Μετά την αριστεία «έφαγαν» και το άριστα: Υποτροφίες θα δίνονται και με βαθμό 6,5

Μετά την αριστεία «έφαγαν» και το άριστα: Υποτροφίες θα δίνονται και με βαθμό 6,5

«Κατώφλι» πλέον και το «λίαν καλώς» σύμφωνα με τροπολογία του υπουργού Παιδείας

Λίγες ώρες μετά τις αιχμές του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλου για την αριστεία όπου απευθυνόμενος στους φοιτητές και στις φοιτήτριες της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, που συμμετείχαν και διακρίθηκαν σε Διεθνείς Νομικούς Διαγωνισμούς, τόνισε ότι «η Αριστεία όχι μόνο δεν παραβιάζει την αρχή της ισότητας αλλά την αναδεικνύει και την υπηρετεί», με τροπολογία του ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης μειώνει κάτω από το 9, τα βαθμολογικά κριτήρια για τη χορήγηση υποτροφίας από το ΙΚΥ, βάζοντας ως κατώφλι το «λίαν καλώς», δηλαδή από 6,5 και άνω.

Την ίδια ώρα πρόκληση χαρακτήρισε στη Βουλή ο κ. Φίλης το ετήσιο κόστος των 60.000.000 ευρώ των συγγραμμάτων των Πανεπιστημίων.

Με τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Παιδείας προς ψήφιση στη Βουλή, καθιερώνει εξονυχιστικούς ελέγχους στην κοστολόγηση των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων από δύο επιτροπές, θεσπίζει νέα αυστηρά κριτήρια και προδιαγραφές που εφ’ ενός θα μειώνουν τη συνολική επιβάρυνση και αφ’ ετέρου θα εξασφαλίζουν ποιοτικά συγγράμματα για τους φοιτητές.«Σκοπός μας», είπε ο υπουργός, «είναι το ποσό που θα εξοικονομήσουμε να διατεθεί στη φοιτητική μέριμνα».

H πολυτροπολογία που κατέθεσε ο κ. Φίλης, σήμερα, προς ψήφιση, στη Βουλή , η οποία αφορά σε . Ρυθμίσεις θεμάτων προκηρύξεων και εκλογής Καθηγητών των Α.Ε.Ι., Συμπληρωματικές ρυθμίσεις για τα μη αυτοδύναμα Τμήματα των Α.Ε.Ι., Ρυθμίσεις για τα συγγράμματα των Α.Ε.Ι.
Ρυθμίσεις για το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Λήξη της κατά παράταση θητείας των γραμματέων των Α.Ε.Ι. Και Ρυθμίσεις θεμάτων του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών

Ειδικότερα , με την προτεινόμενη διάταξη χορηγείται η δυνατότητα διορισμού στη θέση του Προέδρου σε μη αυτοδύναμα Τμήματα των Α.Ε.Ι. και καθηγητή της βαθμίδας του Επίκουρου σε περίπτωση κατά την οποία στα Τμήματα αυτά δεν υπηρετούν καθηγητές των βαθμίδων του Αναπληρωτή και του Καθηγητή πρώτης βαθμίδας, ενώ παράλληλα διευκρινίζεται η συμμετοχή των εκπροσώπων των φοιτητών στις Συνελεύσεις των μη αυτοδύναμων Τμημάτων σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις για τη συμμετοχή αυτή και στη Συνέλευση των αυτοδύναμων Τμημάτων.

Επίσης, ρυθμίζονται θέματα που αφορούν τα συγγράμματα των Α.Ε.Ι. . Ειδικότερα : Η δωρεάν διανομή 42.000 τίτλων πανεπιστημιακών συγγραμμάτων (ενεργοί τίτλοι περί τις 16.000, που προσφέρονται από 745 εκδότες και 819 αυτοεκδότες), με ετήσιο κόστος περί τις 60.000.000 ευρώ, σε έναν συνολικό αριθμό 2.120.000 εντύπων βιβλίων που διανέμονται σε 230.000 φοιτητές, αποτελεί μια οργανωτική και λειτουργική πρόκληση για κάθε διοικητικό σύστημα.

Στόχος τις παρέμβασης είναι να εισαγάγει ένα σύστημα θεσμικών αντίβαρων στην κοστολόγηση βάσει νέων αυστηρών κριτηρίων και διατύπωσης προδιαγραφών που, αφενός θα μειώνουν τη συνολική επιβάρυνση για τον κρατικό προϋπολογισμό, αφετέρου θα εξασφαλίζουν ποιοτικά συγγράμματα για τις φοιτητές. Να υποστηρίζει τις συνεπείς εκδοτικές επιχειρήσεις, εξυγιαίνοντας τον εκδοτικό χώρο, για τη συντήρηση και προαγωγή μιας ελληνικής επιστημονικής βιβλιογραφίας υψηλού επιπέδου, προβλέποντας παράλληλα διοικητικές ποινές και πρόστιμα στους εκδότες που παραβιάζουν κατάφορα τις διατάξεις.

Αντί για τον υπολογισμό του κόστους κάθε συγγράμματος, η Επιτροπή Ελέγχου Κοστολόγησης θα ελέγχει τη διαμόρφωση τις τιμής με βάση την Κ.Υ.Α. κοστολόγησης, προσδιορίζοντας, μεταξύ άλλων, επακριβώς τα κριτήρια για την υπαγωγή τις διδακτικού βιβλίου στην κατηγορία «ιατρικό-μαθηματικό-τεχνικό-τέχνης-μουσικής», την αναγκαιότητα για τετραχρωμία και όλων των παραγόντων μείωσης του κόστους.

Η Επιτροπή Δειγματοληπτικού Ελέγχου και Ενστάσεων θα ελέγχει τη διαμόρφωση του κόστους από διαφορετική αφετηρία, με ελέγχους τις κοστολόγησης και του κόστους των διανεμόμενων τίτλων κάθε μιας από τις εκδοτικές επιχειρήσεις και θα επιλύει διαφωνίες μεταξύ εκδοτών και Επιτροπής Ελέγχου Κοστολόγησης.

Ρυθμίσεις θεμάτων του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών

Με την προτεινόμενη ρύθμιση τροποποιείται το κριτήριο απονομής υποτροφιών σε προπτυχιακούς φοιτητές δεδομένου ότι η υφιστάμενη διάταξη δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην υλοποίηση της και περιορίζει σημαντικά τον αριθμό των υποψηφίων για την απονομή των υποτροφιών προπτυχιακούς φοιτητές, δεδομένου ότι η πλειονότητα των ανωτέρω υποτρόφων δεν πληροί κατά το δεύτερο έτος σπουδών το οριζόμενο από την τροποποιούμενη διάταξη κριτήριο του μέσου όρου της επιδόσεώς τους με όριο της βαθμολογίας τον βαθμό 8,51. Παράλληλα μπορεί να υπάρξει αδυναμία χορήγησης προπτυχιακών υποτροφιών από κονδύλια προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΣΧΟΛΙΑ (128)

μιααλληοπτικη

Τη δικιά μου τη σχολή δεν την τελείωσε ποτέ κανείς με 8,5+ τα 5 χρόνια που φοίτησα εκεί. Σε άλλες το 8,5 βγαίνει πανεύκολα. Ένας φοιτητής Πολυτεχνείου θα παλέψει πιο πολύ για να βγάλει 7 ή 8 απ' ό,τι ένας φοιτητής ΤΕΙ. Οπότε υπάρχει μια κάποια αδικία αν το σκεφτεί κανείς.

ΚΑΛΒΟΣ

Απολύτως σωστό μέτρο. Έχετε δει όσες λαμβάνουν 8,5 και άνω; Δε βλέπονται! Σαν κουκουβάγιες είναι οι πιο πολλές. Απαιτείται συνολική αξιολόγηση προσωπικότητας...εάν κάποια διαβάζει όλη μέρα συνήθως γίνεται μπάζο... οι άνθρωποι πρέπει να έχουν συνολική εμπειρία από τη ζωή και φυσικά οταν πρόκειται για γυναίκα ένα 7αράκι με συνδυασμό καλλίγραμμων ποδιών ισοδυναμεί με 9,5.!!Πολύ σωστή η αλλαγή!

οτιναναι

Εσένα σε κόβω με κανα 5 να έβγαλες τη σχολή σου...αν δηλαδή την τέλειωσες ποτέ.

ΚΏΣΤΑΣ

ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΩΡΑ!!!! Κ ΕΙΔΙΚΑ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΤΥΧΙΟ. ........... ΔΗΛ ΕΝΑΣ

Σύριζα φορ εβερ

Εμ, κάποιος τρόπος έπρεπε να βρεθεί να βολευρούν και τα δικά μας παιδιά που είναι κούτσουρα τα κακόμοιρα....

Ισοπέδωση

Ισοπέδωση των πάντων προς τα κάτω έτσι είναι η αχριστερά...ΣΤΑ ΤΣΑΚΙΔΙΑ

Γιάννης

Βαθμός 8,5 = ΑΡΙΣΤΑ Βαθμός 8,49 = ΛΙΑΝ ΚΑΛΩΣ Η αλλαγή ουσιαστικά βοηθά φοιτητές που βρίσκονται ΟΡΙΑΚΑ κάτω του Άριστα να μπορέσουν να διεκδικήσουν υποτροφίες του ΙΚΥ. Ο έχων 8,5+ δεν εχει να φοβηθεί τίποτε από τον έχοντα 6.5. Ας φοβηθεί καλύτερα άλλα πράγματα. Βλέπε πολιτικές διασυνδέσεις μέσω ΠΑΣΠ/ΔΑΠ. Και τελικάτι προτιμάτε; Μια χαμένη υποτροφία ή μια υποτροφία σε κάποιον που παίρνει 8 ακόμα και 7;

εχω

παιδι στο πανεπιστημιο.οι ελλειψεις ειναι τραγικες.το μετρο για τα πανακριβα συγραμματα το βρησκω σωστο ,απο τα δικα μου χρονια γινοταν καταχρηση,λες κι οι καθηγητες εγραφαν με το χιλιομετρο.ποιοτικα βιβλια χρειαζονται ,οχι απλα με χιλιαδες σελιδες.αλλα για το θεμα της αριστειας διαφωνω καθετα.η λογικη της ησσονος προσπαθειας δεν πρεπει να περασει στην νεα γενια,αντιθετα σε ενα πλεον παγκοσμιοποιημενο περιββαλον ,τα παιδια μας πρεπει να τα μαθουμε να προσπαθουν παντα για το πιο καλο,οχι να αρκουνται στο μετριο και το μικρο.να τα απομακρυνουμε απο την νοοτροπια της μιζεριας και του πασσαλειματος που επικρατει στην ελλαδα.αλλιως θα γινουμε τα γκαρσονια και οι μπαρμαν της ευρωπης

εδω ταιριαζει το ασμα :

γκρεεεεεεεεεεμιστα γκρέμισταα!.... (δεν ξερω τι λεει παρακατω!) ομως ο συριζοφασισμος των καταργησεων τα παντα τα κατεδαφιζει.

teo

ΤΑ ΓΥΑΛΙΑ ΤΙ ΤΑ ΘΕΛΕΙ ????? ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΤΗΝ ΤΥΦΛΑ ΤΟΥ !!!!!

nikos

Οταν μας κυβερνανε οι αχρηστοι και κομπλεξικοι αυτα συμβαινουν.....Φιλη εγραψες ποτε σου πανω απο 6?

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

tourkoi8

«Θεωρώ αδιανόητο οι τουρκικές υπηρεσίες να σχεδιάζουν ένα πλάνο δράσης για τη σύλληψη των "8" χωρίς να υπάρχει το "ΟΚ" από την Ελλάδα» δηλώνει στο protothema.gr o Αμπντουλάχ Μποζκούρτ

polytexneio10

Δείτε βίντεο - Στις 3 κλείνουν σταθμοί του Μετρό - Στις 4 η πορεία από το Πολυτεχνείο στην πρεσβεία των ΗΠΑ - Με σχέδιο αλά ΔΕΘ για τα πανεπιστήμια η ΕΛΑΣ - Ο ρόλος των drones και η ανησυχία για τις ταράτσες στα Εξάρχεια

19
limeniko_3

Οι διακινητές δεν συμμορφώθηκαν με τις προειδοποιητικές βολές του Λιμενικού και συνελήφθησαν, έπειτα από καταδίωξη - 87 μετανάστες διασώθηκαν ση Μυτιλήνη από το βράδυ του Σαββάτου μέχρι σήμερα το πρωί

3
191117110837_Sakis

Μία ιδιαίτερη επιλογή αυτοκινήτου έκανε ο Έλληνας star Σάκης Ρουβάς στην Έκθεση Αυτοκινήτου «Αυτοκίνηση 2019». Μάλιστα το αυτοκίνητο αυτό τον εντυπωσίασε τόσο πολύ που το “ανέβασε” στην σελίδα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.