Θράκη: Απέρριψε ο Άρειος Πάγος το αίτημα σωματείων της μειονότητας να αναγνωριστούν ως τουρκικά

Θράκη: Απέρριψε ο Άρειος Πάγος το αίτημα σωματείων της μειονότητας να αναγνωριστούν ως τουρκικά

Ζητούσαν να χρησιμοποιούν τον όρο «τουρκικός/ή» στην ονομασία τους

themidos-melathron3
Απέρριψε ο Άρειος Πάγος το αίτημα μειονοτικών συλλόγων της Θράκης, να χρησιμοποιούν τον όρο «τουρκικός/ή» στην ονομασία τους, παρά τα όσα προβλέπει η Συνθήκη της Λωζάνης και μετά τις απορριπτικές αποφάσεις των Εφετείων. Η υπόθεση εκδικάστηκε τον περασμένο Οκτώβριο στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου, μετά από προσφυγή τουρκοφρόνων σωματείων, που αιτήθηκαν την εφαρμογή απόφασης του 2008 του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

Η λεγόμενη «Τουρκική» Ένωση Ξάνθης («Τ»ΕΞ) πρωτοστάτησε στην προσφυγή προς το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας, με την υποστήριξη της «Ομοσπονδίας «Τούρκων» Δυτικής Θράκης» που δραστηριοποιείται στο εξωτερικό και χρηματοδοτείται από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Άγκυρα και τουρκόφρονες της μειονότητας ζητούν επιτακτικά από την Αθήνα την εφαρμογή της απόφασης του ΕΔΑΔ, με την οποία επιχειρείται ουσιαστικά πλάγια αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης, αφού αναγνώριση του δικαιώματος δημιουργίας ένωσης Τούρκων πολιτών στην Δυτική Θράκη, καταργεί στην πράξη την θρησκευτική ταυτότητα της μουσουλμανικής μειονότητας και την καθιστά εθνική μειονότητα με ότι αυτό συνεπάγεται για τη χώρα μας.

areios_pagos_turk


Αν και ακόμη δεν έχει δημοσιοποιηθεί το σκεπτικό της απορριπτικής απόφασης του Αρείου Πάγου, θεωρείται βέβαια πως η Ολομέλεια στάθμισε όλα τα κριτήρια, έχοντας κατά νου πως ο αιτούμενος συλλογικός αυτοπροσδιορισμός που ζητούν οι τουρκόφρονες θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από την Τουρκία στο πλαίσιο των γενικότερων μεθοδεύσεων που επιδιώκει στην περιοχή της Θράκης διαχρονικά η Άγκυρα,

Κλείσιμο
Η απορριπτική απόφαση του Αρείου Πάγου, αναμένεται να προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Άγκυρας, που επιδιώκει την εργαλειοποίηση της μειονότητας, θέτοντας μόνιμα θέμα εφαρμογής της απόφασης του ΕΔΑΔ από την Ελλάδα.

Ανακοίνωση της παράνομης «Τουρκικής» Ένωσης Ξάνθης, αναφέρει πως ο αγώνας για αναγνώριση των σωματείων της μειονότητας ως «Τουρκικά», θα συνεχιστεί με τον ίδιο ζήλο έως τη δικαίωση. «Ανακοινώνουμε στην κοινή γνώμη πώς αυτόν τον αγώνα διεκδίκησης δικαιωμάτων που συνεχίζουμε επί δεκάδες χρόνια ως «Τουρκική» Ένωση Ξάνθης θα τον συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα και από τώρα και μετά. Επιθυμούμε να τονίσουμε ότι μετά από την ανακοίνωση του αιτιολογικού του Αρείου πάγου θα προβούμε στην απαραίτητη αξιολόγηση και θα καθορίσουμε τον μετέπειτα δρόμο του αγώνα μας. ΩΣ «ΤΟΥΡΚΙΚΗ» ΕΝΩΣΗ ΞΑΝΘΗΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΕΠΕΛΘΕΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ» αναφέρει η ανακοίνωση της παράνομης Ένωσης.




Ειδήσεις σήμερα

Δεν... έσπασε τα «δεσμά» της η Μπρίτνεϊ Σπίαρς: Με απόφαση δικαστηρίου παραμένει υπό την «κηδεμονία» του πατέρα της

Εξαφάνιση Γαλλίδας τουρίστριας στα Χανιά: Οι τελευταίες κινήσεις της Βιολέτ πριν χαθούν τα ίχνη της

Η απαλλαγή Παπασταύρου, η αντίδραση από τη ΝΔ και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης