Συνάντηση Χριστοδουλίδη με τη νέα απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ: «Θα κάνω το καλύτερο για την Κύπρο»

Συνάντηση Χριστοδουλίδη με τη νέα απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ: «Θα κάνω το καλύτερο για την Κύπρο»

«Προέρχομαι από μια χώρα που μετρούσε πενήντα χρόνια συγκρούσεων, θα συνεργαστώ και με τους δύο ηγέτες», τόνισε μετά τη συνάντηση η Μαρία Ανχέλα Ολγκίν Κουεγιάρ

xristodoulidis-kouegiar4
Ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Ανχέλα Ολγκίν Κουεγιάρ με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία.

Η συνάντηση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως αναγνωριστικού χαρακτήρα, καθώς η κα Κουεγιάρ άκουσε πρώτη φορά δια ζώσης τις απόψεις της ελληνοκυπριακής πλευράς και το ίδιο θα πράξη με την τουρκοκυπριακή πλευρά κατά τη συνάντηση της με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

Μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, η κα Κουεγιάρ δήλωσε πως είναι η πρώτη της ημέρα στη Κύπρο, η οποία ξεκινά με συναντήσεις με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.
Δήλωσε ενθουσιασμένη για την αποστολή της και την προσπάθεια που ξεκινά. «Προέρχομαι από μια χώρα που μετρούσε πενήντα χρόνια συγκρούσεων. Θα συνεργαστώ με τους δύο ηγέτες για να κάνω το καλύτερο για την Κύπρο».

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, μετά τη συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη, με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για ο Κυπριακό, δήλωσε πως αν υπάρχει η ίδια πολιτική βούληση και από την άλλη πλευρά, η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μπορεί να επέλθει πολύ σύντομα.

Ο κ. Λετυμπιώτης δήλωσε πως ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, επανέλαβε για ακόμη μια φορά την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που έχουν διακοπεί, σύμφωνα και με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Έχουμε επαναλάβει, είπε, την προσήλωση μας να προσέλθουμε σε αυτή τη νέα περίοδο που ανοίγεται μπροστά μας με τον διορισμό της προσωπικής απεσταλμένης, με ειλικρινή πολιτική βούληση, να συνεχίσουμε να συμβάλλουμε ωφέλιμα, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη των συνομιλιών.

Η κα Ολγκίν ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις συναντήσεις που θα έχει το επόμενο διάστημα και για το πρόγραμμα της και «έχει γίνει ανταλλαγή απόψεων για τα επόμενα βήματα που μπορούν να ακολουθηθούν στην προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Σε ερώτηση για τις επαφές που θα έχει η απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι «σήμερα η κα Ολγκίν θα έχει συνάντηση με τον κ. Τατάρ και τις αμέσως επόμενες μέρες θα έχει συναντήσεις με μέλη της κοινωνίας, κοινωνικά σύνολα σε όλες τις πόλεις της Κύπρου, για να μπορέσει και η ίδια να αποκτήσει μια σφαιρική άποψη, να ενημερωθεί και από την ίδια την κοινωνία για την κατάσταση ως έχει σήμερα στην Κύπρο».

Κλείσιμο
Ο Κύπριος εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει επαναλάβει για άλλη μια φορά ότι είναι διατεθειμένος, είναι στη διάθεση της κας Ολγκίν Κουεγιάρ, και για δεύτερη και για τρίτη συνάντηση πριν αναχωρήσει από την Κύπρο όσο και για κοινή συνάντηση με τον κ. Τατάρ.

Είναι κάτι που ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε επαναλάβει πολλές φορές στο παρελθόν».

Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ενημέρωσε την κα Ολγκίν Κουεγιάρ για τις ενέργειες του τουρκικού κατοχικού στρατού στη πράσινη γραμμή, ο Κ. Λετυμπιώτης είπε ότι «η κα Ολγκίν είναι πολύ ενημερωμένη, είναι ενημερωμένη τόσο σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών για όλα τα τεκταινόμενα, για όλες τις νέες εξελίξεις τόσο στο επίπεδο διαπραγματεύσεων, των δημόσιων δηλώσεων, αλλά και για τις εξελίξεις στη χώρα μας».

Σε ερώτηση αν θα υπάρχει μόνιμη παρουσία συνεργατών της κας Ολγκίν στην Κύπρο, ο Κύπριος εκπρόσωπος είπε ότι «αυτή είναι η πρόθεση, να υπάρχει μόνιμη παρουσία συνεργάτη της κας Ολγκίν στην Κύπρο, αλλά και η ίδια να πραγματοποιεί τακτικές επισκέψεις στην Κύπρο για κάποιες μέρες, ώστε να γίνονται οι συναντήσεις. Αυτό, δηλαδή, που είχαμε πει από την αρχή, ότι θεωρούμε ότι θα είναι ωφέλιμη στη διαδικασία αυτή η τακτική, συχνή επαφή με την κα Ολγκίν».

Σημείωσε ακόμα ότι «δεν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα, δεν υπάρχει κάποιο χρονικό περιθώριο. Βεβαίως εμείς θεωρούμε ότι αν υπάρχει η ίδια πολιτική βούληση και από την άλλη πλευρά, η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μπορεί να επέλθει πολύ σύντομα».

Ερωτηθείς ποια είναι τα επόμενα βήματα, ο Κ.Λετυμπιώτης είπε ότι «μετά που θα ολοκληρώσει τις πρώτες της συναντήσεις η κα Ολκγίν, θα πραγματοποιηθεί εκ νέου συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή και κοινή συνάντηση, αυτό θα το αποφασίσει η ίδια, με τον κ. Τατάρ, για να δούμε πώς προχωρούμε».


Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης: Αυξάνεται έως τα 10.000 ευρώ η πρώτη αρωγή στους αγρότες της Θεσσαλίας

Η ΓΑΔΑ ζητά εξηγήσεις για τη σύλληψη του 43χρονου στον Πειραιά - «Έτσι στήσαμε παγίδα στον παιδόφιλο» λέει ο Κοψιάλης

Ο Γιώργος Λιάγκας αποχώρησε από το «Πρωινό» λίγες ώρες πριν την κηδεία του πατέρα της Φαίης Σκορδά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης