Περιπλέκεται ο «γόρδιος δεσμός» στα πανεπιστήμια

Περιπλέκεται ο «γόρδιος δεσμός» στα πανεπιστήμια

Εντός της ημέρας ή την Παρασκευή η απόφαση του Πρωτοδικείου επί της νέας προσφυγής Αρβανιτόπουλου κατά της απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων στο Καποδιστριακό - Διαψεύδει ο Πελεγρίνης ότι οι απεργοί εξακολουθούν να πληρώνονται κανονικά - Τη σύγκληση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων ζητά η αντιπολίτευση - Στο ΑΣΕΠ η τελική λίστα των διοικητικών υπαλλήλων στα ΑΕΙ που βγαίνουν σε διαθεσιμότητα

Περιπλέκεται ο «γόρδιος δεσμός» στα πανεπιστήμια
Σε μείζον πρόβλημα για την κυβέρνηση αναδεικνύεται η κατάσταση που διαμορφώνεται στα πανεπιστήμια, μετά την απόφαση να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι διοικητικοί υπάλληλοι.

Το υπουργείο Παιδείας προσέφυγε εκ νέου στα δικαστήρια, κατά της απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Ομοσπονδίας τους. Το αίτημα να κηρυχθεί η κινητοποίηση παράνομη και καταχρηστική συζητήθηκε σήμερα στο Πρωτοδικείο Αθηνών και η απόφαση αναμένεται αργά το βράδυ της Πέμπτης, ή την Παρασκευή.

Κλείσιμο
Η κόντρα μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζεται, καθώς κανείς δεν δείχνει διατεθειμένος να κάνει βήμα πίσω από τη θέση του. Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό, ο πρύτανης του Καποδιστριακού, Θεοδόσης Πελεγρίνης:

- συγκαλεί τη Σύγκλητο την Παρασκευή 22/11/2013, προκειμένου να αντιμετωπισθεί αμέσως η κατάσταση από τις παραιτήσεις των μελών της Συγκλήτου και λόγω της αναγκαιότητας για άμεση λειτουργία σε όλο το εύρος του Ε.Κ.Π.Α.

- καλεί τους δημοσιογράφους τη Δευτέρα 25/11/2013 στις 12μ. στην Παλαιά Αίθουσα Συγκλήτου για ενημέρωση από τον πρύτανη και μέλη της Συγκλήτου σχετικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί .

Ο κ. Πελεγρίνης διαψεύδει κατηγορηματικά ότι «οι διοικητικοί υπάλληλοι αμείβονται κατά το διάστημα της απεργίας τους, όπως ανυπόστατα διαδίδεται από συκοφάντες και ψευδολόγους».

Με εντολή του πρύτανη, αναφέρει η ανακοίνωση, σε αλλεπάλληλα έγγραφα, έχει ληφθεί κάθε μέριμνα, όπως προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις, σχετικά με τη μη πληρωμή απεργών υπαλλήλων.

Αναβρασμός και σε πολιτικό επίπεδο

Την ίδια ώρα, τη σύγκληση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, με θέμα τις εξελίξεις στο χώρο της Παιδείας για τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων και τις επιπτώσεις της, όπως η διακοπή της λειτουργίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ζητούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και της ΔΗΜΑΡ.

Μάλιστα, ενώ το αδιέξοδο στα ΑΕΙ παραμένει, με τους απεργούς να επιμένουν και το υπουργείο Παιδείας να μεταθέτει την ευθύνη για το άνοιγμα των πανεπιστημίων στις πρυτανικές αρχές, η αντιπολίτευση εξακολουθεί να εξαπολύει βολές κατά της κυβέρνησης.

«Τα πανεπιστήμια μένουν κλειστά εδώ και 11 εβδομάδες από την κυβέρνηση, η οποία είναι και η αποκλειστικά υπεύθυνη για το αδιέξοδο» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και ζητά εκ νέου την απόσυρση του μέτρου της διαθεσιμότητας.

Στο ΑΣΕΠ οι πίνακες της διαθεσιμότητας

Την ίδια ώρα, στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ αναρτήθηκαν σήμερα οι τελικοί πίνακες με τους υπαλλήλους πέντε εκ των οκτώ ΑΕΙ που μπαίνουν σε διαθεσιμότητα. Αφορούν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Δείτε αναλυτικά τους πίνακες εδώ

Νωρίτερα σήμερα, στα δικαστήρια της Ευελπίδων κατέληξε πορεία διοικητικών υπαλλήλων, φοιτητών και πρώην εργαζομένων της ΕΡΤ, που είχαν διαδηλώσει νωρίτερα στο κέντρο της Αθήνας.

Στο σημείο προκλήθηκε ένταση, όταν κάποιοι από τους συγκεντρωμένους προσπάθησαν να μπουν στον προαύλιο χώρο, με αποτέλεσμα η αστυνομία να κάνει περιορισμένη χρήση χημικών.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης