Η φοιτήτρια που παρενοχλήθηκε από καθηγητή στο ΑΠΘ: «Σοκαρίστηκα όταν συνειδητοποίησα ότι και πολλές άλλες πέρασαν τα ίδια»

Η φοιτήτρια που παρενοχλήθηκε από καθηγητή στο ΑΠΘ: «Σοκαρίστηκα όταν συνειδητοποίησα ότι και πολλές άλλες πέρασαν τα ίδια»

Τι λέει σήμερα η Ηρώ Καραπαναγιώτου, η οποία υποχρεώθηκε να διακόψει για αρκετά χρόνια τις σπουδές της, ώσπου να συνταξιοδοτηθεί ο πανεπιστημιακός που έγινε ο εφιάλτης της

Thes
«Είχα ακούσει φήμες για τον συγκεκριμένο μέχρι που αποτέλεσα θύμα και εγώ. Έχασα την εμπιστοσύνη μου στους ανθρώπους» αποκαλύπτει η Ηρώ Καραπαναγιώτου στο GRTimes.gr, που δέχτηκε σεξουαλική παρενόχληση από καθηγητή πανεπιστημίου και εξαιτίας του απείχε 23 χρόνια από τη σχολή της… μια ολόκληρη ζωή.

Τις τελευταίες μέρες, τα δεσμά της σιωπής έχουν σπάσει και ολοένα και περισσότερα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης αναφέρονται. Η αρχή έγινε από τη χρυσή ολυμπιονίκη Σοφία Μπεκατώρου, της οποίας η εξομολόγηση έδωσε βήμα και θάρρος σε δεκάδες -δυστυχώς- θύματα να μιλήσουν. Ένα απ’ αυτά και η πτυχιούχος Ηρώ Καραπαναγιώτου, πρώην φοιτήτρια στο Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ το 1998. Έχουν περάσει 23 χρονιά. Δεν ξέχασε ποτέ.

«Το συζητούσα με τους ανθρώπους στο κοντινό μου περιβάλλον. Ήταν κάτι που υπήρχε. Είχα απευθυνθεί και στον πρόεδρο του τμήματος. Είχαν φτάσει στα αυτιά του και άλλα περιστατικά. Δεν μπορούσε να γίνει κάτι» αναφέρει μιλώντας στο GRTimes.gr. Δεν είχε μπει νωρίτερα στη διαδικασία να κάνει δημόσια την εμπειρία της. Η Σοφία ήταν η αφορμή. «Πλέον, απέχω από τη σχολή, έχω πτυχίο, μεταπτυχιακό. Δεν βρίσκομαι εκεί. Ο μόνος τρόπος να το επικοινωνήσω με ανθρώπους που έχουν αποφοιτήσει πλέον από τη σχολή και ξέρουν, ήταν η ομάδα στο Facebook. Το έκανα συνειδητά υπό πλήρη επίγνωση. Ήμουν προσεκτική, δεν κατηγορώ κάποιον χωρίς να έχει υπάρξει εισαγγελική παρέμβαση γιατί το Facebook μπορεί να λειτουργήσει αντίστροφα. Ήταν ο μόνος τρόπος να καταθέσω αυτό που μου συνέβη. Διάβασα τα σχόλια κάτω από την ανάρτηση, και σοκαρίστηκα με το γεγονός ότι υπήρχαν πολλές κοπέλες που είχαν βιώσει το ίδιο και με τις οποίες δεν είχε τύχει ποτέ να μιλήσουμε γι’ αυτό», περιγράφει.

Οικειότητα. Η «πεπατημένη» οδός των ανθρώπων για τις παραβατικές τους συμπεριφορές. «Πάντα έτσι γίνεται. Προσπαθούσε να με βοηθήσει, έλεγε, να περάσω το μάθημα γιατί υστερώ» περιγράφει η κα. Καραπαναγιώτου. «Να περάσω από το γραφείο του και αυτό που ακολούθησε είναι λεπτομέρειες που δεν θα ήθελα να πω. Στο τέλος, έφτασα να δίνω το μάθημα συνέχεια, πάνω από δέκα φορές, ανεπιτυχώς. Μέχρι που εγκατέλειψα τη σχολή. Δεν είχε πια νόημα για μένα». Απούσα για πολλά χρόνια από το ακαδημαϊκό περιβάλλον, ο θύτης εμφανίστηκε μπροστά της σε ανύποπτο χρόνο. «Ήμουν έξω από ένα παρκινγκ και έτυχε να τον συναντήσω εκεί. Ενώ είχαν περάσει τόσα χρόνια γνώρισε κατευθείαν ποια είμαι, παρ’ όλο που είχε να με δει πάνω από δεκαετία και μου είπε εσύ πότε θα έρθεις να πάρεις πτυχίο; Με ένα γελάκι περίεργο και εκεί τρόμαξα πραγματικά. Παρ’ όλο που είχα να πάω σε δουλειά, μπήκα στο αμάξι και γύρισα σπίτι. Φοβήθηκα».

