Ανάσες ζωής σε Αττική και Θεσσαλονίκη με νέα πάρκα τσέπης

Ανάσες ζωής σε Αττική και Θεσσαλονίκη με νέα πάρκα τσέπης

Τρεις ακόμα πνεύμονες πρασίνου προστέθηκαν σε Αττική και Θεσσαλονίκη για να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής των κατοίκων με το πρόγραμμα «Δημιουργούμε πάρκα τσέπης κάνουμε τις πόλεις μας πιο βιώσιμες» της P&G.

park1

Sponsored Content

Τις δεκαετίες μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η εσωτερική μετανάστευση από τις αγροτικές περιοχές στα μεγάλα αστικά κέντρα, δημιούργησε στη χώρα μας την ανάγκη εύρεσης στέγης και σε πολλές περιπτώσεις πυροδότησε την άναρχη δόμηση. Για να χτιστούν οι καινούργιες πολυκατοικίες και να δημιουργηθούν νέες κατοικημένες περιοχές, κόπηκαν πολλά δέντρα, μειώθηκαν οι χώροι πρασίνου και αυξήθηκαν τα προβλήματα κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών, μαζί με την ατμοσφαιρική ρύπανση και τις υψηλές θερμοκρασίες, είναι να επικρατούν συχνά ασφυκτικές συνθήκες στις μεγάλες πόλεις. Προκειμένου να φτιαχτούν μικρές οάσεις πρασίνου μέσα στον αστικό ιστό, και να υπάρξουν ανάσες ζωής, έγινε το πρόγραμμα «Δημιουργούμε πάρκα τσέπης κάνουμε τις πόλεις μας πιο βιώσιμες».

Τι είναι τα πάρκα τσέπης
Πρόκειται για μια ιδέα που γεννήθηκε στην Αγγλία στις αρχές της δεκαετίας 1980. Είναι πάρκα γειτονιάς που δομούνται συνήθως σε κενά οικόπεδα μέσα στην πόλη και έχουν γίνει δεκτά με ενθουσιασμό από τους κατοίκους των περιοχών που τα φιλοξενούν.
Έτσι, μικρά οικόπεδα που κάποτε ήταν γεμάτα σκουπίδια και άναρχη βλάστηση μεταμορφώνονται σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η χρόνια ρύπανση. Το αποτέλεσμα είναι η κατασκευή χώρων πρασίνου, η μείωση των θερμοκρασιών, η παροχή ποιότητας ζωής και η δημιουργία νέων σημείων αναφοράς εντός των πόλεων.

Αποτελούν μοναδικές ευκαιρίες αξιοποίησης ανεκμετάλλευτων εγκαταλελειμμένων χώρων στις πόλεις και μία πρόταση στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Συμβάλλουν στη βελτίωση του μικροκλίματος και την απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα στα πυκνο-κατοικημένα αστικά κέντρα, δίνοντας πνοή και κάνοντας τις πόλεις μας πιο βιώσιμες.

Τρεις πράσινες μεταμορφώσεις
Κλείσιμο
Στο πλαίσιο του προγράμματος «Δημιουργούμε πάρκα τσέπης κάνουμε τις πόλεις μας πιο βιώσιμες», η P&G συνεχίζει την προσπάθεια που ξεκίνησε πριν ενάμιση χρόνο με τη δημιουργία μέχρι σήμερα 10 πάρκων τσέπης! Τρεις ακόμα αναξιοποίητοι και εγκαταλελειμμένοι χώροι, δύο στην Αττική και ένας στη Θεσσαλονίκη μεταμορφώθηκαν, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και την επιμέλεια της Οργάνωσης Γη, αναβαθμίζοντας αισθητικά και ουσιαστικά τις γειτονιές. Τα πάρκα τσέπης έχουν σχεδιαστεί με βάση τις αρχές τις κυκλικής οικονομίας αξιοποιώντας στο έπακρο, υπάρχοντα υλικά, φιλικές προς το περιβάλλον κατασκευές και όπου αυτό είναι δυνατό, αυτόνομα φωτοβολταϊκά σε μια προσπάθεια να γίνουν οι χώροι αυτοί και ενεργειακά ανεξάρτητοι. Ο σχεδιασμός και η επιλογή των φυτών και των δέντρων και στα νέα 3 πάρκα βασίζεται επίσης στις ανάγκες της κάθε περιοχής του εκάστοτε αστικού τοπίου.

Παρκο_Χαιδαρι_ΠΡΙΝ
Το πάρκο τσέπης στο Χαϊδάρι, πριν

Παρκο_Χαιδαρι_ΜΕΤΑ
Το πάρκο τσέπης στο Χαϊδάρι, μετά
Το πάρκο τσέπης στο Χαϊδάρι, έκτασης 170 τ.μ., βρίσκεται στην οδό Ιωαννίνων. Στο πάρκο τοποθετήθηκαν 6 καθιστικοί πάγκοι, περισσότερα από 15 δέντρα και πάνω από 130 φυτά, μεταξύ των οποίων, δάφνες, πλατάνια, αμυγδαλιές και διάφορα οπωροφόρα.

Παρκο_Νεος_Κοσμος_ΠΡΙΝ_copy
Το πάρκο τσέπης του Νέου Κόσμου, πριν
Παρκο_Νεος_Κοσμος_ΜΕΤΑ
Το πάρκο τσέπης του Νέου Κόσμου, μετά
Το πάρκο τσέπης του Νέου Κόσμου, βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αρτέμωνος και Αετίωνος. Μια έκταση 200 τ.μ., όπου έχουν τοποθετηθεί 4 καθιστικοί πάγκοι, καλύφθηκε από πάνω από 460 φυτά, με κυρίαρχα την αγγελική, το φόρμιο, τον κρυφό έρωτα και το πυξάρι.

Παρκο_Θεσσαλονικη_ΠΡΙΝ
Το πάρκο τσέπης στη Θεσσαλονίκη, πριν

Παρκο_Θεσσαλονικη_ΜΕΤΑ_2
Το πάρκο τσέπης στη Θεσσαλονίκη, μετά


Το πάρκο τσέπης στη Θεσσαλονίκη, έκτασης 690 τ.μ., βρίσκεται στην οδό Βόγα. Στο πάρκο τοποθετήθηκαν περισσότερα από 670 φυτά, μεταξύ των οποίων, τριανταφυλλιές, αγγελικές, σάλβια ενώ παράλληλα έχουν αποκατασταθεί 2 ξύλινοι πάγκοι που προϋπήρχαν στον χώρο.


Με τις πρόσφατες προσθήκες των 3 νέων πάρκων τσέπης, η P&G, μέσα σε 1,5 μόλις χρόνο, ολοκληρώνει 10 πάρκα τσέπης σε Αττική και Θεσσαλονίκη, συνολικής έκτασης 4.700 τ.μ., με περισσότερα από 6.700 δέντρα και φυτά.
Περισσότερες πληροφορίες στο www.epithimies.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης