Σε βαθιά κατάψυξη μπαίνει το θέμα του συμφώνου συμβίωσης και για τα ομόφυλα ζευγάρια μετά την άρνηση των βουλευτών της ΝΔ να υπερψηφίσουν σχετική τροπολογία που επρόκειτο να κατατεθεί στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Κατά πληροφορίες, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου είχε συμφωνήσει με στελέχη του ΠΑΣΟΚ -μεταξύ των οποίων ο Χρήστος Πρωτόπαπας και η Αφροδίτη Αλ Σάλεχ- να επεκταθεί η ισχύς του συμφώνου συμβίωσης και για τα ομόφυλα ζευγάρια με τροπολογία που προγραμματίστηκε να περάσει μαζί με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.
Ολα αυτά μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης, όταν κατα πληροφορίες ο κ. Αθανασίου συναντήθηκε με ομάδα περίπου 25 βουλευτών της ΝΔ με τους οποίους συζήτησε τις πτυχές του αντιρατσιστικού σχεδίου νόμου. Ηταν περίπου η ώρα που ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ προειδοποίησε ότι θα αφορίσει όποιον βουλευτή υπερψηφίσει σχετική τροπολογία...
Οταν οι γαλάζιοι βουλευτές εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους για το αντιρατσιστικό, ο υπουργός Δικαιοσύνης αποπειράθηκε να τους παρουσιάσει το περιεχόμενο για την τροπολογία περί της επέκτασης του συμφώνου συμβίωσης και για τα ομόφυλα ζευγάρια.
«Αυτό δεν περνάει», ήταν η αντίδραση των βουλευτών της ΝΔ που ορθά-κοφτά ζήτησαν από τον κ. Αθανασίου να μην φέρει στη Βουλή προς ψήφιση την τροπολογία για τα ομόφυλα ζευγάρια. Θορυβημένοι από δημοσιεύματα που
ήθελαν να κατατίθεται υπουργική τροπολογία στο νομοσχέδιο
για το αντιρατσιστικό, οι γαλάζιοι βουλευτές ξεκαθάρισαν στον κ. Αθανασίου ότι δεν πρόκειται να την ψηφίσουν, ενώ οι πιο έμπειροι του εξήγησαν πως ενόψει κρίσιμων
νομοσχεδίων για φόρο ακινήτων και πλειστηριασμούς «δεν είναι τώρα η
κατάλληλη ώρα να μιλήσουμε για τους γκέι».
Επιχειρώντας να υπερβούν το πρόβλημα και να αποκλιμακώσουν το θέμα που δημιουργήθηκε από την άρνηση των γαλάζιων βουλευτών να υπερψηφίσουν το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, από το υπουργείο Δικαιοσύνης εξηγούσαν ότι για το θέμα της συμβίωσης των ομοφύλων θα κατατεθεί νομοσχέδιο στη Βουλή «μέσα στο επόμενο διάστημα», αλλά σε χρόνο που δεν διευκρίνιζαν.
Επισημαίνεται ότι μετά την καταδίκη της χώρας μας από το δικαστήριο του Στρασβούργου για παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) επειδή από το σύμφωνο συμβίωσης που ισχύει στην Ελλάδα από το 2008 έχουν αποκλειστεί τα ομόφυλα ζευγάρια, το υπουργείο Δικαιοσύνης είναι αναγκασμένο πλέον να καταθέσει στη Βουλή σχετικό νομοσχέδιο, με το οποίο να προσαρμόζεται στην επίμαχη δικαστική απόφαση.