SOS από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα: Στο χείλος ανθρωπιστικής κρίσης οι μετανάστες στα ελληνικά νησιά

SOS από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα: Στο χείλος ανθρωπιστικής κρίσης οι μετανάστες στα ελληνικά νησιά

Ξεκίνησαν επείγουσα παρέμβαση στη Λέσβο για παιδιά και εγκύους - «Απελπιστική» η κατάσταση στη Μόρια, όπου πέρυσι έχασαν την ζωή τους πέντε άνθρωποι - Ζουν στριμωγμένοι σε καλοκαιρινές σκηνές, με βροχές και χιόνια στον ορίζοντα

Για δεύτερο συνεχόμενο χειμώνα, οι ελληνικές αρχές εγκλωβίζουν χιλιάδες άντρες, γυναίκες και παιδιά στα ελληνικά νησιά και τους αφήνουν στο χείλος ανθρωπιστικής κρίσης, προειδοποιούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Ως απάντηση σε αυτή την κρίση, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κλιμακώνουν την επείγουσα ανθρωπιστική παρέμβασή τους και καλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ελληνικές αρχές να ανοίξουν τα νησιά και να μεταφέρουν αμέσως τους ανθρώπους στην ηπειρωτική χώρα.

«Στη Λέσβο, ολόκληρες οικογένειες που έφτασαν πρόσφατα από χώρες όπως η Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ στριμώχνονται σε μικρές καλοκαιρινές σκηνές και προσπαθούν να προστατευτούν από τη βροχή και το κρύο» αναφέρει η Άρια Δανίκα, συντονίστρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Λέσβο. «Η ψυχολογική κατάσταση των ανθρώπων είναι επίσης σοκαριστική: στην κλινική ψυχικής υγείας μας δεχόμαστε καθημερινά κατά μέσο όρο 10 ασθενείς με σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, πολλοί από τους οποίους έχουν κάνει απόπειρα αυτοκτονίας ή έχουν αυτοτραυματιστεί. Η κατάσταση στο νησί ήταν ήδη άθλια, αλλά τώρα είναι κάτι παραπάνω από απελπιστική».


Περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι ζουν σε απελπιστική κατάσταση στη Μόρια
Εξαιτίας των περιορισμών που επιβάλλει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, η οποία καθηλώνει τους πρόσφυγες  στο νησί, ο καταυλισμός της Μόριας στη Λέσβο είναι υπερπλήρης σε επικίνδυνο βαθμό. Αυτή τη στιγμή, περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι ζουν σε έναν καταυλισμό δυναμικότητας 2.300 ατόμων, ενώ κατά μέσο όρο 70 άνθρωποι φτάνουν καθημερινά στη Λέσβο από την Τουρκία, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά. Δεν υπάρχουν αρκετά λουτρά και τουαλέτες στον καταυλισμό, η πρόσβαση σε νερό είναι δύσκολη και ολόκληρες οικογένειες κοιμούνται σε μικρές καλοκαιρινές σκηνές δύο ατόμων, που δεν προστατεύουν από τη βροχή και το κρύο. Στη Σάμο, 1.500 άνθρωποι ζουν σε έναν καταυλισμό που έχει σχεδιαστεί για 700, με αποτέλεσμα εκατοντάδες πρόσφυγες να κοιμούνται σε μικρές σκηνές χωρίς θέρμανση και με κακές συνθήκες υγιεινής.

Αυτές οι άθλιες συνθήκες αποτελούν σοβαρή απειλή για την υγεία και τη ζωή των ανθρώπων: Ηδη πέρυσι, 5 άνθρωποι πέθαναν στη Μόρια εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούσαν στον καταυλισμό. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τα μικρά παιδιά, τα οποία δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν σε τέτοιες δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Επιπλέον, αυτή η αφόρητη κατάσταση αυξάνει τις εντάσεις και την απόγνωση μεταξύ των ανθρώπων που διαμένουν στον καταυλισμό, ενώ οι κάτοικοι και οι τοπικές αρχές των νησιών διαμαρτύρονται δικαιολογημένα ότι τα νησιά τους μετατρέπονται σε φυλακές.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία μιας κινητής μονάδας έξω από τον καταυλισμό της Μόριας για παιδιά κάτω των 16 ετών και εγκύους, με την οποία παρέχεται βασική φροντίδα υγείας και πρόληψη της πνευμονίας, της υποθερμίας και άλλων καταστάσεων που συνδέονται με το κρύο στα πιο ευάλωτα άτομα. Ακόμη, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα διαπραγματεύονται με τις ελληνικές αρχές για να βελτιώσουν τις συνθήκες ύδρευσης και αποχέτευσης στη Λέσβο και τη Σάμο.

«Απελπισμένοι πρόσφυγες συνεχίζουν να φτάσουν στα νησιά ρισκάροντας τη ζωή τη δική τους και των οικογενειών τους. Εκεί εγκλωβίζονται σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης καθώς οι ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές συνεχίζουν να πιστεύουν ότι ο εγκλωβισμός αυτός θα αποτρέψει την άφιξη άλλων προσφύγων. Το γεγονός αυτό είναι απαράδεκτο. Η πολιτική της απάνθρωπης μεταχείρισης ευάλωτων ανθρώπων που αναζητούν προστασία έχει αποτύχει και πρέπει να εγκαταλειφθεί», δηλώνει ο Ηλίας Παυλόπουλος, Γενικός Διευθυντής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα. 

«Σε πρόσφατη ανακοίνωσή τους οι ελληνικές αρχές μίλησαν για τη μεταφορά από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα 3.000 ανθρώπων μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου. Αν και ως μέτρο είναι θετικό, σε λίγες εβδομάδες θα έχουμε τις ίδιες εικόνες συνωστισμού στα νησιά. Θα πρέπει επιτέλους να σταματήσει ο εγκλωβισμός των ανθρώπων στα νησιά και να μεταφερθούν άμεσα στην ενδοχώρα, σε αξιοπρεπείς συνθήκες με πρόσβαση σε υπηρεσίες που θα καλύπτουν τις ανθρωπιστικές τους ανάγκες», καταλήγει ο κ. Παυλόπουλος.

 

ΣΧΟΛΙΑ (19)

ΟΠΩΣ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ

Να μη τους κουράζουμε, τα σύνορα είναι ανοιχτά προς Τουρκία. ΟΥΟΥΟΥΣΤ

Ρε αλητες

Τι σημαίνει περυσι πεθαναν 5 ανθρωποι? γιατί δεν λέτε οτι αυτοί οι ανθρωποι ειχαν παθολογικά προβλήματα υγειας? ποσοι ελληνες χανονται καθε χρονο στα νησιά ελλειψη Ιατρού - ΕΚΑΒ? στα τροχαια πόσοι? γιατί ρε ξεφτιλες δεν λετε όλοι την αλήθεια οτι τα ΑΤΜ στα ΣΥΡΙΖΟΝΗΣΙΑ ειναι μποτιλιαρισμένα απο τους δηθεν προσφυγες? που ολες οι πανσιον-δωματια ειναι ενοικιασμένα σε αυτούς? Αλητες ξεφτιλες.

Καλά όλα αυτά

αλλά είναι καιρός να κοιτάξουμε την πατρίδα μας και τους Έλληνες ,οι οποίοι ελπίζω να είναι πιο συνετοί ως προς τις όποιες επιλογές τους στο μέλλον !!!!!!!!!!

Είχα μια.....

....φαγούρα.....

AΡΚΕΤΑ ΠΙΑ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ''ΠΛΗΓΗ ΤΟΥ ΦΑΡΑΩ ''

ΝΑ ΞΑΝΑΦΥΓΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ ΤΟΥΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΕ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΣΙΚΑΣΙΕΣ ! ΓΕΜΙΣΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΦΓΑΝΟΥΣ ΧΑΣΙΚΛΗΔΕΣ ΚΑΙ ΑΛΓΕΡΙΝΟΜΑΡΟΚΙΝΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΥΣ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΥΣ !

ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟ

ΚΑΙΡΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΑΡΕΣ ΝΑ ΜΑΣ ΑΔΕΙΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΓΩΝΙΑ, ΗΡΘΑΝ ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ....

Α

Όλες αυτές οι οργανώσεις μόλις κοπεί το παραδάκι αρχίζουν την κλάψα και τη μίρλα. Δεν μας απασχολεί καθόλου το γεγονός των λαθραίων. Άμα δεν περνάνε καλά να γυρίσουν πίσω στις πατρίδες τους. Ο πόλεμος τελείωσε.Αλλά αυτοί προσβλέπουν στα επιδόματα και στην τσάμπα ζωή.

Και στη Μανδρα δεν εχει συνορα.

Για τα μονα χρηματα που κλαιω, ειναι για τα 25 ευρω που εδωσα καποτε στους γιατρους χωρις συνορα. Αλλα μετα τους ειδα πως τρεξαν στη Μανδρα μετα τις ζημιες και πως βοηθησαν τους Ελληνες που πνιγηκαν και ησυχασα. Ρε ντοκτορες γιατι δεν λετε οτι επεσε το παραδακι απο τον κοσμο στο 80%. Κανεις δεν θα σας δινει ουτε σεντ απο δω και περα. Μονο ο σορος και ο σωρας

Έλλη

Ο πόλεμος στη Συρία έχει τελειώσει, αυτοί όμως έρχονται και έρχουνται και έρχονται. Γιατί οι κακοί Ευρωπαίοι δεν τους ετοιμάζουν βίλες;

λολ

Άντε καλέ, άκου εκεί ανθρωπιστική κρίση... Για να μαθαίνετε ανίδεοι, ανθρωπιστική κρίση είχε ο μέσος Έλληνας το 2015 που έπρεπε να πληρώσει ΕΝΦΙΑ, γι αυτό και έβγαλε ΣΥΡΙΖΑ.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

iliofaneia

Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν γενικά από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι, ενώ στο Νότιο Αιγαίο θα επικρατήσουν βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις έως 5 μποφόρ

kampana

Οι δράστες «χτύπησαν» την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή στις εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου και του Σωτήρα στην κοινότητα Μαριτσά και το ναό της Αγίας Άννας στο παραθαλάσσιο χωριό Καλαβάρδα

3