Σύνδρομο Άσπεργκερ: Τι είναι και πώς αναγνωρίζεται - Μιλούν οι ειδικοί - Ευαισθητοποίηση μετά την ανάρτηση Παπανικολάου

Σύνδρομο Άσπεργκερ: Τι είναι και πώς αναγνωρίζεται - Μιλούν οι ειδικοί - Ευαισθητοποίηση μετά την ανάρτηση Παπανικολάου

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το Άσπεργκερ είναι μια διαταραχή του φάσματος του αυτισμού, η οποία χαρακτηρίζεται από σημαντικές δυσκολίες στην κοινωνική αλληλεπίδραση και στη λεκτική επικοινωνία - Eκδηλώνεται με περιορισμένες και επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές και ενδιαφέροντα, ενώ διαφέρει από άλλες διαταραχές, λόγω της σχετικής διατήρησης της γλωσσικής και γνωστικής ανάπτυξης

dim_pap_asperger
Έχοντας στο πλευρό του ως πρεσβευτές εκπαιδευτικών προγραμμάτων ανάπτυξης κοινωνικών και αθλητικών δεξιοτήτων παιδιών, που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού, τον Γιάννη Αντετοκούμπο και τον κορυφαίο Νίκο Γκάλη, ο γνωστός βετεράνος μπασκετμπολίστας, Δημήτρης Παπανικολάου, ξεκινάει εκστρατείες ενημέρωσης για το σύνδρομο του Άσπεργκερ.

Όπως ανέφερε χθες σε μήνυμά του στο Facebook, ο ίδιος διαγνώστηκε πρόσφατα με στοιχεία που παραπέμπουν στην ήπια αυτή μορφή αυτισμού, κάτι που δεν τον εμπόδισε όμως να καταφέρει να γίνει ένας από τους σπουδαιότερους μπασκετμπολίστες της γενιάς του.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το Άσπεργκερ είναι μια διαταραχή του φάσματος του αυτισμού, η οποία χαρακτηρίζεται από σημαντικές δυσκολίες στην κοινωνική αλληλεπίδραση και στη λεκτική επικοινωνία. Παράλληλα, εκδηλώνεται με περιορισμένες και επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές και ενδιαφέροντα, ενώ διαφέρει από άλλες διαταραχές, λόγω της σχετικής διατήρησης της γλωσσικής και γνωστικής ανάπτυξης.

Όπως εξηγεί στο protothema.gr η Έλσα Μπάρδα, Κλινικός Ψυχολόγος και Αναλύτρια Εφαρμοσμένης Συμπεριφοράς, η διαταραχή του φάσματος Άσπεργκερ επηρεάζει το κάθε άτομο με διαφορετικό τρόπο: «Eίναι μεγάλη ανακούφιση για έναν ενήλικα να μαθαίνει πως ανήκει στο φάσμα της συγκεκριμένης διαταραχής, γιατί έτσι μπορεί να αντιμετωπίζει κάποιες δυσκολίες του -π.χ την κοινωνική αλληλεπίδραση σε ορισμένες κοινωνικές καταστάσεις, όπως σ' έναν διάλογο που δεν ακολουθεί τον ρυθμό της συζήτησης, την κατανόηση των αστείων, στοιχεία που μπορεί να του προκαλέσουν σύγχυση. Αν και τα άτομα με Άσπεργκερ μπορεί να έχουν χιούμορ, ωστόσο με μια διαφορετική αίσθηση, το κατανοούν λίγο διαφορετικά. Άλλα χαρακτηριστικά είναι ο χρόνος που έχουν ανάγκη τα άτομα αυτά να περνούν μόνοι τους, απορροφημένοι στα ενδιαφέροντά τους».

Η κληρονομικότητα είναι ένας από τους βασικότερους παράγοντες για να διαγνωστεί κάποιο άτομο με την ήπια αυτή μορφή αυτισμού: «Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη αιτία που προκαλεί τον ήπιο αυτισμό, υπάρχουν όμως παράγοντες. Η κληρονομικότητα είναι ένας παράγοντας, να υπάρχει άτομο στην οικογένεια με επίσης δυσκολίες. Όταν η διάγνωση γίνεται σε μικρή ηλικία, το παιδί λαμβάνει βοήθεια από τους ειδικούς, ώστε να βελτιώσει τις δεξιότητές του. Στον ενήλικα η διάγνωση δίνει απαντήσεις στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Με θεραπευτική παρέμβαση μπορεί να βοηθηθεί στην αυτορύθμιση του συναισθήματος, στη μείωση του άγχους από τις κοινωνικές προκλήσεις, καθώς και στον καλύτερο αυτοέλεγχο της παρορμητικής συμπεριφοράς».

Τα άτομα με Άσμπεργκερ μπορεί σε μια συζήτηση να μοιάζουν με αδιάφορα: «Φυσικά και κάνουν φίλους, η διαφορά όμως είναι πως μπορεί να έχουν έναν περιορισμένο αριθμό. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να έχουν αισθητηριακά προβλήματα, όπως μια υπερευαισθησία στο φως, στις μυρωδιές και να είναι υπερβολικά επιλεκτικά στο φαγητό. Η έλλειψη πνευματικής επαφής σε μια συζήτηση μπορεί να δώσει την εντύπωση ότι είναι αδιάφορα. Μπορεί να αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τους κοινωνικούς κανόνες, όπως να μιλάνε δυνατά σ' έναν χώρο που πρέπει να μιλάνε σιγά. Μπορεί να παρουσιάσουν έντονο επαναλαμβανόμενο ενδιαφέρον με περιορισμένες δραστηριότητες -π.χ να βλέπουν την ίδια ταινία πολλές φορές. Να δίνουν σημασία στη λεπτομέρεια, καθώς τα άτομα αυτά μπορούν να εντοπίσουν πιο εύκολα ένα λάθος».

Κλείσιμο
Όπως εξηγεί η κλινική ψυχολόγος, τα συμπτώματα διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο: «Εκτός από τις δυσκολίες που συνοδεύουν τη συγκεκριμένη διαταραχή, τα άτομα με Άσπεργκερ μπορεί να έχουν και ειδικές ικανότητες, όπως στη μουσική, στη μνήμη. Δεν σημαίνει πως κάποιος δεν είναι ικανός να δουλέψει, γι' αυτό είναι σπουδαίο άτομα, φτασμένα στον τομέα τους, που συχνά αποκαλύπτουν δημόσια ότι έχουν Άσπεργκερ, καθώς πολεμούν το στίγμα και τις ταμπέλες, περνώντας το μήνυμα πως αυτές οι δυσκολίες δεν είναι ικανές να σταθούν εμπόδιο, ώστε να κυνηγήσει κάποιος το όνειρό του. Εδώ για παράδειγμα έχουμε έναν κορυφαίο μπασκετμπολίστα».

«Τα άτομα με Άσπεργκερ μπορούν να πετύχουν οτιδήποτε»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κλινικός ψυχολόγος Μανόλης Καργάκης: «Σύμφωνα με την ανάρτηση του Δημήτρη Παπανικολάου, είναι ξεκάθαρο πως μιλάει με κάποιον ειδικό, ο οποίος αναγνώρισε από τις συζητήσεις τους πως έχει κάποια ενήλικα χαρακτηριστικά της διάγνωσης του Άσπεργκερ. Είχε τη διάθεση να το μοιραστεί και να επικοινωνήσει έτσι τη φυσιολογικότητα του να έχει κάποιος κάτι, αρκεί να το αναγνωρίζει και να μπορεί να διαχειριστεί κάποια χαρακτηριστικά, που έχει η συγκεκριμένη διάγνωση. Είναι σημαντικό σ' όλο το φάσμα είτε των θεμάτων υγείας, των θεμάτων ψυχικής υγείας είτε των αναπτυξιακών θεμάτων, πλέον να μπορούμε να τα συζητάμε ξεκάθαρα, για να τα δουλεύουμε από νωρίς, ώστε να εξελιχθούν στο μέγιστο δυνατό των ικανοτήτων μας. Άλλο σημαντικό κομμάτι είναι άτομα τα οποία έχουν κάποια αναγνωρισιμότητα να επικοινωνούν αυτά τα θέματα, ώστε το ευρύ κοινό να εξοικειώνεται».

Σύμφωνα με τον κλινικό ψυχολόγο, παλαιότερα ήταν δύσκολη η διάγνωση του Άσπεργκερ: «Μιλώντας για το Άσπεργκερ, να ξεκαθαρίσουμε πως είναι μια ήπια μορφή αυτισμού, στο πλαίσιο αυτού που ονομάζουμε διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές. Στο παρελθόν η συγκεκριμένη διάγνωση ήταν δύσκολη. Το κεντρικό χαρακτηριστικό είναι πως υπάρχει μια ήπια δυσλειτουργία στο να αλληλεπιδρά το άτομο ομαλά με τους γύρω του. Συνήθως τα άτομα αυτά γνωστικά δεν διαφοροποιούνται από τους υπόλοιπους. Φαίνεται σαν ένα άτομο παράξενο. Υπάρχουν κι άλλες ηπιότερες δυσκολίες, όπως είναι τα λίγα ενδιαφέροντα, τα οποία θα κολλήσουν όμως έντονα σε αυτά».

Τα χαρακτηριστικά του Άσπεργκερ δεν αποτελούν τροχοπέδη στη ζωή του ατόμου: «Η ουσία είναι πως το άτομο με Άσπεργκερ μπορεί να πετύχει οτιδήποτε θέλει, όπως κάθε άλλο άτομο, γιατί βλέπουμε τα θετικά του και τα αρνητικά του και δουλεύουμε πάνω σ' αυτό. Αυτό είναι και το κυριότερο μήνυμα και το σημαντικό, στο να βγαίνουν πετυχημένοι άνθρωποι όπως είναι Δημήτρης Παπανικολάου, που για την γενιά του υπήρξε από τους σημαντικότερους μπασκετμπολίστες και από τους πιο γνωστούς, και να λένε για την διάγνωση του Άσπεργκερ. Το ό,τι ένα άτομο έχει κάποια χαρακτηριστικά, δεν σημαίνει πως αυτά θα αποτελέσουν τροχοπέδη. Τροχοπέδη είναι μόνο η διαχείριση των χαρακτηριστικών τόσο από το ίδιο το άτομο όσο και από το περιβάλλον του γενικότερα».

Η ανάρτηση του Δημήτρη Παπανικολάου στο Facebook:

«Ο γιατρός που επισκέπτομαι εδώ και χρόνια και κάνουμε συζητήσεις μου λέει έχεις στοιχεία Άσπεργκερ, απλά είσαι ενήλικας και είναι πιο δύσκολη η επίσημη διάγνωση και επίσης σε άτομα ιδιαίτερα υψηλής λειτουργικότητας όπως εσύ αχρείαστη.

Άσε μας βρε γιατρέ του λέω που έχω Άσπεργκερ το οποίο φυσικά περιλαμβάνεται στο φάσμα του αυτισμού.

Μας έχετε βάλει μια ταμπέλα σε όλους συνεχίζω και μια <ασθένεια> στον καθένα.

Έχω κάνει αθλητική καριέρα επί 20 έτη σε επαγγελματικό επίπεδο.

Αυτό είναι το πρόβλημα μου λέει, η άγνοια που ξεκινάει από το γεγονός ότι το ανέφερες ως <ασθένεια> και που είναι και η άγνοια των πολλών και δεν μπορούν να καταλάβουν την διαφορετική προσέγγιση που έχουν τα άτομα που βρίσκονται στο φάσμα.

Καταρχάς συνεχίζει μάθε ποιοι είχαν η έχουν άσπεργκερ και η παρέα θα σου αρέσει.

Απλά δεν θα σου αρέσει το Μπούλινγκ που πιθανόν να δεχθείς, όπως γίνεται και με παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού.

Αποφάσισα να το μοιραστώ αλλά και να δράσω.

Όχι για τον εαυτό μου, αλλά για όλους.

Έχω πλέον πλήρη γνώση του φάσματος αυτισμού για όλες τις βαθμίδες λειτουργικότητας.

Αλλά παρ ότι περνάω ώρες κάθε ημέρα με τον εαυτό μου (εαυτισμός) στην ουσία μόνος δεν έχω μεγάλες δυνάμεις όπως και κανείς μας.

Γι αυτό σας παρουσιάζω τους πρεσβευτές εκπαιδευτικών προγραμμάτων ανάπτυξης κοινωνικών και αθλητικών δεξιοτήτων παιδιών που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού και που ετοιμάζονται εδώ και μήνες, τα οποία εκτός των άλλων περιέχουν ΣΥΝ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ με <τυπικά> παιδιά, με την βοήθεια του φίλου και ειδικευμένου στο θέμα Γιάννη Τσουμπρή και θα βγουν στην επιφάνεια όταν θα είμαστε καθ όλα έτοιμοι.

Νίκο και Γιάννη καταρχάς όταν σας είδα δίπλα δίπλα να συζητάτε ανατρίχιασα.

Ενώνετε γενιές, ενώνετε ηλικίες, ενώνετε ανθρώπους, εμπνέετε και μας οδηγείτε.

Αν η εμμονή που είχα από τον Απρίλιο να ενωθείτε, μη σκεπτόμενος τίποτα άλλο πρωί μεσημέρι βράδυ επί 5 μήνες, περιλαμβάνεται στο φάσμα δέχομαι τη διάγνωση του γιατρού με μεγάλη μου χαρά.

Σας ευχαριστώ που δεχθήκατε να βάλετε το τεράστιο όνομα σας δίπλα από ιερό σκοπό.

Άλλωστε όπως εσείς ξέρετε όσο κανείς, όλοι είμαστε ΜΟΝΑΔΙΚΟΙ και πρέπει να είμαστε και όλοι ΙΣΟΙ!».



Το who is who του Δημήτρη Παπανικολάου

Εμφανίστηκε στο προσκήνιο σε ηλικία 15 ετών, όταν τον απέκτησε ο Σπόρτινγκ από τον Αστέρα Ζωοδόχου Πηγής και στα 18 του έκανε το πολύ μεγάλο άλμα στην καριέρα του πηγαίνοντας στον Ολυμπιακό.

Είναι ένας από τους λίγους που έχουν αγωνιστεί και στους τρεις μεγάλους του ΠΟΚ (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ), αλλά είναι ο μοναδικός που έχει πανηγυρίσει triple crown (Πρωτάθλημα, Κύπελλο, Ευρωλίγκα) με τους δύο αιώνιους (Ολυμπιακό 1997, Παναθηναϊκός 2007).

Στην εκκίνηση της καριέρας του είχε χαρακτηριστεί νέος Φάνης Χριστοδούλου, γιατί κι αυτός μπορούσε να αγωνιστεί σε όλες τις θέσεις, όμως αν και έκανε σπουδαία καριέρα δεν έφτασε ποτέ στα επίπεδα του «μπέμπη».

Πριν τη μεταγραφή του στον Ολυμπιακό είχε κατακτήσει τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή με την Εθνική Εφήβων, ωστόσο αυτό ήταν και το τελευταίο του μετάλλιο με τη γαλανόλευκη καθώς σε επίπεδο ανδρών δεν μπόρεσε να ανέβει στο βάθρο κάποιας διοργάνωσης.

Ειδήσεις σήμερα:

Πόση αύξηση θα δουν οι καταναλωτές στα τιμολόγια ρεύματος - Παραδείγματα

Ευρωκοινοβούλιο: Οι γάμοι και τα σύμφωνα ομοφύλων να αναγνωρίζονται σε όλη την ΕΕ

Εκλογές με αυτό το υπουργικό συμβούλιο εκτός κι αν συμβεί «κάτι σημειακό», λέει κυβερνητική πηγή
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης