Το αεροπλάνο της ΕΚΑΜ που χρησιμοποιείται για ασκήσεις καταστολής αεροπειρατείας - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Το αεροπλάνο της ΕΚΑΜ που χρησιμοποιείται για ασκήσεις καταστολής αεροπειρατείας - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Είναι κατασκευασμένο από αλεξίσφαιρα- αντιβαλλιστικά υλικά και κοστίζει 3 εκατ. ευρώ - Πώς η κακοκαιρία Daniel καθυστέρησε την ολοκλήρωσή του

aeroplano_ekam_xr
Το πρωινό της 24ης Νοεμβρίου 2023 οι οδηγοί στην Αττική οδό ήρθαν αντιμέτωποι με ένα ασυνήθιστο θέαμα. Μια άτρακτος ενός αεροπλάνου, οι κινητήρες και τα φτερά του μεταφέρονταν με νταλίκες παρουσία οχημάτων της Αττικής Οδού με τελικό προορισμό τις εγκαταστάσεις της ΕΚΑΜ στο Μαρκόπουλο. Οι εικόνες που μεταδόθηκαν τότε από την κρατική τηλεόραση ήταν εντυπωσιακές.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cx7woovw4zvl)


Δεν επρόκειτο όμως για ένα αληθινό αεροσκάφος αλλά για ένα αντίγραφο Boeing 320 το οποίο δημιουργήθηκε από τον όμιλο Soukos για τις ανάγκες της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας με πόρους του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. To κόστος κατασκευής του σύμφωνα με την Soukos, έφτασε τα 3 εκατ. ευρώ.

To αεροπλάνο της ΕΚΑΜ


Το πιστό αντίγραφο αεροπλάνου είναι πλήρως εξοπλισμένο με σύγχρονα και τελευταίας τεχνολογίας συστήματα και κατασκευασμένο από αλεξίσφαιρα/αντιβαλλιστικά υλικά και όχι από κράματα αλουμίνιου όπως τα κοινά αεροσκάφη, με σκοπό να καλύπτει τις ανάγκες εκπαίδευσης των αστυνομικών δυνάμεων και να παρέχει τη δυνατότητα εκτέλεσης ποικίλων εκπαιδευτικών σεναρίων και ασκήσεων ετοιμότητας.

aeroplano_ekam_xr
aeroplano_ekam___3_
aeroplano_ekam___4_
Κλείσιμο


Σε αυτό εκτελούνται από την ΕΚΑΜ τρεις διαφορετικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Η πρώτη και βασική είναι η καταστολή αεροπειρατείας, η οποία και θεωρείται ως η δυσκολότερη επιχείρηση που μπορεί να αναλάβει μια αντιτρομοκρατική μονάδα. Η δεύτερη εκπαιδευτική δραστηριότητα αφορά την ένοπλη συνοδεία αεροσκαφών και η τρίτη, τις μεταγωγές επικίνδυνων κρατουμένων από και προς άλλες χώρες.

Να σημειωθεί ότι η κατασκευή του πιστού αντίγραφου Boeing 320 συνάντησε τεράστιες δυσκολίες. Οι εγκαταστάσεις του Ομίλου Σούκος υπέστησαν τεράστια καταστροφή από τις πλημμύρες εξαιτίας των αντίξοων καιρικών συνθηκών του φαινομένου Daniel και της αλόγιστης καταστροφής των φραγμάτων με αποτέλεσμα η άτρακτος να βουλιάξει μέσα σε ένα μείγμα νερού και λάσπης όπως βλέπετε στις σχετικές φωτογραφίες.

aeroplano_ekam___2_


Ωστόσο το έργο τελικά ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε σε άρτια κατάσταση στην έδρα της ΕΚΑΜ στο Μαρκόπουλο όπου και χρησιμοποιείται πλέον στην καθημερινή εκπαίδευση των μελών της μονάδας.

aeroplano_ekam___1_
aeroplano_ekam___5_


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης