Πώς ξεσκεπάστηκε η νέα απάτη με παράνομες συνταγογραφήσεις - Η ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ
Γιατροί και φαρμακοποιοί του ΕΟΠΥΥ, εντόπισαν ασυνήθη χρονική και γεωγραφική αναντιστοιχία μεταξύ της ώρας και του τόπου συνταγογράφησης και της ώρας και του τόπου εκτέλεσης των συνταγών
Μετά από διεξοδική έρευνα των υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ, σε συνέχεια καταγγελίας ασφαλισμένου για την εν αγνοία συνταγογράφηση και εκτέλεση φαρμάκων στο ΑΜΚΑ του θανόντος αδερφού του, όταν ο τελευταίος ήταν εν ζωή, απεστάλη στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων προς περαιτέρω διερεύνηση, τον Ιανουάριο του 2025, πλήρης φάκελος για τον έλεγχο της συνταγογραφικής συμπεριφοράς γιατρού και φαρμακοποιού στην Αττική αναφέρει ο ΕΟΠΥΥ σχετικά με την εξάρθρωση κυκλώματος εικονικών συνταγογραφήσεων.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό, το Τμήμα Κοινωνικής Ασφάλισης της Ελληνικής Αστυνομίας, μετά από τη δική του έρευνα κατέληξε στη σύλληψη ενός φαρμακοποιού και δύο γιατρών, οι οποίοι μαζί με άλλους πέντε γιατρούς κατηγορούνται για οργάνωση σε συμμορία, ψευδή βεβαίωση και απάτη σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), μέσω εικονικής συνταγογράφησης φαρμακευτικών σκευασμάτων σε πολίτες, οι οποίοι δεν είχαν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση.
Οι ελεγκτές γιατροί και φαρμακοποιοί του ΕΟΠΥΥ, με τη χρήση δεικτών συνταγογράφησης και συστήματος red flag, εντόπισαν ασυνήθη χρονική και γεωγραφική αναντιστοιχία μεταξύ της ώρας και του τόπου συνταγογράφησης και της ώρας και του τόπου εκτέλεσης των συνταγών.
Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του ΕΟΠΥΥ και σύμφωνα με την ελεγκτική νομοθεσία, έχουν ήδη επιβληθεί ποινές σε δύο εκ των γιατρών, ενώ συνεχίζονται, σύμφωνα και με τη δικογραφία, οι διοικητικές και πάσης φύσης ενέργειες σε βάρος των εμπλεκομένων για την αποκατάσταση των συμφερόντων του Οργανισμού και την προστασία των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων.
Ο ΕΟΠΥΥ προτρέπει τους ασφαλισμένους:
- να ενεργοποιήσουν την άυλη συνταγογράφηση, ώστε να ενημερώνονται αυτόματα για έκδοση συνταγών και παραπεμπτικών στο ΑΜΚΑ τους,
- να ενημερώνονται μέσω του Φακέλου Ασφάλισης Υγείας (ΦΑΥ) στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ για τις εκτελεσμένες συνταγές και ιατρικές πράξεις και
Κλείσιμο
- να υποβάλλουν «δήλωση εναντίωσης» στον ΦΑΥ στην περίπτωση παράνομης συνταγογράφησης.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων, την 1 Οκτωβρίου, αξίζει να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή σε ένα πρόβλημα που συχνά περνά απαρατήρητο: τη δυσθρεψία και τα σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν πριν ακόμη γίνει αντιληπτή.
Μεγαλώνοντας, συνηθίζουμε να μετράμε τις επιτυχίες. Τον πρώτο καλό βαθμό. Το πρώτο μετάλλιο. Το πρώτο γκολ. Την πρώτη φορά που ένα παιδί κάνει ποδήλατο χωρίς βοηθητικές ρόδες.
Με απινιδωτές σε εμβληματικά κτήρια, όπως το ΜΙΝΙΟΝ και ο Πύργος Πειραιά, και εκπαίδευση εργαζομένων στην ΚΑΡΠΑ, η DIMAND επενδύει στην πρόληψη και την ετοιμότητα απέναντι σε ένα επείγον περιστατικό.