Ο «Γκρίζος Λύκος» που ανακάλυψε τις ελληνικές του ρίζες και κρατείται σε τουρκική φυλακή

Ο «Γκρίζος Λύκος» που ανακάλυψε τις ελληνικές του ρίζες και κρατείται σε τουρκική φυλακή

Η ζωή του θα μπορούσε να αποτελέσει σενάριο κινηματογραφικής ταινίας, όπως πολλές παρόμοιες περιπτώσεις απογόνων μικρών παιδιών της ποντιακής γενοκτονίας, που έμειναν ορφανά και κατέληξαν σε τουρκικές οικογένειες η χάθηκαν στη δίνη της καταστροφής

Οι Έλληνες στρατιωτικοί δεν είναι οι μοναδικοί “όμηροι” στα χέρια των Τούρκων. Από τον περασμένο Απρίλιο εξακολουθεί να παραμένει έγκλειστος, περιμένοντας τη δίκη του, ο 43χρονος ακτιβιστής Γιάννης Βασίλης Γιαϊλαλί,  που από ... «Γκρίζος Λύκος» ανακάλυψε τις ελληνικές του ρίζες και σήμερα διώκεται για προσβολή κατά του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν 


Η ζωή του θα μπορούσε να αποτελέσει σενάριο κινηματογραφικής ταινίας, όπως πολλές παρόμοιες περιπτώσεις απογόνων μικρών παιδιών της ποντιακής γενοκτονίας, που έμειναν ορφανά και κατέληξαν σε τουρκικές οικογένειες η χάθηκαν στη δίνη της καταστροφής. O λόγοςγια τον Ιμπραχίμ ή Γιάννη Βασίλη Γιαϊλαλί,  έναν πρώην … Γκρίζο Λύκο, που ανακάλυψε τις ελληνικές του ρίζες, πολεμώντας τους Κούρδους, τη δεκαετία του 1990 και από τον περασμένο Απρίλιο κρατείται  σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στο Ελατζίκ, αντιμέτωπος με την κατηγορία : «προβολής του Τούρκου πρόεδρου» και «διασποράς προπαγάνδας τρομοκρατικής οργάνωσης» προς όφελος του PKK.  

«Έχουμε καλέσει από την πρώτη στιγμή όλους τους φορείς της Ελληνικής Πολιτείας καθώς και τους Δικηγορικούς Συλλόγους, να κινητοποιηθούν αξιώνοντας την απελευθέρωση του Γιάννη – Βασίλη Γιαϊλαλί. Επιπλέον  έχουμε υποβάλλει σχετικό αίτημα στο Υπουργείο Εξωτερικών και στη Βουλή των Ελλήνων από τις 4/5/2017 και εδώ όμως δεν έχει υπάρξει καμία απολύτως απάντηση» λέει στο ΘΕΜΑ ο κ.Θεοφάνης Μαλκίδης, διδάκτωρ κοινωνικών επιστημών και μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών.

Από την Πάφρα του Πόντου

Ο 43χρονος σήμερα  Ιμπραχίμ  ή Γιάννης Βασίλης Γιαϊλαλί κατάγεται από την Πάφρα του δυτικού Πόντου. Μία περιοχή της Τουρκίας, που τα ποσοστά των Γκρίζων Λύκων, χτυπούν ανέκαθεν … «κόκκινο». Φανατικός εθνικιστής, μέλος της τοπικής οργάνωσης του ακροδεξιού κόμματος του Μπαχτσελί, επιλέγει το 1994 να υπηρετήσει στις Ειδικές Δυνάμεις, ζητώντας να υπηρετήσει στη Ν.Δ. Τουρκία για να λάβει μέρος στις επιχειρήσεις κατά των Κούρδων αυτονομιστών του PKK.  «Τότε η  δική μου στάση καθοριζόταν από την ιδεολογία μου, η οποία ήταν η υπεράσπιση της τουρκικής σημαίας και του τουρκισμού. Γι’ αυτό πήγα εθελοντής στο στρατολογικό γραφείο και έγινα καταδρομέας και είπα ότι θέλω να πάω στον πόλεμο εναντίον του ΡΚΚ. Ήμουν εχθρός των Κούρδων και υπέρ του έθνους και της πατρίδας» δήλωσε ο ίδιος σε παλαιότερη συνέντευξη του.

Το 1994 ο Γιαϊλαλί θα καταταγεί στις Ειδικές Δυνάμεις, θα εκπαιδευτεί ως ελεύθερος σκοπευτής και θα σταλεί στο τουρκικό Κουρδιστάν. Στην πρώτη γραμμή των αιματηρών συγκρούσεων, θα γίνει αυτόπτης μάρτυρας εγκλημάτων των Τούρκων εναντίον των Κούρδων.  «Οταν πιάναμε αιχμαλώτους αντάρτες, αν δεν μας έδιναν χρήσιμες πληροφορίες, τους σκοτώναμε αμέσως. Είδα με τα μάτια μου στρατιώτες να σκοτώνουν αιχμαλώτους και να κομματιάζουν τα πτώματά τους. Κάποια στιγμή, όταν είδα μια τέτοια σκηνή, πήγα και έκανα εμετό. Τότε ήλθε ο λοχίας και μου είπε: ‘’Εσύ είσαι άντρας, είσαι Τούρκος’’» λέει.
Ωστόσο η σύλληψη και η αιχμαλωσία του από τους Κούρδους στη διάρκεια μιας μάχης, τον Σεπτέμβριο της ίδια χρονιάς, είχε ως αποτέλεσμα να αναθεωρήσει πολλά από τα οποία πίστευε έως τότε και το σημαντικότερο να ανακαλύψει τις … ελληνικές του ρίζες.  «Όταν οι δικοί μου  πήγαν στο στρατολογικό γραφείο Μπάφρας, για να ρωτήσουν για μένα, που βρίσκομαι και πότε θα επιστρέψω οι αρμόδιοι τους είπαν πως «δεν υπάρχει στρατιώτης με το όνομά μου καταγεγραμμένος στις τάξεις του τουρκικού στρατού». Όταν άρχισε η οικογένειά μου να αναζητεί λύση για την επιστροφή μου στο σπίτι, κι όταν άρχισα να δηλώνω αντίθετος με τον πόλεμο, οι Δυνάμεις Ασφαλείας τους προειδοποίησαν λέγοντας: «Έχουμε ερευνήσει την οικογένειά σας και ξέρουμε ότι είστε Έλληνες. Αν συνεχίσετε να αναζητείτε τρόπους για την επιστροφή του γιου σας, θα έχετε προβλήματα». Αν πέθαινα, θα παρέμενα Τούρκος και θα ανακηρυσσόμουν  ιερομάρτυρας» δήλωσε.

Ακτιβιστής και Έλληνας

Η πολύμηνη παραμονή του  Γιαϊλαλί στο τουρκικό Κουρδιστάν, είχε ως αποτέλεσμα να αντιληφθεί το δίκαιο του αγώνα του κουρδικού λαού και της τύχης που είχαν άλλοι λαοί της Μικράς Ασίας, όπως Αρμένιοι, Έλληνες και Ασύρριοι, που υπέστησαν διωγμούς και γενοκτονίες στις αρχές του 20ου αιώνα από τους Οθωμανούς και τους Νεότουρκους στη συνέχεια. Έτσι από φανατικός «Γκρίζος Λύκος» μετατράπηκε σε αρνητή του πολέμου και ακτιβιστή της ειρήνης και των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Τον Δεκέμβριο του 1996 αφήνεται ελεύθερος και επιστρέφει στο σπίτι του, έχοντας αποφασίσει πως θα αφιερώσει τον εαυτό του στον αγώνα για την αναγνώριση των τουρκικών εγκλημάτων κατά αυτοχθόνων πληθυσμών της Μικράς Ασίας και γενικότερα για τα ανθρώπινα δικαιώματα  Παράλληλα αλλάζει το όνομά του και από Ιμπραχίμ γίνεται Γιάννης Βασίλης, ενώ ξεκινάει την έρευνα για να ανακαλύψει όλες τις ψηφίδες της ελληνικής καταγωγής του.
Στην απαρχή  της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, το διάστημα 1910-1915,  ένα ανδρόγυνο Ελλήνων από το συνοικισμό Γιαϊλά, του χωριού Ασάρ, της Παφρας, ο Κωνσταντίνος και η Παρασκευή-  δίνουν το τεσσάρων χρονών παιδί τους σε μια οικογένεια Τούρκων, για να γλιτώσει τον διωγμό. Στα δημοτολόγια της Πάφρας, το παιδί εγγράφεται με το όνομα Μεχμέτ που όλοι αποκαλούν «ντονμέ» (εξισλαμισμένο) πίσω από την πλάτη του. Ο Μεχμέτ μεγάλωσε, παντρεύτηκε και το 1940 γέννησε τον Γιαβούζ, που φέρει πλέον το επώνυμο Γιαϊλαλί, από το χωριό καταγωγής του πατέρα του. Πρόκειται για τον πατέρα του Γιάννη – Βασίλη … 

Με το πέρασμα των χρόνων, ο  Γιαϊλαλί εξελίχθηκε σε έναν σημαντικό αγωνιστής υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του λόγου στην Τουρκία.

ΣΧΟΛΙΑ (48)

Παρατηρητης1

Για να καταλαβει ο καθενας την προελευσι του καθενος αρκει να προσεξει τον λοβο του αυτιου του. Ολοι οι Ασιατες και οι Εβραιοι ο λοβος ειναι κολλημενος, δεν υπαρχει λοβος ετσι ητανε και οι φωτογραφιες στα διαβατηρια παλια για να βλεπουν περιπου απο που εισαι το αριστερο αυτι επρεπε να φαινεται.

λογικο

Προσφατα βγηκε ερευνα που δειχνει πως 2.000.000 Τουρκοι εμαθαν οτι ειχαν γιαγια απο την Αρμενια οι Τουρκοι της δυτικης ακτης ειναι πιο λευκοι απο αυτους στην Ανατολη και μεχρι το 1910 σχεδον η δυτικη ακτη της Μ.Ασιας ηταν Ελληνικη για αυτο αν πατε ποτε Σμυρνη θα δειτε πως σχεδον ολες οι Τουρκαλες μοιαζουν με ελληνιδες και θα δειτε διαφορα αν πατε πχ στην Καισαρεια τωρα

αναποδα τα λετε

Δεν μας τα λέτε με την σειρά..πρωτα τον τσακωσανε οι αρχες λογω ελληνικης προέλευσης και το γύρισε ο κύριος σαν αντιφρονούντας..η το ανάποδο..εγω γιατι νομιζω οτι μετα θανατον το παιζει ηρωας!!!

χρηστος

Πολεμουσε στον τουρκικο στρατο κατα των Κουρδων. Οι Κουρδοι τον επιασαν και ενω γινονταν προσπαθειες να αφεθει, βρηκε οτι ειχε ελληνικες ριζες. Οταν τον αφησαν, επηρρεασμενος απο τα εγκληματα που ειδε μπροστα του, εγινε ακτιβιστης υπερ των Κουρδων, πηγε να ζησει στο Ρομποσκι, ταχθηκε δημοσιως και με τη δραση του κατα του Κεμαλ και του Ερντογαν, παρακινουσε τους τουρκους να μην τηρουν τους νομους του Ερντογαν και ετσι τον συνελλαβαν οι Τουρκοι για προσβολη του Ερντογαν και προπαγανδα υπερ τρομοκρατικης οργανωσης και PKK. Δεν πιστευω οτι τον συνελαβαν λογω της καταγωγης του. Οπως συνεληφθη αυτος εχουν συλληφθει και αλλοι ακτιβιστες, δημοσιογραφοι, πανεπιστημιακοι.

Kρίτων

O Ερντογάν γεννήθηκε μεν στην Πόλη αλλά έλκει τη καταγωγή του από ανατολικό Πόντο, το χωριό του Ποταμιά βρίσκεται λίγο πιο ανατολικά από την Ριζούντα. Όταν πρωτοεξελέγη πρωθυπουργός οι συγχωριανοί του είχαν αναρτήσει πανηγυρικό πανώ, αναφέροντας το χωριό τους με το ελληνικό Potamia και όχι με το νεώτερο τουρκικό. Τα χαρακτηριστικά του Ερντοιγάν είναι σαφώς λευκά και όχι μογγολικά. Γενικώς στην Τουρκία δεν υπάρχουν φυλετικώς Τούρκοι αλλά εξισλαμισμένοι Έλληνες, Αρμένιοι κλπ. Σε πρόσφατη μελέτη βρέθηκε ότι ένα 8% του πληθυσμού έχει κάποια γονίδια τουρκομογγολικής καταγωγής. Στην Καππαδοκία οι Ελληνες είχαν κατά το πλείστον απωλέσει την ελληνική γλώσσα. Όσοι παρέμειναν χριστιανοί εθεωρούσαν εαυτούς Έλληνες εν αντιθέσει με τους εξισλαμισμένους. Η διαφορά τότε ήταν περισσότερο θρησκευτική, πιστός ή άπιστος.

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

Τα Τουρκικά ΜΜΕ ωθούν τους Τούρκους να ψάξουν το γενεαλογικό τους δέντρο στα Οθωμανικά Αρχεία (που ήταν απόρρητα μέχρι σήμερα) από τις αρχές του 19ου αιώνα, δηλαδή από το 1810 περίπου, μέσω μιας νέας υπηρεσίας του ηλεκτρονικού κράτους. Γιατί γίνεται αυτό είναι τυχαίο; Όχι βέβαια. Ο Ερντογάν έχει σαν στόχο να διαπιστώσουν πολλοί Τούρκοι ότι έχουν προγονικές ρίζες σε ολόκληρη την παλιά Οθωμανική Αυτοκρατορία, ώστε να φανατιστούν, να συσπειρωθούν και να πολεμήσουν για να υλοποιηθεί το σχέδιο του για τη δημιουργία μιας Νέας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με ανάκτηση των εδαφών της παλιάς. Αυτά φαίνονται να είναι τα σχέδια του Ερντογάν. Όμως προκειμένου να πείσει τους Τούρκους να πολεμήσουν για αυτά, έκανε το μεγάλο λάθος να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας. Γιατί άλλα είναι τα σχέδια του Θεού. Εσείς πως θα αισθανόσασταν αν εκεί που πιστεύατε ότι είστε γνήσιος Τούρκος, ξαφνικά διαπιστώνετε ότι στην πραγματικότητα στις φλέβες σας κυλά Ελληνικό Αίμα και οι πρόγονοί σας ήταν Χριστιανοί Ορθόδοξοι; Μετά το πρώτο μεγάλο σοκ δεν θα αρχίζατε σιγά-σιγά να αμφισβητείτε την Τουρκικότητά σας και τον Ισλαμισμό σας. Δεν θα αρχίζατε να συγκρίνετε πως ζουν οι Ευρωπαίοι Έλληνες Χριστιανοί και πως εσείς που ζείτε σε μία ανελεύθερη Ισλαμιστική Δικτατορία; Και στην περίπτωση μιας μεγάλης ανατροπής, όπου πάει προς διάλυση η Τουρκία μετά από μεγάλη στρατιωτική ήττα, τι θα κάνατε αφού θα ήσασταν ελεύθερος να διαλέξετε αυτό που θέλετε να είστε πραγματικά; Δεν θα διαλέγατε να ξαναγίνετε αυτό που πραγματικά είστε δηλαδή Έλληνας; Δεν θα γινόσασταν Χριστιανός Ορθόδοξος; Δεν θα επιλέγατε να γίνετε Ευρωπαίος; ΤΙ ΛΕΤΕ ΘΑ ΕΠΑΛΗΘΕΥΘΕΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ; ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟ ΕΝΑ ΤΡΙΤΟ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ;

Σε πόσο βάθος ανάγονται οι...Ελληνικές ρίζες του?

Σιγά που θα μας συγκνήσει η ιστορία του φανατισμένου Τουρκαλά ..ως "Γκρίζου Λύκου" που τώρα θέλει να μας το παίξει..."Λούτρινο Αρκουδάκι"!!!!

Γιάννης

Για να τον κυνηγάει το τουρκικό κράτος, μάλλον είναι πολύ βαθιές αλλά βαράει σε λάθος πόρτα μιας και τα προχώ αριστερά μυαλά της Ελλάδος είναι και αρνητές της γενοκτονίας των Ποντίων.

βασικα

Το κυνηγανε επειδη υποστηριζει τους κουρδους και το PKK (μαλιστα ειχε παει να μεινε μαζι τους) και επειδη γυριζε πολεις και χωρια και προετρεπε τον κοσμο να μην υπακουει στον Ερντογαν και στους νομους του. Επισης εχει καταφερθει και εναντιον του Κεμαλ. Ειναι μελος ακτιβιστικης ομαδας (δεν τα κανει μονος του για να περνα απαρατηρητος) και μαζι με αυτον συλλαμβανουν και αλλους και την τουρκαλα συντροφο του. Αν ηταν υποστηρικτης του Ερντογαν, και ελληνικης καταγωγης να ηταν, κανενας δε θα τον πειραζε. Αλλωστε ο Ερντογαν εχει συλλαβει και ενα σωρο τουρκους δημοσιοραφους κ πανεπιστημιακους για τους ιδιους λογους. Ο Γιαννης Βασιλης μαλιστα εχει συλληφθει και αφεθει ελευθερος και αλλες φορες, αλλα συνεχιζει τη δραση του και τον ξαναπιανουν.

ομως

Αν ειχε ζητησει να παρει την ελληνικη ιθαγενεια, ισως να μπορουσε καπως να βοηθησει το ελληνικο κρατος. Τωρα θεωρειται και ειναι μονο Τουρκος πολιτης.

Αννα

Πολλοί τούρκοι και ειδικά τουρκάλες θέλουν να το ''παίξουν'' Ελληνες κι ας μην είναι! Οι Έλληνες έχουν διαβατήρια ευρωπαικής ένωσης, είναι πιο μοντέρνοι, πιο προοδευτικοί, πιο καθαροί και πολιτισμένοι. Οι τουρκοι τρέλλαίνονται για τα ελληνικά νησιά που τόσα χρόνια ήταν απαγορευμένος τόπος και ονειρεύονται μιά ζωή στην ''ανώτερη'' γι αυτούς χώρα μας. Βλέπουν οτι ό,τι πολιτιστικό δημιούργημα υπάρχει στον τόπο τους, είναι έργο ελλήνων.. Πως να μη σαλτάρουν μετά οι καημένοι και να μη θέλουν κι αυτοί να είναι κομμάτι δικό μας..

Σε λιγο

Καιρό που ο ερντοχαν θα ανακαλύψει κανά παπου με ελληνικές ρίζες που τον έκανε σαρδέλες ο κεμαλ τι θα κάνει;αφου το κουτάβι δεν γνωρίζει ιστορία πλούσιοι Τούρκοι πάντρευαν τις κόρες τους με Έλληνες για να φύγουν τα μογγολική χαρακτηριστικά οι οποίοι αρπάζονταν το Ισλάμ ,πως ειναι οι Τούρκοι της ανατολιας και πως της ευρωπαϊκής Τουρκίας;γι αυτο και τα μπατίροΜογγολια μισούν τους διαφορετικούς Τούρκους όσο και τους Έλληνες

Ψάξε το

Διότι υπάρχει η συνέντευξη με τον ερντο. Έχει ελληνα παππού και μάλιστα αντάρτη αλλά δηλώνει ότι σημασία έχει η θρησκεία και όχι η καταγωγή.

Ωραιος

Σε πιςτευω κράτησε πισινή ομως ρόλο βέβαια δεν εχει η θρησκεία που όλες ειναι αποκύημα σιωνιστικού παραληρήματος για να χωρίσουν ένα γένος αλλα οι ρίζες οι αξίες που όσον αφορά την Τουρκία έχουν χαθεί όλες οι ελληνικές αξίες τωρα θα μου πεις και στη Ελλάδα αυτές οι αξίες έχουν γινει κουρελόχαρτο σε μια περίεργα απο Ρωμαίους βυζαντινούς Οθωμανούς ελληνική ψυχή

123

Άτιμη φάρα ο τουρκος

ΓΕΝΙΤΣΑΡΟΙ..

..το χειρότερο είδος ανθελληνισμού. Γκρίζος λύκος, και ΓΕΝΙΤΣΑΡΟΣ, χειρότερο δεν υπάρχει. Αφήστε τον στους Τουρκους να τον κάνουν ότι θέλουν. Η οικογένεια του τον έκανε τουρκόφιλο, ας πάνε λοιπόν αυτοί να βγάλουν τα κάστανα από την φωτιά. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ.

Lamfis

Να παίρνεις τα χάπια σου κάθε μέρα.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

w15-175148apozimiwseis

Ο ιστορικός Καρλ Χάιντς Ροθ που βρίσκεται στο Ηράκλειο της Κρήτης για να συμμετάσχει στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του, κάλεσε τη Γερμανία να πληρώσει επανορθώσεις και αποζημιώσεις

1