Κρήτη: Με το «σταγονόμετρο» οι πληροφορίες για την απαγωγή του επιχειρηματία

Κρήτη: Με το «σταγονόμετρο» οι πληροφορίες για την απαγωγή του επιχειρηματία

Την λεπτομέρεια που θα κατευθύνει τις έρευνες σε έναν συγκεκριμένο δρόμο αναζητούν οι αστυνομικοί, καθώς τα στοιχεία που διαθέτουν δεν τους οδηγούν πουθενά

Κρήτη: Με το «σταγονόμετρο» οι πληροφορίες για την απαγωγή του επιχειρηματία
Το σκηνικό της απαγωγής που στήθηκε νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης έξω από το Ηράκλειο Κρήτης, έμοιαζε κινηματογραφικό και η υπόθεση για τους αξιωματικούς της Ασφάλειας εξαρχής πολύ δύσκολη. Θύμα ένας από τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες του νησιού με τεράστια οικονομική επιφάνεια που ποτέ δεν προκαλούσε και συνήθιζε να ζει σαν ένας συνηθισμένος άνθρωπος της διπλανής πόρτας. 

Πρώτο μέλημα της οικογένειας αλλά και των αστυνομικών που επιλαμβάνονται είναι να αφεθεί ελεύθερος ο 54χρονος επιχειρηματίας. Για αυτό, έφθασαν στο νησί διαπραγματευτές της ΕΛ.ΑΣ και κλιμάκιο του Ανθρωποκτονιών από την Αθήνα έτσι ώστε να συντονίζουν από την πρώτη ώρα την υπόθεση για να μην γίνουν λάθη που οδηγούν σε μοιραίες καταστάσεις.

Αν και έχουν περάσει πέντε ημέρες από την απαγωγή, οι πληροφορίες από την αστυνομία «βγαίνουν» με το σταγονόμετρο και τα μέχρι στιγμής στοιχεία λένε πως κανείς από τους απαγωγείς δεν επικοινώνησε με την οικογένεια, κάτι που προβληματίζει  τους αστυνομικούς αφού στην υπόθεση της απαγωγής του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου οι δράστες άργησαν μόνο  μία ημέρα να επικοινωνήσουν για να ζητήσουν τα λύτρα. 
Κλείσιμο

Οι αναλυτές της ΕΛ.ΑΣ βλέπουν πολλές ομοιότητες στις δύο περιπτώσεις με τη διαφορά ότι σε αυτή την περίπτωση οι απαγωγείς δείχνουν να έχουν μελετήσει όλες τις μεγάλες απαγωγές που έχουν γίνει στην Ελλάδα και να προσπαθούν να αποφύγουν τα λάθη των προηγούμενων περιπτώσεων.

Όπως για παράδειγμα η χρήση δύο αυτοκινήτων για να μπλοκάρουν τη Mercedes του επιχειρηματία καθώς στην περίπτωση της απόπειρας απαγωγής του γόνου της γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας Κίκου Μαρτίνου χρησιμοποίησαν ένα όχημα με αποτέλεσμα το παραλίγο θύμα να κάνει όπισθέν, να πατήσει το γκάζι του θηριώδους Audi και να τους ξεφύγει.  

Την ίδια ώρα, στον υπόκοσμο, εκεί που δεν υπάρχουν μυστικά, οι αστυνομικοί αναζητούν τη λεπτομέρεια που θα βγάλει στην επιφάνεια τον άνθρωπο που «συνέλαβε» και οργάνωσε το κόλπο της απαγωγής του κρητικού επιχειρηματία. Οι «μυστικοί» της Ασφάλειας έχουν ξαμοληθεί και πιέζουν του πληροφοριοδότες τους να  μάθουν ποιος είναι ο παράνομος  που θέλησε να απαγάγει τον 50χρονο, με ποιους έφτιαξε την ομάδα του και αν έχουν μπει στην υπόθεση βαρυποινίτες ακόμη και αντιεξουσιαστές. Και όπως λέει με νόημα στο protothema.gr αξιωματικός με τεράστια εμπειρία στην εξιχνίαση απαγωγών «η πιάτσα θα μας αποκαλύψει τον ένοχο...». 
Το χρονικό 



Το χαμηλό προφίλ, η μεγάλη οικονομική επιφάνεια και η επιμονή της οικογένειας να μη λαμβάνει σοβαρά μέτρα ασφαλείας έκανε τα μέλη της εύκολα θύματα εγκληματικών συμμοριών.

Αυτό εκτιμούν σε πρώτη φάση οι αστυνομικοί που λένε χαρακτηριστικά ότι ο 54χρονος είχε για φύλακες στο σπίτι του μόνο δύο λυκόσκυλα.  Οι δράστες έστηναν μήνες τη δουλειά... Τα δύο αυτοκίνητα που βρέθηκαν καμμένα, είχαν κλαπεί τον περασμένο Οκτώβριο και Δεκέμβριο ενώ οι κακοποιοί  φέρεται να γνώριζαν ότι αυτό το διάστημα ο επιχειρηματίας διέθετε μεγάλη ρευστότητα. 

Έτσι, έστησαν καρτέρι στις 3:30 το μεσημέρι της Πέμπτης στο δρόμο από το Ηράκλειο προς Καλέσσα όπου διαμένει η οικογένεια του επιχειρηματία. Ξαφνικά και ενώ ο 54χρονος βρισκόταν μέσα στην ασημί Mercedes βλέπει ένα θηριώδες 4χ4 να πέφτει πάνω του εμβολίζοντας τον στην αριστερή μπροστινή πλευρά ενώ ένα BMW κολλάει πίσω του για να μην μπορεί να ξεγλιστρήσει.

Οι δράστες βγαίνουν από το αυτοκίνητο και χρησιμοποιώντας πιθανότατα μια βαριοπούλα προσπαθούν να σπάσουν το παρμπρίζ και το παράθυρο και τελικά καταφέρνουν να βγάλουν τον 54χρονο από τις μπροστινές πόρτες.  Τον επιβιβάζουν σε ένα από τα δύο αυτοκίνητα και εξαφανίζονται. 

Διερχόμενοι οδηγοί που βλέπουν το πολυτελές όχημα σταματημένο και με ανοικτές πόρτες ενημερώνουν την Αστυνομία και αυτοί με τη σειρά τους την οικογένεια του επιχειρηματία. Το κινητό τηλέφωνο του 45χρονου βρέθηκε στο αυτοκίνητο ενώ λίγη ώρα αργότερα στην περιοχή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου η Πυροσβεστική λαμβάνει σήμα για δύο φλεγόμενα οχήματα. Ήταν το μπλε 4χ4 και η BMW που είχαν χρησιμοποιήσει οι δράστες στην επιχείρηση αρπαγής του 54χρονου.  Οι δράστες τα περιέλουσαν με μεγάλη ποσότητα βενζίνης και τους έβαλαν φωτιά για κάνουν στάχτη όλα τα ίχνη που θα μπορούσαν να «καρφώσουν» την ταυτότητά τους. 
Οι δυο λίστες 


 
Την λεπτομέρεια που θα κατευθύνει τις έρευνες σε έναν συγκεκριμένο δρόμο αναζητούν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας καθώς τα στοιχεία που διαθέτουν δεν τους οδηγούν πουθενά. Σε πρώτη φάση, έχουν συντάξει δυο λίστες ατόμων που ενδεχομένως θα τους βοηθήσουν στις έρευνες. Στη μια φιγουράρουν όλα τα ονόματα των ανθρώπων που δούλεψαν τα τελευταία στο πλευρό του επιχειρηματία. Από άτομα που γνωρίζουν καλά τη ρευστότητα που διαθέτει και την οικονομική του επιφάνεια  μέχρι και πρόσωπα που πέρασαν από τις εταιρείες και δούλεψαν ως οδηγοί και σεκιούριτι. 

Στην άλλη λίστα υπάρχουν ονόματα ποινικών που στο παρελθόν έχουν δραστηριοποιηθεί στο οργανωμένο έγκλημα και σε «βαριές ποινικές υποθέσεις», όπως επίσης και σε ύποπτα άτομα με καταγωγή από την Κρήτη. Από τη λίστα, δεν εξαιρείται κανένας, όλοι όσοι έχουν εμπλακεί στο παρελθόν σε υποθέσεις απαγωγών. Παράλληλα ψάχνουν πρόσωπα που έχουν επαφές και με ανθρώπους που μπορούν να πάρουν μέρους σε απαγωγές ενώ στην ίδια λίστα υπάρχουν ονόματα κρατουμένων που αποφυλακίστηκαν πρόσφατα, κινούνται στο χώρο της νύχτας με κρητική καταγωγή και ενδεχομένως να γνωρίζουν κάτι για την απαγωγή του επιχειρηματία. 

Τηλεφωνικές κλήσεις και οι δράστες 



Η ειδική ομάδα της ΕΛ.ΑΣ που έχει αναλάβει να χειριστεί την απαγωγή ποντάρει πολλά και στις τηλεφωνικές κλήσεις.  Ένα λάθος μέσω τηλεφώνου μπορεί να οδηγήσει τους κυνηγούς τους στα ίχνη τους. «Μην ξεχνάμε ότι η εξιχνίαση της απαγωγής του βορειοελλαδίτη επιχειρηματία Γιώργου Μυλωνά ξεκίνησε από τις τηλεφωνικές κλήσεις και το λάθος που έκανε ένας από τους απαγωγείς να παραγγείλει πίτσα μέσω του καρτοκινητού που έκανε τις επαφές με την οικογένεια του επιχειρηματία» λέει  με νόημα αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ και προσθέτει «αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μια γιγαντιαία επιχείρηση καταγραφής κλήσεων και συνακροάσεων». Παράλληλα μέσω δορυφόρου τσεκάρουν τα σκάφη που φεύγουν από την Κρήτη αποκλείοντας ακόμη και το σενάριο οι απαγωγείς να προσπαθήσουν να φύγουν από το νησί και να εξαφανιστούν. 

Οι αστυνομικοί προσπαθούν να σκιαγραφήσουν το προφίλ των δραστών. «Μέχρι στιγμής γνωρίζουμε κάποια πράγματα, όμως περιμένουμε να δούμε πως και τι θα ζητήσουν ως λύτρα, τον τρόπο παράδοσης για  να έχουμε ολοκληρωμένη άποψη για αυτούς» λέει πηγή της ΕΛ.ΑΣ.  

Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τουλάχιστον πέντε άτομα που σχεδίαζαν την απαγωγή του πριν τουλάχιστον 5 μήνες και αφού πρώτα μελέτησαν άλλες περιπτώσεις και εντόπισαν τα λάθη που έγιναν. Μάλιστα πιθανότατα είχαν άλλη ημερομηνία στο μυαλό τους για την αρπαγή του επιχειρηματία, αλλά για κάποιο λόγο την ανέβαλαν. Και αυτό γιατί  το ένα από τα αυτοκίνητα που χρησιμοποίησαν είχε κλαπεί τις ημέρες των Χριστουγέννων, ενώ το δεύτερο τον περασμένο Οκτώβριο.


Δείτε βίντεο: Το χρονικό της υπόθεσης

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης