Παιδιά με καρκίνο: Η «Φλόγα» προσφέρει πρόσβαση σε προηγμένες θεραπείες

Παιδιά με καρκίνο: Η «Φλόγα» προσφέρει πρόσβαση σε προηγμένες θεραπείες

Η Ελληνική Εταιρία Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ) ανακοίνωσε πως χάρη στην οικονομική υποστήριξη του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματικές Ασθένειες ΦΛΟΓΑ θα δημιουργήσει για τους Έλληνες ανήλικους ασθενείς την αναγκαία θεσμική πρόσβαση στις προηγμένες επιστημονικές παρεμβάσεις

flo098
Σε νέα, κομβική για τη θεραπεία των περίπου 300 παιδιών και εφήβων που νοσούν ετησίως με καρκίνο, εισέρχεται το σύστημα υγείας της χώρας μας.

Η αντιμετώπιση των ασθενών, από τη διάγνωση μέχρι τη θεραπεία των αιματολογικών και νέοπλασματικών νοσημάτων, θα γίνεται πλέον όπως ορίζει ο «οδικός χάρτης» των διεθνών συνεργατικών επιστημονικών πρωτοκόλλων.

Η Ελληνική Εταιρία Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ) ανακοίνωσε πως χάρη στην οικονομική υποστήριξη του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματικές Ασθένειες ΦΛΟΓΑ θα δημιουργήσει για τους Έλληνες ανήλικους ασθενείς την αναγκαία θεσμική πρόσβαση στις προηγμένες επιστημονικές παρεμβάσεις -που δεν υπάρχουν στη χώρα- ενώ και οι ειδικοί της παιδιατρικής ογκολογίας θα συμμετάσχουν στα διεθνή κέντρα και στα μεγάλα πολυκεντρικά πρωτόκολλα - κλινικές μελέτες.

Χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία και τη χρηματοδότηση της ΦΛΟΓΑΣ στην επιστημονική εταιρία, ο υφυπουργός Υγείας, κ.Βασίλης Κοντοζαμάνης, υπογράμμισε την επιστημονική αξία για καθε θεραπεία της συμμετοχής στα διεθνή συνεργατικά πρωτόκολλα και δήλωσε πως εξετάζεται η χρηματοδότηση της ΕΕΠΑΟ και από το υπουργείο Υγείας. Σε αυτή τη φάση, η ΦΛΟΓΑ θα διαθέσει το ποσό των 600.000 ευρώ, που θα καλύψει τις ανάγκες για διάστημα περίπου 4 χρόνων.

Η Ελλάδα μπαίνει στον διεθνή ογκολογικό χάρτη

«Θα έχουμε πρόσβαση σε όλα τα επιστημονικά πρωτόκολλα με τα αναλυτικά και επικαιροποιημένα στοιχεία για το πως αντιμετωπίζονται τα ογκολογικά περιστατικά σε διεθνές επίπεδο» ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΕΠΑΟ, καθηγητής Ιατρικής Σχολής Αθήνας, κ. Αντώνης Καττάμης, κατά την παρουσίαση της σημαντικής αυτής δράσης, σε εκδήλωση στο Ζάππειο, την Τρίτη. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι «η αντιμετώπιση των ασθενών και τα αποτελέσματα των θεραπειών που γίνονται στη χώρα μας, συναγωνίζονται τα καλύτερα κέντρα της Ευρώπης. Όμως σε αυτη τη φάση, τα ελληνικά κέντρα (υπάρχουν οκτώ κέντρα Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας) ακολουθούν αλλά δεν συμμετέχουν επίσημα στα πρωτόκολλα θεραπειών».

«Δεν είναι διαδικαστικό το ζήτημα αλλά πολύ ουσιαστικό για τη διάγνωση και τη θεραπεία, αλλά και την παρακολούθηση στην ενήλικο ζωή των εφήβων ασθενών που ιάθηκαν. Χρειάςτηκαν προσπάθειες χρόνων για να αναπτυχθούν θεραπείες που επιτυγχάνουν ίαση έως και 80%. Αυτό το 80% για να γίνει 83%, πχ, είναι ενα σημαντικό βήμα όπως αντιλαμβάνεστε, αλλά καθε βήμα προόδου γίνεται μόνο μέσα από μεγάλες πολυκεντρικές μελέτες. Δίνοντας πλεον και εμείς τα δικά μας στοιχεία,μια δικά μας δεδομένα, συμβάλλουμε στην πρόοδο και στη βελτίωςη της θεραπείας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καττάμης.

Κλείσιμο
Μπορεί με αυτην την πρωτοβουλία η Ελλάδα να μπαίνει στον διεθνή ογκολογικό χάρτη, όπως υπογράμμισαν οι ειδικοί της ΕΕΠΑΟ, ωστόσο η νοσοκομειακή καθημερινότητα έχει δυσκολίες και για τους επαγγελματίες υγείας και για τους ασθενείς. Σύμφωνα με τον κ. Καττάμη, υπάρχουν ανάγκες για θέσεις εξειδικευμένου προσωπικού, από αιματολόγους και χειρουργούς μέχρι νοςηλευτές και ψυχολόγους. Είναι ενδεικτικό των κενών που υπάρχουν ότι στην κλινική που διευθύνει ο κ. Καττάμης στο Παίδων, το 30% των γιατρών είναι ακαδημαϊκοί υπότροφοι που πληρώνονται από τα ειδικά ερευνητικά κονδύλια.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΕΠΑΟ, διευθυντής στο Παίδων, κ. Βασίλειος Παπαδάκης, περίγραψε τη δική του εμπειρία από τη συμμετοχή στο διεθνές επιστημονικό πρωτόκολλο για του νευροβλάστωμα. " Όλες οι ιατρικές πράξεις, από τη διαγνωςη και σε καθε στάδιο της θεραπείας, γίνονται με βάση όσα ορίζονται στο πρωτόκολλο. Εμείς πχ κάνουμε μοριακό έλεγχο και στέλνουμε τα δείγματα στο εξωτερικό, ακολουθούμε τα βήματα οπως ορίζονται. Κάνουμε λιγότερες παρεμβάσεις και περισσότερη θεραπεια, λειτουργούμε πιο στοχευμένα.
Η συμμετοχή μας στα διεθνή πρωτόκολλα δεν είναι απλώς πρόσβαση σε πρωτοποριακές διαγνωστικές μεθόδους και θεραπείες, είναι μια σημαντική επένδυση για τους ασθενείς, τα νοσοκομεία, τη χώρας μας" ανέφερε ο κ. Παπαδάκης.

Από την πλευρά της, η προέδρος της ΦΛΟΓΑΣ, κυρία Μαρία Τρυφωνίδου, τόνισε πως η συνεργασία των Ελλήνων ειδικών για τον παιδικό και εφηβικό καρκίνο με τοιυς αλλοδαπούς συναδέλφους τους υπάρχει εδώ και χρόνια, αλλα δεν είχε την επίσημη, θεσμική μορφή που ξεκινά τωρα. Απόδειξη είναι, όπως ανέφερε, τα ποσοστά ίασης των Ελλήνων ασθενών που είναι τα ίδια με εκείνα που καταγράφονται σε κέντρα της αλλοδαπής.

Δήλωσε επιπλέον η κυρία Τρυφωνίδου πολύ ικανοποιημένη "διότι χάρη στην προσφορά όλων, απλών ανθρώπων, φορέων, εταιριών, μπορούμε να διεκπεραιώσουμε τη συμμετοχή μας στα διεθνή πρωτόκολλα και να συμβάλλουμε στη θεραπεια των παιδιών και στην παραγωγή γνώσης για τους επιστήμονες. Αυτό το πρόγραμμα θα μετριέται σε ανθρώπινες ζωές" κατέληξε. Απευθυνόμενη προς τον υφυπουργό, κ. Κοντοζαμανη η πρόεδρος της ΦΛΟΓΑΣ, ζήτησε να επανεξεταστεί το όριο ηλικίας των ασθενών που εξυπηρετούνται στα παιδιατρικά νοσοκομεία, που σήμερα είναι τα 16 έτη, και να νομοθετηθεί οι έφηβοι τουλάχιστον μέχρι τα 18, να νοσηλεύονται στα παιδιατρικά νοσοκομεια και κέντρα και όχι σε εκείνα των ενηλίκων με αιματολογικές και αλλες νεοπλασίες. Οι ειδικοί της ΕΕΠΑΟ, μάλιστα, σημείωσαν πως παρατηρούνται μικρότερα ποσοστά ίασης στους ανήλικους ασθενείς, άνω των 16 χρόνων, που νοσηλεύονται σε νοσοκομεια ενηλίκων.

ypo1
ypo2


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης