Τραγωδία στα Σπάτα: Περιμένουν τα βίντεο να ρίξουν φως στον θάνατο του Τζακ

Τραγωδία στα Σπάτα: Περιμένουν τα βίντεο να ρίξουν φως στον θάνατο του Τζακ

Εφυγαν στη Βρετανία και έκλεισαν τα τηλέφωνα οι φίλοι του 22χρονου Βρετανού που διαμελίστηκε από τον έλικα - Αντικρουόμενες εκδοχές, επικρίσεις και αντιφατικές μαρτυρίες

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
fenton-1
Η ανεξήγητη -αν όχι ευθέως ύποπτη- «εξαφάνιση» των βασικών αυτοπτών μαρτύρων είναι πλέον το κυρίαρχο στοιχείο του θρίλερ γύρω από το θανάσιμο ατύχημα του 22χρονου Βρετανού με το ελικόπτερο στα Σπάτα. Η αγωνία και το μυστήριο για το τι πραγματικά συνέβη το απόγευμα της Δευτέρας, ποιες ήταν ακριβώς οι κινήσεις του Τζακ Φέντον, τι θέλησε και τι επιχείρησε να κάνει, το πώς βρέθηκε εντός της απαγορευμένης ζώνης και πώς εν τέλει διαμελίστηκε από το ουραίο στροφείο του Bell 407, παραμένουν τα βασικά και κρίσιμα ερωτήματα.

Ομως, οι αντικρουόμενες εκδοχές των συμβάντων («επέστρεψε στο ελικόπτερο για να τραβήξει selfie», «είχε ξεχάσει το κινητό του», «ήταν αφηρημένος επειδή μιλούσε στο κινητό του» κ.λπ.), οι καταθέσεις των μαρτύρων, οι οποίες αντιφάσκουν μεταξύ τους, αλλά και με τις πρώτες εικασίες ερμηνείας του γεγονότος, θέτουν όλο και πιο έντονα στο επίκεντρο της προσοχής τους τρεις συνεπιβάτες και φίλους του Τζακ Φέντον. Οι οποίοι, μετά την τραγωδία και τον θάνατο του θύματος, επέστρεψαν αμέσως στη Βρετανία. Και από εκεί αρνούνται να επικοινωνήσουν με τους πραγματογνώμονες της ελληνικής Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων (ΕΔΑΑΠ).

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ιωάννης Κονδύλης, έχει προσπαθήσει επανειλημμένως να συνομιλήσει τηλεφωνικώς με τους τρεις νέους, αλλά εις μάτην. Τα κινητά τους παραμένουν απενεργοποιημένα, ενώ τις όποιες επαφές τους με τα ΜΜΕ έχει αναλάβει ειδικός εκπρόσωπος. Ωστόσο, ο ένας εξ αυτών σε σχόλιά του προς βρετανικό Μέσο πρόλαβε να διαψεύσει κατηγορηματικά την πληροφορία ότι ο Τζακ Φέντον μιλούσε στο τηλέφωνο και, χωρίς να το καταλάβει, βρέθηκε στο λάθος σημείο όπου και χτυπήθηκε από την πίσω έλικα του ελικοπτέρου.

Ο ίδιος νεαρός, ο Τζακ Στάντον-Γκλιβς, μολονότι δηλώνει πλήρη άγνοια για το τι προσπάθησε να κάνει ο, νεκρός πλέον, φίλος του, εμφανίστηκε έντονα επικριτικός για τα μέτρα ασφαλείας των επιβατών στη φάση της απομάκρυνσής τους από το ελικόπτερο: «Κανείς δεν μας έδωσε οδηγίες καθώς αποβιβαζόμασταν και κανείς δεν μας συνόδευσε στην αίθουσα υποδοχής. Το μόνο που έκαναν ήταν να ανοίξουν τις πόρτες. Κατεβήκαμε μόνοι μας και κανείς δεν εμπόδισε τον Τζακ να κινηθεί προς την ουρά του ελικοπτέρου. Επίσης, δεν είχαμε φτάσει καν στην αίθουσα υποδοχής πριν συμβεί το δυστύχημα».

Διαψεύδουν

Την ως άνω εκδοχή διαψεύδουν εν χορώ η εταιρεία από την οποία είχε ναυλωθεί το ελικόπτερο, αλλά και εκπρόσωποι των Αρχών που έχουν αναλάβει τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για μαρτυρία εργαζομένου στο ελικοδρόμιο που πιστοποιεί πως λίγο πριν ο Τζακ Φέντον αρχίσει να τρέχει προς το οπίσθιο τμήμα του ελικοπτέρου, ένας υπάλληλος του φώναζε πολλές φορές και δυνατά «στοπ!», εκείνος όμως συνέχιζε να τρέχει στον αεροδιάδρομο. Ανεπίσημα, υπάρχει επιπλέον η πληροφορία ότι εκτός από τη φωνητική προειδοποίηση, ο συνοδός επιχείρησε να σταματήσει ακόμη και διά της βίας τον Φέντον, προσπαθώντας να τον κρατήσει από τα ρούχα του.

Κλείσιμο
Η αναπαράσταση των συμβάντων από τον κ. Ιωάννη Κονδύλη συμπίπτει με τα προηγούμενα. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων επικαλείται μαρτυρίες οι οποίες επιβεβαιώνουν ότι ο υπάλληλος εδάφους φώναξε τόσο δυνατά, ώστε τον άκουσε ακόμη και ο κυβερνήτης, μέσα στο κόκπιτ του ελικοπτέρου και παρά τον θόρυβο των κινητήρων. Ο κ. Κονδύλης πιστεύει ότι ο Τζακ Φέντον πέρασε κάτω από το ουραίο τμήμα και βρέθηκε στην αριστερή πλευρά του ελικοπτέρου, όπου και χτυπήθηκε από το στροφείο, καθώς η ταχύτητα περιστροφής της έλικας την καθιστά πρακτικά αόρατη.

Επιπλέον, πάντως, ενώ ο κ. Κονδύλης αποκλείει την εκδοχή της selfie, θεωρεί δεδομένο ότι το θύμα είχε στο αυτί το κινητό του τηλέφωνο - αλλά χωρίς να διευκρινίζεται εάν μιλούσε ή όχι. Ο πρόεδρος της ΕΔΑΑΠ εναποθέτει τις ελπίδες του για την άντληση διαφωτιστικών στοιχείων από το καταγεγραμμένο υλικό μιας κάμερας ασφαλείας η οποία βρίσκεται στο ελικοδρόμιο. Εντούτοις, την ίδια στιγμή διαψεύδεται από τους πραγματογνώμονες ένα σενάριο βάσει του οποίου το θύμα διένυσε απόσταση 20 μ. ως την καμπίνα του ελικοπτέρου επειδή είχε ξεχάσει εκεί το κινητό του τηλέφωνο.

Μια άλλη πτυχή της υπόθεσης, η οποία θεωρείται κρίσιμη αλλά και σκοτεινή, είναι η κατάσταση του Τζακ Φέντον και των φίλων του. Προέρχονταν από διακοπές στη Μύκονο και, πιθανότατα, από ένα πάρτυ μακράς διαρκείας, καθώς γιόρταζαν τα γενέθλια κάποιου μέλους της συντροφιάς τους. Ηταν όμως νηφάλιοι ή υπό την επήρεια αλκοόλ; Το ότι στο δεύτερο ελικόπτερο επέβαιναν οι γονείς του Τζακ Στάντον-Γκλιβς δεν αποκλείει αυτομάτως το ενδεχόμενο της μέθης. Δυστυχώς, όμως, κανείς από τους επιβάτες του Bell 407 το οποίο θα σκότωνε τον Τζακ Φέντον δεν υποβλήθηκε σε αλκοτέστ το βράδυ της Δευτέρας. Αμέσως μετά το δυστύχημα, έφυγαν από το ελικοδρόμιο και το επόμενο πρωί πέταξαν για τη Βρετανία. Από την πλευρά τους, οι ερευνητές της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων έχουν αιτηθεί τη διενέργεια τοξικολογικών εξετάσεων στη σορό του Τζακ Φέντον.
fenton-2
Ο άτυχος Τζακ Φέντον με την οικογένειά του
Νέοι και πλούσιοι

Μια συντροφιά νέων κατά το πλείστον, η οποία χρησιμοποιεί δύο ελικόπτερα για τις εκδρομικές μετακινήσεις της μεταξύ Αθήνας και Μυκόνου με κόστος δεκάδων χιλιάδων ευρώ, δεν μπορεί παρά να ανήκει στην ανώτερη ή και την ανώτατη εισοδηματική τάξη. Αυτό επιβεβαιώνεται στην προκειμένη περίπτωση με το φρικτό τέλος του 22χρονου Βρετανού στα Σπάτα. Το θύμα, ο Τζακ Φέντον, ήταν γιος του Μιγκέλ Φέντον, ο οποίος είναι επικεφαλής του τμήματος μάρκετινγκ και δημοσίων σχέσεων στη Hop Farm του Κεντ, στο νοτιοανατολικό άκρο της Βρετανίας και ένα από τα πιο πλούσια διαμερίσματα της χώρας. Η Hop Farm είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο και πιο σύνθετο από ένα «κτήμα» για τη φιλοξενία εκδηλώσεων, δραστηριοτήτων κ.λπ.

Στην πραγματικότητα, η Hop Farm είναι μια επιχείρηση που αξιοποιεί εμπορικά μια έκταση συνολικού εμβαδού 1.620 στρεμμάτων, η οποία προσελκύει εκατομμύρια επισκέπτες σε ετήσια βάση. Εντός της περιμέτρου της Hop Farm συμπεριλαμβάνεται μια σειρά από δεκάδες κτίρια της βικτωριανής περιόδου, με χαρακτηριστική στέγη σε σχήμα κώνου. Αυτά είναι τα παλαιά αποξηραντήρια λυκίσκου, τα οποία προμήθευαν με πρώτη ύλη τις ζυθοποιίες του Λονδίνου επί τουλάχιστον 200 χρόνια, κατά τον 19ο και 20ό αιώνα. Πέραν αυτών, όμως, στη Hop Farm διοργανώνονται τακτικά συναυλίες και εκδηλώσεις με μαζική προσέλευση κοινού, ενώ υπάρχουν εγκαταστάσεις για οικογενειακή ψυχαγωγία, εστίαση, υπαίθριες δραστηριότητες κ.λπ.
Το γεγονός ότι ο Τζακ Φέντον φοίτησε, ως εσώκλειστος τρόφιμος, σε ένα από τα πλέον φημισμένα σχολεία του Κεντ, το Σάτον Βάλενς, με ετήσια δίδακτρα της τάξης των 43.000 ευρώ, μαρτυρά εμμέσως την οικονομική επιφάνεια της οικογένειάς του.

Ο πατέρας του θύματος, Μιγκέλ Φέντον, ως ένα από τα κορυφαία στελέχη της Hop Farm, αφενός διαθέτει περιουσία που, σύμφωνα με τη φημολογία τουλάχιστον, ανέρχεται σε κάποια εκατομμύρια λίρες. Αφετέρου, όμως, ο Μιγκέλ και η σύζυγός του, Βικτόρια Φέντον, συναναστρέφονται την ελίτ της κοινωνίας του Κεντ, με προσωπικότητες όπως τον πολυεκατομμυριούχο, ιδιοκτήτη και πρόεδρο της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπρόμλεϊ, Ρόμπιν Στάντον-Γκλιβς. Η Μπρόμλεϊ αγωνίζεται στη National League, δηλαδή την 5η επαγγελματική κατηγορία του βρετανικού ποδοσφαίρου, όμως o 54χρονος Ρόμπιν Στάντον-Γκλιβς, ο οποίος απέκτησε πλειοψηφικό μερίδιο στην ομάδα το 2015, έχει μεγαλεπήβολα σχέδια για το μέλλον του συλλόγου.
Αντίστοιχα, βεβαίως, των επενδύσεών του στην Μπρόμλεϊ, αλλά και γενικότερα της περιουσίας του, η οποία υπολογίζεται σε αρκετές δεκάδες εκατ. στερλίνες.

Τετραήμερο στη Μύκονο

Ο Ρόμπιν Στάντον-Γκλιβς επέβαινε στο δεύτερο ελικόπτερο από εκείνο που ενεπλάκη στο μοιραίο δυστύχημα του Τζακ Φέντον. Ο Στάντον-Γκλιβς είχε μεταβεί στη Μύκονο προκειμένου να συναντήσει εκεί τους δύο γιους του, τον Τζακ και τον Μαξ, οι οποίοι έκαναν διακοπές μαζί με τον άτυχο Τζακ και δύο ακόμη κοινούς φίλους τους. Σε αυτό που θα αποδεικνυόταν το τελευταίο δρομολόγιο της σύντομης ζωής του, ο Τζακ Φέντον συνοδευόταν από τον έναν γιο του Ρόμπιν Στάντον-Γκλιβς, τον 20χρονο Τζακ και τους σχεδόν συνομήλικους φίλους τους, Τζέιμς Γίμπσλι και Μαξ Σάβατζ.

Είχαν περάσει το προηγούμενο τετραήμερο στη Μύκονο, προφανώς διασκεδάζοντας με τον τρόπο που αναμένεται από μια παρέα αγοριών αυτής της ηλικίας - τα οποία, μάλιστα, δεν έχουν κανέναν σοβαρό λόγο να ανησυχούν για το πόσα χρήματα, πού και πώς θα ξοδέψουν.

Διέμειναν σε πολυτελές ξενοδοχείο στην περιοχή του Ορνού και, σύμφωνα με το πρόγραμμά τους, τη Δευτέρα 25 Ιουλίου επέστρεψαν με τα ελικόπτερα στην Αθήνα. Ο τελικός προορισμός τους -και πάλι με ιδιωτική πτήση- ήταν το Λονδίνο. Οπου θα έφταναν τελικά όλοι οι υπόλοιποι, όχι όμως και ο Τζακ Φέντον. Για μία, αδιευκρίνιστη μέχρι στιγμής αιτία, ο 22χρονος Βρετανός, ένας νέος που φαινόταν πως τα είχε όλα, χάθηκε λίγο μετά από μια απολύτως ασφαλή προσγείωση. Στο τέλος της μόλις δεύτερης πτήσης με ελικόπτερο που θα έκανε ποτέ.

Ειδήσεις σήμερα:

Ημίγυμνη βρήκαν τη 17χρονη στο Περιστέρι - Αναζητούν τον Πακιστανό σύντροφό της

Η σύντροφος του υποπυραγού λέει ότι η 12χρονη κόρη της είναι ερωτευμένη μαζί του!

Έτσι κατάφερε η CIA να βρει και να εξοντώσει τον αρχηγό της Αλ Κάιντα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης