ΠΟΥ: Η παραλλαγή Όμικρον μεταδίδεται πιο γρήγορα, είναι πιο ήπια και τα εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά

ΠΟΥ: Η παραλλαγή Όμικρον μεταδίδεται πιο γρήγορα, είναι πιο ήπια και τα εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά

Σύμφωνα με τεχνική έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που επικαλείται στοιχεία από τη Νότια Αφρική αλλά και το Ηνωμένο Βασίλειο,  η Όμικρον φαίνεται να μεταδίδεται πιο γρήγορα από την παραλλαγή Δέλτα - Δεν είναι επαρκή τα  δεδομένα για να προσδιοριστεί ο βαθμός σοβαρότητας της ασθένειας που προκαλείται από την Όμικρον 

lab-main11
Η παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού που ευθύνεται για την ασθένεια Covid-19 φαίνεται να διαδίδεται περισσότερο από την παραλλαγή Δέλτα, προκαλεί λιγότερο σοβαρά συμπτώματα και καθιστά τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά, ανέφερε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που υπογραμμίζει πως τα δεδομένα παραμένουν πολύ τμηματικά.

Η Όμικρον είναι πλέον παρούσα σε 63 χώρες, εξήγησε ο Οργανισμός σε μια τεχνική έκθεση έργου, που επιβεβαιώνει τις δηλώσεις των αξιωματούχων του τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ., η Όμικρον φαίνεται να μεταδίδεται πιο γρήγορα από την παραλλαγή Δέλτα, η οποία εξακολουθεί προσώρας να ευθύνεται για τις περισσότερες μολύνσεις στον κόσμο. Η πιο γρήγορη αυτή μετάδοση διαπιστώθηκε όχι μόνο στη Νότια Αφρική, όπου η Δέλτα ήταν λιγότερο επικρατούσα, αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου η παραλλαγή αυτή είναι κυρίαρχη.

Ο Π.Ο.Υ. δεν γνωρίζει προσώρας --ελλείψει επαρκών δεδομένων-- αν αυτός ο αυξημένος ρυθμός μετάδοσης σε πληθυσμούς με υψηλή ανοσία προκύπτει γιατί πράγματι η Όμικρον "διαφεύγει την ανοσία, επωφελείται από μια εγγενή μεγαλύτερη μεταδοτικότητα ή αν πρόκειται για έναν συνδυασμό των δύο".

Ο Οργανισμός προβλέπει ωστόσο πως "είναι πιθανόν η Όμικρον να ξεπεράσει τη Δέλτα σε τόπους όπου υπάρχει μετάδοση στην κοινότητα".

Τα δεδομένα δεν είναι ακόμη αρκετά ούτε για να προσδιοριστεί ο βαθμός σοβαρότητας της ασθένειας που προκαλείται από την Όμικρον, ακόμα κι αν προσώρας τα συμπτώματα μοιάζουν "ελαφρά έως μέτρια" τόσο στη νότια περιοχή της Αφρικής, όπου εντοπίστηκε, όσο και στην Ευρώπη.

Κλείσιμο
Σε ό,τι αφορά τα εμβόλια κατά της Covid, ο μικρός αριθμός των διαθέσιμων δεδομένων καθώς και το γενετικό προφίλ της Όμκρον επιτρέπουν να διατυπωθεί η υπόθεση για "μια μείωση της αποτελεσματικότητας" σε ό,τι αφορά την προστασία κατά "της μόλυνσης και της μετάδοσης".

Από την πλευρά τους, τα εργαστήρια Pfizer και BioNTech --που παρήγαγαν το εμβόλιο Cominarty, ένα από τα πιο αποτελεσματικά κατά της Covid μέχρι τώρα-- διαβεβαίωσαν στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας πως "εξακολουθεί να είναι αποτελεσματικό" έπειτα από τρεις δόσεις απέναντι στην Όμικρον.

Οι χώρες που διαθέτουν τα μέσα προτρέπουν ήδη, στην πλειονότητά τους, τον πληθυσμό να λάβει αναμνηστική δόση. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα στην Ευρώπη που είναι αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα μολύνσεων, που προκάλεσε η Δέλτα, λόγω της πρόωρης εγκατάλειψης υγειονομικών περιορισμών αλλά και ανεπαρκών μερικές φορές ποσοστών εμβολιασμού.

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα βιασμού από τέσσερα άτομα κατήγγειλε μια 22χρονη στη Νίκαια

Μια τουρκική πόλη σε... μόνιμη «κατάσταση έκτακτης ανάγκης»

Ξεπέρασαν τους 140.000 οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ έως τις 2:30 το μεσημέρι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK