Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας στον ΘΕΜΑ 104,6 για Χαλκιδική: Η μεγαλύτερη καταιγίδα εδώ και 35 χρόνια

Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας στον ΘΕΜΑ 104,6 για Χαλκιδική: Η μεγαλύτερη καταιγίδα εδώ και 35 χρόνια

Η κακοκαιρία προκάλεσε τη μεγαλύτερη βλάβη στην ιστορία της ΔΕΗ πρόσθεσε ο Νίκος Χαρδαλιάς - Η κατακόρυφη ταχύτητα του ανέμου μπορεί στιγμαία να έφτασε και τα 400χλμ./ωρα

benzin-1
Οι καταστροφές και τα προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία στη Χαλκιδική ήταν αποτέλεσμα «δύο εξαιρετικά απρόοπτων γεγονότων» δηλωσε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

«Το ένα αφορούσε την καταιγίδα που ήταν η μεγαλύτερη τα τελευταία 35 χρονια στην περιοχή και η εξέλιξη της σε ανεμοστρόβιλο. Το δεύτερο ηταν ότι δημιουργήθηκε η μεγαλύτερη βλάβη στην ιστορία της ΔΕΗ» εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς.

Όπως διευκρίνισε «κατέρρευσαν πέντε πυλώνες της ΔΕΗ, οι δύο τελείως και οι τρεις με σημαντικά προβλήματα» προσθέτοντας ότι από τις 11 το βράδυ της Τετάρτης αναζητήθηκαν και βρέθηκαν ανταλλακτικά από όλη την Ελλάδα.

«Το αρχικό σχέδιο για αποκατάσταση των βλαβών σε 72 ώρες, μέχρι, δηλαδή, το βράδυ του Σαββάτου, θα προσπαθήσουμε να το αποκαταστήσουμε σήμερα το βράδυ» πρόσθεσε ο κ. Χαρδαλιάς.









Πώς κινήθηκε η καταιγίδα

Κλείσιμο
Όπως φαίνεται στο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το meteo.gr η καταιγίδα κινήθηκε από τα δυτικά προς τα ανατολικά

«Το φαινόμενο που έπληξε την Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία διήρκησε περίπου πέντε ώρες. Ξεκίνησε από την Αλβανία, πέρασε από την Ημαθία, την Πέλλα, μπήκε δυτικά στη Θεσσαλονίκη, πέρασε στο πρώτο και δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής, όπου είχε μεγάλη ένταση, και στη συνέχεια μέσω του Αγίου Όρους συνέχισε στη Λήμνο» περιγράφει στα ΝΕΑ ο Θοδωρής Κολυδάς.

Επιχειρώντας να εξηγήσει τους λόγους της καταστροφής ο κ. Κολυδάς προσθέτει ότι οφείλονται στην κατακόρυφη ταχύτητα του ανέμου. «Στα καταιγιδοφόρα σύννεφα οι κατακόρυφες ταχύτητες είναι από δύο έως και τέσσερις φορές παραπάνω από τις οριζόντιες. Αν δηλαδή ένα ανεμόμετρο μας δίνει 100χλμ./ωρα, τα ανοδικά ρεύματα μπορεί να είναι στιγμιαία τρεις και τέσσερις φορές ισχυρότερα».

Δορυφορικές εικόνες των καταστροφικών καταιγίδων - 10 Ιουλίου 2019
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης