LIVE

Κορωνοϊός

ethnikeselegxoi

Αδωνις Γεωργιάδης: «Ένα από τα πλάνα που έχουμε είναι να ανοίξουν τα χιονοδρομικά κέντρα» - Το παρασκήνιο της απόφασης για το άνοιγμα των καταστημάτων - Τα επόμενα βήματα που εξετάζουν στο Μαξίμου

«Τεστ» για το «αν μπορούμε να συνεννοηθούμε καλόπιστα και πολιτισμένα» χαρακτήρισε μέσω του ΣΚΑΪ την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ σε περίπτωση που το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αρθεί το μέτρο της απαγόρευσης μετακίνησης εκτός νομού με στόχο το άμεσο άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων. 

«Στους τζίρους είμαι βέβαιος ότι θα πάμε καλά, οι εκπτώσεις θα έχουν πολύ μεγάλη επιτυχία, αγωνία μου είναι πώς θα πάμε επιδημιολογικά» τόνισε. «Όταν θα ανοίξουμε την εστίαση θα ανοίξουμε από τους εξωτερικούς χώρους υπάρχει επιδότηση για θερμαντικά σώματα» σημείωσε. «Απέχουμε ακόμα από το άνοιγμα της εστίασης, δεν είμαστε κοντά» διευκρίνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Την επόμενη Παρασκευή στη συνεδρίαση της επιτροπής θα τεθεί και το θέμα της λειτουργίας των χιονοδρομικών κέντρων ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης. «Έχει συζητηθεί στην επιτροπή η μετακίνηση από νομό σε νομό. Ένα από τα πλάνα που έχουμε είναι, αν το επιτρέψει και η επιδημία, είναι να ανοίξουν τα χιονοδρομικά κέντρα, γιατί είναι μια εποχική δραστηριότητα και δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς μετακίνηση» διευκρίνισε. 

«Δεν μπορώ εγώ κι ο Χαρδαλιάς να είμαστε δίπλα σε κάθε καταναλωτή. Δεν επιβάλαμε κάτι στους γιατρούς, κάναμε συνολική παρουσίαση πολύ εμπεριστατωμένη, και της πορείας της οικονομίας και των μέτρων που είχαμε σκεφθεί σε συνδυασμό με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Αν τα μέτρα τηρηθούν, όλα θα πάνε καλά» διαβεβαίωσε ο κ. Γεωργιάδης.

«Υπάρχει σχέδιο επιτήρησης της ΕΛΑΣ για τους κεντρικούς δρόμους, και να γίνονται συστάσεις στους πολίτες» ανέφερε ο υπουργός, και προέτρεψε τους πολίτες αν βλέπουν δρόμο με κόσμο «να μην πηγαίνουν εκεί» προστατεύοντας τους εαυτούς τους. «Είναι αδύνατο να ανοίγεις την οικονομία χωρίς να έχει κάποια αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου» ξεκαθάρισε πάντως, αποσαφήνισε όμως ότι θα είναι «λελογισμένη αν τηρήσουμε τα μέτρα».

«Αυτή τη στιγμή είμαστε στις μισές κατειλημμένες ΜΕΘ από ό,τι ήμασταν στο ανώτερο σημείο της πανδημίας περί τα τέλη Νοεμβρίου. Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ξαφνική άνοδο της πανδημίας, έχουμε περιθώριο ασφαλείας για να μπορούμε να προλάβουμε ξανά αυστηρότερα μέτρα χωρίς να φτάσουμε στο ανώτατο σημείο αντοχής του ΕΣΥ» επισήμανε.

Το παρασκήνιο της απόφασης για το άνοιγμα των καταστημάτων - Τα επόμενα βήματα που εξετάζουν στο Μαξίμου

Χαρακτηριστικά πρεμιέρας μετά από ένα μεγάλο διάστημα αποκτά το σημερινό άνοιγμα των καταστημάτων, που παρέμεναν κλειστά επί της ουσίας και παρά το χριστουγεννιάτικο διάλειμμα με το click away από τις 7 του περασμένου Νοέμβρη.

Πρόκειται για μια δύσκολη απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου, που ελήφθη όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης βεβαιώθηκε πρώτον ότι είναι σαφώς καλύτερα από τότε τα επιδημιολογικά δεδομένα και δεύτερον ότι τα κλειστά μαγαζιά προσθέτουν ισχυρά πλήγματα σε εργαζόμενους, επιχειρηματίες και γενικότερα στην ελληνική οικονομία- υπολογίζουν απώλειες της τάξεως των τριών δις το μήνα.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ως γνωστόν την απόφαση από το βήμα της Ολομέλειας την Παρασκευή, με αφορμή την συζήτηση για την πανδημία σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Ενισχυτικό της απόφασής του είναι ότι παρά τις κόντρες και τις επιθέσεις των αρχηγών της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση, δεν ακούστηκε «όχι» στο άνοιγμα των καταστημάτων -κατατέθηκαν ωστόσο προτάσεις για να γίνει αυτό με συγκεκριμένους κανόνες και υποστηρίγματα. Οι πληροφορίες άλλωστε λένε ότι αυτό που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός στη βουλή -για την επιστρεπτέα προκαταβολή- θα γίνει πράξη κι ότι οι καταστηματάρχες μπροστά στο άνοιγμα του Γενάρη θα έχουν ένα επιπλέον υποστήριγμα: την μη καταβολή του ενοικίου και για τον Φλεβάρη.

Είναι πασιφανές ότι το ρίσκο της κίνησης αυτής είναι μεγάλο και ότι το στοίχημα συμπίπτει με την έναρξη των εκπτώσεων, με μια περίοδο που αναμένουν με αυξημένες προσδοκίες όλοι οι καταστηματάρχες. Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα της κυβέρνησης σχετικά με το άνοιγμα κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων; Καταρχάς η μέρα-κλειδί εφεξής είναι για κάθε εβδομάδα η Παρασκευή: τότε και μόνο τότε θ ανακοινώνουν τις αποφάσεις, αφού οι ειδικοί καταλήξουν στην επιδημιολογικά ορθή και ο κ. Μητσοτάκης στη συνέχεια πατήσει το κουμπί της άμεσης υλοποίησης του μίνι-σχεδίου.

Επόμενο άνοιγμα λοιπόν, θα είναι των Γυμνασίων και των Λυκείων, εφόσον δεν υπάρχει πισωγύρισμα στα κρούσματα και νέες ισχυρές πιέσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Υπό εξέταση βρίσκεται και το άνοιγμα της εστίασης- καφετέριες και εστιατόρια- με καθήμενους και σε εξωτερικούς χώρους με ειδικές συσκευές θέρμανσης και αυστηρούς κανόνες όσον αφορά στις αποστάσεις μεταξύ τραπεζιών και στον αριθμό της κάθε παρέας. Η όποια κίνηση για το άνοιγμα της εστίασης θα γίνει μετά από αναλυτικό διάλογο με τους καταστηματάρχες του κλάδου- πολλοί εκ των οποίων μελετούν οφέλη και πιθανές ζημίες από το άνοιγμα των καταστημάτων στις αρχές Φλεβάρη.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η κυβέρνηση παρότι βάζει στο τραπέζι των συζητήσεων ως φαίνεται το άνοιγμα της εστίασης, δεν έχει συζητήσει και ούτε πρόκειται στην παρούσα φάση να φτάσει κοντά στην απόφαση άρσης και του απαγορευτικού της κυκλοφορίας κατά τις βραδινές ώρες- με ότι συνεπάγεται αυτό για το άνοιγμα των καφέ και των εστιατορίων.

Συγκεκριμένα μηνύματα για τις πρωτοβουλίες εντός του πρώτου μήνα του νέου χρόνου σκοπεύει εν τω μεταξύ να στείλει σήμερα το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Μπορεί η συνεδρίαση να έχει προγραμματιστεί για την εκλογή στη θέση του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ου κ. Γιάννη Μπούγα (μετά την υπουργοποίηση του κ. Καλαφάτη) ωστόσο ο πρωθυπουργός θέλει με την εισαγωγική του ομιλία να υπογραμμίσει τους «τίτλους» του κρίσιμου διαστήματος που ακολουθεί και αφορά την αντιμετώπιση της οικονομίας, την στην στήριξη της κορυφαίας διαδικασίας του εμβολιασμού αλλά και της οικονομίας, καθώς και της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας με τη γρήγορη νομοθέτηση έτοιμων αποφάσεων και σχεδίων σε κάθε τομέα.

Ενδεικτική της κινητικότητας που υπάρχει εν όψει και της πρώτης συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με τη νέα του σύνθεση είναι η επίσκεψη την προσεχή Παρασκευή του πρωθυπουργού στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης όπου: ο νέος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης έχει αναλάβει μαζί με τον υφυπουργό -ανέλαβε νωρίτερα, τον Αύγουστο την ειδική αποστολή- Πάνο Τσακλόγλου να κερδίσουν γρήγορα το στοίχημα δίνοντας τέλος στις εκκρεμείς συντάξεις και να καταθέσουν στην βουλή τον Χάρτη με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα.


Ειδήσεις σήμερα: 

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με οριακή άνοδο το σημερινό άνοιγμα

Ιωάννινα: Γυναίκες ξάφριζαν προϊόντα και χρήματα από σούπερ μάρκετ

Ραγδαίες εξελίξεις μετά την καταγγελία Μπεκατώρου: Καταθέτει στον εισαγγελέα την Τετάρτη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (145)

ΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΣ

Πρέπει να ανοίξετε τους νομούς γιατί έχουμε και κάποια σπίτια να δούμε αν είναι εντάξει Τι δεν καταλαβαίνεται Δηλαδή άμα πάμε σε ένα σπίτι που έχουμε στην Εύβοια τι θα αλλάξει ; Μέσα θα είμαστε και εκεί αφού όλα είναι κλειστά Αν πάθουν κάτι τα σπίτια μας η αν τα βρούμε άδεια δεν θα μας αποζημιώσετε για αυτό Αλλά πρέπει να σας κάνουν όλοι μια μήνυση αν πάθουν κάτι τα σπίτια μας

Η κυβέρνηση έχει σχεδιο

Τα ανοίγει όλα για να μην μαζευτούν οι πρώην φυλακισμένοι σε μια μονο κατηγορία μαγαζιών. Περισσότερες επιλογές λιγότεροι στερημένοι. Και σε κάνα δυο βδομάδες πάλι θα μας κουνάει το δάχτυλο

θεοτρελος

εδω ανοιγουν τον τζογο και τα παιδια του λυκειου που δινουν πανελληνιες σπιτι! master στον τζογο θα εχουν α! ξεχασα δεν εχω που να πληρωσω τον λογαριασμο! δουλεμα δουλεμα δουλεμα! να το ξαναπω? εδω κινδυνευεις να σε γραψουν γιατι εχεις ξεχασει να στειλεις μηνυνα ασχετα οτι αυτο δεν εχει καμια σημασια αφου ο καθε ενας κανει οτι θελει κ παει οπου θελει! αν δεν ειναι αυτο παρανοια πειτε μου τοτε τι ειναι!!!!!!!!!!!!!!! και κατι αλλο τα μετρα τηρουντε απο τα καταστηματα απο εξω ωμως της ποπης

Πρόεδρε, θα ζαλιστείς

Χάσαμε τα λεφτά μας, χάσαμε την ελευθερία μας βλέποντας ανοιχτά μνήματα από τα μπουκωμένα κανάλια. Πιστεύεις πως θα το ξεχάσουμε κ. Μητσοτάκη ? Πιστεύεις πως θα μας καταβάλει το σύνδρομο της Στοκχόλμης ? Ή τάχα πίστεψες πως επιλογές μας, είσαι εσύ και ο Τσίπρας ?

ΑΓΓΕΛΟΣ

ΑΝΟΙΓΕΤΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ,ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΑ ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΡΩΤΑΩ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΜΕΤΑΒΩ ΣΕ ΑΛΛΟ ΝΟΜΟ ΛΟΓΩ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟ Ο ΓΕΛΟΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ (ΜΕ ΥΦΑΚΙ) ΑΠΑΝΤΑΕΙ "ΘΑ ΕΧΕΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ" ΕΙΣΤΕ ΜΕ ΤΑ ΚΑΛΑ ΣΑΣ ΡΕ??ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΣΑΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Ή ΚΟΥΚΟΥΡΟΥΚΟΥ?

@ΑΓΓΕΛΟΣ

Σαν ελεύθερος επαγγελματίας, εαν εννοείς μπορεις να μετακινηθείς.

Α

Ανοίξτε όλες τις δουλειές ρε καραγκιόζηδες.Φτανει.

Ελααα

Γιατί ποτέ έκλεισαν

Όταν

δεν μπορείς να προμηθευτείς εμβόλια αναγκάζεσαι να παίρνεις επικοινωνιακά μέτρα. ΛΟΛ. Άχρηστο κράτος διαχρονικά, και εσχάτως και ακριβό.

ΙΩΑΝΝΗΣ

Καλή μου που ζας??? δεν έχεις καταλάβει ότι η προμήθεια εμβολίων γίνεται κεντρικά από ΕΕ. Είσαι τόσο χαζούλα και προσπαθείς ο,ο4€ το μήνυμα???

Γεωργιαδη

Καλο ειναι να σε δει ψυχιατρος,οσο για το υφος σου καλυτερα να κοιταχτειςσε κανενα καθρεφτη,και εαν εχεις τσιπα,θα φτυνεις τον καθρεφτη καθε φορα που θα κοιτας!Συντομα θα εισαι πολιτικη μουμια,παραμυθατζη βιβλιοπωλη!

Για τους παντελώς ανίδεους σχολιαστές...

Χιονοδρομικό σημαίνει υποχρεωτική μάσκα (μπαλακλάβα, ισοθερμικό μαντήλι) από τον χρήστη - αθλητή για να μην περνάει το ψύχος στο αναπνευστικό και γυαλιά για την προστασία των οφθαλμών από χιόνι και ψύχος που μειώνουν την όραση, επομένως πλήρη κάλυψη. Τα αναβατόρια έχουν από μόνα τους πάνω από δύο μέτρα απόσταση και ο ενδυματολογικός εξοπλισμός αποτρέπει κάθε έκθεση του σώματος σε συνθήκες ψύχους και την επακόλουθη εξασθένιση του οργανισμού που μπορεί να ευνοήσουν την εισροή ιικών φορτίων. Τέλος η άθληση ενισχύει το ανοσοποιητικό εφόσον τραφείς σωστά μετά το πέρας αυτής. Κοινώς, εφόσον το επιτρέπουν οι επιδημιολογικές συνθήκες περί μετακίνησης σε άλλους νομούς, κανένα χιονοδρομικό δεν είναι πιο επικίνδυνο από μετρό, λεωφορεία και χώρους δουλειάς που συνωστίζονται άνθρωποι. Το μόνο ορθολογικό μέτρο είναι αυτό, εφόσον επιτρέπεται το μοτοκρός π.χ. Κανείς δεν τσουλάει στις πλαγιές χέρι χερι με τον διπλανό του, όπως π.χ. συμβαίνει στο σούπερ μάρκετ όταν ψωνίζεις. Αφήστε τις βλακείες και κοιτάτε να χαρείτε λίγο και το χιόνι και τον βουνίσιο αέρα που είναι υγεία. Σας έχει κουτιάνει η θάλασσα κι ο ήλιος λες και όλοι οι Έλληνες είναι ναύτες. Στις παραλίες που βουτάει χειμωνιάτικα τσίτσιδος ο ένας δίπλα στον άλλον, δεν υπάρχει πρόβλημα, θα υπάρξει στο βουνό... Συνωστισμό θα έχει η Αραχωβα ή τα Καλάβρυτα ή το Καιμακτσαλάν και όχι το κέντρο της Αθήνας καθημερινά ή της Θεσσαλονίκης. Αφήστε τον κόσμο να ζήσει εφόσον το θέλει, κολλημένοι, λες και είναι όλοι οι εραστές της φύσης και του βουνού πλούσιοι ολιγαρχες σαν αυτοί που υπηρετείτε... λες και ασχολούνται με χειμερινά αθλήματα μόνο οι λεφτάδες. Άλλο η μετακίνηση από νομό σε νομό και άλλο ο συνωστισμός, που δεν είναι σε καμία περίπτωση μεγαλύτερος, σε περιοχές με χιονοδρομικό. Στο χιονοδρομικό θα κινδυνεύεις, στο εκπτωτικό χωριό στην Αθήνα όμως θα είσαι μες στην ασφάλεια. Παρανοϊκοί εντελώς είστε!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης