Ανοίγει βήμα το… ΠΕΔΥ

Ανοίγει βήμα το… ΠΕΔΥ

Ρεκόρ προσέλευσης ασθενών διεκδικεί το πρώην ιατρείο του ΙΚΑ, της λεωφόρου Αλεξάνδρας στην Αθήνα, όπου ημερησίως προσέρχονται από την αρχή της εβδομάδας περίπου 1.000 ασθενείς

Ανοίγει βήμα το… ΠΕΔΥ
Αρχίζει να βρίσκει τον… βηματισμό του το ΠΕΔΥ, έπειτα από τέσσερις μήνες «λουκέτου» -τρεις μήνες λόγω απεργιών και έναν μήνα λόγω μετάβασής τους στο
ΕΣΥ. Από την περασμένη Πέμπτη που τα Πολυιατρεία και οι άλλες μονάδες υγείας του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) άνοιξαν για το κοινό και ξεκίνησε η στελέχωσή τους με γιατρούς η κίνηση των πολιτών είναι ανοδική, με τις τελευταίες δύο ημέρες να καταγράφεται κοσμοσυρροή σε μονάδες αιχμής.
 
Τα στοιχεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Αττικής, της μεγαλύτερης και αντιπροσωπευτικότερης περιφέρειας της χώρας, είναι ενδεικτικά: χθες και προχθές τις 22 εκ των 25 μονάδων υγείας επισκέφθηκαν περίπου 10.000 πολίτες, ασφαλισμένοι και μη. Βασικό ζητούμενο των πολιτών από τους γιατρούς του ΠΕΔΥ ήταν η συνταγογράφηση, ενώ σημαντικός αριθμός, περί τους 2.500, ζήτησαν να εξυπηρετηθούν από ελεγκτές ιατρούς.
Κλείσιμο
 
Ρεκόρ προσέλευσης ασθενών διεκδικεί το πρώην ιατρείο του ΙΚΑ, της λεωφόρου Αλεξάνδρας στην Αθήνα, όπου ημερησίως προσέρχονται από την αρχή της εβδομάδας περίπου 1.000 ασθενείς. Σημαντική προσέλευση είχαν επίσης οι μονάδες υγείας Ζωγράφου, Παγκρατίου, Νέου Κόσμου, Αμαρουσίου και Κεραμεικού.
 
Σε 229 περιστατικά το διαθέσιμο προσωπικό και ο εξοπλισμός των Πολυιατρείων συνέβαλαν ώστε να διενεργηθούν και ακτινολογικές εξετάσεις σε ασθενείς. Ωστόσο, για όλες τις άλλες απεικονιστικές και εργαστηριακές εξετάσεις που χρειάζονται οι πολίτες λαμβάνουν παραπεμπτικά για ιδιωτικά κέντρα καθώς οι δομές του ΠΕΔΥ δεν έχουν ακόμη προετοιμαστεί για την κάλυψη των συγκεκριμένων αναγκών των πολιτών.
 
Προς το παρόν οι γιατροί δέχονται χωρίς ραντεβού από τις 7 το πρωί ως τις 7 το απόγευμα, με τον γιατρό υποδοχής να αναλαμβάνει σε κάθε μονάδα χρέη συντονιστή και «τροχονόμου» των προσερχομένων. Ωστόσο, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Υγείας καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να οργανωθεί και το τηλεφωνικό κέντρο για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.
 
Αυτό που παραμένει άγνωστος Χ στις ΥΠΕ είναι ο ακριβής τελικός αριθμός των γιατρών που θα παραμείνουν στο ΠΕ∆Υ, με δεδομένο ότι αφενός θα πρέπει να προσκομίσουν βεβαίωση ότι έχουν κλείσει τα ιδιωτικά ιατρεία τους, αφετέρου, εκκρεμεί η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων των ΥΠΕ για τις προσφυγές γιατρών κατά της διαθεσιμότητας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης