Έξι ερωταπαντήσεις για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ

Έξι ερωταπαντήσεις για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ

Τον  επόμενο μήνα που οι μονάδες υγείας του Οργανισμού θα είναι κλειστές οι ασθενείς θα εξυπηρετούνται δωρεάν από συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιατρούς, εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων και Κέντρα Υγείας
- Διαβάστε αναλυτικά το νέο καθεστώς 

Έξι ερωταπαντήσεις για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ
Οδηγίες... επιβίωσης στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ έδωσε το υπουργείο Υγείας, καθώς για τον  επόμενο μήνα οι μονάδες υγείας του Οργανισμού θα είναι κλειστές. Η επαναλειτουργία τους τοποθετείται γύρω στο τέλος Μαρτίου οπότε και θα ανοίξουν ως κέντρα υγείας αστικού τύπου στο πλαίσιο του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) εξυπηρετώντας όλους τους πολίτες και όχι μόνο τους ασφαλισμένους του Οργανισμού. Οι τελευταίοι πάντως έχουν ''αποκλειστεί'' από τα Πολυιατρεία ουσιαστικά από τον περασμένο Νοέμβριο, οπότε και άρχισαν τις κινητοποιήσεις οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ αντιδρώντας στις αλλαγές που σχεδίαζε το υπουργείο Υγείας. 

 Έκλεισαν τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ; 

 Τα πολυϊατρεία τού ΕΟΠΥΥ δεν κλείνουν, σφραγίστηκαν όμως προσωρινά αφού προηγήθηκε απογραφή του υλικού και του εξοπλισμού τους από τις περιφερειακές διευθύνσεις του Οργανισμού. από χθες, Τρίτη, οι εργαζόμενοι μπήκαν αυτοδικαίως σε διαθεσιμότητα - κινητικότητα για την ολοκλήρωση της οποίας υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί περίπου ένας μήνας. Μετά το διάστημα αυτό θα επαναλειτουργήσουν τα πολυιατρεία. 
Κλείσιμο

Σε αυτές τις 30 ημέρες, πώς θα εξυπηρετούνται οι ασθενείς;

Θα εξυπηρετούνται δωρεάν από συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιατρούς, εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων και Κέντρα Υγείας. Με σχετική απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, το πλαφόν των 200 επισκέψεων στους συμβεβλημένους ιατρούς έχει αυξηθεί στις 400, ώστε να εξυπηρετηθούν χωρίς πρόβλημα οι ασθενείς. Ωστόσο, η πρόσβαση στο δίκτυο των συμβεβλημένων γιατρών που άνοιξε ο Οργανισμός για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων δεν είναι απλή υπόθεση για μεγάλη μερίδα ασφαλισμένων, που δεν έχουν και πρόσβαση στο Ίντερνετ καθώς ο ιστότοπος του ΕΟΠΥΥ www.eopyy.gov.gr είναι ο μοναδικός τρόπος ανεύρεσης των συμβεβλημένων γιατρών όπως και όλων των παρόχων υγείας του Οργανισμού. 

Με τη χορήγηση ακριβών φαρμάκων, όπως για καρκινοπαθείς, δημιουργείται πρόβλημα;

Η χορήγηση όλων των ακριβών φαρμάκων, συνεχίζεται κανονικά και γίνεται όπως και πριν, μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, το προσωπικό των οποίων έχει εξαιρεθεί από την διαδικασία της διαθεσιμότητας - κινητικότητας. Οι ασφαλισμένοι θα προσκομίζουν τις ιατρικές συνταγές έχοντας προηγουμένως λάβει την ένδειξη ''στερείται'' για το σκεύασμα που χρειάζονται από φαρμακείο δημόσιου νοσοκομείου. 

Τι γίνεται με τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), όπου στις επιτροπές συμμετείχαν γιατροί του ΕΟΠΥΥ;

Τα ΚΕΠΑ δεν λειτουργούσαν, λόγω της απεργίας των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα να παραμένουν σε εκκρεμότητα περίπου 85.000 αιτήσεις. Ήδη, έχει υπογραφεί τροπολογία για μετακίνηση γιατρών του ΕΟΠΥΥ στις επιτροπές των ΚΕΠΑ, ώστε να αποκατασταθεί η λειτουργία τους ενώ, με νόμο του αρμόδιου υπουργού Εργασίας, έχει εγκριθεί κανονικά η χορήγηση ως 30/4/2014 συντάξεων και επιδομάτων όσων έχασαν τα ραντεβού τους λόγω της απεργίας και προγραμματίζεται ετεροχρονισμένος έλεγχος από τα ΚΕΠΑ, μόλις αποκατασταθεί η λειτουργία τους.

Όσο διαρκεί η διαδικασία μετάβασης στο νέο καθεστώς, λειτουργούν οι πενταψήφιοι τηλεφωνικοί αριθμοί για ραντεβού με γιατρούς του ΕΟΠΥΥ;

Έχει ήδη σταλεί από τον ΕΟΠΥΥ σχετικό έγγραφο προς τις εταιρείες που είναι επιφορτισμένες με αυτή τη λειτουργία, να ενεργοποιήσουν ηχογραφημένο μήνυμα με το οποίο να ενημερώνονται οι ασθενείς ότι η υπηρεσία ραντεβού δεν είναι διαθέσιμη, ώστε να μην υπάρχει και σχετική χρονοχρέωση.
 

Όταν ανοίξουν και πάλι τα πολυϊατρεία θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους οι ίδιοι γιατροί; 
 
Οι γιατροί όπως και το σύνολο του προσωπικού των Μονάδων Υγείας –εκτός των φαρμακείων και της κεντρικής υπηρεσίας- τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και τις επόμενες ημέρες θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ της απασχόλησής τους στο Δημόσιο, όπως οι συνάδελφοί τους του ΕΣΥ, και της διατήρησης του ιδιωτικού τους ιατρείου. Θα έχουν προθεσμία 7 ημερών να το δηλώσουν από την στιγμή που θα λάβουν την διαπιστωτική πράξη. 

Όσοι θα επιλέξουν την απασχόληση στο Δημόσιο και κριθούν κατάλληλοι από τις αρμόδιες επιτροπές αξιολόγησης –οι ίδιες που αξιολογούν το σύνολο των ιατρών του Δημοσίου- θα εισαχθούν στο ΕΣΥ με το μισθό και τη βαθμίδα που αναλογεί στα χρόνια προϋπηρεσίας τους βάσει της κλίμακας του ΕΣΥ. Όποια κενά δημιουργηθούν στη στελέχωση των ιατρών και των πολυϊατρείων  θα καλυφθούν σε πρώτη φάση από συμβασιούχους και επικουρικούς γιατρούς. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης