Ιερώνυμος προσκαλεί Πάπα και Βαρθολομαίο για τους πρόσφυγες

Ιερώνυμος προσκαλεί Πάπα και Βαρθολομαίο για τους πρόσφυγες

Επίσκεψη και συνάντηση υψηλού συμβολισμού - Ανακοινώθηκε στην Διαρκή Σύνοδο από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο - Θα επισκεφθούν τα hot spots, θα μπουν και στη θάλασσα - Αναμένεται τεράστιο ενδιαφέρον απο τα ξένα ΜΜΕ

Ιερώνυμος προσκαλεί Πάπα και Βαρθολομαίο για τους πρόσφυγες
Με μια ιστορικής σημασίας συνάντηση στις 14 ή 15 Απριλίου (την μεθεπόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή) στη Λέσβο, οι επικεφαλής των δύο Εκκλησιών της Χριστιανοσύνης, θα επιχειρήσουν να στείλουν ένα παγκόσμιο μήνυμα ευαισθητοποίησης για το προσφυγικό.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο
Πάπας Φραγκίσκος αλλά και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών
Ιερώνυμος
Κλείσιμο
θα μεταβούν στη Λέσβο σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού που αναμένεται να έχει διεθνή απήχηση. Οι προκαθήμενοι της Ορθοδόξου, της Καθολικής και της Ελλαδικής Εκκλησίας
θα επισκεφθούν τo κέντρo φιλοξενίας προσφύγων (
hot spot) στο νησί και θα έχουν συναντήσεις με τους διαμένοντες αλλά και τους υπευθύνους για τη λειτουργία της μονάδας.

Η άφιξη των δυο θρησκευτικών ηγετών γνωστοποιήθηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο. Όπως είπε, σε απάντηση των επιστολών που απηύθυνε τον Μάρτιο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τα θεσμικά όργανα της Ευρώπης, το Π.Σ.Ε. και τους επικεφαλής των Ορθόδοξων και άλλων Εκκλησιών, για το προσφυγικό, ο Αρχιεπίσκοπος δέχθηκε την επίσημη ενημέρωση και από τις αρμόδιες αρχές του Βατικανού.

Στον Μακαριότατο μεταφέρθηκε η επιθυμία του επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Πάπα Φραγκίσκου, να επισκεφθεί την πατρίδα μας. Σκοπός της επίσκεψής του, όπως υπογραμμίστηκε, είναι η συμβολή του Πάπα στην ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας για την άμεση παύση των πολεμικών συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μ. Ανατολής που πλήττουν σφόδρα τις χριστιανικές κοινότητες, αλλά και στην ανάδειξη του μείζονος ανθρωπιστικού προβλήματος που έχει προκληθεί από τους απεγνωσμένους πρόσφυγες, οι οποίοι αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

H Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος ενέκρινε την πρόταση να επισκεφθεί ο Πάπας Φραγκίσκος ένα νησί του Αιγαίου, εφόσον πρόκειται για μία ολιγόωρη, εκτός πρωτοκόλλου και καθαρά ανθρωπιστικού και συμβολικού χαρακτήρα επίσκεψη. Για την επίσκεψή αυτή η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να προτείνει ως προορισμό το νησί της Λέσβου, ένα από τα πολλά νησιά μας που βίωσε βαθύτατα και εξακολουθεί να βιώνει την τραγωδία του προσφυγικού προβλήματος. Ιδιαίτερα τη στιγμή που η χώρα, παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει, σηκώνει επιπρόσθετα στους ώμους της το μεγαλύτερο βάρος των προσφυγικών ροών.
           
Παράλληλα, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε, ιδιαίτερα σε μία περίοδο που δίδεται η εικόνα ότι η ενότητα των Ορθοδόξων Εκκλησιών δοκιμάζεται, να απευθύνει πρόσκληση στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, ώστε και αυτός να βρίσκεται στο νησί της Λέσβου την ημέρα επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου. Η προσωπικότητα και το κύρος του Οικουμενικού Πατριάρχη, σε συνδυασμό με την βαρύτητα της παρουσίας του Πάπα Φραγκίσκου, στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα αφύπνισης της παγκόσμιας κοινότητας, προς την κατεύθυνση της ανακούφισης των προβλημάτων των προσφύγων και, ταυτόχρονα, της ανάληψης πρωτοβουλιών για την προστασία των χριστιανών που πλήττονται στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής.
 
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πάπας Φραγκίσκος, λόγω και της ιδιαίτερης παράδοσης των Καθολικών θρησκευτικών ηγετών σε ανάλογες χειρονομίες υψηλού συμβολισμού, θα εισέλθει στη θάλασσα με την παπική του αμφίεση. Το πιθανότερο -αν και όχι εντελώς επιβεβαιωμένο μέχρι στιγμής- είναι ότι ο Πάπας θα μπει στη θάλασσα πεζή, βαδίζοντας μέσα στο νερό από την ακτή. Εάν αυτό δεν είναι δυνατόν τη συγκεκριμένη ημέρα για πρακτικούς λόγους, ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θα κάνει μια περιήγηση με σκάφος, αναπέμποντας την προσευχή του υπέρ αναπαύσεως της ψυχής όλων όσοι χάθηκαν προσπαθώντας να φτάσουν στα ελληνικά παράλια. Όλες οι λεπτομέρειες θα καθορισθούν τις επόμενες ημέρες.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Πάπας Φραγκίσκος καθώς και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα εκδώσουν κοινό ανακοινωθέν, στέλνοντας ένα μήνυμα παγκόσμιας συναδέλφωσης και αλληλεγγύης, εξ αφορμής της τραγικής προσφυγικής κρίσης, αλλά όχι μόνο γι' αυτήν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης