Σταθάκης (ΘΕΜΑ 104,6): Στον ευρωπαϊκό μέσο όρο το κόστος του “Μένουμε Όρθιοι ΙΙ”

Σταθάκης (ΘΕΜΑ 104,6): Στον ευρωπαϊκό μέσο όρο το κόστος του “Μένουμε Όρθιοι ΙΙ”

«Μπορούμε να κινηθούμε χωρίς να αγγίξουμε το μαξιλάρι» σχολίασε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ

STATHAKIS
Τους βασικούς άξονες του “μεσοπρόθεσμου κυβερνητικού προγράμματος” του ΣΥΡΙΖΑ περιέγραψε στον ΘΕΜΑ 104,6 και τους Μπάμπη Κούτρα και Νίκο Φελέκη ο πρώην υπουργός, Γιώργος Σταθάκης, έχοντας την ευθύνη του προγράμματος.

Διευκρινίζοντας ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν εφάπτεται με το χθεσινό “έκτακτο” πρόγραμμα που παρουσίασε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας για την πανδημία στο Ζάππειο υπό τον τίτλο “Μένουμε Όρθιοι ΙΙ”, ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι η κυβερνητική πρόταση που επεξεργάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ “θα επικεντρώνεται ουσιαστικά στην επόμενη μέρα”, έχοντας “στο επίκεντρό της την πράσινη μετάβαση, τις κοινωνικές ανισότητες, αλλά και θέματα δικαιωμάτων και δημοκρατίας”.

Στον αντίποδα, ο κ. Σταθάκης εξήγησε πως το χθεσινό τετράμηνο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ καλείται να απαντήσει σε “δύο επίμαχα θέματα”, δηλαδή «τι πρέπει να κάνουμε φέτος, για να μην είναι 10% -αλλά λιγότερο- η ύφεση και πως μπορούμε να συγκρατήσουμε μια τάση, για να μην φτάσει η ανεργία σε μη ανεκτά επίπεδα» τόνισε ο κ. Σταθάκης.

Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι είχε ολοκληρωθεί μάλιστα το κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματος μια εβδομάδα πριν την πανδημία, αλλά τίθεται υπό αναθεώρηση πλέον λόγω της διπλής κρίσης, υγειονομικής και οικονομικής. Κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή αποστροφή του Πρωθυπουργού ότι δεν θα υπάρξουν εκλογές στο άμεσο μέλλον, “εμείς ετοιμάζαμε το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και την μετεξέλιξή του στον νέο πολιτικό φορέα” με αφορμή το Συνέδριο και πρόσθεσε ότι “η αντιπολίτευση έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι αν κάνει αυτήν την επιλογή η κυβέρνηση, εμείς είμαστε έτοιμοι”.

Αναφορικά με την χρηματοδότηση του χθεσινού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, “είναι κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο” δηλαδή 7-8% του ΑΕΠ, ενώ αναφορικά με την προέλευση των χρημάτων, “έτσι όπως παρουσιάστηκε, δεν αγγίζει τα ταμειακά διαθέσιμα” δήλωσε ο κ. Σταθάκης. Οι τρεις πηγές χρηματοδότησής του είναι σύμφωνα με τον ίδιο ο επαναπροσανατολισμός πόρων του ΕΣΠΑ, ευρωπαϊκά προγράμματα (όπως το SURE) και η αναπτυξιακή Τράπεζα. “Θεωρητικά, μπορούμε να κινηθούμε χωρίς να αγγίξουμε το μαξιλάρι” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης.

Κλείσιμο
Παράλληλα, “δεν ρίχνουμε όλα τα λεφτά τώρα” υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης και εξήγησε πως στο χθεσινό πρόγραμμα το κράτος εμφανίζεται ως εργοδότης, επενδυτής για τις επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα (με εργαλεία όπως η αναπτυξιακή τράπεζα και οι μικρομισθώσεις), αλλά και με ένα κοινωνικό πακέτο για 1.9 εκατομμύρια ανέργους και εργαζόμενους με ελαστικές μορφές. Αναλύοντας το συνολικό κόστος της πρότασης του “Μένουμε Όρθιοι ΙΙ”, ο πρώην υπουργός τόνισε ότι 3,5 δις ευρώ θα κατευθυνθούν στην εργασία, 3,5 δις στο κοινωνικό εισόδημα και 3,8 δις στις επιχειρήσεις, “για να στηριχθεί όλο το σύστημα”, κατέληξε.

Ειδήσεις σήμερα:

Μενδώνη στον ΘΕΜΑ 104,6: Θα ανοίξουν θέατρα και σινεμά το χειμώνα όχι όμως με πληρότητα 100%

Σχολεία: Κρατάμε τα βιβλία για Σεπτέμβριο! - Α' και ΣΤ' Δημοτικού επηρέασαν την απόφαση για άνοιγμα

Μητσοτάκης: Ενισχύουμε το ΕΣΥ, μειώνουμε εργοδοτικές εισφορές, καμία σκέψη για εκλογές-ανασχηματισμό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης