«Από τη Σαμοθράκη δεν ξεκινάει ούτε τελειώνει η Ελλάδα, η
Σαμοθράκη είναι η Ελλάδα». Με αυτή τη χαρακτηριστική φράση ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για τον Τομέα Μακεδονίας και Θράκης, Κώστας Γκιουλέκας, έδωσε το στίγμα της έναρξης του
19ου Δημοσιογραφικού Συνεδρίου Σαμοθράκης, ενός θεσμού που επιστρέφει και φέτος στο νησί του Έβρου, φέρνοντας στο ίδιο τραπέζι δημοσιογράφους, ακαδημαϊκούς, επιστήμονες, εκπροσώπους θεσμών και μαθητές από ακριτικές περιοχές.
Το 19ο Συνέδριο πραγματοποιείται από τις 25 έως τις 27 Σεπτεμβρίου 2026, με συνδιοργανωτές την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας
Κωνσταντίνου Αν. Τασούλα και με την υποστήριξη του Προέδρου της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη. Στις εργασίες συμμετέχουν 45 ομιλητές και 150 δημοσιογράφοι, οι οποίοι επελέγησαν με κλήρωση από τις δημοσιογραφικές ενώσεις όλης της χώρας.
Η Σαμοθράκη ως σημείο αναφοράς για τη δημοσιογραφία
Η φετινή διοργάνωση επιχειρεί να ανοίξει μια ευρύτερη συζήτηση για τον ρόλο της δημοσιογραφίας σε μια περίοδο κατά την οποία η ενημέρωση αλλάζει με ταχύτητα, οι πλατφόρμες πολλαπλασιάζονται και η δημόσια συζήτηση δοκιμάζεται από την υπερπληροφόρηση. Στο επίκεντρο βρίσκονται δύο ζητήματα που συνδέονται άμεσα με την καθημερινή δημοσιογραφική πρακτική: η ελληνική γλώσσα και η σχέση της με τα σύγχρονα μέσα ενημέρωσης και, από την άλλη, η περιβαλλοντική κρίση και ο τρόπος με τον οποίο αυτή καταγράφεται και μεταδίδεται στο κοινό.
Μέσω διαδικτυακού χαιρετισμού, ο υφυπουργός Παιδείας για την Ανώτατη Εκπαίδευση Νίκος Παπαϊωάννου αναφέρθηκε στη σημασία και την αξία της ελληνικής γλώσσας, αλλά και στη συμβολή της δημοσιογραφίας στην εξέλιξη και τη διαμόρφωσή της.
Μήνυμα απηύθυνε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την προστασία και τη στήριξη του δημοσιογραφικού επαγγέλματος.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Σαμοθράκης Θανάσης Βίτσας καλωσόρισε τους συνέδρους στο νησί, περιγράφοντας τη Σαμοθράκη ως έναν δύσκολο αλλά περήφανο τόπο. Αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σχέση των κατοίκων με τις δυσκολίες και στην ανάγκη να τις αντιμετωπίζουν με αντοχή, αλλά και στα προβλήματα που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι υποδομές του νησιού. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις καταστροφές που προκάλεσε το ακραίο καιρικό φαινόμενο του 2017, με σημαντικές ζημιές στις υποδομές και στο οδικό δίκτυο, μέρος των οποίων, όπως σημείωσε, δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί.
Η Περιφέρεια ΑΜΘ και η προσπάθεια ενίσχυσης του θεσμού
Με σαφή αναφορά στη διαδρομή του Συνεδρίου αλλά και στη σημασία της συνέχειάς του τοποθετήθηκε ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χριστόδουλος Τοψίδης.
Η Σαμοθράκη, όπως σημείωσε, αποτελεί πλέον σημείο συνάντησης της δημοσιογραφίας με την επιστημονική κοινότητα, έναν χώρο όπου άνθρωποι διαφορετικών πεδίων μπορούν να συζητήσουν για ζητήματα που ξεπερνούν τα όρια της καθημερινής επικαιρότητας.
Ο κ. Τοψίδης αναφέρθηκε στην πορεία του Συνεδρίου από μια πρωτοβουλία με τοπικά χαρακτηριστικά σε έναν θεσμό που απέκτησε σταδιακά ευρύτερη απήχηση, φτάνοντας να προσελκύει ενδιαφέρον και πέρα από τα ελληνικά σύνορα. Η εξέλιξη αυτή, όπως υπογράμμισε, δεν ήταν αυτόματη, αλλά αποτέλεσμα μιας προσπάθειας που χτίστηκε με συνέπεια και υπευθυνότητα.
Για την Περιφέρεια ΑΜΘ, η ενίσχυση του Συνεδρίου αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας στήριξης της Σαμοθράκης. Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις και στα έργα που έχουν προχωρήσει στο νησί, με στόχο τη βελτίωση των υποδομών και της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
Η επιλογή της Περιφέρειας να στηρίξει ενεργά τη διοργάνωση αποκτά ιδιαίτερη σημασία ακριβώς επειδή το συνέδριο επιχειρεί να συνδέσει τον δημοσιογραφικό διάλογο με τις ανάγκες της ακριτικής Ελλάδας. Η Σαμοθράκη λειτουργεί έτσι όχι μόνο ως τόπος διεξαγωγής αλλά και ως μέρος του ίδιου του περιεχομένου της συζήτησης.