Νέος ισχυρός σεισμός 5,2 Ρίχτερ στα νότια της Κρήτης - Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι

Νέος ισχυρός σεισμός 5,2 Ρίχτερ στα νότια της Κρήτης - Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι

«Δεν ανησυχούμε, είναι σε μεγάλο βάθος και μακριά από την ακτή», τόνισε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος - Ισχυρή σεισμική δόνηση στον θαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά της Άρβης - Ακολούθησε τον πρωινό δυνατό σεισμό των 5,7 Ρίχτερ στο ίδιο επίκεντρο

seismos-main
Σεισμική δόνηση 5,3 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 18:47 της  Τετάρτης στον θαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά της Άρβης.

Η δόνηση είχε επίκεντρο στα 39 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Άρβης, σύμφωνα με το Γεωδυναμκό Ινστιτούτο, με εστιακό βάθος στα 74,8 χιλιόμετρα.

Η νέα δόνηση είχε το ίδιο, σχεδόν, επίκεντρο με την πρωινή των 5,7 Ρίχτερ, που έγινε αισθητή σε όλη την ανατολική Κρήτη, κυρίως στο νότιο τμήμα αλλά και στο Ηράκλειο.

kriti_2


Σε δηλώσεις του στον Alpha, ο καθηγητής Γεράσιμος Παπαδόπουλος εμφανίστηκε καθησυχαστικός, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για τις κατοικημένες περιοχές, καθώς το εστιακό βάθος είναι μεγάλο και το επίκεντρο βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από τις παράκτιες περιοχές». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «θα πρέπει να σταθούμε στην ευρύτερη εικόνα, καθώς τους τελευταίους μήνες έχει παρατηρηθεί μία εκτεταμένη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Κρήτης».

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη για τον πρωινό σεισμό, δήλωσε πως αν και σημειώθηκε σε σημαντικό εστιακό βάθος, διερευνάται το αίτιο γένεσης. 

Φαινομενικά όπως επεσήμανε, ο νέος αυτός σεισμός δε φαίνεται εκ πρώτης να συνδέεται με το ρήγμα του Αρκαλοχωρίου, όμως η έντονη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται στο νησί τους τελευταίους 8 μήνες ανησυχεί τους ειδικούς.

«Ο νέος σεισμός μας βάζει σε διαδικασία διερεύνησης. Μάλλον πρόκειται για ένα ρήγμα πάνω στο τόξο και με βάση αυτό δεν περιμένουμε πλούσια μετασεισμική δραστηριότητα. Ελπίζουμε να μην συνδέεται με το ρήγμα του Αρκαλοχωρίου, όμως μας ανησυχεί ιδαίτερα η διέγερση στο θαλάσιο χώρο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στο Ηράκλειο βρισκόταν ο γνωστός σεισμολόγος, Άκης Τσελέντης, την ώρα του μεγάλου πρωινού σεισμού. «Ο σεισμός αυτός έγινε στη θάλασσα και η τελική τιμή του είναι στα 5,7 Ρίχτερ με εστιακό βάθος 60, τελικά, χιλιόμετρα», τόνισε μιλώντας στο cretapost o ο κ. Τσελέντης ο οποίος ανέφερε ότι ένιωσε τον μεγάλο σεισμό.

«Κατάλαβα τον σεισμό και αρχικά το μυαλό μου πήγε αλλού, στο ρήγμα του Αρκαλοχωρίου. Ο σεισμός όμως, ευτυχώς, ήταν στη θάλασσα και είχε μεγάλο εστιακό βάθος. Γι’ αυτό θεωρώ ότι θα υπάρξουν ελάχιστοι μετασεισμοί και δεν ανησυχώ», επεσήμανε σχετικά ο κ. Τσελέντης.

Παράλληλα, ο γνωστός σεισμολόγος επεσήμανε πως ο συγκεκριμένος σεισμός «δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το ρήγμα του Αρκαλοχωρίου» ενώ η περιοχή αυτή «έδινε κάποιους μικρούς σεισμούς».

Τέλος ο κ. Τσελέντης υπογράμμισε πως «η ευρύτερη περιοχή έχει μία έξαρση αλλά ευτυχώς σημειώνονται μεσαίου μεγέθους σεισμοί στη θάλασσα»,  ενώ τόνισε κατηγορηματικά ότι «δεν βλέπω να ενεργοποιούνται άλλα ρήγματα εξαιτίας αυτού το σεισμού».

Ειδήσεις σήμερα:

Νέα έκρηξη με 28.828 κρούσματα σε μια ημέρα

Έως τις 12:00, χωρίς μουσική και με καθήμενους η εστίαση - Μέχρι τις 2:00 το ρεβεγιόν

Εφιαλτική πρόβλεψη Σαρηγιάννη με αύξηση των κρουσμάτων και 800 διασωληνωμένους 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης