Τρία στα τέσσερα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στην Ελλάδα διαμένουν σε ακατάλληλες δομές

paidia_prosfyges1

Προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που ανέρχονται σε 4.962 – Περίπου 200 παιδιά παραμένουν υπό κράτηση – Ένα στα τέσσερα ασυνόδευτα μένει στον δρόμο

Σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση βρίσκονται τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στην Ελλάδα, καθώς μόλις ένα στα τέσσερα διαμένει σε κατάλληλες δομές. Περίπου 200 παιδιά βρίσκονται υπό κράτηση, ενώ ένα στα τέσσερα μένει στον δρόμο.

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), ο αριθμός των ασυνόδευτων παιδιών εκτιμάται αυτή τη στιγμή στα 4.962στη χώρα μας. Οι κύριες ελλείψεις εντοπίζονται σε τρεις θεματικούς άξονες, στην υποδοχή (κάλυψη στέγης, πρόσβαση σε φαγητό και νερό, κ.α.), εκπροσώπηση (επιτροπεία και απουσία στήριξης από το κράτος) και η νομική τακτοποίηση του καθεστώτος των παιδιών.

Τα ανησυχητικά στοιχεία παρουσιάστηκαν κατά την παρουσίαση του ελληνικού κομματικού της έρευνας «Παιδιά Έρμαια: Αποκλεισμός και εκμετάλλευση των ασυνόδευτων ανηλίκων στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία», που υπογράφουν η Ελίνα Σαράντου (HIAS Ελλάδας) και η Αγγελική Θεοδωρόπουλου (Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες).

Στην αστεγία ή σε κέντρα κράτησης

Ένα μέρος των παιδιών αυτών αναγκάζεται να καταλήξει στην αστεγία και στο περιθώριο χωρίς κανένας να τα αναζητήσει. Πολλά ασυνόδευτα προσφυγόπουλα βρίσκονται έγκλειστα σε κέντρα κράτησης. Την ίδια ώρα, με πρόσφατο νόμο στερούνται ΑΜΚΑ, άρα και υγειονομική περίθαλψη, και οι άνω των 15 ετών εξετάζονται για το άσυλο με ταχύρρυθμες διαδικασίες, όπως και οι ενήλικες.

«Περισσότερες από τις μισές αιτήσεις ασύλου των ανηλίκων απορρίπτονται και "δεν υπάρχει πρόβλεψη τι γίνεται μετά αυτά τα παιδιά» σχολίασε η Θεώνη Κουφονικολάκου, βοηθός Συνήγορος του Πολίτη, αρμόδια για τα δικαιώματα του παιδιού.

Από την πλευρά του, ο Απόστολος Βεΐζης από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα ανέφερε ότι στη Μόρια, κάθε μέρα, η οργάνωση δέχεται περίπου 100 παιδιά. Το 63% αντιμετωπίζει προβλήματα που σχετίζονται με την κακή διαβίωση στα ίδια τα κέντρα, όπως δερματικά, αναπνευστικά κλπ. Ακολούθως τα παιδιά αρνούνται να φάνε, έχουν τάσεις αυτοκτονίας και άλλα, εξήγησε ο κ. Βεΐζης.

Κλεισμένα σε αστυνομικά τμήματα και στην Αμυγδαλέζα

Σύμφωνα με τη δικηγόρο της ΑΡΣΙΣ, Δήμητρα Λιναρδάκη, η κατάσταση σχετικά με τα ασυνόδευτα παιδιά τείνει να είναι χειρότερη από ότι πριν τρεις μήνες. Σήμερα, δεκατέσσερις ανήλικοι παραμένουν κλεισμένοι στο Αστυνομικό Τμήμα Κολωνού και κανένα παιδί δε γνωρίζει για πιο λόγο βρίσκεται στα κελιά. Άλλωστε, δεν καταλαβαίνουν τη διαφορά διοικητικής και ποινικής κράτησης, ο εγκλεισμός είναι εγκλεισμός. Κανένα δεν είχε επίτροπο, ενώ 99 παιδιά είναι στην Αμυγδαλέζα. «Τα παιδιά κοιμούνται 50 μέρες σε γυμνό τσιμέντο, αυτό είναι παραπάνω από εξευτελισμός και απάνθρωπες συνθήκες», υποστήριξε.

Η κ. Κουφονικολάκου πρόσθεσε, πως με τις παραπάνω ενέργειες, πέραν των άλλων, υπονομεύονται οι όποιες μελλοντικές προσπάθειες ένταξης των παιδιών.

Πολλαπλές καταδίκες της Ελλάδας

Μέσα σε οχτώ μήνες η Ελλάδα καταδικάστηκε τέσσερις φορές από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου σχετικά με τα δικαιώματα ασυνόδευτων ανήλικων, οι οποίοι βρίσκονται μόνο στην ενδοχώρα, όχι στα νησιά, όπου η κατάσταση είναι σαφώς χειρότερη.

Την ίδια ώρα, ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση της έρευνας, η κατάσταση δείχνει πολύ πιο δύσκολη. Ακόμη και τα παιδιά που έχουν ενταχθεί σε μονάδες φιλοξενίας, η πραγματικότητα είναι δύσκολη, καθώς η εθνική χωρητικότητα στα σημεία φιλοξενίας ανέρχεται στο ένα τρίτο αυτής που απαιτείται για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών. Την ίδια στιγμή, η ένταξη των προσφυγόπουλων, ασυνόδευτων και μη, στη δημόσια εκπαίδευση παραμένει όνειρο για πολλά από τα παιδιά, κατά παράβαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, εξήγησε η κ. Θεοδωροπούλου.

Περίπου 1.200 ασυνόδευτα αγνοούνται

Πάντως, στην Ελλάδα, τα παιδιά είναι το ένα τρίτο των αφίξεων για το 2019. Ένα σημαντικό κομμάτι αυτού του παιδικού πληθυσμού είναι ασυνόδευτα ανήλικα που φτάνουν στις χώρες πρώτης εισόδου χωρίς τους γονείς ή τους κηδεμόνες τους.

Σύμφωνα με την κυρία Σαράντου, μέχρι την περασμένη εβδομάδα 1.117 ασυνόδευτοι ανήλικοι έμεναν στη Μόρια της Λέσβου, εκ των οποίων 140 σε δομές μακροχρόνιας φιλοξενίας, 350 σε πιο ασφαλείς δομές, χωρίς όμως διερμηνείς, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, σε συνθήκες υπερσυνωστισμού, και οι υπόλοιποι ζουν μαζί με άλλους 10.000 ανθρώπους σε άθλιες συνθήκες υγιεινής, χωρίς φως.

Από την πλευρά της, η Διεθνής Αμνηστεία προειδοποιεί ότι τα κλειστά κέντρα, η κράτηση και η επιτήρηση προοιωνίζουν μια αρνητική πραγματικότητα για χιλιάδες παιδιά στην Ελλάδα. Πέραν των δύσκολων συνθηκών, ο επικεφαλής της Οργάνωσης, Γαβριήλ Σακελλαρίδης τονίζει ότι 1.200 ασυνόδευτα παιδιά αγνοούνται «χαμένα στις μαύρες τρύπες του συστήματος εκτεθειμένα προφανώς σε σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλειά τους, περιπλανώμενα εκτός συστήματος».

ΣΧΟΛΙΑ (14)

Ύπατη Διεθνής Αλητεία

Αν όλοι οι πονόψυχοι αριστεροί στο Ελλάντα υιοθετούσαν και από ένα ασυνόδευτο προσφυγάκι (Αλήθεια, πως έρχονται μόνα από τις χώρες τους περνώντας από τόσα κράτη; Που βρίσκουν τα χρήματα, ποιος τα στέλνει;) το πρόβλημα παύει να υφίσταται. Αλλά η υποκρισία των αριστερών είναι στο μεγαλείο της, σα δεν ντρέπονται! Τι περιμένετε ρε ψηφοφόροι της αριστεράς; Αν δεν το κάνετε εσείς από ποιους περιμένετε; Από τους άλλους, τους φασίστες και τους ρατσιστές; Ντροπή σας!

Περσέας

Για τα δικά μας παιδιά θα ενδιαφερθεί κανένας; Μας ρωτάτε πως τα μεγαλώνουμε;

Αρης

Τα ασυνόδευτα τι ακριβώς είναι;Όλοι αυτοί οι τυχοδιώκτες που βλέπετε στις φωτο με παιδάκια για να το παίξουν οικογενειάρχες πρόσφυγες μόλις μπουν στην Ελλάδα τα παρατάνε πολύ απλά επειδή δεν είναι δικά τους......

ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΙΜΑΣ

Τα περισσότερα ΛΑΘΡΟπροσφυγόπουλα που δηλώνουν ανήλικα είναι άνω των 18 ετών, για να εκμεταλλευτούν την νομοθεσία περί ανηλίκων να πάρουν ευκολότερα άσυλο, και αργότερα να κουβαλήσουν ολόκληρη την φάρα τους στην Ευρώπη. Όταν δεν έχουν χαρτιά είναι δύσκολο να πιστοποιηθεί πόσων χρονών είναι

Nick

Δηλαδή κάνουν παιδιά αυτοί κι εμείς πρέπει να τους τα μεγαλώσοτμε;

Νηρέας

Τι κάνουν ...υπεύθυνους αυτό το κράτος έχει ?

@

Ο ορισμός «προσφυγόπουλο» προκαλεί ασταμάτητους οργασμούς στα στρατιωτάκια του σορος (και στον ψυριζα)

Nick

Δηλαδη κανουν παιδια αυτοι κι εμεις πρεπει να τους τα μεγαλωσουμε;

ΤΩΡΑ

Χρησημοποιουν τα παιδια για να προκαλουν συναισθηματισμο (οχι συναισθημα) στη μαζα , να θολωνει η ορθη κριση του κοσμου. ΑΠΕΛΑΣΗ ΤΩΡΑ

soulis

Γιατροι χωρις Συνορα (πρακτορικη οργανωση που της εχει απαγορευτει κατα καιρους η προσβαση σε εμπολεμες ζωνες σε πρωην Γιουγκοσλαβια Λιβυη Συρια κλπ γιατι οι ανθρωποι της ενεργουσαν σαν κατασκοποι υπερ του ΝΑΤΟ και δυτικων μυστικων υπηρεσιων), ΑΡΣΙΣ, Διεθνης Αμνηστια ,Γαβριηλ Σακκελαριδης και παει λεγοντας. Ολο δηλαδη το κακο συναπαντημα ο εσμος των πρακτορικων ΜΚΟ του Σορος και των ανθελληνων αριστερων στην προσπαθεια διαλυσης της Ελλαδος.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης