Σκάνδαλο Γουάινσταϊν: Όσκαρ, BAFTA και Κάννες «γυρίζουν την πλάτη» στον παραγωγό

Σκάνδαλο Γουάινσταϊν: Όσκαρ, BAFTA και Κάννες «γυρίζουν την πλάτη» στον παραγωγό

Η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου θα συνεδριάσει εκτάκτως για να εξετάσει τις μελλοντικές τις κινήσεις - Η BAFTA έπαυσε τον Γουάινσταϊν από μέλος της και οι ιθύνοντες των Καννών εξέδωσαν ανακοίνωση

Σκάνδαλο Γουάινσταϊν: Όσκαρ, BAFTA και Κάννες «γυρίζουν την πλάτη» στον παραγωγό
Η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, που οργανώνει την τελετή απονομής των βραβείων 'Οσκαρ, ανακοίνωσε ότι θα συνεδριάσει εκτάκτως το Σάββατο για να συζητήσει για τον κινηματογραφικό παραγωγό Χάρβεϊ Γουάινσταϊν εν μέσω των σε βάρος του κατηγοριών για σεξουαλικες παρενοχλήσεις, επιθέσεις και βιασμούς και "θα εξετάσει τον μελλοντικό ρόλο του μεγιστάνα του κινηματογράφου, καθώς και οποιεσδήποτε ενέργειες που απαιτούνται από την Ακαδημία".

Η Ακαδημία που έχει δώσει 81 'Οσκαρ σε ταινίες παραγωγής των εταιριών του Γουάινσταϊν, Miramax studio και Weinstein Company, "θεωρεί ότι η συμπεριφορά που περιγράφεται στις κατηγορίες σε βάρος του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν είναι απεχθής, αποτροπιαστική και αντιδεοντολογική στις υψηλές προδιαγραφές της Ακαδημίας και στη δημιουργική κοινότητα που εκπροσωπεί", επισημαίνει σε ανακοίνωσή της.

Λίγο νωρίτερα, η Βρετανική Ακαδημία Κινηματογραφικών και Τηλεοπτικών Τεχνών είχε ανακοινώσει ότι ο Χάρβεϊ Γουάινσταϊν παύεται από μέλος της. "Υπό το φως των πρόσφατων σοβαρότατων κατηγοριών, η BAFTA ενημέρωσε τον Χάρβεϊ Γουάινσταϊν ότι παύεται από μέλος της Ακαδημίας και η απόφαση έχει άμεση ισχύ".

Κλείσιμο
Οι κατηγορίες για βιασμούς και σεξουαλικές επιθέσεις σε βάρος του αμερικανού κινηματογραφικού παραγωγού "προσομοιάζουν σε μια ασυγχώρητη συμπεριφορά που δεν μπορεί να προκαλέσει παρά σαφή και αμετάκλητη καταδίκη", ανακοίνωσε η διοίκηση του κινηματογραφικού φεστιβάλ των Καννών.

"Με κατάπληξη μάθαμε για τις κατηγορίες σεξουαλικής παρενόχλησης και σεξουαλικής βίας που διατυπώθηκαν πρόσφατα σε βάρος του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν, επαγγελματία του κινηματογράφου, του οποίου η δραστηριότητα και η επιτυχία είναι γνωστές σε όλους. Λόγω αυτών άλλωστε εξασφαλίζει διαμονή στις Κάννες εδώ και πολλά χρόνια και πολλές ταινίες του έχουν επιλεγεί στο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου, του οποίου είναι μια οικεία μορφή", γράφουν ο Πιέρ Λεσκίρ και ο Τιερί Φρεμό, ο πρόεδρος και ο διευθυντής αντίστοιχα του σημαντικότερου φεστιβάλ κινηματογράφου στον κόσμο, σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ.

"Η σκέψη μας είναι στα θύματα, σε αυτές που είχαν το θάρρος να καταθέσουν και σε όλες τις άλλες. Η υπόθεση αυτή ας συμβάλει στην καταγγελία για άλλη μια φορά σοβαρών και απαράδεκτων πρακτικών", αναφέρουν.

Ο 65χρονος Γουάινσταϊν κατηγορείται ότι παρενοχλούσε σεξουαλικά νεαρές ηθοποιούς, μοντέλα και εργαζόμενες από τη δεκαετία του 1990. Διάσημες ηθοποιοί κατέθεσαν τις μαρτυρίες τους δημόσια, στην εφημερίδα New York Times και στο περιοδικό New Yorker, ήδη την περασμένη εβδομάδα, κυρίως η Μίρα Σορβίνο, η Ροζάνα Αρκέτ, η Γκουίνεθ Πάλτροου, η Αντζελίνα Τζολί, η Εμά ντε Κον και η Ζουντίτ Γκοντρές, που περιέγραψαν τις επίμονες σεξουαλικές προτάσεις που διατύπωνε ο ισχυρός παραγωγός, συχνά μέσα σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου, ενώ φορούσε μόνο τη ρόμπα του ή ήταν γυμνός.

Τρεις γυναίκες τον κατηγορούν για βιασμό: η ιταλίδα σταρ 'Αζια Αρτζέντο, η ηθοποιός Λουσία 'Εβανς και μια ακόμη γυναίκα που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Δια της εκπροσώπου του, ο Γουάινσταΐν αρνείται όλες τις κατηγορίες και δηλώνει ότι όλες οι σεξουαλικές επαφές έγιναν με τη συναίνεση των γυναικών.

Η Μέριλ Στριπ και η Τζούντι Ντεντς, δυο από τις πιο σεβαστές ηθοποιούς του Χόλιγουντ, επέκριναν τον παραγωγό τη Δευτέρα, αλλά δήλωσαν ότι δεν γνώριζαν για τη σεξουαλική παρενόχληση γυναικών στην οποία επιδιδόταν επί δεκαετίες. Καθώς το Χόλιγουντ παίρνει αποστάσεις από τον αμερικανό μεγιστάνα, η Στριπ είπε ότι νιώθει αποτροπιασμό για τις κατηγορίες κατά του επικεφαλής του κινηματογραφικού στούντιο, τον οποίο μια φορά αποκάλεσε "Θεό" σε ομιλία της κατά τη διάρκεια τελετής απονομής βραβείων το 2012.
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης