Πρόστιμα έως 5.000 ευρώ και αποκλεισμός από τη συνταγογράφηση για τους φαρμακοποιούς που δεν χορηγούν γενόσημα

Πρόστιμα έως 5.000 ευρώ και αποκλεισμός από τη συνταγογράφηση για τους φαρμακοποιούς που δεν χορηγούν γενόσημα

Ο ΕΟΠΥΥ θα ελέγχει σε μηνιαία βάση τις συνταγές των φαρμακοποιών

Τον καταλυτικό ρόλο των φαρμακοποιών στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης μέσω της χορήγησης γενόσημων φαρμάκων στους ασφαλισμένους αλλά και τις ποινές που συνεπάγεται η μη συμμόρφωσή τους υπενθυμίζει με απόφαση του στον κλάδο το υπουργείο Υγείας.

Συγκεκριμένα, εγκύκλιος του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, κ.Δημήτρη Κοντού επισημαίνει στους φαρμακοποιούς ότι είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν ως απόθεμα γενόσημα καθώς και να χορηγούν στον ασφαλισμένο το φαρμακευτικό σκεύασμα με τη χαμηλότερη λιανική τιμή για κάθε δραστική ουσία, περιεκτικότητα και συσκευασία από τα φάρμακα που περιέχονται στη θετική λίστα με τα αποζημιούμενα φάρμακα.

Επιπλέον κατά την εκτέλεση της συνταγής οι φαρμακοποιοί πρέπει να υποδεικνύουν στον πελάτη τους ασφαλισμένο του ΕΟΠΥΥ το φθηνότερο φάρμακο και το ποσοστό της συμμετοχής που αντιστοιχεί σε αυτό. Στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος επιλέξει ακριβότερο σκεύασμα καταβάλλει τη διαφορά που προβλέπει η νομοθεσία, δηλαδή τη διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής τιμής και λιανικής τιμής του φαρμάκου που επέλεξε, συν το 25% της συμμετοχής του, και υπογράφει σε ειδικό χώρο πάνω στη συνταγή.

Ελεγχος των φαρμακοποιών
Ο ΕΟΠΥΥ θα ελέγχει σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με την εγκύκλιο, τις συνταγές των φαρμακοποιών και στην περίπτωση που διαπιστώνεται ότι οι φαρμακοποιοί δεν χορηγούν στον ασθενή το φθηνότερο φάρμακο ή ότι ο ασθενής δεν υπέγραψε στη συνταγή ότι λαμβάνει το ακριβότερο φάρμακο αντί του φθηνότερου γενόσημου, τότε θα καλούνται να δώσουν εξηγήσεις μέσα σε δέκα μέρες.

Εάν οι εξηγήσεις δεν κριθούν επαρκείς, μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο από 500 έως 5.000 ευρώ ή να αποκλειστεί το φαρμακείο προσωρινά από την εκτέλεση συνταγών του ΕΟΠΥΥ, από έναν έως έξι μήνες.

Από την πλευρά τους, οι φαρμακοποιοί θα μπορούν να υποβάλουν ένσταση στον πρόεδρο του Οργανισμού και μέχρι να εκδοθεί η σχετική απόφαση δεν θα εκτελείται η ποινή ή το πρόστιμο.

ΣΧΟΛΙΑ (60)

pyragelos

Ακυροι είστε, όσοι είστε ιατροί, στην επιχειρηματολογία σας, δεν λέτε την αλήθεια, και κύριως δεν εξηγείτε, την αλλαγή των σκευασμάτων (ίδιας δραστικής, διαφορετκής εταιρείας ), σαν τα πουκάμισα στους .....ασθενείς σας, και κυρίως δεν λέτε την αλήθεια, ότι δλδ, κανείς ιατρός στην ελλάδα, δεν έχει πρόσβαση στο orange book, ώστε να ισχυρίζεστε τα περί καταλληλότητας των δραστικών στους αντίστοιχους ασθενείς, για να μην αναφερθώ στο ότι το πιο δόκιμο θα ηταν τα DNA tests,για να κρίνεται και επιλεγέται η καταλληλότερη δραστική ,στον εκάστοτε ασθενή, (αυτά σε ενα μακρυνό σύμπαν), για αυτό αφήστε τα περί ευθύνης και παρενεργειών και αλλα πολλά επιστημονικά, έπιασα πολλούς γιατρούς αδιάβαστους σε διάφορες αλληλεπιδράσεις και κυρίως με άγνοια σε παράλληλη θεραπεία των ασθενών τους ,κυρίως εξ αιτίας της απουσίας καίριων ερωτήσεων, και εξεπλάγην πραγματικά, απο την αγνοιά τους στην ύπαρξη μιάς σημαντικής ειδικότητας φαρμακοποιού ,αυτής του <>,θα ήθελα πάρα πολύ γιατρέ μου να ανταλλάξετε τις επιστημονικές σας γνώσεις επι των θεραπευτικών σχημάτων, με έναν απο αυτούς!!!!!να αναφέρω ακαδημαϊκώς ,οτι στην αγγλια ο κλινικός φαρμακοποιός ειναι εεξέχων και αυτός που καθορίζει το τελικό θεραπευτικό σχήμα στην έξοδο του ασθενή απο το νοσοκομείο, και επίσης είναι αυτός που ο γιατρός συνεργάζεται ενδονοσοκομειακά για την αγωγή του ασθενούς και βάζει την υπογραφή του, .....αλλά στην ελλάδα ο δρόμος που πρέπει να διανυθεί για αυτόν τον σκοπό είναι μακρύς και πρέπει να καθαρισθεί απο κομπλεξισμούς ,επάρσεις και κυρίως απο αυθεντίες, προσωπικά δεν πιστεύω σε αυτές....

Αλα καρτ, τα καλά και συμφέροντα κοι φαρμακοποιοί

Στον 'μνημονιακό' νόμο της δραστικής ουσίας και των γενοσήμων πρωτοστάτησαν οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί γιατί απέβλεπαν στο να αποκομίσουν ίδια οφέλη με την κατευθυνόμενη προώθηση φαρμάκων μέσα στα φαρμακεία. Όμως αυτός ο νόμος είχε και μια δεύτερη όψη, αυτή που αφορούσε το δημόσιο συμφέρον με τη χορήγηση ασφαλών και πλέον οικονομικών γενοσήμων. Αυτή η δεύτερη πλευρά του νόμου φαίνεται πως δεν τους συμφέρει. Τώρα ο νόμος αυτός είναι ...Μνημονιακός ! Χαχαχα, θέλουν μόνον την ασυδοσία, να έχουν ένα νόμο να τον εφαρμόσουν αλά καρτ, τα καλά και συμφέροντα αλλά μόνο τα δικά τους συμφέροντα. Μέχρι τώρα οι φαρμακοποιοί όταν ήθελαν τη δραστική ουσία, υποστήριζαν τα γενόσημα. Τώρα που το Υπουργείο τους υποχρεώνει να εφαρμόσουν όλες τις πτυχές του νόμου, τώρα η δραστική ουσία είναι (ήμαρτον) άλλη τάχα θεραπευτική αγωγή (χαχαχα) που και καλά αρνούνται να αλλάξουν. Οι ίδιοι που μέχρι πρότινος μιλούσαν για την ίδια θεραπευτική δραστική ουσία ανάμεσα στα γενόσημα φάρμακα. Αίσχος, πολλά και αδίστακτα τα συμφέροντα στην προώθηση των φαρμάκων από τους φαρμακοποιούς που λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα! Αλύπητα να εφαρμοστεί ο νόμος!

Κωνσταντινίδης Α

Πηγαίνετε μια μέρα σε ένα φαρμακείο να σας δείξει ο φαρμακοποιός σε πόσες συνταγές εμφανίζεται η ένδειξη "υπάρχει φθηνότερο γενόσημο " ενώ στην πραγματικότητα δεν κυκλοφορεί στην αγορά ή πρόκειται για φάρμακο σύνθετο με δύο η τρεις φαρμακευτικές ουσίες για το οποίο δεν υπάρχει γενόσημο στα ίδια mgr ή αναλογία φαρμάκων. Υπάρχει επίσης η μεγάλη λαθροχειρία εις βάρος των ασφαλισμένων δια της μεθόδου της ασφαλιστικής τιμής:Crestor 10(πρωτότυπο χωρίς γενόσημο) ,Λιανική τιμή 13 ευρω,ασφαλιστική 7.85 ,όπου ο ασφαλισμένος επιβαρύνεται από την τσέπη του εκτός από τη συμμετοχή και τη διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής όπως και το φόρο του ενός ευρώ ανά συνταγή υπέρ του ΕΟΠΥΥ. Όσο για το ότι "λυμαίνονται οι φαρμακοποιοί το δημόσιο χρήμα" από που το συμπεραίνετε?Συνταγογραφούν οι φαρμακοποιοί?Τους φαρμακοποιούς επισκέπτονται οι ιατρικοί αντιπρόσωποι?Οι φαρμακοποιοί πηγαίνουν σε δωρεάν συνέδρια ανά την Ελλάδα και τον κόσμο?Στους φαρμακοποιούς χαρίζονται πανάκριβα δώρα μέχρι και οικοσκευές? Ο φαρμακοποιός εκτελεί την ιατρική συνταγή και τίποτε παραπάνω.Επιθυμούμε τη διείσδυση των γενοσήμων και τη στηρίζουμε όπως στηρίξαμε και οργανώσαμε με δικές μας προσπάθειες την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Για να πραγματοποιηθούν τα παραπάνω όμως πρέπει 1) Να υπάρχουν και να κυκλοφορούν τα εν λόγω γενόσημα 2)Να μην υπάρχει ψυχολογική πίεση από τον ιατρό στον ασθενή ότι μόνο το σκεύασμα που (παράνομα) προωθεί αυτος είναι ενδεδειγμένο και οτιδήποτε άλλο επικίνδυνο .3)Να υπάρχει επαρκής έλεγχος από τον ΕΟΦ σε πρωτότυπα και γενόσημα ώστε να εμπεδωθεί στον ασφαλισμένο η εμπιστοσύνη ότι το φάρμακο που παίρνει είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

Κάτι γίνεται εκ του πονηρου ή όχι;

Γιατί τέτοιος "έρωτας" με τα γενόσημα (& παγκοσμίως); Μάλιστα δεν μιλούν για γενόσημα αξιόπιστων χωρών & εταιρειών αλλα από αμφιβόλου "ποιότητας" χώρες παραγωγής....Μπορεί να συγκριθεί το πρωτότυπο (ποιοτικό) φάρμακο απο προηγμένες χώρες όπως ΗΠΑ, Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία, Ελβετία κ.α με φάρμακα απο την Κίνα, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, την Ινδία & το Μπαγκλαντές; Για φάρμακα μιλάμε όχι για ρουχα ή παπούτσια ή είδη τεχνολογίας! Ακόμη & το ελληνικό φάρμακο που το "μισούν" ειναι απείρως καλύτερο απο τα ανωνυμα γενόσημα....Το 2014 μόνο τον Δεκέμβριο στη Γαλλια ανασταλησαν οι άδειες κυκλοφορίας 25 σκευασμάτων και στο Βέλγιο 8 από no-name γενόσημα...Η Die Welt το 2013 εγραφε συνεχή άρθρα για την επικινδυνότητα των ανώνυμων γενοσήμων. Ακόμη & στις ΗΠΑ εχει ξεσηκωθεί "φασαρία" για τα γενόσημα...Προτίμω χίλιες φορές ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟ & ΑΣΦΑΛΕΣ (ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΑΝΤΑ ) ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ή επωνυμο γενόσημο εστω, παρα φάρμακα-"δολοφόνους" κατασκευασμένα στο Μπαγκλαντες που πλην της δραστικης (;) ουσιας, για εκδοχα περιέχουν.....χώμα & αλευρι που λέει ο λόγος. Αν το θέμα ειναι οικονομικό να κόψουν απο τις απιστευτες σπαταλες (λχ αμυνα) που συνεχίζει να κάνει το κράτος ή να τρίξουν τα δόντια με αλλες παρεμβασεις σε εταιρείες-γιατρους-φαρμακοποιούς....Η υγεια ειναι υπέρτατο αγαθο & δεν συγκρινεται με χρημα-μπατζετ-δαπάνες-προυπολογισμους....

ΝΙΚΟΣ

Καλά ρε παιδιά. Αυτοί δεν σταύρωναν τον Αδωνι και τον Βορίδη για τα γενόσημα που κατέστρεφαν την υγεία του λαού; Τώρα τι έγινε και κόβουν πρόστιμα στους γιατρούς; Πρώτη φορά αριστερά.

ΑΠΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

τα ποσοστα κερδους που διαμορφωνουν την λιανικη τιμη του φαρμακου διαμορφωνονται ως εξης: φαρμακευτικες εταιρειες:74% φαρμακεια:15% φπα:6.5% xονδρεμποριο:4.5% τωρα ας βγαλει ο καθενας συμπερασμα ποιος κονομαει απο το φαρμακο.

....

Στο 74% υπαρχει κοστος παραγωγης περι τα 35% καi rebate περι τα 15% και υποψην οτι οι τιμες στη συνταγη ειναι οι λιανικες, δηλαδη στα 2/3να το υπολογιζεις.... σε πολλα παραδειγματα οι καραμελες ειναι πιο ακριβες .

κωστας

http://www.pfs.gr/%CE%95%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7%CE%A3%CF%85%CE%BD%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC%CE%9D%CE%AD%CE%B1/%CE%91%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82%CE%A0%CE%A6%CE%A3/tabid/101/newsid416/2492/Default.aspx

κωστας

ΠΦΣ: ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος εξέδωσε το παρακάτω δελτίο Τύπου, με αφορμή την υπ' αριθμόν ΔΒ4Γ/οικ.8400 / 4.3.2015 Εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ , που αφορά τη χορήγηση του φθηνότερου φαρμάκου στον ασθενή και τα υψηλά πρόστιμα που προβλέπονται για τον φαρμακοποιό. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΘΗΝΑ 5/3/2015 Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την επανακοινοποίηση του μνημονιακού νόμου Βορίδη που εξαναγκάζει τους φαρμακοποιούς να αστυνομεύουν τους ασφαλισμένους προκειμένου να λαμβάνουν τα φθηνότερα φάρμακα. Καταγγέλλουμε τον πρώην Υπουργό κ. Βορίδη, ο οποίος 3 μέρες πριν τις εκλογές μετέτρεψε την απόφαση του σε νόμο με αντικείμενο τον καταναγκασμό του ασθενούς να συναινεί στο φθηνότερο φάρμακο, εκβιάζοντας τους φαρμακοποιούς με αυστηρά πρόστιμα. Στηρίζουμε την εφαρμογή των γενοσήμων, υποστηρίζουμε τον εξορθολογισμό των δαπανών, αλλά ως επιστήμονες υγείας δεν μπορούμε να συνηγορήσουμε στους ενδεχόμενους κινδύνους από την υποχρεωτική αλλαγή της φαρμακευτικής αγωγής. Οι φαρμακοποιοί δεν θα γίνουν οι αστυνόμοι των ασφαλισμένων. Η απόφαση αυτή είναι ανεφάρμοστη και καλούμε τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αλλά και τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ να την ανακαλέσει, τονίζει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κωνσταντίνος Λουράντος. Και συμπληρώνει πως και αυτή η μνημονιακή απόφαση για την οποία οι φαρμακοποιοί έχουν προσφύγει στα δικαστήρια, θα πέσει στο κενό. Επαναλαμβάνουμε για μια ακόμη φορά πως οι φαρμακοποιοί απλώς εκτελούν συνταγές και δεν μπορούν συνεχώς να υφίστανται τις επιπτώσεις από τις φαεινές ιδέες και προτάσεις, πολιτικών γυρολόγων. Η απόφαση Βορίδη πέραν των εξοντωτικών προστίμων που προβλέπει, επιβάλει και την υποχρεωτική τήρηση αποθεμάτων προϊόντων με την χαμηλότερη τιμή! Προφανώς διέλαθαν της προσοχής του πρώην Υπουργού, οι σημαντικές ελλείψεις φαρμάκων για τις οποίες δεν φάνηκε να κατορθώνει να τις βάζει σε κάποιο έλεγχο. Όσο για τα υψηλά πρόστιμα που προβλέπονται, η απάντηση είναι μία : ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος. Η νέα πολιτική ηγεσία έχει δείξει την διάθεση της για την ανατροπή των μνημονιακών διατάξεων. Μένει τώρα να την αποδείξει και εμπράκτως. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

ΠΑΝΟΣ

Καλοπροαίρετα προσκαλώ απο το υπουργείο η όποιον άλλο λειτουργό υγείας να έρθει στο φαρμακείο μου και να προσπαθεί να πείσει ασφαλισμένους να πάρουν απο πρωτότυπο γενόσημο η απο γενόσημο το φτηνότερο του γενόσημο και μετά μιλάμε.

Κατευθυνόμενη κατανάλωση φαρμάκων στα φαρμακεία

Ωραία πράγματα. Φύγε συ, έλα σε. Αντί τις μίζες που θα τις έπαιρναν γιατροί, τώρα δεν τις παίρνουν γιατροί αλλά τις παίρνουν οι φαρμακοποιοί. Επειδή τώρα είναι οι φαρμακοποιοί που κατευθύνουν προς την κατανάλωση συγκεκριμένων (και ακριβών) φαρμάκων, αντί για τα φτηνότερα που είναι υποχρεωμένοι από τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει με τον ΕΟΠΥΥ. Λαμόγια είναι ηθικό αυτό να παίζετε με την υγεία των άλλων; Κι αν δεν είναι μίζες των φαρμακοποιών, θα είναι 'εκπτώσεις' προς τους φαρμακοποιούς (έτσι το λέμε τώρα) λες και οι εκπτώσεις αυτές δεν θα μπορούσαν να γίνουν προς όφελος των ταμείων και των ασθενών ή λες και οι εκπτώσεις αυτές δεν πληρώνονται ατην τιμή του ενός φαρμάκου ή και των άλλων φαρμάκων. Ωραία εξυγίανση το λέμε αυτό, στις πλάτες των πολιτών και των ταμείων. Ρε κανείς να μην παίρνει μίζες ή εκπτώσεις ή πώς αλλιώς τα βαφτίζουν!!! Μπράβο Λοβέρδο, Άδωνη, Βορίδη! Θα δούμε και τους τωρινούς τι έχουν να μας πούνε και να πράξουν κυρίως!

Γιώργος

Πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό ότι ο μόνος και το εννοώ ο μόνος υπεύθυνος για το φάρμακο είναι ο φαρμακοποιός. Μπορεί αυτό να ταράζει πολλούς αλλά είναι η μόνη αλήθεια. Οτιδήποτε άλλο είναι απλά αναχρονισμός και κόμπλεξ των γιατρών που θεωρούν ότι στο χώρο της υγείας είναι μόνο αυτοί και κανένας άλλος. Οι γνώσεις των γιατρών (σημείωση οι περισσότεροι δεν ξέρουν καν χημεία) γύρω από τα φάρμακα είναι τουλάχιστον οικτρές και δε συγκρίνονται με αυτές των φαρμακοποιών. Σε πρόσφατο ογκολογικό συνέδριο ένας μόνο είπε φάρμακο με το όνομά του και όχι με την εμπορική του ονομασία και αυτό το διάβασε λάθος... Στο εξωτερικό δε, επικρατεί η τάση ο γιατρός να περιορίζεται στη διάγνωση και όλη η υπόλοιπη φαρμακοθεραπεία να γίνεται υπό την καθοδήγηση του φαρμακοποιού ο οποίος καθορίζει της διάρκεια και το είδους της φαρμακοθεραπείας. Ήδη είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες στο εξωτερικό οι ειδικότητες των φαρμακοποιών.( http://www.bpsweb.org) Για να μη μιλήσω για το δικαίωμα των φαρμακοποιών στη συνταγογράφηση (βλέπε Αγγλία). Αυτό το οποίο φυσικά θα αναγνωρίσω είναι ότι με δική τους ευθύνη (και υπό κρατική πίεση) πολλοί φαρμακοποιοί αποφάσισαν να καταστούν απλοί έμποροι χάνοντας το επιστημονικό τους υπόβαθρο. Ας μας πούνε οι γιατροί ότι όλοι τους οι συνάδελφοι είναι άριστοι και ότι δεν υπάρχουν και άσχετοι Όσο για τα γενόσημα να μας πούνε επίσης οι γιατροί τόσα χρόνια που αποφάσιζαν αυτοί ειλικρινά πόσοι έβλεπαν μελέτες βιοϊσοδυναμίας πριν αποφασίσουν για το φάρμακο και γιατί αφού τα γενόσημα ήταν τόσο κακά έβλεπες συγκεκριμένους γιατρούς να γράφουν σαν τρελοί ένα άγνωστο γενόσημο και μετά να τρέχουν σε πληρωμένες διακοπές; Αλλά τι να περιμένει κανείς από κάποιον όταν του παίρνουν τα σίγουρα; Μόνο μικρότητες Τελικά το ζητούμενο είναι ένα είναι πολλά τα λεφτά Άρη Νέος φαρμακοποιός που έχει ήδη βαρεθεί την κομπλεξικότητα και την έλλειψη των γιατρών.

ΗΡΕΜΙΑ

Ούτε οι γιατροί είναι"γιατρουδάκια", ούτε οι φαρμακοποιοί "φαρμακοτριφτες". Δεν καταλάβαινετε πραγματικά ότι αυτό το επίπεδο επικοινωνίας, που σας επιτρέπει η ανωνυμία στο ιντερνετ μειώνει και τους 2 κλάδους. Είστε μορφωμένοι άνθρωποι. Κάντε μια συζήτηση με επιχειρήματα χωρίς βρισιές και ειρωνίες. Συζητήστε για το που πρέπει να είναι τα όρια του κάθε κλάδου χωρίς παρωπίδες. Μια κουβέντα χρήσιμη και για όλους όσους την παρακολουθούν. Άλλιως υπάρχει το γήπεδο για τα κατώτερα ένστικτα.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

botiliarisma

Αποφύγετε δυσάρεστες... εκπλήξεις και μποτιλιαρισμενους δρόμους με την on line εφαρμογή του newsauto.gr σε συνεργασία με την Google...