Φωτιά στη Μαγνησία: Εκρήξεις σε αποθήκες πυρομαχικών της Πολεμικής Αεροπορίας στη Νέα Αγχίαλο

Φωτιά στη Μαγνησία: Εκρήξεις σε αποθήκες πυρομαχικών της Πολεμικής Αεροπορίας στη Νέα Αγχίαλο

Δείτε video από τη στιγμή των εκρήξεων - Εντολή του ΑΤΑ για εκκένωση σε ακτίνα 3 χιλιομέτρων - Απομακρύνονται F-16 από τη βάση της Νέας Αγχιάλου - Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας λένε ότι οι εκρήξεις γίνονται στις αποθήκες που φυλάσσονται τα πυρομαχικά για τα readiness των μαχητικών αεροσκαφών που απογειώνονται όταν γίνονται παραβιάσεις στο Αιγαίο

fotia_magnisia_arthro
Ανεξέλεγκτη καίει η φωτιά στη Μαγνησία ενώ λίγο πριν τις 6 το απόγευμα της Πέμπτης σημειώθηκαν εκρήξεις στις αποθήκες πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στην 111 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας υπάρχουν υπέργειες και υπόγειες δεξαμενές καθώς και δεξαμενές καυσίμων ενώ οι εκρήξεις ακούστηκαν, σύμφωνα με μαρτυρίες, μέχρι τον Βόλο. Μάλιστα, τα τοπικά κανάλια του Βόλου μετέδωσαν ότι οι εκρήξεις από τις αποθήκες της Πτέρυγας Μάχης ακούστηκαν ως τη Σκόπελο.

Δείτε βίντεο:

Φωτιά στη Μαγνησία: Εκρήξεις στη Νέα Αγχίαλο
Κλείσιμο


Οι φλόγες πέρασαν λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων, αν και το στρατόπεδο φυλασσόταν από πυροσβεστικά οχήματα. Πάντως, το στρατόπεδο έχει εκκενωθεί ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις, όπως και όποιος άλλος βρισκόταν στο σημείο, έχει απομακρυνθεί.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι εκρήξεις έγιναν σε αποθήκη πυρομαχικών της Πολεμικής Αεροπορίας στη Νέα Αγχίαλο . Οι αποθήκες αυτές βρίσκονται 4 μίλια βόρεια από το αεροδρόμιο της 111 Πτέρυγας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκρήξεις έγιναν στις αποθήκες που φυλάσσονται τα πυρομαχικά για τα readiness των μαχητικών αεροσκαφών που απογειώνονται όταν γίνονται παραβιάσεις στο Αιγαίο.

Από την Πολεμική Αεροπορία δόθηκε εντολή να εκκενωθούν οι εγκαταστάσεις όταν πλησίαζε η φωτιά. Το προσωπικό που υπηρετούσε στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις πυρομαχικών απομακρύνθηκε εγκαίρως, αναφέρουν αξιωματικοί του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.

Στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων ασφαλείας των μέσων και του αεροδρομίου της 111 ΠΜ, δόθηκε εντολή για επιλεκτική απογείωση αριθμού μαχητικών αεροσκαφών F-16 προς άλλα αεροδρόμια. Παράλληλα με εντολή του ΑΤΑ δόθηκε εντολή για εκκένωση όλων των κατοίκων σε ακτίνα 3 χιλιομέτρων.

Δείτε τη στιγμή που το συνεργείο της ΕΡΤ καταγράφει τις ισχυρές εκρήξεις

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cuczdd8tpvip)

Δείτε το μανιτάρι από την ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε από έκρηξη στις αποθήκες πυρομαχικών.

image

Η αποθήκη πυρομαχικών που προκάλεσε ιδαίτερη ανησυχία βρίσκεται μεταξύ Νέας Αγχιάλου και Μικροθηβών.

Όπως αναφέρει στο protothema.gr η Πρόεδρος Νέας Αγχιάλου Παρασκευή Πυργάνη Παρασκευοπούλου στην ίδια περιοχή υπάρχουν και βενζινάδικα:

«Ακούγονται εκρήξεις μεταξύ Νέας Αγχιάλου και Μικροθηβών εκεί υπάρχει αποθήκη πυρομαχικών στην θέση Καράμπα και κάποια βενζινάδικα. Η κατάσταση δυσκολεύει συνεχώς. Εμείς εκκενώνουμε με λεωφορεία τον κόσμο προς Βόλο. Αν δεν κοπάσουν οι άνεμοι θα έχουμε πρόβλημα μεγάλο».

IMG_7886__1_
IMG_7885__1_


Από την άλλη ο πρόεδρος Μικροθηβών Νίκος Σταφυλοπάτης αναφέρει πως υπάρχουν μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών:

«Οι εκρήξεις ακούγονται από το σημείο όπου υπάρχει η αποθήκη πυρομαχικών μεταξύ της δικής μας περιοχής και της Νέας Αγχιάλου. Μιλάμε για ποσότητες όποτε η κατάσταση είναι κάπως περίεργη».

Δείτε φωτογραφίες από τη Νέα Αγχίαλο

nea_agxialos__6_
nea_agxialos__3_
nea_agxialos__5_


Αλλεπάλληλα μηνύματα του 112 για εκκένωση 9 περιοχών στον Βόλο

Διαδοχικά μηνύματα του 112 δέχτηκαν οι κάτοικοι εννιά περιοχών του δήμου Βόλου λόγω των αναζωπυρώσεων που έχουν σημειωθεί σε σημεία στην ευρύτερη περιοχή.

Ειδικότερα, το απόγευμα εστάλησαν τέσσερα μηνύματα του 112 για εκκκενώσεις περιοχών.

Τα μηνήματα ανέφεραν:

Αν βρίσκεστε στις περιοχές #Στουπί #Βελανιδιά #Μάραθο & #Κριθάρια εκκενώστε τώρα προς #Βόλο

Αν βρίσκεστε στις περιοχές #Σώρος #Χρυσή_Ακτή_Παναγιάς & #Άγιος_Γεώργιος εκκενώστε τώρα προς #Βόλο

Αν βρίσκεστε στην περιοχή της #Νέας_Αγχιάλου εκκενώστε τώρα προς #Αλμυρό

Αν βρίσκεστε στην περιοχή #Καστράκι εκκενώστε τώρα προς #Μικροθήβες 

112_Magnesia


Όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης ο κόσμος έφυγε άρον – άρον από Μικροθήβες και Ν. Αγχίαλο, ακόμα και δια θαλάσσης, ενώ οι αστυνομικοί πηγαίνουν κυριολεκτικά πόρτα – πόρτα καλώντας του πολίτες να φύγουν από την περιοχή. 

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

H εκκένωση από θάλασσα στη Νέα Αγχίαλο

nea_agxialos__7_
nea_agxialos__8_
nea_agxialos__9_
nea_agxialos__10_
nea_agxialos_arthro
nea_agxialos_maketa
ekkenosi_thalassa__2_
ekkenosi_thalassa__1_


Το Καστράκι έχει πολλά ποιμνιοστάσια και το Αρχαίο Θέατρο

«Έχει ξεκινήσει η εκκένωση στο Καστράκι για το μέτωπο της φωτιάς που έρχεται από τη Νέα Αγχίαλο. Μαθαίνω πως η Νέα Αγχίαλος έχει ήδη εκκενωθεί, με την φωτιά να απειλεί συνέχεια. Το Καστράκι ουσιαστικά δεν είναι κάποια περιοχή με πολλά σπίτια και κόσμο, έχει όμως πολλά ποιμνιοστάσια και το Αρχαίο Θέατρο» αναφέρει ο πρόεδρος Μικροθηβών Νίκος Σταφυλοπάτης στο protothema.gr.

Μάχη να μην περάσει προς την Αγχίαλο η φωτιά

Μάχη με τις φλόγες δίνουν στη Νέα Αγχίαλο προκειμένου να μην περάσει η φωτιά προς τον οικισμό και στο σημείο όπου βρίσκεται το στρατόπεδο της 111 Πτέρυγας Μάχης Νέας Αγχιάλου.

Όπως αναφέρει στο protothema.gr o Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός στην περιοχή πνέουν πιο δυνατοί άνεμοι από χθες με αποτέλεσμα το έργο των πυροσβεστών να δυσκολεύει.

IMG_7840


«Δυστυχώς έχουμε μια δύσκολη φωτιά στην περιοχής της Νέας Αγχιάλου. Επιχειρούν αυτή την στιγμή επτά εναέρια κι όλη η δύναμη της Πυροσβεστικής που από χθες είναι εδώ. Το πρόβλημα είναι πως έχουμε πιο δυνατό αέρα από χθες που μεταφέρει γρήγορα την φωτιά που έχει κατεύθυνση προς Μικροθήβες αλλά είναι ακόμα μακριά από αυτές τις περιοχές. Δίνεται μάχη να μην περάσει από το σημείο που βρίσκεται το στρατόπεδο που έχουμε εδώ. Έχει σταλεί μήνυμα εκκένωσης κι όλοι οι ηλικιωμένοι κυρίως έχουν φύγει. Στη μάχη με την κατάσβεση και η νεολαία που πραγματικά καταβάλλουν κάθε προσπάθεια».

Φωτιά στη Μαγνησία


Πάνω από 50.000 στρέμματα έχουν καεί

Σύμφωνα με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το μέτωπο της φωτιάς που διασπάσθηκε προς δύο κατευθύνσεις και κύκλωσε επί της ουσίας τον Βόλο είχε περίμετρο που ξεπερνούσε τα 45 χιλιόμετρα και κατέκαψε πάνω από 50.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, αλλά και αγροτικές και δασικές εκτάσεις.
magnisia-1
magnisia-2
magnisia-3
magnisia-8


Στη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς που έκανε την πόλη του Βόλου και τα προάστιά της να ζήσουν εφιαλτικές στιγμές συμμετέχουν 5 πυροσβεστικά αεροσκάφη, 85 πυροσβεστικά οχήματα, 8 πεζοπόρα τμήματα, δεκάδες υδροφόρες του Δήμου Βόλου, αλλά και πολλές ιδιωτικές, καθώς και εκατοντάδες εθελοντές.

magnisia-4
magnisia-5
magnisia-7
magnisia-6
magnisia-10
magnisia-9


Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο του Βόλου, υπό τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Τριαντόπουλο, τέθηκαν από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, ζητήματα για άμεσες αποζημιώσεις προς τους πληγέντες.

Αναστολή πληρωμών των κατοίκων προς τον δήμο Βόλου μέχρι τον Οκτώβριο

Μεγάλες καταστροφές έχουν καταγραφεί ήδη στο δίκτυο ύδρευσης του ευρύτερου Βόλου και με ανακοίνωσή της η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Μείζονος Βόλου αναφέρει: «Εκτεταμένες ζημιές, που ξεπερνούν τα τρία εκατομμύρια ευρώ, προκλήθηκαν από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης της ΔΕΥΑΜΒ, που χρήζουν άμεσης αποκατάστασης. Ήδη από την επιχείρηση συντάχθηκε αναλυτικός κοστολογημένος πίνακας, όπου καταγράφονται οι βλάβες σε 45 σταθμούς, δίκτυα επικοινωνιών, ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, αντλιοστάσια, μονάδες απονιτροποίησης, ενώ από τη λειτουργία εκσκαπτικών μηχανημάτων για την πυρόσβεση υπήρξαν και θραύσεις αγωγών».

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cucz7j8o0g49)


Την ίδια ώρα με απόφαση του δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου αναστέλλονται οι εισπράξεις των απαιτήσεων του δήμου και της ΔΕΥΑΜΒ από τους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν, δηλαδή Σέσκλου, Διμηνίου, Μελισσατίκων, Φυτόκου, Παλιουρίου, Γλαφυρών, Χρυσής Ακτής Παναγίας, Βελανιδιάς, Μαράθου, Κριθαριάς, Αγ. Γεωργίου Κυνηγών, Α' ΒΙΠΕ, Κάκαβου, Λουζίνικου, Κογιάτικα έως 31 Οκτωβρίου 2023.

Οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις των περιοχών αυτών, δεν θα απολέσουν τις ρυθμίσεις τους, δεν θα έχουν προσαυξήσεις, δεν θα καταστεί μη εξυπηρετούμενη καμία οφειλή τους και δεν θα ληφθεί κανένα μέτρο κύρωσης ή μπλοκάρισμα φορολογικών ενημερώσεων, κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς κλπ από το δήμο έως 31 Οκτωβρίου 2023.

Φωτογραφίες EUROKINISSI και thenewspaper.gr

Ειδήσεις σήμερα:

ΑΕΙ: «Πρωταθλητές» στις βάσεις εισαγωγής Ιατρική και Αρχιτεκτονική - Μεγάλη πτώση σε Ευελπίδων και Δοκίμων

Φωτιές - Γήτας (καθηγητής Δασολογίας): Γιατί «προτιμούν» νησιά και νότια Ελλάδα - Πώς συνδέονται με τις βροχές

Ιός Δυτικού Νείλου: Καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος για φέτος στην Ελλάδα


Ειδήσεις σήμερα:

Φωτιά στη Μαγνησία: Εκκένωση τώρα σε Νέα Αγχίαλο και άλλα 8 χωριά δίπλα στον Βόλο - Θυελλώδεις άνεμοι 7 μποφόρ

Λευκός Οίκος: Ο σκύλος του Μπάιντεν σπέρνει τον… τρόμο - Έχει δαγκώσει επτά πράκτορες

Νέα αύξηση στα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης