Στο Πανεπιστήμιο Πειραιά η τελετή βράβευσης των νικητών του 8ου Διαγωνισμού Καινοτομίας για τη Γαλάζια Οικονομία

Στο Πανεπιστήμιο Πειραιά η τελετή βράβευσης των νικητών του 8ου Διαγωνισμού Καινοτομίας για τη Γαλάζια Οικονομία

Η τελετή βράβευσης και απονομής πραγματοποιήθηκε παρουσία του δημάρχου Πειραιά

PXL_2023
Στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, την Τρίτη ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο 8ος Διαγωνισμός «BlueGrowthPiraeus» για τη Γαλάζια Οικονομία με την ανακοίνωση των νικητών/τριών και την απονομή των χρηματικών βραβείων συνολικού ύψους 15.500 ευρώ.

Η τελετή βράβευσης και απονομής πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Δημάρχου Πειραιά, κ. Ιωάννη Μώραλη, του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιώς, κ. Μιχάλη Σφακιανάκη, του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Αθανασίου Κυριαζή, εκπροσώπων φορέων του Δήμου Πειραιά, της ακαδημαϊκής και της επιχειρηματικής κοινότητας της πόλης και πλήθος μαθητών/φοιτητών και νεοφυών επιχειρήσεων.

Ο Διαγωνισμός BlueGrowthPiraeus διοργανώνεται στην πόλη του Πειραιά από το 2014, με στόχο να αναδείξει και να υποστηρίξει καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες, καθώς και νεοφυείς επιχειρήσεις με καινοτόμες λύσεις για την αντιμετώπιση βασικών προκλήσεων της γαλάζιας οικονομίας.

IMG-a67
IMG_1998
IMG_2050
IMG_1990
IMG_0987__4_
Κλείσιμο


Ο φετινός 8ος διαγωνισμός Γαλάζιας Καινοτομίας «BlueGrowthPiraeus», οργανώθηκε σε δύο φάσεις:
Α) Το Pitch Day, στις 29.05.23 με συμμετοχή 35 ομάδων (19 φοιτητών/μαθητών και 16 νεοφυών επιχειρήσεων) από τις οποίες οι 19 προκρίθηκαν στην τελική διαγωνιστική διαδικασία Demo Day,
Β) Το Demo Day, στις 06.09.23 όπου αξιολογήθηκαν οι 9 προκριθείσες ομάδες φοιτητών/μαθητών και οι 10 ομάδες εκπροσώπων νεοφυών επιχειρήσεων.

Είχε προηγηθεί ένα χρονικό διάστημα προετοιμασίας 2 μηνών των ομάδων με την ευγενική συμμετοχή και υποστήριξη των Μεντόρων του Διαγωνισμού και των Συμβούλων του Κέντρου Προώθησης Νεοφυών Επιχειρήσεων Δήμου Πειραιά.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Ιωάννης Μώραλης, στον χαιρετισμό του, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι η πρωτοβουλία του ετήσιου Διαγωνισμού Blue Growth βοήθησε νέους ανθρώπους να μετουσιώσουν τις ιδέες τους, έχοντας αναδείξει σημαντικές επιτυχίες στη διάρκεια των 8 χρόνων που υλοποιείται. Ανέφερε δε, τη σημασία της θέσπισης του διαγωνισμού για την πόλη του Πειραιά για την ανάδειξη της γαλάζιας οικονομίας ως στρατηγικό πυλώνα της τοπικής οικονομίας της πόλης. Με δράσεις όπως η Στρατηγική για τη Γαλάζια Ανάπτυξη, το Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας για τη Γαλάζια Ανάπτυξη (BLUE LAB), το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας του Δήμου Πειραιά, το Κέντρο Προώθησης Επιχειρηματικότητας Νεοφυών Επιχειρήσεων Δήμου Πειραιά και η Κοινότητα Γνώσης και Καινοτομίας για τη Γαλάζια Οικονομία, ο Δήμος στηρίζει έμπρακτα τη δέσμευση του αυτή!

Υπογράμμισε δε, ότι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια είναι το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το οποίο χαρακτήρισε ως στρατηγικό εταίρο.

Κλείνοντας, ο Δήμαρχος δεσμεύθηκε για την περαιτέρω υποστήριξη και ενδυνάμωση του διαγωνισμού, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα έμφασης στην κλιματική αλλαγή και τη βιώσιμη γαλάζια οικονομία. Τέλος, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του σε όλους τους συμμετέχοντες που με τις ιδέες τους δίνουν ζωή στον διαγωνισμό.

Στην Τελετή Βράβευσης απηύθυναν χαιρετισμό επίσης:

ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά, κ. Μιχαήλ Σφακιανάκης, που εστίασε στην κρίσιμη αξία των συνεργασιών, ειδικά για την υποστήριξη των νέων στην κοινωνία και την επιχειρηματικότητα. Υπογράμμισε τη σημασία της διοργάνωσης Διαγωνισμών Επιχειρηματικών Ιδεών, προκειμένου να διεγείρεται και να αναπτύσσεται η δημιουργική και κριτική σκέψη των φοιτητών και των μαθητών. Επεσήμανε δε, τον ηγετικό ρόλο του Πανεπιστημίου Πειραιά στη συντονισμένη διοργάνωση του Διαγωνισμού Επιχειρηματικών Φοιτητικών Ιδεών της Περιφέρειας Αττικής. Κλείνοντας, ευχήθηκε ειλικρινά τα καλύτερα για τους βραβευθέντες σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο.

Ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Αθανάσιος Κυριαζής, αναφέρθηκε στη σημασία που αποδίδει η πολιτική ηγεσία για την ανάδειξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας στην Ελλάδα. Από το 2020 έως και σήμερα, υλοποιούνται δράσεις για την ενδυνάμωση του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας, όπως ο ορισμός της έννοιας της νεοφυούς επιχείρησης, η σύσταση του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων, η μετεξέλιξή του σε Ανώνυμη Εταιρεία Elevate Greece, ως ψηφιακή πύλη καταγραφής, πιστοποίησης, παρακολούθησης των νεοφυών επιχειρήσεων της χώρας και ανάδειξης του αναπτυσσόμενου οικοσυστήματος καινοτομίας. Τέλος, έδωσε θερμά συγχαρητήρια στον Δήμο που πρωτοπόρησε στην τόνωση και την ανάδειξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και καινοτομίας.

Χαιρετισμούς απέστειλαν και οι Υφυπουργοί:
κα Δόμνα Μιχαηλίδου, Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού
κ. Κώστας Κατσαφάδος, Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη
κ. Γιάννης Παππάς, Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Την εκδήλωση συντόνισε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού & Βιώσιμης Ανάπτυξης, κ. Δημήτρης Καρύδης, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της δικτύωσης και των συνεργειών που αναπτύσσει ο Δήμος Πειραιά για την τόνωση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας με έμφαση στη Γαλάζια Οικονομία. Ανέφερε δε τη σημασία της χρηματοδότησης της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης του Δήμου Πειραιά, για την υλοποίηση ανάλογων έργων και πρωτοβουλιών. Τόνισε ότι για την αρτιότερη διοργάνωση του Διαγωνισμού υιοθετήθηκε η αρχή του «τετραπλού έλικα» που προωθεί τη συνεργασία της τοπικής διοίκησης, της ακαδημαϊκής κοινότητας, των επιχειρήσεων και της κοινωνίας των πολιτών οδηγώντας στη δημιουργία της Οργανωτικής Επιτροπής του Διαγωνισμού.

Τα Μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής, τόνισαν τη σημασία της συμμετοχής όλων και της ανάληψης περαιτέρω συνεργασιών:
Ο κ. Ν. Μανεσιώτης, εκπρόσωπος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά
Ο κ. Θ. Καπράλος, Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά
Ο κ. Γ. Παπαμανώλης – Ντόζας, Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά
Ο κ. Γιώργος Αλεξανδράτος, Αντιπρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Πειραιά
Στην Τελετή Βράβευσης, την Τρίτη 12/09/2023 τον συντονισμό ανέλαβε με μεγάλη επιτυχία και παλμό ο κ. Γιώργος Αλεξανδράτος, Αντιπρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Αποτελέσματα «BlueGrowthPiraeus»:

Η διαδικασία της αξιόλογης των συμμετεχόντων στον Διαγωνισμό στηρίχθηκε στη σύνθετη, επιστημονική βαθμολόγηση των μελών της κριτικής επιτροπής αλλά και της ψήφου του κοινού με ποσοστο(10%).
Ουσιαστική ήταν και η συμβολή των Μελών της Κριτικής Επιτροπής με Πρόεδρο, την κα Φανή Σακελλαριάδου, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πειραιώς και Διευθύντρια του ΠΜΣ (M.S.c.) «Sustainability and Quality in Marine Industry».
Τα Μέλη της Κριτικής Επιτροπής:
Φανή Σακελλαριάδου
Καθηγήτρια Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών, Παν. Πειραιά
Στέλλα Κυβέλου- Χιωτίνη
Καθηγήτρια Τμήματος Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΤΟΠΑ), Παντείου Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών
Μαρία Λεκάκου
Καθηγήτρια, Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών της Διοίκησης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Δημήτριος Πυρομάλης
Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήμα Ηλεκτρολόγων &Ηλεκτρονικών Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Άγγελος Τσακανίκας
Αναπληρωτής Καθηγητής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας ΕΜΠ – Επικεφαλής γραφείου μεταφοράς τεχνολογίας ΕΜΠ
Μιχάλης Δρίτσας
Διευθύνων Σύμβουλος Elevate Greece ΑΕ
Σπύρος Αρσένης
Υποδιευθυντής του NBG Seeds, Εθνική Τράπεζα Ελλάδος

ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ:
Για την επιχειρηματική ιδέα από ομάδα μαθητών/φοιτητών :
1ο βραβείο, 3500 ευρώ στην ομάδα “ ICE TRACK”
2ο βραβείο 1500 ευρώ στην ομάδα “Οικιακή συσκευή ξήρανσης βιοαποβλήτων”
3ο βραβείο 400 ευρώ στην ομάδα “Smart Port Piraeus”
Β) Για την επιχειρηματική ιδέα από νεοφυή επιχείρηση:
1ο βραβείο, 5000 ευρώ στην επιχείρηση “FISHING TRIPS”
2ο βραβείο 3000 ευρώ στην εταιρεία “Aegean Cargo Sailing”
3ο βραβείο 1500 ευρώ στην “RESTIA”

Ειδήσεις σήμερα:

Τον εκτέλεσε μέσα σε 9 δευτερόλεπτα με δύο πυροβολισμούς - Το χρονικό του εγκλήματος στον Πειραιά


Άγριο ξύλο στο κέντρο της Λαμίας: Περίπου 40 άτομα συνεπλάκησαν με λοστάρια και καδρόνια – Δείτε βίντεο


Βίντεο: Έξαλλη η Τούνη με καλεσμένη που διέρρευσε το προσκλητήριο της βάφτισης του γιου της - «Μη σώσει κι έρθει»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης