Φάρμακα – Τιμές: Βαθιά το χέρι στην τσέπη έβαλαν και το 2023 οι πολίτες – Έρευνα του ygeiamou
Αυξήθηκαν το 2023 οι δαπάνες «out of pocket», δηλαδή τα χρήματα που δίνουν οι πολίτες για ΜΗΣΥΦΑ, σκευάσματα αρνητικής λίστας και αποζημιούμενα φάρμακα που επιλέγουν να τα πληρώνουν
Αυξάνεται όλο και περισσότερο το ποσό που καλούνται οι πολίτες να πληρώσουν από την «τσέπη» τους για φάρμακα. Οι αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική που προχώρησαν και όσες προωθούνται προκαλούν αυξημένη συμμετοχή των ασφαλισμένων. Εκτός, όμως, της θεσμοθετημένης συμμετοχής, σημαντικές είναι οι επιβαρύνσεις για σκευάσματα που δεν αποζημιώνονται.
Όπως προκύπτει από τις εκτιμήσεις για τη φαρμακευτική αγορά στην Ελλάδα το 2023, μια μελέτη που κάθε χρόνο εκδίδει το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), οι ιδιωτικές δαπάνες για φάρμακα (out of pocket, όπως λέγονται) αυξήθηκαν σε 1,078 δις ευρώ, σε σχέση με 1,016 δις ευρώ το 2022. Πρόκειται για μια αύξηση κατά 6%, που είναι όμως σημαντική εάν αναλογιστεί κανείς ότι οι άμεσες πληρωμές κάθε χρόνο παίρνουν την… ανηφόρα, αυτές δε του 2023 κόστισαν επιπλέον 62 εκατομμύρια ευρώ.
Οι μεγαλύτερες αλλαγές στην ιστορία σπάνια ανακοινώνουν την άφιξή τους. Δεν ξεκινούν με μια ανακάλυψη ούτε με μια εφεύρεση. Ξεκινούν τη στιγμή που μια ιδέα, τόσο βαθιά ριζωμένη που μοιάζει αυτονόητη, παύει ξαφνικά να ισχύει. Μία από αυτές τις ιδέες ήταν ότι υπάρχει ένας σωστός τρόπος να τρώμε.
Τα Ελληνικά Κολλέγια αποτελούν μια σύγχρονη εκπαιδευτική επιλογή για νέους που θέλουν να χτίσουν το επαγγελματικό τους μέλλον, παραμένοντας στον τόπο τους.
Η εταιρεία αναλαμβάνει Ονομαστικός Χορηγός της διοργάνωσης, επενδύοντας στην αναβάθμιση της εμπειρίας γύρω από το Κύπελλο και στη δημιουργία νέων δράσεων και περιεχομένου για τους φιλάθλους