Μια εμπειρία που τη θυμάσαι για πάντα και που μπορεί να σου αλλάξει την πορεία της ζωής, χωρίς να είναι τίποτα το ίδιο. «Έχασα την εμπιστοσύνη μου στους ανθρώπους. Ακόμα και τώρα, μετά από χρόνια, σκέφτομαι καχύποπτα για τους άλλους».

Και η μεγάλη χαρά ήρθε όταν έμαθε ότι συνταξιοδοτήθηκε. «Το περίμενα μια ζωή, χρόνια ολόκληρα. Και γύρισα στα έδρανα και πήρα με επιτυχία το πτυχίο μου. Ήταν γνωστό σε όλους. Είχα ακούσει φήμες για τον συγκεκριμένο, μέχρι που αποτέλεσα θύμα και εγώ. Είχα πάει, θυμάμαι, στο γραφείο για να μου πει τον βαθμό μου, και με πλησίασε μια κοπέλα στον διάδρομο και μου περιέγραψε ακριβώς την ίδια συμπεριφορά, χωρίς καν να με ξέρει» προσθέτει.

Καταγόμενη από μια επαρχιακή περιοχή, η κα Καραπαναγιώτου δεν μπορούσε να το συζητήσει με τους γονείς της. Τα πράγματα δεν είναι εύκολα εκεί, το θύμα πάντα στοχοποιείται, πιστεύουν ότι εσύ έκανες κάτι λάθος και συνέβη όλο αυτό, αναφέρει. «Οι περισσότεροι αυτό σκέφτονται. Ήμουν μικρή τότε και φοβούμουν. Θα έπρεπε να ήμουν πιο αποφασιστική. Αν είχα την εμπειρία της ζωής που έχω τώρα, θα πήγαινα να τον καταγγείλω κατευθείαν. Αισθάνεσαι πιο σίγουρη με τον εαυτό σου όσο μεγαλώνεις, δεν μπορεί να σε «αγγίξει» κανείς. Θα ακολουθούσα όλες τις δικαστικές διαδικασίες χωρίς να φοβάμαι. Αυτό θα άλλαζα, αν μπορούσα να γυρίσω τον χρόνο πίσω».

Δικαιοσύνη. Το παρελθόν και οι εμπειρίες μπορεί να μην αλλάζουν, αλλά τουλάχιστον μπορεί να αποδοθεί δικαιοσύνη, και αυτό είναι εκείνο που ζητά η κα. Καραπαναγιώτου. «Αν με κάποιο τρόπο τιμωρηθούν αυτοί οι άνθρωποι, τότε θα επέλθει και δικαίωση, και αυτή είναι που σε βοηθάει να υποκαταστήσεις το αίσθημα της καχυποψίας και της έλλειψης εμπιστοσύνης. Στόχος για όλες μας είναι να σταματήσουν να υπάρχουν τέτοια περιστατικά και είναι χρέος των επόμενων γενιών να μιλάνε. Να μην βρεθεί κανείς σε αυτή τη θέση που βρεθήκαμε».

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, βρέθηκε σήμερα το πρωί, ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Νίκος Παπαϊωάννου, προκειμένου να ενημερώσει για δημοσιεύματα που αναφέρονται σε καταγγελίες φοιτητριών του ΑΠΘ για σεξουαλική παρενόχληση από καθηγητές. Ζήτησε μάλιστα επισήμως να υπάρξει παρέμβαση της εισαγγελίας προκειμένου να ερευνηθεί το ζήτημα σε βάθος. «Έχω ήδη δεχτεί επικοινωνία και από άλλες κοπέλες οι οποίες θα ήθελαν και αυτές να μπουν στην διαδικασία της κατάθεσης. Όταν θα έρθει η ώρα θα γίνουν επώνυμες. Περιμένουμε πρωτα την κίνηση του πανεπιστήμιου» λέει καταλήγοντας.

Πηγή: GRtimes

Ειδήσεις σήμερα

Αναστασία Χρονάς: Στα 6 της απήχθη από τον διαβόητο «Νight Stalker» - Τι θυμάται από τη φρικτή εκείνη νύχτα

Ουρές στα καταστήματα παρά το τσουχτερό κρύο - Τι επιλέγουν οι καταναλωτές

Στο τραπέζι το άνοιγμα των μετακινήσεων από νομό σε νομό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης