LIVE

Κορωνοϊός

Ο πόλεµος του Δήµου Φιλοθέης µε το καφέ «Παλιά Αγορά»

Ο πόλεµος του Δήµου Φιλοθέης µε το καφέ «Παλιά Αγορά»

Πολλά ερωτήµατα γεννά στους κατοίκους της Φιλοθέης ο ακήρυχτος πόλεµος που έχει ξεσπάσει ανάµεσα στον δήµο και το καφέ «Παλιά Αγορά», παρόλο που το τελευταίο καταβάλλει κάθε µήνα ενοίκιο 26.000 ευρώ, ποσό που κρίνεται αστρονοµικό δεδοµένης της κρίσης που έχει υποχρεώσει πάρα πολλούς ιδιοκτήτες να αποδεχτούν µειώσεις του µισθώµατος κατά 35%-50%.

Πολλά ερωτήµατα γεννά στους κατοίκους της Φιλοθέης ο ακήρυχτος πόλεµος που έχει ξεσπάσει ανάµεσα στον δήµο και το καφέ «Παλιά Αγορά», παρόλο που το τελευταίο καταβάλλει κάθε µήνα ενοίκιο 26.000 ευρώ, ποσό που κρίνεται αστρονοµικό δεδοµένης της κρίσης που έχει υποχρεώσει πάρα πολλούς ιδιοκτήτες να αποδεχτούν µειώσεις του µισθώµατος κατά 35%-50%.

Εδώ και 12 χρόνια ο επιτυχηµένος επιχειρηµατίας στον χώρο της εστίασης κ. Αχιλλέας Κυριακόπουλος έχει αναλάβει το καφέ της Φιλοθέης δηµιουργώντας ένα ευχάριστο στέκι πολιτικών, επιχειρηµατιών, καλλιτεχνών και κυρίως κατοίκων της περιοχής. Το περίεργο, όπως αναφέρουν περίοικοι, είναι ότι ο δήµος έχει επιχειρήσει πληθώρα καταγγελιών, µε τις οποίες µάλιστα έχει ασχοληθεί και προσωπικά ο δήµαρχος. Για παράδειγµα, έχει καταγγείλει την «Παλιά Αγορά» για αυθαίρετες κατασκευές που έγιναν στον χώρο το 1980! Δηλαδή, λένε, η ίδια η δηµοτική αρχή ισχυρίζεται ότι εν γνώσει της εκµίσθωσε προς επαγγελµατική χρήση ένα ακίνητο για το οποίο γνώριζε ότι επί  20 χρόνια περιλάµβανε αυθαίρετες κατασκευές.

To ερώτηµα που προκύπτει είναι γιατί ο δήµος δεν έχει κάνει χρήση των ευεργετικών διατάξεων του νόµου περί νοµιµοποίησης µια και εκεί στεγαζόταν επί δεκαετίες το δηµαρχείο Φιλοθέης;

Ακόµα, όταν ορισµένοι κάτοικοι κατήγγειλαν ότι κακώς ο χώρος έχει ενοικιαστεί για χρήση εστιατορίου, ο δήµος αρνήθηκε να υπερασπίσει στο Συµβούλιο της Επικρατείας τη χρήση για την οποία ο ίδιος νοίκιασε τον συγκεκριµένο χώρο. Νοµικοί κύκλοι ισχυρίζονται ότι σε τέτοιες περιπτώσεις ίσως τεθεί θέµα απιστίας, ιδιαίτερα αφότου ο δήµος προσέφυγε στο Συµβούλιο της Επικρατείας ισχυριζόµενος ότι ο χώρος, τον οποίο έχει νοικιάσει ως ιδιωτικό, είναι κοινόχρηστος!

Παράλληλα, ενώ ο δήµος συναίνεσε µε την υπογραφή του για την κατασκευή πέργκολας στον υπαίθριο χώρο, στη συνέχεια, και αφού αυτή µε αυτοψία της Πολεοδοµίας Αγίας Παρασκευής και απόφαση δικαστηρίου κρίθηκε αυθαίρετη, µπλόκαρε την εξουσιοδότηση των απαραίτητων διαδικασιών στον επιχειρηµατία για τη νοµιµοποίησή της απαιτώντας να κατεδαφιστεί! Σε µια τέτοια περίπτωση, όµως, θεωρείται βέβαιο ότι θα εγερθούν αξιώσεις αποζηµίωσης. Ταυτόχρονα, διαµερισµατικοί σύµβουλοι ισχυρίζονται ότι το ίδιο θα συµβεί στην περίπτωση µη ανανέωσης της σύµβασης, καθώς το ενοίκιο που εισπράττει ο δήµος ανά τετραγωνικό είναι από τα υψηλότερα στη χώρα.

Από την πλευρά του, ο κ. Κυριακόπουλος δηλώνει στο «business stories» ότι έχει ενηµερώσει τόσο τον εισαγγελέα όσο και τον επιθεωρητή Δηµόσιας Διοίκησης για όλα όσα έχουν συµβεί από το 2000, ενώ έχει υποβάλει µηνύσεις σε υπαλλήλους της Πολεοδοµίας Αγίας Παρασκευής. Από την άλλη, ο δήµαρχος Ψυχικού - Φιλοθέης κ. Παντελής Ξυριδάκης δίνει τη δική του επίσηµη απάντηση µέσω του «b.s.».

Οπως λέει, «στον κ. Κυριακόπουλο έχουµε στείλει εξώδικο για το ωράριο και την έγκαιρη πληρωµή των ενοικίων. Αυτό βέβαια συνηθίζεται µεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών. Τώρα, για όσα έχουν ειπωθεί σχετικά µε την εξουσιοδότηση για τη νοµιµοποίηση της πέργκολας, εγώ το αρνούµαι, λέγοντας συγκεκριµένα πως ο νόµος περί νοµιµοποίησης αυθαιρέτων ισχύει από το καλοκαίρι του 2011. Εγώ ανέλαβα καθήκοντα στις 1/1/2011, εποµένως δεν µπορεί να έγιναν ενέργειες νοµιµοποίησης το 2010.

Το πρόστιµο πάντως θα γυρίσει στον ιδιοκτήτη. Αυτό µπορεί να γίνει και µε µια αίτηση του ενοικιαστή. Η πέργκολα κατασκευάστηκε χωρίς άδεια. Αυτό είναι το σίγουρο. Τώρα, για τη χρήση του χώρου αλλά και τυχόν ευθύνες του δήµου θα περιµένουµε την απόφαση του ΣτΕ, η οποία θα κρίνει αν ο χώρος είναι κοινόχρηστος ή ιδιωτικός». Ωστόσο αναφέρει πως «η 12ετής µίσθωση λήγει στο τέλος του τρέχοντος έτους και θα γίνει νέος διαγωνισµός για την εκµετάλλευσή του, διεκδικώντας ίσως και υψηλότερο αντίτιµο το οποίο θα καταλήξει στα ταµεία του δήµου».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης