Πώς γινόταν η κομπίνα της Εθνικής Τράπεζας με τον αντιπρόεδρο της Jumbo και τους Κινέζους

Πώς γινόταν η κομπίνα της Εθνικής Τράπεζας με τον αντιπρόεδρο της Jumbo και τους Κινέζους

Η απάτη με τα τουλάχιστον 40 εκατ. ευρώ που βγήκαν παράνομα από την Κίνα μέσω POS για την αγορά ακινήτων στην Αθήνα από Κινέζους και η «χρυσή βίζα» πολίτη της ΕΕ - Ο ρόλος κορυφαίων στελεχών της Εθνικής Τράπεζας και η δράση του υπεράνω υποψίας τέως αντιπροέδρου της Jumbo Ευάγγελου Παπαευαγγέλου, η παραίτηση του οποίου έγινε δεκτή

jumbo_arthronew
Μια τεράστια απάτη ύψους τουλάχιστον 40 εκατ. ευρώ με κεφάλαια που βγήκαν παράνομα από την Κίνα και μέσω POS της Εθνικής Τράπεζας έφτασαν στην Ελλάδα και για να ξεπλυθούν χρησιμοποιήθηκαν για αγορά ακινήτων από Κινέζους οι οποίοι παραλλήλως επιβραβεύτηκαν με την λεγόμενη χρυσή βίζα πολίτη της Ελληνικής Δημοκρατίας και άρα της ΕΕ, συγκλονίζει τον επιχειρηματικό κόσμο και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Στην κομπίνα εμπλέκονται, μεταξύ άλλων, ο τέως αντιπρόεδρος της Jumbo Ευάγγελος Παπαευαγγέλου (η παραίτησή του έγινε δεκτή νωρίτερα σήμερα, σε έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της εταιρείας), ένας επιχειρηματίας υπεράνω πάσης υποψίας, εκ των βασικών μετόχων της εταιρείας παιχνιδιών που παραλλήλως διατηρεί μια εταιρεία αξιοποίησης ακινήτων και η Νέλλη Τζάκου, γενική διευθύντρια λιανικής τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, η παραίτηση της οποίας φέρεται να έχει ζητηθεί από την Τράπεζα.

Για να στηθεί η απάτη, αξιοποιήθηκε ο θεσμός της «χρυσής βίζας», η οποία απονέμεται σε όσους πολίτες τρίτων χωρών αγοράσουν ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ εντός της ελληνικής επικράτειας και η τεχνολογία των POS τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για να μεταφερθούν παρανόμως εκτός Κίνας κεφάλαια που κατέχουν Κινέζοι επιχειρηματίες αλλά λόγω της ακολουθούμενης πολιτικής από το Πεκίνο δεν μπορούν να μεταφέρουν σε δυτικές τράπεζες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο τέως αντιπρόεδρος της Jumbo Ευάγγελος Παπαευαγγέλου ήταν το πρόσωπο που εντόπιζε (ή ερχόταν σε συνεννόηση με) τους Κινέζους που επιθυμούσαν να μεταφέρουν στην Ευρώπη χρήματα που είχαν εγκλωβισμένα στο κινεζικό τραπεζικό σύστημα.


kenizoi23
Ο κ. Ευάγγελος Παπαευαγγέλου, τέως αντιπρόεδρος της εταιρείας παιχνιδιών Jumbo


Η κομπίνα είχε στηθεί με άξονα  τη χρυσή βίζα και μοχλό την μεταφορά χρημάτων από την Κίνα στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, με τη χρήση συσκευών POS. Τα χρήματα μεταφέρονταν παρανόμως μέσω POS για την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα από Κινέζους.

Κλείσιμο
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η απάτη αποκαλύφθηκε όταν ενεργοποιήθηκαν ελεγκτικοί μηχανισμοί στην Κίνα που ενημέρωσαν τις ελληνικές αρχές για τις παράνομες μεταφορές κεφαλαίων μέσα από τις περίεργες συναλλαγές που γίνονταν μέσω POS.

Όταν οι συναλλαγές των Κινέζων συνεργατών του Ευάγγελου Παπαευαγγέλου μέσω των POS της Εθνικής Τράπεζας έφτασαν τα 40 εκατ. ευρώ, ήταν η χρονική στιγμή που οι αρχές της Κίνας ερεύνησαν τις μεταφορές κεφαλαίων και εντόπισαν το πρόβλημα. Μεγάλες ευθύνες φέρουν ηγετικά στελέχη της Εθνικής Τράπεζας, μεταξύ των οποίων η κυρία Νέλλη Τζάκου, γενική διευθύντρια λιανικής τραπεζικής στην Εθνική η οποία θεωρείται ότι γνώριζε τις κινήσεις μεταφοράς κινεζικού συναλλάγματος μέσω POS αλλά συνέχιζε να τις εγκρίνει.

kinezoi1
Η κυρία Νέλλη Τζάκου, γενική διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας. Η τράπεζα φέρεται να έχει ζητήσει την παραίτησή της

Η Εθνική Τράπεζα ελάμβανε προμήθεια έως 5% από τις συναλλαγές της μεταφοράς των χρημάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες του www.newmoney.gr , η διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας είχε λάβει επιστολή απο τις κινεζικές αρχές για τις συναλλαγές, αλλά δεν ενημέρωσε την διοίκηση. Οι συναλλαγές έλαβαν χώρα μέσα σε τρεις μήνες κι αυτό κινητοποίησε τις κινεζικές αρχές καθώς υπήρχαν ενδείξεις για την ποιότητα των κεφαλαίων.

Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι αφού αποκαλύφθηκε η κομπίνα η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας προσπάθησε να υποβαθμίσει και να συγκαλύψει την υπόθεση, όμως οι Κινέζοι επέμειναν, ο έλεγχος ολοκληρώθηκε και το τεράστιο πρόβλημα αποκαλύφθηκε.


Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι η παράνομη μεταφορά κεφαλαίων από την Κίνα στην Ελλάδα με πρόσχημα την αγορά ακινήτων για την εξασφάλιση χρυσής βίζας, επιχειρήθηκε μέσω POS κι άλλων τραπεζικών ιδρυμάτων. Στις άλλες τράπεζες όμως, πλην της Εθνικής, οι εσωτερικοί μηχανισμοί ελέγχου λειτούργησαν, η αύξηση των συναλλαγών μέσω POS εντοπίστηκε, οι τραπεζίτες παρενέβαιναν και οι συναλλαγές ακυρώνονταν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Η «απρόσκοπτη» συνέχιση της απάτης μέσω των POS της Εθνικής Τράπεζας, μέχρι την ώρα που εξακριβώθηκε ότι €40 εκατ. από την Κίνα μεταφέρθηκαν παράνομα στην Ελλάδα, αναδεικνύει τεράστιο πρόβλημα διοίκησης και οργάνωσης στην ΕΤΕ, όπου δεν λειτούργησαν οι μηχανισμοί ελέγχου.

Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, αποφασίστηκε η απομάκρυνση του Ευάγγελου Παπαευαγγέλου από τη διοίκηση της Jumbo. Η αποπομπή του Ευάγγελου Παπαευαγγέλου από την εταιρία δρομολογήθηκε από την Τρίτη, οπότε και θα επέστρεφε από το Λονδίνο ο Απόστολος Βακάκης και η διαδικασία ολοκληρώθηκε σήμερα και τυπικά.


Jumbo: Δεν έχουμε καμία εμπλοκή με τις δραστηριότητες Παπαευαγγέλου

Κάθε εμπλοκή της εταιρείας ή συναλλαγή μέσω των τραπεζικών της λογαριασμών και των συστημάτων πληρωμών της στην υπόθεση Παπαευαγγέλου διαψεύδει με ανακοίνωσή της η Jumbo. Παράλληλα, στην έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου έγινε δεκτή η παραίτηση του Ευάγγελου Παπαευαγγέλου, ο οποίος δεν θα αντικατασταθεί και η εταιρεία θα συνεχίσει με επταμελή σύνθεση στο διοικητικό της συμβούλιο έως τη λήξη της θητείας του.

Ειδικότερα, η Jumbo AEE, ανακοίνωσε ότι «σε απάντηση σημερινού σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, προς άμεση και πλήρη ενημέρωση του επενδυτικού κοινού, με την παρούσα διαψεύδει ρητά και κατηγορηματικά, ως αναληθή και αβάσιμα, σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου περί ενδεχόμενης εμπλοκής της, με οποιονδήποτε άμεσο ή έμμεσο τρόπο, σε φερόμενες ως παράνομες δραστηριότητες προσωπικής εταιρείας του ήδη παραιτηθέντος μικρομετόχου, αναπληρωτή Αντιπροέδρου και Εκτελεστικού Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Ευάγγελου Παπαευαγγέλου.

Ειδικότερα:
1. Η εταιρεία ουδεμία απολύτως γνώση ή σχέση ή σύνδεση έχει με τις προσωπικές επιχειρηματικές δραστηριότητες του ανωτέρω στον τομέα των ακινήτων ή άλλες.
2. Ουδεμία συναλλαγή έχει πραγματοποιηθεί οποτεδήποτε μέσω των τραπεζικών λογαριασμών και των συστημάτων πληρωμών της εταιρείας, πλην αποκλειστικά και μόνον όσων αφορούν στην καθημερινότητα της πραγματικής εμπορικής δραστηριότητα αυτής.
3. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Παπαευαγγέλου δεν είχε καμία απολύτως υπογραφή ή εξουσία σε σχέση με τις οικονομικές συναλλαγές της εταιρείας, καθώς η μόνη του αρμοδιότητα ήταν αγορανομικώς υπεύθυνος και αρμόδιος για τις καθημερινές τρέχουσες συναλλαγές με δημόσιες υπηρεσίες, αρχές και οργανισμούς».
Σε δεύτερη ανακοίνωσή της, η Jumbo AEE έκανε γνωστό ότι «κατά τη συνεδρίαση του της 31/10/2018 αποδέχθηκε τη παραίτηση του κ. Παπαευαγγέλου Ευάγγελου (Αναπληρωτή Αντιπροέδρου) και αποφάσισε να συνεχίσει τη διαχείριση και την εκπροσώπηση της εταιρείας χωρίς την αντικατάσταση του παραιτηθέντος μέλους του, με επταμελή σύνθεση, μέχρι τη λήξη της θητείας του.

Το Διοικητικό Συμβούλιο ανασυγκροτήθηκε σε σώμα, υπό την επταμελή σύνθεσή του, ως εξής:

Α. Τέσσερα (4) Εκτελεστικά μέλη:

1. Απόστολος- Ευάγγελος Βακάκης του Γεωργίου, επιχειρηματίας, Πρόεδρος.

2. Ιωάννης Οικονόμου του Χρήστου, δικηγόρος, Αντιπρόεδρος

3. Κωνσταντίνα Ντεμίρη του Σταύρου, Διευθύνουσα Σύμβουλος, Εκτελεστικό Μέλος

4. Σοφία Βακάκη του Απόστολου-Ευάγγελου, ιδιωτική υπάλληλος, Εκτελεστικό Μέλος.

Β. Τρία (3) ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη:

1. Νικόλαος Βελισσαρίου του Ιωάννη, οικονομολόγος.

2. Γεώργιος Κατσαρός του Σπυρίδωνος, οικονομολόγος.

3. Φώτιος Τζίγκος του Αθανασίου, φορολογικός σύμβουλος.

Επιπλέον, το Διοικητικό Συμβούλιο προέβη σε ανάθεση αρμοδιοτήτων εκπροσώπησης και δέσμευσης της εταιρείας σε μέλη του και σε υπαλλήλους της εταιρείας».


Στο www.newmoney.gr διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ για το πώς γινόταν η κομπίνα με τα POS της Εθνικής Τράπεζας για τη μεταφορά κεφαλαίων από την Κίνα, υπόθεση στην οποία εμπλέκεται και ο αντιπρόεδρος της Jumbo
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης