Αλλάζει ο νόμος για τις εισπρακτικές εταιρείες - Αυστηρότερο το πλαίσιο για τα δικηγορικά γραφεία

eispraktikes_main01

Με την αναμόρφωση της νομοθεσίας, επιδιώκεται να θεσπιστεί ένα όριο στη συμπεριφορά δικηγόρων και δικηγορικών εταιριών και να ενισχυθεί η ευθύνη των εντολέων τους (δανειστών) για τις ενέργειες στις οποίες προβαίνουν οι εντολοδόχοι τους (δικηγόροι ή δικηγορικές εταιρίες)

Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου προβλέπεται στη σχετική απόφαση της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή ότι θα έχει ολοκληρωθεί το έργο της ομάδας εργασίας που συγκροτήθηκε με σκοπό να προσδιοριστούν οι ανάγκες για τη βελτίωση του ν. 3758/2009 «Εταιρείες Ενημέρωσης Οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις και άλλες διατάξεις». Η πρώτη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε, ήδη, ενώ η επόμενη έχει προσδιοριστεί για τις 6 Σεπτεμβρίου 2018.

Το πόρισμα της ομάδας θα τεθεί σε διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς, ώστε οι διατάξεις που τροποποιούν το νόμο 3758/2009 να κατατεθούν στη Βουλή το φθινόπωρο.

Η ομάδα δουλεύει σε πέντε βασικές ενότητες. Ειδικότερα: 1) Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (GDPR): Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, 2) Δικηγορικές εταιρείες 3) Πεδίο εφαρμογής του ν. 3789/2009 4) Διάφορα θέματα όπως συχνότητα οχλήσεων, κυρώσεις, χρονικό διάστημα υποβολής καταγγελιών, κ.α. και 5) Νομοτεχνική βελτίωση του νόμου.

Ιδιαίτερα για το θέμα της ενόχλησης των οφειλετών από τις εισπρακτικές εταιρείες στόχος είναι η αυστηροποίηση των όρων λειτουργίας τους αλλά και ο καλύτερος έλεγχος των δικηγορικών γραφείων που δραστηριοποιούνται συστηματικά και σε μεγάλη κλίμακα στην ενημέρωση οφειλετών για ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, από τις 652 καταγγελίες που έγιναν το 2017 στην αρμόδια υπηρεσία σχετικά με εταιρείες ενημέρωσης δανειοληπτών, οι 255 αφορούσαν δικηγορικά γραφεία και διαβιβάστηκαν στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι κατάλληλες πειθαρχικές διαδικασίες που ορίζει ο Κώδικας Δεοντολογίας των δικηγόρων. Κι αυτό διότι η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή δεν μπορεί να παρέμβει σε αυτές τις περιπτώσεις, αφού το μόνο αρμόδιο όργανο είναι το πειθαρχικό όργανο των δικηγόρων.

Με την αναμόρφωση της νομοθεσίας, επιδιώκεται να θεσπιστεί ένα όριο στη συμπεριφορά δικηγόρων και δικηγορικών εταιριών και να ενισχυθεί η ευθύνη των εντολέων τους (δανειστών) για τις ενέργειες στις οποίες προβαίνουν οι εντολοδόχοι τους (δικηγόροι ή δικηγορικές εταιρίες). Ειδικότερα, επιχειρείται η εισαγωγή ορισμένων ειδικών υποχρεώσεων και σε δικηγόρους - δικηγορικές εταιρίες, με σκοπό να τερματιστούν τυχόν ακραίες συμπεριφορές εις βάρος των οφειλετών.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Ιουλίου, η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή ανακοίνωσε τις διοικητικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2018. Συνολικά έχουν επιβληθεί 21 διοικητικές κυρώσεις, συνολικού ύψους 160.500 ευρώ, που κυρίως αφορούν παραβάσεις για συχνότητα κλήσεων, παραπλανητική πληροφόρηση, παρέκκλιση των εντολών των δανειστών -καθώς συχνά καλούν σε τηλέφωνα επικοινωνίας που δεν τα είχαν δηλώσει οι οφειλέτες, αλλά τα βρήκαν συνήθως από δημόσια προσβάσιμους τηλεφωνικούς καταλόγους-, κλήση σε τηλέφωνο εργασίας χωρίς να είναι το μοναδικό τηλέφωνο επικοινωνίας, όχληση για οφειλές στις οποίες δεν έχουν παρέλθει 10 ημέρες από τότε που αυτές κατέστησαν ληξιπρόθεσμες, ενημέρωση χωρίς να έχει προηγηθεί η ταυτοποίηση του οφειλέτη, χρέωση ποσού για εξώδικη ενημέρωση κ.λπ.

ΣΧΟΛΙΑ (21)

Αντικειμενικός

Όσοι το σηκώνετε και σας λένε ότι είναι από εισπρακτικές βγάλτε το άχτι σας και βρίστε τους ότι έχουν και δεν έχουν. Δεν μπορούν να ανταπαντησουν γιατί οι κλήσεις ηχογραφούνται και αυτοί οφείλουν να είναι προσεκτικοί στον λόγο τους.

...

Τα παντα θα κανει ο Τσιπρας, για να παρει καμια ψηφο απο τους απανταχου μπαταχτσηδες....

?

Αυτο που λες ειναι η μια πλευρά. Υπάρχουν όμως και πολλοί μπαταχτσήδες που τρώνε πίνουν και δεν πληρώνουν με αποτέλεσμα να πληρώνουμε πιο ακριβά οι υπόλοιποι. Η αλήθεια κάπου στη μέση είναι.

Οι μπαταχτσήδες

υπάρχουν όντως, αλλά δεν είναι τόσο πολλοί όσο νομίζεις ώστε να επιβαρύνουν τους συνεπείς.

kokorikos

να κανω μια ερωτηση, λεει η Μπανανια ειναι αδυνατον να δανειστει με αυτα τα επιτοκια απο τις αγορες, πχ 4,5%, για τον δανειοληπτη ρε μαγκες τοτε πως ειναι δυνατον να πληρωνει 9% και βαλε επιτοκια?

υπάρχει και η αναπτυξη μεγάλε

κατανάλωση, δημοσιες δαπάνες, εξαγωγές, πληθωρισμός κτλ. αυτά δεν εισαι αναγκασμένος να τα ξέρεις αλλα οκ μην το παίζεις και ειδικός

Jerry

Πληρωνει το επιτοκιο που συμφωνησε. Τα δανεια δεν ειναι υποχρεωτικα.

Σύριζας

Και κλάμα οι δικολάβοι και τα δικηγοράκια...

Χριστόδουλος Μολύβας

Κοράκια που πλουτίζουν από τον πόνο των ΕλλήνωνΔωσίλογα πιόνια.....

spiros

Διωξτε το ισλαμ απο την ελλαδα,μαζικη απελαση τωρα,βαλτε τους σε καραβια και παρατηστε τους σε μια ερημο στην σουηδικη αραβια, και εκει ευρωπη ειναι

ΠΡΙΝ:αν δε πληρωσεις ρε καθαρμα θα σου σπασουμε τα @@

META:αν δε πληρωσετε κυριε θα σας σπασουμε τα @@

nik the greek

Μακαρι να ειχαμε λεφτα και να ξεχρεωναμε τα δανεια,αλλα αφου δεν εχουμε,καντε κουρεμα τουλαχιστο 90% ,και παλι θα δουμε αν θα πληρωνουμε,αν κοπει και το αφορολογητο και χασουμε και αλλο μισθο,τοτε καληνυχτα!!

Jerry

Να υποθέσω "κουρεμα" 90% και στην ιδιοκτησία. Αλλιως δεν ειναι κουρεμα, αλλα χαρισμα.

Πανος

Έχει αλλάξει 100 φορές ο νόμος και τα ίδια Παντελακη μου τα ίδια Παντελή. Και φυσικά έναν αριθμό έχουν 200 δικηγόροι που τον κάνουν τράμπα μεταξύ τους

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

topaloudi

Ξεκαθαρίζει το τοπίο με τις συνομιλίες των δραστών - Ο 21χρονος Ροδίτης καλείται να δώσει κωδικούς από  δύο λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις πλατφόρμες gmail.com και hotmail.com αλλά και το login name και password στον λογαριασμό που τηρεί στο δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης facebook

posagogi02

«Τους ενοχλούσε το κείμενο και η φράση "πολιτική προδοσία" για τη Συμφωνία των Πρεσπών» δηλώνει το μέλος της πολιτικής γραμματείας της ΛΑΕ, Παναγιώτης Μαντάς.

13