Προεκλογική αναδίπλωση της κυβέρνησης για τα αναδρομικά των γιατρών του ΕΣΥ

Προεκλογική αναδίπλωση της κυβέρνησης για τα αναδρομικά των γιατρών του ΕΣΥ

Τι ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας

anadromika
Τουλάχιστον επιφυλακτικοί παρακολουθούν οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για το θέμα των αναδρομικών που έχουν περικοπεί με το Ν.4093/2012 σε δημόσιους λειτουργούς.

Λίγες μόλις ημέρες μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης από όπου ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας είχε εξαιρέσει τους γιατρούς από τις κατηγορίες δημοσίων λειτουργών ως προς το θέμα της επιστροφής αναδρομικών, η κυβέρνηση επανέρχεται στο θέμα αλλάζοντας άρδην την προηγούμενη απόφασή της.

«Συμφωνήθηκε να συμπεριληφθούν και οι γιατροί του ΕΣΥ στη γενικότερη ρύθμιση για τη χορήγηση αναδρομικών, με βάση τις σημερινές δημοσιονομικές δυνατότητες» αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση της Αριστοτέλους.

Το θέμα συζητήθηκε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, στη διάρκεια σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με τη συμμετοχή του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, του Αν. Υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, του Αν. Υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη και του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Η κυβέρνηση δηλώνει την πολιτική της βούληση να αποκαταστήσει άμεσα ένα μέρος από τις μεγάλες απώλειες εισοδημάτων που υπέστησαν οι γιατροί τα πρώτα μνημονιακά χρόνια. Η παρέμβαση αυτή συμπληρώνει την πολύ σημαντική δέσμη μέτρων για τη δημόσια περίθαλψη που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ» επισημαίνεται από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Από την πλευρά τους, οι νοσοκομειακοί γιατροί υποδέχονται συγκρατημένα τη σχετική εξαγγελία αποδίδοντας την κυρίως σε τακτικισμούς της κυβέρνησης, ενόψει και της μακράς προεκλογικής περιόδου στην οποία έχει εισέλθει η χώρα. Υπογραμμίζουν δε και τις σκόπιμες ασάφειες για τα ποσά και το χρονοδιάγραμμα της μισθολογικής αποκατάστασης, σύμφωνα πάντοτε με την ανακοίνωση.

Κλείσιμο
«Με βάση την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας η αποκατάσταση των αποδοχών στα προ των περικοπών επίπεδα, πρέπει να γίνει για όλους τους γιατρούς ΕΣΥ μετά την 26η Φεβρουαρίου 2018. Αυτό σημαίνει ότι από τον περασμένο Μάρτιο οι νοσοκομειακοί γιατροί έπρεπε να λαμβάνουμε από 300 έως 500 ευρώ, ανάλογα με τον βαθμό μας, από ειδικευόμενος έως συντονιστής διευθυντής. Αυτή η αποκατάσταση δεν έχει γίνει όμως» λέει στο protothema.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», αντιπρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), κ. Ηλίας Σιώρας. Μάλιστα, κατά της απόφασης αυτής οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν προσφύγει στην Ολομέλεια του ΣτΕ, που θα τη συζητήσει στις 5 Οκτωβρίου. Προσθέτει δε πως «και στις συναντήσεις που είχαμε κάνει με τον υπουργό Υγείας μας είχε τονιστεί πως οι δημοσιονομικές ανάγκες δεν επιτρέπουν παρά μόνο να δοθεί ένα βοήθημα στους γιατρούς ΕΣΥ στο τέλος του έτους. Τώρα τι άλλαξε, και μάλιστα τι άλλαξε από την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ;» διερωτάται.

Η απάντηση βρίσκεται στις…λεπτομέρειες της ανακοίνωσης, καθώς ό,τι συμφωνήθηκε στη σύσκεψη «συμφωνήθηκε…με βάση τις σημερινές δημοσιονομικές δυνατότητες».

«Πρόκειται για έναν αστάθμητο παράγοντα, οι δημοσιονομικές δυνατότητες μπορούν να αλλάξουν. Εξάλλου, η ανακοίνωση χαρακτηρίζεται για τις σκόπιμες ασάφειες σε ό,τι αφορά τα ποσά που θα δοθούν – η κυβέρνηση θα αποκαταστήσει ένα μέρος από τις μεγάλες απώλειες εισοδημάτων που υπέστησαν τα πρώτα μνημονιακά χρόνια, αναφέρεται- και για το χρονοδιάγραμμα» διαπιστώνει ο κ. Σιώρας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης