Νέα παράτυπη Navtex: Η Τουρκία στέλνει το «Γιαβούζ» στο τεμάχιο 7

Νέα παράτυπη Navtex: Η Τουρκία στέλνει το «Γιαβούζ» στο τεμάχιο 7

Η τουρκική Navtex έχει ισχύ ως τις 20 Ιανουαρίου 2020 -  Λαμβάνουμε τα ενδεικνυόμενα μέτρα για το Γιαβούζ, λέει ο πρόεδρος Αναστασιάδης

α887
To πλοίο γεωτρύπανο Γιαβούζ βρίσκεται ξανά εντός της κυπριακής ΑΟΖ με τελικό στόχο, όπως όλα δείχνουν, το τεμάχιο 7 που έχει αδειοδοτηθεί στη γαλλική εταιρεία Total και την ιταλική ΕΝΙ.

Η τουρκική Navtex έχει ισχύ ως τις 20 Ιανουαρίου 2020.

nav12


Αναστασιάδης: Λαμβάνουμε τα ενδεικνυόμενα μέτρα για το Γιαβούζ

O Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, σχολιάζοντας την επιστροφή του δεύτερου τουρκικού γεωτρύπανου, Γιαβούζ, στην κυπριακή ΑΟΖ και την έκδοση νέας τουρκικής NAVTEX, ανέφερε σε σχετική ερώτηση πως «το έχουμε υπόψη μας και λαμβάνουμε όλα τα ενδεικνυόμενα με βάση το διεθνές δίκαιο μέτρα».

Λευκωσία: Ασαφής η πορεία του «Γιαβούζ»

Η Λευκωσία παρακολουθεί στενά την πορεία του τουρκικού πλοίου-γεωτρύπανου «Γιαβούζ» εντός της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (AOZ), τηρώντας προς το παρόν στάση αναμονής.

Κλείσιμο
Κυβερνητική πηγή ανέφερε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει οτιδήποτε προς ανακοίνωση, ενώ ο τελικός προορισμός του πλοίου-γεωτρύπανου παραμένει ασαφής. «Παρακολουθούμε την κατάσταση, έχουμε γνώση του τί γίνεται. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι να πούμε» ανέφερε η ίδια πηγή.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Marinetraffic, το «Γιαβούζ» πλέει ανοιχτά της Πάφου και κατευθύνεται προς το δεύτερο τουρκικό πλοίο «Φατίχ», το οποίο είναι αγκυροβολημένο 36 ναυτικά μίλια δυτικά του Ακάμα από τις 4 Μαΐου. Προηγουμένως, το «Γιαβούζ» παρέμενε στα ανοιχτά της Καρπασίας από τις 8 Ιουλίου, σε περιοχή εντός των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέχρι και την αναχώρηση του στις 17 Σεπτεμβρίου για το λιμάνι Τάσουτζου της Μερσίνας. Πιο ανατολικά του «Γιαβούζ», στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Καστελόριζου διακρίνεται και το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Ορούτς Ρέις».

Ένα από τα σενάρια που έχουν συζητηθεί δημοσίως είναι η ενδεχόμενη κάθοδος τουρκικού γεωτρύπανου σε αδειοδοτημένο τεμάχιο της κυπριακής ΑΟΖ. Την περασμένη εβδομάδα ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ είχε δηλώσει ότι το «Γιαβούζ» ολοκλήρωσε τη γεώτρησή του στην Καρπασία και ετοιμάζεται για την επόμενη, στον γεωτρητικό στόχο που αποκάλεσε «Μόρφου».

Εν τω μεταξύ χθες η Τουρκία κυκλοφόρησε ως επίσημο έγγραφο στον ΟΗΕ την δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών Χακίμ Ακσόι, της 19ης Σεπτεμβρίου. Ο κ. Ακσόι είχε δηλώσει ότι μέρος του τεμαχίου «7» εμπίπτει εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας ενώ είχε αποστείλει και προειδοποιήσεις προς τις εμπλεκόμενες, στην κυπριακή ΑΟΖ, εταιρείες. Να υπενθυμίσουμε πως στις 18 Σεπτεμβρίου η Κυπριακή Δημοκρατία οριστικοποίησε την συνεργασία της με την γαλλική εταιρεία Total για το τεμάχιο «7» υπογράφοντας συμβόλαιο Έρευνας και Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής και Άδεια Έρευνας Υδρογονανθράκων, ενώ παράλληλα υπεγράφη και η αδειοδότηση για είσοδο της Total στα τεμάχια «2», «3», «8» και «9».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης