιαδήποτε φθορά της ΝΔ.

Το επιτελείο του κ. Τσίπρα είχε διαπιστώσει επίσης ότι τα θέματα της πανδημίας είναι δύσκολο να τεθούν στην κορυφής της αντιπολιτευτικής κριτικής εξ αντικειμένου, ενώ και στα εληνοτουρκικά ο διχασμός που υπάρχει εντός του ΣΥΡΙΖΑ δεν επιτρέπει ούτε μετωπική σύγκρουση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ούτεένα σαφές μήνυμα από την Κουμουνδούρου.

Με την κατάθεση και συζήτηση στη Βουλή του νέου πτωχευτικού κώδικα, ο κ.Τσίπρας εκτίμησε ότι το συγκεκριμένο πεδίο είναι το πλέον πρόσφορο για την εκδήλωση μίας αντιπολιτευτικής πρωτοβουλίας, ικανής να καθορίσει για λίγο έστω, την πολιτική αζέντα. Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση ελήφθη σε πολύ στενό κύκλο στελεχών, αργά το μεσημέρι της Πέμπτης, υπό τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος και το ανακοίνωσε στη συνέχεια στην Ολομέλεια της Βουλής. Η απόφαση δεν διέρρευσε νωρίτερα με αποτέλεσμα ο αιφνιδιασμός τουλάχιστον να επιτευχθεί.

Όπως έλεγαν συνεργάτες του στόχος της κίνησης αυτής είναι να ορίσει ο ΣΥΡΙΖΑ την πολιτική ατζέντα ως «εκφραστής των καίριων λαϊκών προβλημάτων».

Αναγγέλλοντας την πρωτοβουλία ο κ.Τσίπρας ζήτησε «να ξεκινήσει άμεσα η τριήμερη συζήτηση, να αναγκαστεί να έρθει ο κύριος Μητσοτάκης που κρύβεται σήμερα» και πρόσθεσε, απευθυνόμενος πως προς τα κυβερνητικά έδρανα πως «δε θα σας αφήσουμε να κατεδαφίζετε τη προστασία της πρώτης κατοικίας και να πτωχεύετε τους Έλληνες σαν τους κλέφτες».

«Tη στιγμή που η χώρα βιώνει μια πρωτοφανή υγειονομική και πολιτική κρίση, η ΝΔ πάει να ρευστοποιήσει την περιουσία του κόσμου» περιγράφουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αιτιολογώντας την τακτική αυτή κίνηση, η οποία φιλοδοξεί να σηματοδοτήσει μια εντυπωσιακή στροφή σε μια πιο μαχητική, αντιπολιτευτική τακτική.

«Εκτελείτε το συμβόλαιό σας με τους τραπεζίτες και με τα funds» τόνισε, άλλωστε, ο κ. Τσίπρας προς την κυβέρνηση θυμίζοντας έντονα τη ρητορική της προ κυβερνητικής περιόδου του ΣΥΡΙΖΑ εποχής, ασκώντας ταυτόχρονα οξεία κριτική για τους χειρισμούς της πλειοψηφίας και στα ελληνοτουρκικά.

Η εφ’ όλης της ύλης κριτική από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε και η βασική αιτία της σημερινής πρότασης δυσπιστίας, καθώς η Κουμουνδούρου αναζητά εναγωνίως όλο το τελευταίο ένα κοινωνικό ζήτημα με «πλατιά απεύθυνση», ώστε να επανέλθει δυναμικά στο κεντρικό δημόσιο διάλογο με όρους επίθεσης.

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: Νέα μεγάλη άνοδος με 882 νέα κρούσματα - 15 θάνατοι

Πρόταση μομφής για τον Σταϊκούρα καταθέτει ο Τσίπρας

Oruc Reis: Πλέει με ρότα δυτική προς τη Ρόδο - Δείτε χάρτες με την πορεία του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης