LIVE

Κορωνοϊός

Καταγγελία από τη Ζέφη Δημαδάμα: Με παρενόχλησε κομματικό στέλεχος σε ασανσέρ

dimadama-54

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ περιέγραψε το περιστατικό στον ΘΕΜΑ 104,6 - «Δέχθηκα συμπαράσταση αλλά και χαιρέκακα σχόλια» - Τι λέει για τη «σιωπή των γυναικών» για τέτοιες υποθέσεις

Την δική της τραυματική εμπειρία μετέφερε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Ζέφη Δημαδάμα, σχετικά με σεξουαλική παρενόχληση την οποία είχε δεχθεί κατά το παρελθόν.

Με κείμενό της στην εφημερίδα Τα Νέα, η κυρία Δημαδάμα αποκαλύπτει την τραυματική εμπειρία που έζησε από κομματικό στέλεχος του ευρύτερου χώρου της κεντροαριστεράς και περιγράφει επίσης και τις αντιδράσεις όσων έμαθαν για τα όσα έζησε

Η Ζέφη Δημαδάμα μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6 είπε πως «πάρα πολλές γυναίκες δυσκολεύονται εξαιρετικά να το αντιμετωπίσουν για δεκαετίες». «Δεν πέσαμε από τα σύννεφα για την κυρία Μπεκατώρου, γνωρίζουμε τι συμβαίνει γύρω μας, πρέπει να σταματήσει αυτό».

«Τα θύματα είναι κυρίως γυναίκες αλλά και άντρες», πρόσθεσε επίσης. Όπως είπε, «υπάρχουν περιστατικά που γυναίκες απειλούνται να χάσουν τη δουλειά τους ότι θα έχει προβλήματα η επαγγελματική τους εξέλιξη, αν μιλήσουν». Ενώ κατέληξε, λέγοντας ότι «παρακινούμε τις γυναίκες να μιλούν, αλλά πρέπει να υπάρχουν θεσμικά εργαλεία για να προστατευθούν». «Να αποδίδεται δικαιοσύνη», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.


Παράλληλα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης, η κυρία Δημαδάμα αναφέρθηκε στο περιστατικό. Η ίδια, περιγράφοντας, είπε πως της είχε συμβεί σε ασανσέρ από άτομο το οποίο τώρα έχει αποσυρθεί από την πολιτική. Συμπλήρωσε ωστόσο πως δεν θα ήθελε να δώσει συνέχεια στην υπόθεση.

«Πριν από πολλά χρόνια έγινε. 20 χρόνια πριν… Ήταν προσπάθεια που είχε γίνε τότε, και εμένα με σόκαρε σε πρώτη φάση, ήταν τα πρώτα βήματά μου, και με έκανε μάλιστα να σκεφθώ την αποχώρηση από το χώρο της πολιτικής. Ευτυχώς δεν αποχώρησα». «Όχι δεν είναι ενεργός στην πολιτική» διευκρίνισε. Όπως επισήμανε, «όλα αυτά τα ζητήματα πρέπει να τα επεξεργαστεί κάνεις για να πάει παρακάτω. Δεν είχα μιλήσει σε κανέναν και ποτέ παρά μόνο στην οικογένειά μου και μάλιστα αρκετά χρόνια μετά».

Ζέφη Δημαδάμα Ζωντανά

Στο κείμενό της που κυκλοφόρησε σήμερα στην εφημερίδα Τα Νέα, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ περιγράφει την δική της εμπειρία επ' αφορμής των καταγγελιών που έκανε η Ολυμπιονίκης, Σοφία Μπεκατώρου.

Όπως γράφει χαρακτηριστικά η κυρία Δημαδάμα, «λίγους μήνες πριν αναφέρθηκα σε προσωπική εμπειρία και σε σεξουαλική παρενόχληση από κομματικό στέλεχος», συμπληρώνοντας πως την αποκάλυψή της, συνόδευσαν όχι μόνο η συμπαράσταση αλλά και τα ειρωνικά και χαιρέκακα σχόλια.

«Η 'ένδειξη συμπάθειας' που δέχθηκα μέσα σε ασανσέρ, διότι έτσι βάφτισε, ο κύριος αυτός τη σεξουαλική παρενόχληση, ήταν κάτι για πολλούς και πολλές 'φυσιολογικό'», γράφει η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ. Τονίζει δε πως, τα σχόλια αυτά έγιναν γιατί: «ήμουν γυναίκα και ήμουν στην πολιτική και όχι στο σπίτι μου, γιατί είχα φιλοδοξίες και αυτό είναι απαγορευτικό για μια γυναίκα, γιατί δεν έγινε και τίποτε βρε αδερφέ... έτσι είναι οι άνδρες».

Ολόκληρο το κείμενο της Ζέφης Δημαδάμα στα ΝΕΑ:

Kάθε καταγγελία κακοποιημένης γυναίκας, κάθε στόμα που ανοίγει είναι και μια νίκη. Η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου βρήκε τη δύναμη και μίλησε, 20 χρόνια μετά, παλεύοντας με τους εφιάλτες της και ανοίγοντας την καρδιά της. Η σεξουαλική κακοποίηση, η σεξουαλική παρενόχληση, η βία κατά των γυναικών αποτελεί καθημερινότητα γύρω μας ακόμα και αν επιμένουν κάποιοι να εθελοτυφλούν ή να αδιαφορούν,

Δεν συμβαίνει μόνο στην ιστιοπλοϊα, στον αθλητισμό, αλλά και στα ΜΜΕ, στην πολιτική, στο θέατρο, στο εργοστάσιο, στο γραφείο... Δεν πέσαμε από τα σύννεφα!

Λίγους μήνες πριν αναφέρθηκα σε προσωπική εμπειρία και σε σεξουαλική παρενόχληση από κομματικό στέλεχος, κατά το παρελθόν και έγινα αποδέκτης συμπαράστασης αλλά και ειρωνικών και χαιρέκακων σχολίων. Η «ένδειξη συμπάθειας» που δέχθηκα μέσα σε ασανσέρ, διότι έτσι βάφτισε , ο κύριος αυτός τη σεξουαλική παρενόχληση, ήταν κάτι για πολλούς και πολλές «φυσιολογικό». Γιατί ήμουν γυναίκα και ήμουν στην πολιτική και όχι στο σπίτι μου, γιατί είχα φιλοδοξίες και αυτό είναι απαγορευτικό για μια γυναίκα, γιατί δεν έγινε και τίποτε βρε αδερφέ... έτσι είναι οι άνδρες.

Η δική μου πορεία στους αγώνες για τα δικαιώματα των γυναικών, για την ισόρροπη συμμετοχή γυναικών και ανδρών σε όλους τους τομείς, για την ανάγκη εξάλειψης της βίας, ήταν πάντα αυτονόητη προτεραιότητα και ως υπεύθυνη Ισότητας των φύλων του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής και ως αντιπροέδρου Γυναικών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Σε όλη αυτή την πορεία χρόνων, διαπίστωνα πολύ συχνά τη σιωπή μεταξύ των γυναικών, τον φόβο και την αγωνία τους για τη συνύπαρξή τους με τους «γνωστούς για τα μακριά χέρια τους» συνάδελφους, προϊσταμένους, συνεργάτες, συγγενείς...

Την απαξίωση και τη χλεύη από μεριάς των ανδρών, όταν αυτές έλεγαν όχι και αντιστέκονταν, τους εκβιασμούς για την επαγγελματική τους εξέλιξη αλλά και για τη διατήρηση της θέσης εργασίας τους. Δεν είχαν μάθει τι θα πει όχι.

Ποτέ δεν θα κατηγορήσω τις γυναίκες που δεν μιλούν ή μιλούν μετά από χρόνια ή δεκαετίες, γιατί ξέρω και η ίδια πολύ καλά τι θα αντιμετωπίσουν: «τα ήθελε και αυτή», «θα είχε ντυθεί προκλητικά», «τώρα το θυμήθηκε, γιατί θέλει δημοσιότητα».

Γιατί για τον θύτη πάντα υπάρχουν δικαιολογίες, για το θύμα όχι. Γιατί στην καθημερινότητά μας ο δημόσιος λόγος είναι γεμάτος σεξιστικές κορώνες, γιατί και στην πολιτική η γυναίκα αντιμετωπίζεται ως συμπλήρωμα στα ψηφοδέλτια ή αναγκαία προσθήκη στην κομματική ιεραρχία, αλλά όχι ως επικεφαλής ενός κόμματος ή μιας κυβέρνησης.

Αφού και αυτή τη φορά πέσαμε από τα σύννεφα, ας σηκωθούμε και ας πατήσουμε στα πόδια μας δημιουργώντας μια αλυσίδα αλληλεγγύης (#metoo), ώστε να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να μιλήσουν για την κακοποίηση, την παρενόχληση, την απαξίωσή τους. Κανείς δεν επιθυμεί τον άδικο διασυρμό ή τη συκοφάντηση κανενός. Μοναδικός στόχος είναι η απόδοση της δικαιοσύνης.

Οι γυναίκες θα μιλήσουν όταν μάθουμε να τις ακούμε, όταν σταθούμε όλες και όλοι δίπλα τους, όταν το θεσμικό οπλοστάσιό μας θα είναι ασφαλές και θα εφαρμόζεται (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης) και η δικαιοσύνη θα αποδίδεται γρήγορα και αποτελεσματικά,

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη αρχίσει.

Ειδήσεις σήμερα: 

Καραβάτου - Κατσούλης: Συγγνώμη που δεν κάναμε σωστά τη δουλειά μας - Το πάθημα έγινε μάθημα

Μήνυμα Λαβρόφ υπέρ της Ελλάδας: Κάθε κράτος έχει δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα έως και 12 μίλια

Δένδιας: Η επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη θα συμπεριλάβει και το ανατολικό τμήμα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (171)

Φωτεινή

Το ενδεχόμενο η γυναίκα να λέει την αλήθεια απλά να βρήκε το θάρρος να το πει τώρα που έχουν αρχίσει να μιλάνε και άλλες γυναίκες, το έχετε σκεφτεί; To ότι μπορεί η ίδια σας η μάνα στο παρελθόν να έχει πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης ή και βιασμού ακόμα αλλά να μην τόλμησε να το πει ποτέ σε κανέναν, το έχετε σκεφτεί;

Φωτεινή

Όλοι αυτοί που έχουν τις γνωστές αρνητικές αντιδράσεις όταν μια γυναίκα καταγγέλει σεξουαλική παρενόχληση, για μένα είναι ύποπτοι: οι άντρες για το ότι είναι οι ίδιοι σεξουαλικοί παρενοχλητές και οι γυναίκες για το ότι κάποιος κοντινός τους άντρας (πατέρας, αδερφός, σύζυγος, γιός) είναι σεξουαλικός παρενοχλητής. Γι αυτό αντιδρούν αρνητικά όταν γίνονται καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση: γιατί φοβούνται ότι αύριο μπορεί η καταγγελία να χτυπήσει και την δική τους πόρτα.

Φωτεινή

Όλοι αυτοί που έχουν τις γνωστές αρνητικές αντιδράσεις όταν μια γυναίκα καταγγέλει σεξουαλική παρενόχληση, για μένα είναι ύποπτοι: οι άντρες για το ότι είναι οι ίδιοι σεξουαλικοί παρενοχλητές και οι γυναίκες για το ότι κάποιος κοντινός τους άντρας (πατέρας, αδερφός, σύζυγος, γιός) είναι σεξουαλικός παρενοχλητής. Γι αυτό αντιδρούν αρνητικά όταν γίνονται καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση: γιατί φοβούνται ότι αύριο μπορεί η καταγγελία να χτυπήσει και την δική τους πόρτα.

eleni

Οι περισσότερες γυναίκες έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο, δεν υπάρχει χειρότερο

Θα 'λεγα

Θα 'λεγα ότι πολλές γυναίκες,μια λέξη απο άντρα,τη καλημέρα λ.χ., τη θεωρούν "παρενόχληση". Ίσως να πρέπει να επαναξιολόγησουν τη σημασία της λέξης "παρενόχληση"....

Σύντροφος Σοσιαλιστής

Αριστερή σοσιαλιστρια δεν ήθελε να γίνει,δεν το ξέρε πως όπως στον σοσιαλισμό (ειδικά στον πασοκικο) περνάμε καλά με τά λεφτά των άλλων έτσι περνάμε καλα και με τις γυναίκες των άλλων?

ΑΑΑ

Κανας σύντροφός Άκης θα ταν

που είν' η μπάλα ρε παιδιά

Απο δω και πέρα πλέον,θα είναι θέμα πρεστίζ το να δηλώνει κάποια "παρενόχληση". Δε μπορεί να μην την "παρενοχλεί" κάποιος ή και κάποια. Τόσο μπάζο πια??

Φωτεινή

Όποια γυναίκα έχει πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης να ξέρει ότι υπάρχουν πολλές γυναίκες αλλά και άντρες που, αν το πει, θα την πιστέψουν και θα την στηρίξουν. Ακόμα υπάρχουν και πολλοί που θα την κατηγορήσουν, αλλά όσοι είμαστε μαζί με τα θύματα γινόμαστε όλο και περισσότεροι.

Γυρνα πλευρο θα

Πιαστεις πουλακι μου

Φωτεινή

Όλοι εσείς που κατακρίνετε την γυναίκα λέγοντας "τώρα το θυμήθηκε;" μήπως έχετε οι ίδιοι λερωμένη την φωλιά σας και φοβάστε ότι μπορεί να σας κάνει καταγγελία καμία γυναίκα;

@

Κοινή λογική αγαπητή μου... Το τάιμινγκ πάντα κάτι υποκρύπτει! Κάποιον λόγο, κάποιο συμφέρον...

Για πες...

Μ την έχει πέσει κανονικά η προϊσταμενή μου,κι επειδή της είπα όχι(σκεφτόμουν τη γυναίκα μου) με πήγαινε κόντρα τα επόμενα δυο χρόνια και... Πες μου τώρα εσύ : ποιος ή ποια θα το πίστευε αυτό??

Φωτης

Σεξουαλικη παρενοχληση εχουν υποστει και ανδρες απο γυναικες, οχι μονο το αντιστροφο. Μιλαω εκ πειρας για περιστατικο που μου συνεβει σε χωρο εργασιας απο ανωτερη μου, η οποια μου ηταν εντελως αποκρουστικη εμφανισιακα. Δεν την κατηγγειλα ομως. Της ειπα μονο οτι δεν την παιρνει και να μην ξαναεπιχειρησει. Οι καταγγελιες για προ εικοσαετιας κακουργηματα δεν εχουν καμια αξια και τις περισσοτερες φορες υποκρυπτουν αλλες σκοπιμοτητες.

φωνή βοώντος

εν τη ερήμω

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης