Στην Ιεράπετρα έφτασε το πλοίο με τους 700 μετανάστες

Στην Ιεράπετρα έφτασε το πλοίο με τους 700 μετανάστες

Συνελήφθησαν μέλη του πληρώματος - Κομάντος του λιμενικού και γιατροί μπήκαν στο σκάφος - Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση ελέγχου των λαθρομεταναστών για μεταδοτικές ασθένειες - Ελεγξαν ακόμα και για Εμπολα - Το πλοίο βρίσκεται αρόδο στον κόλπο της Ιεράπετρας

Στην Ιεράπετρα έφτασε το πλοίο με τους 700 μετανάστες
Το σκάφος με τους περίπου 700 μετανάστες -από τους οποίους οι 500 είναι γυναίκες και παιδιά και οι υπόλοιποι ηλικιωμένα άτομα στην πλειοψηφία τους, προερχόμενοι κυρίως από τη Συρία- αγκυροβόλησε, έπειτα από μάχη με τα κύματα που έδινε από τα ξημερώματα της Τρίτης στον κόλπο της Ιεράπετρας, μετά τη ρυμούλκησή του από τη φρεγάτα «Ύδρα».



Κλείσιμο
Ειδική ομάδα της αντιτρομοκρατικής του Λιμενικού Σώματος βρίσκεται σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο να υπάρχουν  μεταξύ των επιβαινόντων του «Baris» και ύποπτα άτομα, καθώς και οι ίδιοι οι διακινητές, καμουφλαρισμένοι σε «μετανάστες». Σύμφωνα με πληροφορίες, οι λιμενικοί έχουν ήδη προχωρήσει σε συλλήψεις μελών του πληρώματος του σκάφους.






Η  επιχείρηση άρχισε  στις 8 το πρωί, ενώ της όλης επιχείρησης προηγήθηκε υγειονομικός έλεγχος πάνω στο πλοίο από τα κλιμάκια των  γιατρών, με επικεφαλής ιατρό του ΚΕΕΛΠΝΟ. Σημειώνεται πως οι αρμόδιες αρχές με το που ανέβηκαν στο πλοίο έδωσαν νερό και τρόφιμα στους μετανάστες. 



Επί  τόπου βρίσκονται  ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δημόσιας Ταξης, Σεραφείμ Τσόκας, ο οποίος έχει το γενικό συντονισμό  και από πλευράς του υπ. Υγείας ο  Διοικητής του ΕΚΕΠΥ,  Πάνος Ευσταθίου, καθώς και ο Γενικός Διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ, γιατρός Θεόδωρος Παπαδημητρίου  προκείμενου να συντονίσουν τις υγειονομικές υπηρεσίες  για την περίθαλψη όσων μεταναστών χρειασθεί,  για την υποβολή τους σε ιατρικές εξετάσεις, ελέγχους για τυχόν μεταδοτικά νοσήματα,εμβολιασμούς, καθώς και για εξέταση της γενικότερης κατάστασης της υγείας των μεταναστών, πριν μεταφερθούν με πλοία στη στεριά. 

Οι γιατροί που ανέβηκαν στο πλοίο και πραγματοποίησαν τον πρώτο υγειονομικό έλεγχο, έχοντας -μέχρι στιγμής- διαπιστώσει ότι δεν έχει παρουσιαστεί κάποιο ύποπτο κρούσμα της ασθένειας.




Ειδικά μέτρα ελήφθησαν, επίσης, προκείμενου να εκμηδενισθεί κάθε πιθανότητα διαφυγής ασθενούς που πάσχει από τον Εμπολα.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, δεν φέρουν συμπτώματα του επικίνδυνου ιού Έμπολα οι λαθρομετανάστες που επιβαίνουν στο πλοίο «Baris», το οποίο εντοπίστηκε προχθές να πλέει ακυβέρνητο νοτιοανατολικά της Κρήτης.


Στο μεταξύ, στον κόλπο της Ιεράπετρας,  υπάρχουν ήδη κλειστά γυμναστήρια, που είναι έτοιμα να υποδεχθούν τους μετανάστες, καθώς ξεκίνησε η μετεπιβίβαση των πρώτων μεταναστών στο σκάφος του Λιμενικού Σώματος για τη μεταφορά τους.

Παράλληλα, από τον δήμο Ιεράπετρας και την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας ανακοινώθηκε ότι, στο πλαίσιο της φιλοξενίας των μεταναστών στην πόλη, υπάρχει ανάγκη για συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης. Για τον λόγο αυτόν, στον χώρο του Κλειστού Γυμναστηρίου στην οδό Ολυμπιονικών υπάρχει χώρος, όπου θα συγκεντρώνονται το τρέχον διάστημα καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας τρόφιμα, κλινοσκεπάσματα, κουβέρτες, σεντόνια, πετσέτες, ρούχα και είδη προσωπικής υγιεινής.

Ο δήμος καλεί όσους πολίτες, φορείς και σύλλογοι επιθυμούν να ενισχύσουν με τις προσφορές τους την προσπάθεια.

Σημειώνεται πως ενώ το σκάφος ευρίσκετο εν πλω, μία γυναίκα έγκυος μεταφέρθηκε με  Super Puma επειγόντως στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου γέννησε. 



Φωτογραφίες του πλοίου από το Super Puma που το προσέγγισε αρχικά:









 





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης