Observer: Οργισμένοι οι Έλληνες πυροσβέστες για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στις πυρκαγιές

pyrsv01

«Οι Έλληνες πυροσβέστες προσχωρούν στη δημόσια κατακραυγή για τις θανατηφόρες πυρκαγιές» αναφέρει το δημοσίευμα – «Η κυβέρνηση δεν λέει ότι υπήρξαν χιλιάδες μικρά λάθη» που οδήγησαν σε πρωτοφανή αριθμό θανάτων δήλωσε ο πρόεδρος των Πυροσβεστών

Οργή για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική, που προκάλεσαν το θάνατο δεκάδων ατόμων εκφράζουν μέλη του Πυροσβεστικού Σώματος, σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού Observer.

Ο πρόεδρος των Πυροσβεστών, Δημήτρης Σταθόπουλος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, δηλώνει ότι οι αρχές δεν ήταν μόνο θλιβερά κακές στην προετοιμασία για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, αλλά απέτυχαν να απολογηθούν για την τραγωδία.

Greek wildfires: drone footage shows extent of devastation


«Η Πυροσβεστική συνέστησε την εκκένωση της περιοχής αλλά δεν εισακούστηκε»

«Η κυβέρνηση μπορεί να λέει ότι δεν υπήρξαν σοβαρά επιχειρησιακά λάθη, αλλά αυτό που δεν λέει είναι ότι υπήρξαν χιλιάδες μικρά λάθη», δήλωσε στον Observer, προσθέτοντας ότι «όλα αυτά τα λάθη δημιούργησαν το μεγάλο λάθος και γι' αυτό είχαμε έναν τόσο πρωτοφανή αριθμό θανάτων».

Σύμφωνα με τον κ. Σταθόπουλο, η Πυροσβεστική συνέστησε την εκκένωση της περιοχής, αλλά δεν εισακούστηκε. Επιπλέον, η μετεωρολογική υπηρεσία δεν κατάφερε να προβλέψει τους ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα μέχρι και 124 χλμ/ώρα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ακινητοποιηθούν τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης.

«Απλά δεν μπορούσαν να απογειωθούν με τέτοιους ανέμους. Εάν η μετεωρολογική υπηρεσία είχε αυξήσει το επίπεδο κινδύνου και εξέδιδε προειδοποίηση, τα αεροπλάνα θα μπορούσαν να είχαν πάει σε διαφορετικό αεροδρόμιο. Και επειδή δεν υπήρχε πρόβλεψη, οι πόροι μας ήταν διάσπαρτοι» επέμεινε ο κ. Σταθόπουλος.

«Ο πρωθυπουργός δεν φάνηκε καλά ενημερωμένος για το μέγεθος της καταστροφής»

Η κυβέρνηση μένει εκτεθειμένη από την ιστορία. Σε μία από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές, πολλά θύματα ήταν παιδιά και τα συνεργεία διάσωσης εξακολουθούν να «χτενίζουν» γη και θάλασσα για τον εντοπισμό αγνοουμένων.

«Από την αρχή, οι αρχές φαίνεται ότι υποτίμησε την κλίμακα και την ταχύτητα των πυρκαγιών κατά μήκος των ακτών της Αττικής. Όταν οι φλόγες είχαν ήδη καταστρέψει το Μάτι, όπου ο αριθμός των νεκρών είναι και ο μεγαλύτερος, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας δεν φάνηκε καλά ενημερωμένος για το μέγεθος της καταστροφής, λέγοντας στους Έλληνες μετά από συνάντηση στο κέντρο επιχειρήσεων: “Ορισμένοι συμπολίτες μας είναι σε κίνδυνο... Ορισμένοι έχουν παγιδευτεί στις παραλίες. Θα πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση. Αυτή είναι μια δύσκολη κατάσταση για την Αττική και τη χώρα”», αναφέρει ο συντάκτης του δημοσιεύματος.

Ανέλαβε την πολιτική ευθύνη αλλά δεν δέχεται την παραίτηση Τόσκα

«Την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία, αλλά συνέχισε να μην ικανοποιεί τις εκκλήσεις για παραίτηση του Νίκου Τόσκα, και άλλων αξιωματούχων. Απευθυνόμενος στο υπουργικό συμβούλιο, επανέλαβε τον ισχυρισμό του Τόσκα ότι τα αποδεικτικά στοιχεία φαίνεται να δείχνουν εμπρησμό», προσθέτει ο συντάκτης.

Όμως, αναφέρει το δημοσίευμα, η αρμόδια υπηρεσία της Πυροσβεστικής απέρριψε τη θεωρία, υποστηρίζοντας ότι «η πυρκαγιά είναι πιθανό να πυροδοτήθηκε από κάποιον που έκαιγε ξύλα στην περιοχή του Νταού Πεντέλης, όπου όπως είναι γνωστό ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε. Σύμφωνα με την Καθημερινή, η ταυτότητα του ανθρώπου είναι ήδη γνωστή».

Βαρουφάκης: Οι κυβερνήσεις θεωρούν βολικό να κατηγορούν τους εμπρηστές ακόμη και ξένους πράκτορες

«Οι ελληνικές κυβερνήσεις, κατά παράδοση, θεωρούν βολικό να κατηγορούν τους κερδοσκόπους, τους εμπρηστές, τους τρομοκράτες, ακόμη και τους ξένους πράκτορες», δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης. «Οι υπάλληλοι αποφεύγουν να παραδεχθούν την έλλειψη ετοιμότητας και την αποτυχία τους να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν τους κατάλληλους νόμους και τους κανονισμούς ασφαλείας», πρόσθεσε.

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στις δύο παραιτήσεις αντιδημάρχων στο Μαραθώνα, την περιοχή που επλήγη περισσότερο από τις πυρκαγιές, επικαλούμενοι λόγους συνείδησης.

Η λιτότητα έχει επιπτώσεις στην πυροπροστασία

Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι η λιτότητα που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα έχει παίξει επίσης ρόλο στην αδυναμία των αρχών να ανταποκριθούν στην καταστροφή. Το επιχείρημά του βρίσκει σύμφωνο τον κ. Σταθόπουλο, που σημειώνει ότι οι περικοπές έχουν καταστήσει άχρηστο τουλάχιστον το 30% των πυροσβεστικών μηχανών.

«Περίπου το 15% του στόλου μας των 1.750 οχημάτων είναι εκτός δρόμων επειδή έχουν χρόνια προβλήματα και είναι παλιά», δήλωσε. «Περίπου 15% των οχημάτων χρειάζονται ανταλλακτικά την προμήθεια των οποίων δεν μπορούμε να αντέξουμε. Ως πυροσβέστες, παίρνουμε όρκο να προστατεύσουμε τους ανθρώπους και τις περιουσίες τους. Γνωρίζουμε πότε να προτείνουμε την εκκένωση των περιοχών, αλλά για κάποιο λόγο η σύστασή μας δεν εισακούστηκε. Είναι μια μεγάλη τραγωδία για τη χώρα και οφείλονται συγγνώμες», κατέληξε ο κ. Σταθόπουλος.

pyrsv1

ΣΧΟΛΙΑ (29)

Ρε

θα πάει κανένα τομάρι στη φυλακή??Μην παίζεται με την υπομονή και τη νοημοσύνη μας...

Μετά θάνατον προφήτες

Αφού πίστευαν ότι κινδυνεύουν οι πολίτες γιατί δεν ενημέρωσαν έστω και ανεπίσημα για να σωθούν; Eπίσης όλοι οι δημοσιογράφοι που κουνάνε το δάχτυλο όλη τη μέρα, που πολλοί από αυτούς ήταν στα μέτωπα της πυρκαγιάς για ρεπορτάζ μέσα απ τις φλόγες γιατί δεν δώσανε σήμα από την τηλεόραση στους ανθρώπους της περιοχής να τρέξουν να σωθούν; Ή μήπως πρώτα η τηλεθέαση και το ρεπορτάζ και μετά όλα τα άλλα; Μήπως έχει μεγαλύτερη αξία η ανθρώπινη ζωή πέρα από τις τηλεθεάσεις , μήπως; ;Aντε γιατί γίνανε όλοι μετά θάνατον προφήτες.

badbank

Παραπαει να κάνει κριτική και ο μπαρουφας που θα έπρεπε να ήταν ήδη στη φυλακή. Όμως η πολιτική παραμένει το τελευταίο καταφύγιο όλων των φυγοδικων και όχι μόνο στην Ελλάδα.

Τώρα!

«Η Πυροσβεστική συνέστησε την εκκένωση της περιοχής αλλά δεν εισακούστηκε». Όλα τα υπόλοιπα είναι περιττά. Εισαγγελέας τώρα!

Μαρία

Η πυροσβεστική πρότεινε εκκένωση και πολύ καλά έκανε, αλλά έπρεπε μετά να δοθεί η εντολή και γραπτώς. Έτσι για να τους τσακώσει με αποδείξεις ο Εισαγγελέας. Δυστυχώς μόνο προφορικά και όχι πρωτοκολλημένα δεν θα βρεθεί άκρη . Υψηλόβαθμος αξιωματικός της πυροσβεστικής είπε ότι ο νόμος είναι ως εξής. Η Πυροσβεστική εισηγείται πρόταση για εκκένωση και πρέπει η περιφέρεια και οι δήμοι να αποφασίσουν και να εκτελέσουν εντολή εκκένωσης. Εδώ ο ένας το ρίχνει στον άλλο. Η πυροσβεστική λέει ότι το εισηγήθηκε, η περιφέρεια ότι έδωσε εντολή αλλά οι δήμοι δεν την προχώρησαν . Ο εισαγγελέας άμεσα να το ψάξει. Πρωτοκολλημένες εντολές κλπ. Για μένα τεράστιες οι ευθύνες της τοπικής αυτοδιοίκησης εφόσον ο νόμος προβλέπει συγκεκριμένες διαδικασίες.

Αλέξανδρος

Να τανε μόνο η μετεωρολογικη υπηρεσία. Πόσες φορές έχει τύχει να ακούω δελτίο καιρού από ένα σωρό κανάλια και να έχεις τελείως διαφορετικό καιρό από αυτά που λένε. Βέβαια για να είμαστε ειλικρινείς αυτοί που παρουσιάζουν καιρό στην τηλεόραση είναι για τα μπάζα... Ούτε αυτά που λέει ο δορυφόρος δεν μπορούν να αναλύσουν. Και θα κλείσω με τούτο. Σε καθεστώς χρεοκοπίας υπολειτουργουν τα πάντα. Πας σε νοσοκομείο και γιατρό δεν βλέπεις. Πας το παιδί σου σχολείο και καθηγητές δεν έχει. Σε κλέβουν και παίρνεις αστυνομία και περιπολικό δεν υπάρχει. Αρπάζει φωτιά και πυροσβεστικά δεν υπάρχουν... Υ. Γ... Τις καλές εποχές αρπαζαμε ένα γύρω και χτιζαμε αυθαίρετα και δουλεύαμε στο δημόσιο. Τώρα παρακαλάμε για παροχές... Υπομονή καθώς είπε και το ΔΝΤ. Το ελληνικό χρέος θα είναι βιώσιμο έως το 2032...μετα δεν θα μας απασχολεί πλέον γιατί θα έχουν καταστραφεί τα πάντα...

Βαρουφάκης

Αυτοπροτάθηκε να συντάξει το προεκλογικό οικονομικό πρόγραμμα των Εργατικών του Η. Βασιλείου και δεν του έδωσαν καν σημασία. Ξέρουν πόσος ανίκανος είναι. Οι προσβάσεις του Γιάνη φτάνουν μέχρι τα ΜΜΕ μόνο και όχι σε ανώτερα κλιμάκια. Ας φροντίσουν τα ελληνικά ΜΜΕ να μην τον ξαναπλασάρουν ως «πουλέν» προεκλογικά. Ας μη «χτυπήσει» Αλτσχάιμερ τον ελληνικό λαό. Ας θυμηθούμε πως σε 6 μήνες διπλασίασε το χρέος της χώρας! Ας θυμηθούμε τις απόψεις του προ μηνός για τη συμφωνία των Πρεσπών!

ταρζαν

Φυσικα εχουν τεραστια ευθυνη ολοι αυτοι στην κυβερνηση που τσεπωνουν 15000 μηνιαιος εκαστος. ΓΓ Πολιτικης προστασιας για ποιο ακριβως λογο αμοιβεται??? Στον εισαγγελεα αμεσα για εγκληματικη αμελεια...... απαντες. Λενε οτι φταιν οι πολιτες για καταπατηση και αναρχη δομηση αυθαιρετον. Ε οχι..... οταν ο πολιτης καταπατα το νομο τον τσιμπας και τον πας στο δικαστηριο. Εσεις αντι αυτου νομιμοποιουσαντε τα παντα κατα ριπας για τα ψηφαλακια. Αυτη η καταστροφη θα βαρενει για παντα εσας και τις οικογενειες σας.... και καποια στιγμη θα το βρειτε απο το θεο

ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΙΩΆΝΝΗΣ-ΧΑΡΆΛΑΜΠΟΣ

Όλοι ωραία τα λέτε αλλά στα σοσιαλ μίντια της μαλάκιας αλλά δεν σας βλέπω σε καμία διαμαρτυρία μπροστά στη Βουλή να μπούμε και να τους πετάξουμε από τα παράθυρα. Το πολίτευμα της χώρας έχει καταργηθεί στην ουσία του μόνο ο λαός μπορεί και νομιμοποιείται να επαναφέρει τη Δημοκρατία για να έχουμε ενα Κράτος που θα λέγεται ΕΛΛΆΔΑ.

Ελεος

Είσαι τραγικός.Εσυ τους διάλεξες δεν ΔΙΟΡΙΣΤΙΚΑΝ.Οταν πας και ψησιζεις είσαι υπεύθυνος η απλά κάνεις χαβαλε;Μήπως είσαι από αυτούς που περιμένουν κάποιο σωτήρα;

Montazieros

Δεν είναι οργισμένοι μόνο οι Έλληνες πυροσβέστες κύριοι. Είναι πολλοί. Είναι πάρα πολλοί. Προβλέπω έξω από το Μαξίμου μαζί με τις 30 κλούβες των ΜΑΤ, σύντομα ενίσχυση της περιμέτρου του χώρου με συστοιχίες S400, δύο άρματα Leopards, μια σκαμενη τάφρο δύο μέτρα βάθος γεμάτη κροκόδειλους, και δύο apache ελικόπτερα stand by στην ταράτσα. Και μέσα ο λαοπρόβλητος ηγέτης χώρις άγχος να ονειρεύεται το μέλλον. Όχι ρε της χώρας. Το δικό του.

tt

Να μας πει τα λαθάκια να τα μάθουμε και εμείς.Συγκεκριμένα πράγματα. Η επιχείρηση αναπροσαρμόζεται στα δεδομένα της στιγμής. Αυτά δόθηκαν στο κέντρο ; και ποιος τα αναφέρει ; δόθηκαν τα πραγματικά;

Στα ισια...

Να μας πεις πρωτα εσυ να το μαθουμε και εμεις: σε ποιο θεμα ανακατευτηκε ο Τσιπρας, και δεν το εκανε, ΤΟΣΚΑ-ΤΟΣΚΑ, στα γρηγορα;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

naxos

Είναι η πρώτη φορά που επιβεβαιώνεται τόσο παλαιά πολιτισμική δραστηριότητα στο Κεντρικό Αιγαίο, κατά τη Μέση Πλειστόκαινο περίοδο - Νέα δεδομένα δείχνουν πως το Αιγαίο ήταν προσβάσιμο στους αρχαϊκούς και πιο σύγχρονους ανθρώπους δεκάδες χιλιάδες χρόνια νωρίτερα από ό,τι θεωρείτο προηγουμένως

6