LIVE

Κορωνοϊός

Πώς γινόταν η κομπίνα της Εθνικής Τράπεζας με τον αντιπρόεδρο της Jumbo και τους Κινέζους

jumbo_arthronew

Η απάτη με τα τουλάχιστον 40 εκατ. ευρώ που βγήκαν παράνομα από την Κίνα μέσω POS για την αγορά ακινήτων στην Αθήνα από Κινέζους και η «χρυσή βίζα» πολίτη της ΕΕ - Ο ρόλος κορυφαίων στελεχών της Εθνικής Τράπεζας και η δράση του υπεράνω υποψίας τέως αντιπροέδρου της Jumbo Ευάγγελου Παπαευαγγέλου, η παραίτηση του οποίου έγινε δεκτή

Μια τεράστια απάτη ύψους τουλάχιστον 40 εκατ. ευρώ με κεφάλαια που βγήκαν παράνομα από την Κίνα και μέσω POS της Εθνικής Τράπεζας έφτασαν στην Ελλάδα και για να ξεπλυθούν χρησιμοποιήθηκαν για αγορά ακινήτων από Κινέζους οι οποίοι παραλλήλως επιβραβεύτηκαν με την λεγόμενη χρυσή βίζα πολίτη της Ελληνικής Δημοκρατίας και άρα της ΕΕ, συγκλονίζει τον επιχειρηματικό κόσμο και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Στην κομπίνα εμπλέκονται, μεταξύ άλλων, ο τέως αντιπρόεδρος της Jumbo Ευάγγελος Παπαευαγγέλου (η παραίτησή του έγινε δεκτή νωρίτερα σήμερα, σε έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της εταιρείας), ένας επιχειρηματίας υπεράνω πάσης υποψίας, εκ των βασικών μετόχων της εταιρείας παιχνιδιών που παραλλήλως διατηρεί μια εταιρεία αξιοποίησης ακινήτων και η Νέλλη Τζάκου, γενική διευθύντρια λιανικής τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, η παραίτηση της οποίας φέρεται να έχει ζητηθεί από την Τράπεζα.

Για να στηθεί η απάτη, αξιοποιήθηκε ο θεσμός της «χρυσής βίζας», η οποία απονέμεται σε όσους πολίτες τρίτων χωρών αγοράσουν ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ εντός της ελληνικής επικράτειας και η τεχνολογία των POS τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για να μεταφερθούν παρανόμως εκτός Κίνας κεφάλαια που κατέχουν Κινέζοι επιχειρηματίες αλλά λόγω της ακολουθούμενης πολιτικής από το Πεκίνο δεν μπορούν να μεταφέρουν σε δυτικές τράπεζες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο τέως αντιπρόεδρος της Jumbo Ευάγγελος Παπαευαγγέλου ήταν το πρόσωπο που εντόπιζε (ή ερχόταν σε συνεννόηση με) τους Κινέζους που επιθυμούσαν να μεταφέρουν στην Ευρώπη χρήματα που είχαν εγκλωβισμένα στο κινεζικό τραπεζικό σύστημα.


kenizoi23
Ο κ. Ευάγγελος Παπαευαγγέλου, τέως αντιπρόεδρος της εταιρείας παιχνιδιών Jumbo


Η κομπίνα είχε στηθεί με άξονα  τη χρυσή βίζα και μοχλό την μεταφορά χρημάτων από την Κίνα στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, με τη χρήση συσκευών POS. Τα χρήματα μεταφέρονταν παρανόμως μέσω POS για την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα από Κινέζους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η απάτη αποκαλύφθηκε όταν ενεργοποιήθηκαν ελεγκτικοί μηχανισμοί στην Κίνα που ενημέρωσαν τις ελληνικές αρχές για τις παράνομες μεταφορές κεφαλαίων μέσα από τις περίεργες συναλλαγές που γίνονταν μέσω POS.

Όταν οι συναλλαγές των Κινέζων συνεργατών του Ευάγγελου Παπαευαγγέλου μέσω των POS της Εθνικής Τράπεζας έφτασαν τα 40 εκατ. ευρώ, ήταν η χρονική στιγμή που οι αρχές της Κίνας ερεύνησαν τις μεταφορές κεφαλαίων και εντόπισαν το πρόβλημα. Μεγάλες ευθύνες φέρουν ηγετικά στελέχη της Εθνικής Τράπεζας, μεταξύ των οποίων η κυρία Νέλλη Τζάκου, γενική διευθύντρια λιανικής τραπεζικής στην Εθνική η οποία θεωρείται ότι γνώριζε τις κινήσεις μεταφοράς κινεζικού συναλλάγματος μέσω POS αλλά συνέχιζε να τις εγκρίνει.

kinezoi1
Η κυρία Νέλλη Τζάκου, γενική διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας. Η τράπεζα φέρεται να έχει ζητήσει την παραίτησή της

Η Εθνική Τράπεζα ελάμβανε προμήθεια έως 5% από τις συναλλαγές της μεταφοράς των χρημάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες του www.newmoney.gr , η διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας είχε λάβει επιστολή απο τις κινεζικές αρχές για τις συναλλαγές, αλλά δεν ενημέρωσε την διοίκηση. Οι συναλλαγές έλαβαν χώρα μέσα σε τρεις μήνες κι αυτό κινητοποίησε τις κινεζικές αρχές καθώς υπήρχαν ενδείξεις για την ποιότητα των κεφαλαίων.

Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι αφού αποκαλύφθηκε η κομπίνα η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας προσπάθησε να υποβαθμίσει και να συγκαλύψει την υπόθεση, όμως οι Κινέζοι επέμειναν, ο έλεγχος ολοκληρώθηκε και το τεράστιο πρόβλημα αποκαλύφθηκε.


Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι η παράνομη μεταφορά κεφαλαίων από την Κίνα στην Ελλάδα με πρόσχημα την αγορά ακινήτων για την εξασφάλιση χρυσής βίζας, επιχειρήθηκε μέσω POS κι άλλων τραπεζικών ιδρυμάτων. Στις άλλες τράπεζες όμως, πλην της Εθνικής, οι εσωτερικοί μηχανισμοί ελέγχου λειτούργησαν, η αύξηση των συναλλαγών μέσω POS εντοπίστηκε, οι τραπεζίτες παρενέβαιναν και οι συναλλαγές ακυρώνονταν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Η «απρόσκοπτη» συνέχιση της απάτης μέσω των POS της Εθνικής Τράπεζας, μέχρι την ώρα που εξακριβώθηκε ότι €40 εκατ. από την Κίνα μεταφέρθηκαν παράνομα στην Ελλάδα, αναδεικνύει τεράστιο πρόβλημα διοίκησης και οργάνωσης στην ΕΤΕ, όπου δεν λειτούργησαν οι μηχανισμοί ελέγχου.

Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, αποφασίστηκε η απομάκρυνση του Ευάγγελου Παπαευαγγέλου από τη διοίκηση της Jumbo. Η αποπομπή του Ευάγγελου Παπαευαγγέλου από την εταιρία δρομολογήθηκε από την Τρίτη, οπότε και θα επέστρεφε από το Λονδίνο ο Απόστολος Βακάκης και η διαδικασία ολοκληρώθηκε σήμερα και τυπικά.


Jumbo: Δεν έχουμε καμία εμπλοκή με τις δραστηριότητες Παπαευαγγέλου

Κάθε εμπλοκή της εταιρείας ή συναλλαγή μέσω των τραπεζικών της λογαριασμών και των συστημάτων πληρωμών της στην υπόθεση Παπαευαγγέλου διαψεύδει με ανακοίνωσή της η Jumbo. Παράλληλα, στην έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου έγινε δεκτή η παραίτηση του Ευάγγελου Παπαευαγγέλου, ο οποίος δεν θα αντικατασταθεί και η εταιρεία θα συνεχίσει με επταμελή σύνθεση στο διοικητικό της συμβούλιο έως τη λήξη της θητείας του.

Ειδικότερα, η Jumbo AEE, ανακοίνωσε ότι «σε απάντηση σημερινού σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, προς άμεση και πλήρη ενημέρωση του επενδυτικού κοινού, με την παρούσα διαψεύδει ρητά και κατηγορηματικά, ως αναληθή και αβάσιμα, σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου περί ενδεχόμενης εμπλοκής της, με οποιονδήποτε άμεσο ή έμμεσο τρόπο, σε φερόμενες ως παράνομες δραστηριότητες προσωπικής εταιρείας του ήδη παραιτηθέντος μικρομετόχου, αναπληρωτή Αντιπροέδρου και Εκτελεστικού Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Ευάγγελου Παπαευαγγέλου.

Ειδικότερα:
1. Η εταιρεία ουδεμία απολύτως γνώση ή σχέση ή σύνδεση έχει με τις προσωπικές επιχειρηματικές δραστηριότητες του ανωτέρω στον τομέα των ακινήτων ή άλλες.
2. Ουδεμία συναλλαγή έχει πραγματοποιηθεί οποτεδήποτε μέσω των τραπεζικών λογαριασμών και των συστημάτων πληρωμών της εταιρείας, πλην αποκλειστικά και μόνον όσων αφορούν στην καθημερινότητα της πραγματικής εμπορικής δραστηριότητα αυτής.
3. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Παπαευαγγέλου δεν είχε καμία απολύτως υπογραφή ή εξουσία σε σχέση με τις οικονομικές συναλλαγές της εταιρείας, καθώς η μόνη του αρμοδιότητα ήταν αγορανομικώς υπεύθυνος και αρμόδιος για τις καθημερινές τρέχουσες συναλλαγές με δημόσιες υπηρεσίες, αρχές και οργανισμούς».
Σε δεύτερη ανακοίνωσή της, η Jumbo AEE έκανε γνωστό ότι «κατά τη συνεδρίαση του της 31/10/2018 αποδέχθηκε τη παραίτηση του κ. Παπαευαγγέλου Ευάγγελου (Αναπληρωτή Αντιπροέδρου) και αποφάσισε να συνεχίσει τη διαχείριση και την εκπροσώπηση της εταιρείας χωρίς την αντικατάσταση του παραιτηθέντος μέλους του, με επταμελή σύνθεση, μέχρι τη λήξη της θητείας του.

Το Διοικητικό Συμβούλιο ανασυγκροτήθηκε σε σώμα, υπό την επταμελή σύνθεσή του, ως εξής:

Α. Τέσσερα (4) Εκτελεστικά μέλη:

1. Απόστολος- Ευάγγελος Βακάκης του Γεωργίου, επιχειρηματίας, Πρόεδρος.

2. Ιωάννης Οικονόμου του Χρήστου, δικηγόρος, Αντιπρόεδρος

3. Κωνσταντίνα Ντεμίρη του Σταύρου, Διευθύνουσα Σύμβουλος, Εκτελεστικό Μέλος

4. Σοφία Βακάκη του Απόστολου-Ευάγγελου, ιδιωτική υπάλληλος, Εκτελεστικό Μέλος.

Β. Τρία (3) ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη:

1. Νικόλαος Βελισσαρίου του Ιωάννη, οικονομολόγος.

2. Γεώργιος Κατσαρός του Σπυρίδωνος, οικονομολόγος.

3. Φώτιος Τζίγκος του Αθανασίου, φορολογικός σύμβουλος.

Επιπλέον, το Διοικητικό Συμβούλιο προέβη σε ανάθεση αρμοδιοτήτων εκπροσώπησης και δέσμευσης της εταιρείας σε μέλη του και σε υπαλλήλους της εταιρείας».


Στο www.newmoney.gr διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ για το πώς γινόταν η κομπίνα με τα POS της Εθνικής Τράπεζας για τη μεταφορά κεφαλαίων από την Κίνα, υπόθεση στην οποία εμπλέκεται και ο αντιπρόεδρος της Jumbo
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (153)

Κarletos

Για τους γνωριζοντες το Τραπεζικο γιγνεσθαι δεν υπαρχει εκπληξη...αλλα καταληξη.... Η αλωση της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ τα τελευταια 12χρονια απο Μεγαλοστελεχη αλλων μικροτερων τραπεζων και νεοφωτιστων golden boys ( εξωτερικου ) με αμφιβολο ηθος....ικανοτητες.....γνωσεις......ειχε σαν αποτελεσμα την απαξιωση των παλαιων....και εμπειρων......Στελεχων της Τραπεζας ( γεννημα θρεμα της ΕΤΕ ) και την αποπομπη τους με τη μεθοδο της εθελουσιας εξοδου ! Συνεπεια αυτων ειναι η εμφανιση δυσλειτουργιων....σε ολους τους τομεις ιδιαιτερα ομως στην εξυπηρετηση της πελατειας......την οργανωτικη δομη...και κυριως στην εποπτεια και στη διενεργεια ελεγχων ως προς την ορθοτητα και την εγκυροτηα διεξαγωγης των εργασιων ! Περαν βεβαια απο αυτη καθ' αυτη την παραγωγικοτητα...και την κερδοφορια της τραπεζας ! Ωστοσο ο προβληματισμος που προκυπτει ειναι οτι αυτο που συμβαινει ειναι τυχαιο ? η' στοχευει στην πληρη απαξιωση της παλαιοτερης...και ισχυροτερη Τραπεζα της Παυριδας μας....και οχι μονο !

ε και?

Και ποιο ειναι το προβλημα? Δεν υπάρχει κάτι παράνομο.

gongrants

Κανονικά έπρεπε να πάρει την μίζα του και να τους δώσει βίζα #greekreality

Y!annis

ΜΠΡΑΒΟ του που με φάτσα ταβερνιάρη έκανε την δουλειά Ανδριάντα πρέπει να του στήσουν έξω απο το ΥΠΟΙΚ!!!!!!! 1. Αγόραζε σπίτια σε χρόνο dt και κίνησε μια αγορά που έχει πεθάνει (++Πήρε το κράτος τους αναλογούντες φόρους+ ότι άλλα χαράτσια έχει βάλει για μεμεταβιβάζεις π.χ τακτοποίηση χώρων) ) 2. Έσπασε το εμπάργκο των κινέζικων τραπεζών (Μόνο τους εφοπλιστές που έσπαγαν το εμπάργκο στα πετρέλαια των αράβων θα κάνουμε μάγκες?). Αλήθεια γιατι έχει εμπάργκο η Κϊνα? είμαστε μήπως σε παγκόσμιο τραπεζικό πόλεμο 3. έφερε στην ελλάδα χρήμα συνάλλαγμα και όχι στο λουξεμβούργο 4. Κίνησε την οικονομία γενικότερα (όποιο αγοράζει σπίτι όλο και κάτι θα αγοράζει απο συσκευή μέχρι έπιπλα, αυτοκίητα κοκ) ΕΛΑ ΝΑ ΞΥΠΝΑΜΕ !!!!

Σκέψεις

Η απληστία , η απατεωνιά , το βρώμικο μυαλό κάποιων επιχειρηματιών μας κάνανε να ντρεπόμαστε που είμαστε Έλληνες ! Φαίνεται , η φιλοξενία τών Κουτσολιούτσων (foli-folie) στον Βακάκη (jumbo) στο Εξοχικο σπιτι των Σπετσών , ειχε και ανταλλαγή απόψεων ... και ιδεών ...

Αχόρταγοι...

Αχόρταγοι...

keynes

Ο άνθρωπος αυτός έφερε 40 εκατομμύρια στην διαλυμένη ελληνική οικονομία από την Κίνα και τον κατηγορούμε για κομπίνα. Η Εθνική έβγαλε 5% προμήθεια από αυτά. Τα λεφτά αυτά έφυγαν από την Κίνα και πέσαν στην Ελλάδα. Αν αυτό είναι κομπίνα τότε το να στέλνεις λεφτά στο εξωτερικό τι είναι;;; κάτι στραβό γίνεται τελικά στα μίντια...

Πόση μπόχα πια

Εν ολίγοις αυτό που μαθαίνουμε είναι ότι ο πρακτικά συνιδρυτής της Jumbo τα τακιμιασε όχι μόνο με γενική διευθύντρια της μεγαλύτερης τράπεζας, αλλά και ότι οι ελεγκτικοί θεσμοί της τελευταίας προσπάθησαν να υποβαθμισουν το γεγονός και να το περάσουν στο ντούκου. Αν δεν ήταν για την επιμονή των Κινέζων με τη μοναδική σοβαρή κυβέρνηση στον κόσμο, πιθανότατα δεν θα είχαμε μάθει ποτέ για αυτή την απάτη εκατομμυρίων.

Mparoufakis

Εσύ να μας πείς ποια οικονομική σχολή έχεις τελειώσει και τα λες τόσο ωραία! Έχω μείνει άναυδος με το βάθος της οικονομικής σου ανάλυσης ...

Πρώην Ένστολος

Δε ξαναπερνάω από τα μαγαζιά τους ούτε απέξω...

Γεωμέτρης

Αφού δεν έχεις λεφτά να μπεις να ψωνίσεις. Αν είχες το 10% του μυαλού του, μια χαρά θα ήσουνα. Αλλα το έριξες στην τεμπελιά. Ας πρόσεχες να διάβαζες, να είχες μυαλό να κάνεις κομπίνες. Κάσε τώρα στο μεροκάματο.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης