Ανακοινώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής στα Πανεπιστήμια - Ποιες ανέβηκαν, ποιες έπεσαν

panelladikes_vaseis_mesa_new

Την πιο θεαματική άνοδο σημείωσαν οι παιδαγωγικές σχολές - Οι ιατρικές σχολές σημείωσαν πτώση, ενώ οριακές μεταβολές παρατηρούνται κατά κύριο λόγο στις πολυτεχνικές και τις νομικές σχολές. Πτώση κατέγραψαν οι αρχιτεκτονικές σχολές, ενώ οι οικονομικές εμφάνισαν κατά πλειονότητα, οριακά ανοδική τάση

Αγωνία τέλος για τους υποψηφίους των Πανελληνίων και τις οικογένειές τους καθώς ανακοινώθηκαν στο σάιτ του υπουργείου Παιδείας οι βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Για να δείτε τα αποτελέσματα  Κάντε κλικ εδώ

Φέτος, για πρώτη φορά οι βάσεις 2018 δεν θα αναρτηθούν στα σχολεία με… ονοματεπώνυμο κι αυτό λόγω προσωπικών δεδομένων. Θα αναρτηθούν κανονικά τα αποτελέσματα στα σχολεία, αλλά με τον κωδικό υποψηφίου και όχι με το όνομα και το επίθετο μαθητών και μαθητριών.ΒΑΣΕΙΣ_ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΕΛ-ΗΜΕΡΗΣΙΑ_ΠΑΝΕΛ.2018

ΒΑΣΕΙΣ_ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΕΛ-ΕΣΠΕΡΙΝΑ_ΠΑΝΕΛ.2018

ΒΑΣΕΙΣ_ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΠΑΛ-ΗΜΕΡΗΣΙΑ_ΠΑΝΕΛ.2018

ΒΑΣΕΙΣ_ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΠΑΛ-ΕΣΠΕΡΙΝΑ_ΠΑΝΕΛ.2018

ΒΑΣΕΙΣ_ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΛΛΟΓΕΝΩΝ-ΑΛΛΟΓΕΝΕΙΣ (ΕΥΡΩΠ. ΕΝΩΣΗΣ)_ΠΑΝΕΛ.2018

ΒΑΣΕΙΣ_ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΛΛΟΓΕΝΩΝ-ΑΛΛΟΓΕΝΕΙΣ (ΕΚΤΟΣ ΕΥΡΩΠ. ΕΝΩΣΗΣ)_ΠΑΝΕΛ.2018

ΒΑΣΕΙΣ_ΕΠΙΛΟΓΗ 10% ΓΕΛ 2017_ΠΑΝΕΛ.2018

ΒΑΣΕΙΣ_ΕΠΙΛΟΓΗ 10% ΓΕΛ,ΕΠΑΛΒ 2016_ΠΑΝΕΛ.2018

ΒΑΣΕΙΣ_ΕΠΙΛΟΓΗ 10% ΕΠΑΛ 2017_ΠΑΝΕΛ.2018

ΒΑΣΕΙΣ_ΕΠΙΛΟΓΗ 10% ΕΠΑΛΑ 2016_ΠΑΝΕΛ.2018


Με μεικτές τάσεις καθορίστηκαν οι φετινές βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από το υπουργείο Παιδείας. Όπως αναμενόταν, την πιο θεαματική άνοδο σημείωσαν οι παιδαγωγικές σχολές, με άνοδο τουλάχιστον 1.000 μορίων για την κάθε σχολή. Οι ιατρικές σχολές σημείωσαν πτώση, ενώ οριακές μεταβολές παρατηρούνται κατά κύριο λόγο στις πολυτεχνικές και τις νομικές σχολές. Πτώση κατέγραψαν οι αρχιτεκτονικές σχολές, ενώ οι οικονομικές εμφάνισαν κατά πλειονότητα, οριακά ανοδική τάση.

Πιο αναλυτικά, στο πρώτο πεδίο, των Ανθρωπιστικών Σπουδών, οι πιο περιζήτητες παραδοσιακά σχολές είναι οι νομικές, οι οποίες φέτος παρουσίασαν οριακές διαφορές στις βάσεις τους, σε σχέση με πέρυσι. Ειδικότερα, οριακή άνοδο παρουσίασαν οι νομικές Αθηνών και Θεσσαλονίκης, με 20 και 12 μόρια παραπάνω αντίστοιχα και βάση εισαγωγής 18.219 (Αθήνα) και 17.965 (Θεσσαλονίκη). Η νομική Κομοτηνής, «έπεσε» κατά 50 μόρια στα 17.465 μόρια.

Εξάλλου, πτωτικά κινήθηκαν οι βάσεις στις ιατρικές σχολές, με την Ιατρική Αθηνών να κρατάει ωστόσο τη βάση της πάνω από τα 19.000 μόρια, στα 19.029. Ψηλά κράτησαν τον πήχυ και οι πολυτεχνικές σχολές, παρά την οριακή πτώση σε ορισμένες από αυτές. Ενδεικτικά, η Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΕΜΠ) «έχασε» 176 μόρια, κατεβαίνοντας στα 18.240 μόρια από 18.416 που είχε πέρυσι.

Όσον αφορά τις Αρχιτεκτονικές Σχολές, κινήθηκαν πτωτικά, με το τμήμα της Αθήνας να είναι το μόνο που κράτησε σε διψήφιο αριθμό μορίων την πτώση σε σχέση με πέρυσι (19.334 μόρια, με πτώση 43 μορίων).

«Απογείωση» για τα Παιδαγωγικά

Ξεκάθαρη άνοδο - όπως αναμενόταν, μετά την κατάργηση του σχετικού επιστημονικού πεδίου - σημείωσαν τα παιδαγωγικά τμήματα. Μάλιστα, το Παιδαγωγικό Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κατέγραψε άνοδο κατά 2.007 μόρια (βάση εισαγωγής: 12.840 μόρια). 'Ανοδο της τάξεως άνω των 1.100 μορίων κατέγραψαν και τα υπόλοιπα τμήματα. Ενδεικτικά, οι μεγαλύτερες άνοδοι καταγράφηκαν στα εξής τμήματα:

- Άνοδος κατά 1.986 μόρια για το τμήμα Προσχολικής αγωγής ΤΕΙ Ηπείρου στα Ιωάννινα (12.126 μόρια βάση εισαγωγής)

- Άνοδος κατά 1.900 μόρια για το Παιδαγωγικό Προσχολικής Εκπαίδευσης Βόλου (13.314 μόρια βάση εισαγωγής)

- Άνοδος κατά 1.836 μόρια για το Παιδαγωγικό προσχολικής Εκπαίδευσης (12.495 μόρια βάση εισαγωγής)

- Άνοδος κατά 1.803 μόρια, για το τμήμα Επιστημών Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική ηλικία του Πανεπιστημίου Πατρών (13.618 μόρια βάση εισαγωγής)

- Άνοδος κατά 1.799 μόρια, για το Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης στα Ιωάννινα (14.267 βάση εισαγωγής)

- Άνοδος κατά 1.722 μόρια για το Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Ρεθύμνου (Πανεπιστήμιο Κρήτης), με βάση εισαγωγής 13.782 μόρια.

Οι κορυφαίες σχολές και οι… ουραγοί

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν, η καλύτερη και η χειρότερη πεντάδα σχολών. Στις κορυφαίες σχολές, με την υψηλότερη βάση εισαγωγής, βρίσκονται η Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία Θεσσαλονίκης με 20.039 μόρια, και το αντίστοιχο τμήμα της Αθήνας με 19.708 μόρια. Ακολουθούν η Αρχιτεκτονική Αθηνών με 19.334 μόρια και η Ιατρική Αθηνών με 10.029 μόρια. Την καλύτερη πεντάδα συμπληρώνει η Ιατρική ΣΑΣΣ με 18.915 μόρια.

Στον αντίποδα, πολύ κάτω από τη βάση - κυριολεκτικά - παίρνει το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ηπείρου, με 3.034 μόρια. Από κοντά, δυστυχώς, ακολουθούν το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στη Λευκάδα, με 3.072 μόρια, το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας στα Γρεβενά, με 4.064 μόρια και το τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στη Ζάκυνθο, με 4.738 μόρια. Λίγο πιο ψηλά, αλλά πολύ μακριά από τη βάση, το τμήμα Διοίκησης, Οικονομίας και Επικοινωνίας Πολιτιστικών και Τουριστικών Μονάδων (ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας), με 5.285 μονάδες.

Μεγαλύτερη άνοδος και πτώση

Ενδεικτικό της μεικτής εικόνας που παρουσίασαν οι βάσεις φέτος, είναι και το γεγονός ότι σημειώθηκαν εξίσου θεαματικές διαφορές μορίων προς τα πάνω και προς τα κάτω. Αναλυτικότερα, τη μεγαλύτερη διαφορά προς τα πάνω παρουσίασε η σχολή της Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας Αθήνας, με άνοδο 5.681 μορίων σε σχέση με πέρυσι (10.891 μόρια φέτος, 5.681 πέρυσι), σχεδόν διπλασιάζοντας τα μόρια βάσης εισαγωγής της. Την πεντάδα των σχολών με τη μεγαλύτερη άνοδο συμπληρώνουν το τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ (άνοδος κατά 2.520 μόρια), το τμήμα Προσχολικής Αγωγής του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης (άνοδος 2.073 μορίων), το Παιδαγωγικό Νηπιαγωγών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (άνοδος 2.007 μορίων) και το τμήμα Προσχολικής Αγωγής ΤΕΙ Ηπείρου (άνοδος 1.986 μορίων).

Από την άλλη μεριά, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι εξής σχολές: Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Αθηνών (3.882 μόρια πτώση, 5.359 βάση εισαγωγής), Μηχανικών Περιβάλλοντος Ξάνθης (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης), με 2.323 μόρια πτώση (9.561 βάση εισαγωγής), Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Χανίων (Πολυτεχνείο Κρήτης) με 2.254 μόρια πτώση (9.034 βάση εισαγωγής), Εφαρμοσμένων Μαθηματικών Ηρακλείου (Πανεπιστήμιο Κρήτης) με πτώση 2.211 μορίων (10.021 βάση εισαγωγής), και Στατιστικής Σάμου (Πανεπιστήμιο Αιγαίου), με 2.167 μόρια πτώση (8.525 βάση εισαγωγής).

«Πρεμιέρα» για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Η πρώτη του φορά στο μηχανογραφικό ήταν η φετινή για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, και από τα 26 τμήματα, τα 22 πέρασαν τις εξετάσεις με πάνω από 10.000 μόρια. Ειδικότερα, τα πέντε πιο υψηλόβαθμα τμήματα είναι αυτά της Φυσικοθεραπείας (17.023 μόρια), της Εργοθεραπείας (16.473 μόρια), της Κοινωνικής Εργασίας (16.284 μόρια), της Μαιευτικής (15.490 μόρια) και της Νοσηλευτικής (15.462 μόρια).

Ωστόσο, οι πέντε σχολές του ΠΔΑ που «τερμάτισαν» τελευταίες είναι της Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης (7.575 μόρια), της Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας (9.296 μόρια), των Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής (9.768 μόρια), της Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής (9.889 μόρια) και των Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής (10.091 μόρια).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (24)

tzimi ntin

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΟ ΧΕΣΙΜΟ Καλή απόλαυση δλδ

ΕΑ

Αίσχος!!! Νομίζω ότι θα ήταν σκόπιμο της δημοσίευσης κάθε άρθρου να προηγείται μια λεπτομερέστερη έρευνα από τους εκάστοτε "δημοσιογράφους". Στην πεντάδα των κορυφαίων σχολών, σύμφωνα με το άρθρο, συμπεριλαμβάνονται σχολές με ειδικά μαθήματα, όπως η Αγγλική Φιλολογία και η Αρχιτεκτονική, γεγονός που σημαίνει ότι η βάση τους αυτόματα ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ!!! Επίσης, είναι λίγο δύσκολο 1 εκ των 5 κορυφαίων σχολών (Ιατρική Αθήνας) να έχει βάση 10.029 (η βάση είναι 19.029)!!! Λίγη προσοχή και σοβαρότητα δεν έβλαψαν ποτέ κανέναν!!!

AAA

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ειναι απο τα τελευταια καλα ανεκδοτα...

Μάνος

- Σε ποια σχολή πέρασες? - Φιλοσοφική Αθηνών, εσύ? - Αρχιτεκτονική Αθηνών. - Υπέροχα, δεν ξέρεις πόσο χαίρομαι που θα δουλέψουμε στην ίδια καφετέρια!!!

Χαχαλόλ

Καλα ναι βρε, και μια ξαδερφη μου που δεν περασε πουθενα τα ιδια ελεγε περυσι αχαχαχ. Αντε πες μερικα ακομα τετοια "αστειακια" στον εαυτο σου μπας και πειστεις οτι ειναι κακες οι σχολες και καλυτερα που δεν περασες καπου. Καλο βραδυ.

ΠΤΥΧΙΟ= ΑΝΕΡΓΙΑ & ΑΧΡΗΣΤΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΟ ΛΟΓΟ

ΜΑΘΕΤΕ ΚΑΜΜΙΑ ΤΕΧΝΗ ΚΑΛΥΤΕΡΑ

GLXakias treloz

Ναι καλε, πηγαιντε να κανετε τους τσιρους σε κανενα μαστορα ισα να μπορεις να πληρωνεις τη βενζινη του glx αντε και να παρεις κανενα κολλητο τζινακι σε προσφορα απο τη λαικη. Αθανατη ελλαδαρα, ποιος νοιαζεται βρε αδελφε για τα "γραμματα".

Απελπισμένος

Ναι, και γενικότερα μείνετε όσο μπορείτε μακρυά από τη γνώση και ψηφίζετε Χρυσή Αυγή.

123

Καλή αρχή σε όλους. Κρίση ξεκρίση η παιδεία και η μόρφωση είναι ο μόνος τρόπος να πάει μπροστά μια χώρα. Και είτε σας αρέσει είτε όχι, η ελλαδίτσα απαρτίζεται κυρίως από χαμηλού επιπέδου απαίδευτες θείτσες και μπαρμπάδες με νοοτροπία βαλκανιστάν, που εξ αρχής είναι και η πηγή του προβλήματος. Αν έχουμε μια ελπίδα να ξεριζώσουμε το σάπιο πυρήνα της χώρας (εκτός από το να γεράσουν+ψοφήσουν οι 45+, κακά τα ψέματα), αυτή είναι η παιδεία. Και ας πέσουν τώρα όλα τα μπαρμπάδια στα κόμμεντς να κλαίνε ότι όταν ήταν νέοι "έστιβαν την πέτρα" ενώ οι σημερινοί νέοι ξέρουν μόνο να πατάνε μπλιμπλίκια. Αριστερόστροφα ανθρωπάκια.

Τακης

Ξερω κατι 45+ που πατανε τα μπλιμπλικια πιο γρηγορα απο εσενα.

.

Δυστυχώς είναι μεγάλη αλήθεια ότι πρέπει να γεράσουν και να αποδημήσουν εις Κύριον οι 45+, 50-55+ θα έλεγα εγώ πλέον γιατί πέρασαν τα χρόνια, οι λεγόμενοι baby boomers-γενιά του Πολυτεχνείου εν Ελλάδι, για να δούμε άσπρη μέρα αλλά τότε θα είμαστε με άσπρα μαλλιά στην κεφαλή...Πάνε τα νιάτα μας σε όλα τα επίπεδα..

.......

Ολοι χρειαζονται σε μια υγιως αναπτυσσομενη κοινωνια,και αυτοι που στιβουν την πετρα και οι μορφωμενοι,αρκει να εχουν παιδεια και οι μεν και οι δε.Η παιδεια ομως δεν εχει να κανει μονο με την μορφωση και απο τον τροπο που γραφεις φαινεται οτι εσυ δεν εχεις οσα πανεπιστημια κι αν εχεις περασει.

τα λεφτά μας πίσω!!

το τζόκερ βγαίνει σε 5 λεπτά κι αυτοί τα μαγείρευαν 3 μήνες κι επιτέλους σήμερα τα έδωσαν , αφού πέρασαν τους στούρνους φίλους κ κολλητούς τους όπου ήθελαν κι απέκλεισαν εμάς τους μετριοκαλούς ....

NS

Παιδιά είστε σίγουροι; Δεν πιστεύω να τις μπερδεψατε με τον ΕΝΦΙΑ;

Πολίτης

Η βάση για τα αγγλικά Αθήνας κύριοι είναι 19. Το ίδιο με την Ιατρική. Το ξέρω ότι έχει ειδικό μάθημα που το ανεβάζει αλλά και πάλι...

Gio

Συγχαρητηρια σε ολα τα παιδια και καλη συνεχεια!!Και να θυμουντε ενα πτυχιο μετραει συμφωνα με την αξια που του δινεις εσυ και μονο!Κυνηγηστε τα ονειρα σας και μην αναπαυθειτε στην μεταπολεμικη νοοτροπια του εχω ενα χαρτι αρα αξιζω!Διαλεξτε αυτο που σας αρεσει , δωστε καθημερινη μαχη και να ειστε σιγουροι οτι οσοι αξιζουν σιγουρα θα πετυχουν!!Και αφηστε τους δειλους της κοινωνιας να σκουζουν...

+1

Μπράβο!

@@

+1

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης