Πελώνη: «Όχι» της κυβέρνησης στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα

Σήμερα ή αύριο οι ανακοινώσεις - Έως δύο οικογένειες μαζί το Πάσχα - Η Ανάσταση θα γίνει στις 9 το βράδυ - Πότε επαναλειτουργούν γυμνάσια και δημοτικά  - Ο οδικός χάρτης άρσης των μέτρων

ΔΙΟΔΙΑ_ΝΕΟ2
Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να γίνουν οι ανακοινώσεις για το Πάσχα, το απόγευμα η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη η οποία αναφέρθηκε στο πλαίσιο του lockdown το οποίο αναμένεται να ισχύει το Πάσχα, που θα αποφασιστεί κατά την συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων.

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ, το πρωί της Τετάρτης, για τις μετακινήσεις το Πάσχα, «θα περιμένουμε την εισήγηση της επιτροπής. Η θέση της κυβέρνησης είναι να μην ανοίξουν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Να μη ρισκάρουμε να μεταφερθεί ιικό φορτίο από περιοχές που έχουν υψηλό σε άλλες περιοχές της χώρας».

Η κυρία Πελώνη υπογράμμισε πάντως ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για μήνυμα του πρωθυπουργού σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να ρισκάρουμε μία μεγάλη έξοδο για το Πάσχα με την επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί. Όπως είπε ο λόγος που συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή είναι επειδή η κυβέρνηση «θέλει να δοθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα μία ορατότητα στους πολίτες» γιατί έχει γίνει μείζονος σημασίας το Πάσχα.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε πως μια μαζική μετακίνηση από την Αθήνα σε άλλες περιοχές μπορεί να τις επιβάρυνε. Παράλληλα, είπε πως «προσβλέπουμε σε ένα πιο ελεύθερο καλοκαίρι». Επίσης, ανέφερε ότι θα υπάρχουν έλεγχοι για τις μετακινήσεις. Η Ανάσταση θα γίνει στις 9 το βράδυ και το πιο ασφαλές θα είναι να μαζευτούν μέχρι δύο οικογένειες σε κάθε σπίτι.

Παράλληλα η κυβερνητική εκπρόσωπος άφησε ανοιχτό παράθυρο να αλλάξει και η ώρα απαγόρευσης κυκλοφορίας. Έτσι σύμφωνα με τις πληροφορίες, από τις 9:00 το βράδυ που είναι τώρα είναι πιθανόν να παραταθεί έως τις 22:00. Παράλληλα σε ό,τι αφορά το πασχαλινό τραπέζι, ανάμεσα στα μέτρα που θα ανακοινωθούν, θα αναφέρεται πως στο ίδιο σπίτι θα μπορούν να βρεθούν έως και δύο οικογένειες.

Στις 10 Μαΐου επιστρέφουν στα σχολεία οι μαθητές

«H 10η Μαΐου είναι μια πιθανή ημερομηνία για το άνοιγμα των σχολείων, εάν όλα πάνε καλά και με το εργαλείο των self test», δήλωσε σήμερα μιλώντας στον ΣΚΑΪ η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

«Τα σχολεία αποτελούν προτεραιότητα», τόνισε. Τα Γυμνάσια και τα Λύκεια αναμένεται να κλείσουν στις 11 Ιουνίου και στις 25 Ιουνίου τα δημοτικά. Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα θεωρείται βέβαιο ότι οι προαγωγικές εξετάσεις δεν θα πραγματοποιηθούν φέτος. Αναφορικά με τις πανελλαδικές εξετάσεις, αναμένεται να διεξαχθούν στα μέσα Ιουνίου.

Όσον αφορά το άνοιγμα των άλλων δραστηριοτήτων, η κυρία Πελώνη επεσήμανε πως στόχος είναι με ασφάλεια να ανοίγουν οι δραστηριότητες,ενώ είπε ότι περί τα μέσα Μαΐου προσανατολίζεται το άνοιγμα του τουρισμού με πρωτόκολλα. Συγκεκριμένα, ως ορίζοντα έθεσε την 14η Μαΐου.

Ο οδικός χάρτης της χαλάρωσης μετά το Πάσχα

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τις πληροφορίες φαίνεται πως σε μεγάλο βαθμό είναι έτοιμο το χρονοδιάγραμμα χαλάρωσης των μέτρων που θα ακολουθήσει αμέσως μετά το Πάσχα.  Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, στις 5 Μαΐου τα καταστήματα λιανικής αναμένεται να υποδέχονται πελάτες ελεύθερα, χωρίς τον περιορισμό του SMS στο 13032 με μόνο περιορισμό τον ανώτατο επιτρεπόμενο αριθμό καταναλωτών βάσει τετραγωνικών.

Στην συνέχεια, την ίδια εβδομάδα, δηλαδή από τις 5 ή το αργότερο έως τις 10 Μαΐου αναμένεται να επαναλειτουργήσει μετά από μήνες η εστίαση. Καφετέριες, εστιατόρια κ.λ.π, θα σηκώσουν ρολά και θα υποδεχθούν τους πελάτες πάντα σε εξωτερικούς χώρους ικανοποιώντας έτσι ένα αίτημα σύσσωμου του πολιτικού κόσμου ο οποίος βλέπει την εστίαση ως αντίβαρο στα ολοένα και αυξανόμενα κορωνοπάρτι στις πλατείες.

Με τον παραπάνω βηματισμό η κοινωνία και η οικονομία θα λειτουργούν σε ένα πλαίσιο όσο το δυνατόν περισσότερης κανονικότητας προκειμένου η τουριστική βιομηχανία στις 14 Μαΐου αλλά και η εγχώρια αγορά να ξεκινήσουν να συμβάλλουν και πάλι στην Οικονομία.

Ειδήσεις σήμερα:

Ιδιοκτήτες ακινήτων: Πώς θα δοθεί η προκαταβολή για τον Μάρτιο - Μέχρι πότε οι δηλώσεις Covid

Αυξάνονται οι υποχρεωτικές αργίες μέσα στο χρόνο - Ποιες είναι

Διάγγελμα Μπάιντεν για την ετυμηγορία για τον φόνο του Φλόιντ: «Ένα γιγαντιαίο βήμα μπροστά στην πορεία προς τη δικαιοσύνη»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης