AMVER 2020: Το ανθρώπινο πρόσωπο της ελληνικής ναυτιλίας

AMVER 2020: Το ανθρώπινο πρόσωπο της ελληνικής ναυτιλίας

Βραβεύτηκαν: Όμιλος Λάτση, Όμιλος Τσάκου, οικογένεια Αλαφούζου, δρ Γιάννης Κούστας, Βίκτωρ Ρέστης, Ανδρέας Μαρτίνος, Ορέστης Γκιόκας, Άρης και Στέφανος Κοροπούλης

AMVER45
Με μία ξεχωριστή πρωτιά έκλεισε το 2020 για την ελληνόκτητη ναυτιλία. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Ελλάδα είναι η χώρα που έλαβε περισσότερα από 2.000 βραβεία AMVER.

Πρόκειται για το ηλεκτρονικό Σύστημα Automated Mutual Assistance Vessel Rescue το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί το 1958 από την Αμερικανική Ακτοφυλακή και είναι διεθνές εθελοντικό πρόγραμμα στο οποίο οι συμμετέχοντες καλούνται να παρέχουν βοήθεια στη θάλασσα, σώζοντας ζωές και περιουσίες.

Στα φετινά AMVER Awards τιμήθηκαν 217 ελληνικές εταιρίες και τα 2.023 πλοία τους που συμμετείχαν εθελοντικά στο πρόγραμμα περισσότερες από 128 ημέρες μέσα στο χρόνο.

Έξι ελληνικών συμφερόντων πλοία τιμήθηκαν με το ειδικό Rescue Award, καθώς ανταποκρίθηκαν και παρείχαν βοήθεια στη θάλασσα κατά τη διάρκεια της χρονιάς, διασώζοντας 79 ανθρώπινες ζωές και περιουσίες.

Πρόκειται για τα:

  • M/T HELLAS POSEIDON της LATSCO MARINE MANAGEMENT INC. και
  • M/T KING PHILIPPOS της LATSCO MARINE MANAGEMENT INC του Ομίλου Λάτση
  • το M/V JAGUAR MAX της ENTERPRISES SHIPPING & TRADING S.A. συμφερόντων Β. Ρέστη
  • το M/T NISSOS DELOS της KYKLADES MARITIME CORPORATION συμφερόντων οικογένειας Αλαφούζου
  • το M/V THEBE της NAVARONE S.A. Ορέστης Γκιόκας και το M/T PLATYTERA της ASTRA SHIP MANAGEMENT INC. του Άρη και Στέφανου Κοροπούλη

Επίσης, η συνεχής παρουσία τριών ελληνικών εταιρειών την τελευταία δεκαετία με τα περισσότερα πλοία στο σύστημα ΑMVER τιμήθηκε με τα Fidelity Awards.
AMVER1
Κλείσιμο

Οι εταιρείες που βραβεύτηκαν είναι:

  • Στην 1η θέση η Tsakos Group of Companies με 573 πλοία
  • Στην 2η θέση η Minerva Marine του Ανδρέα Μαρτίνου με 524 πλοία
  • Στην 3η θέση η Danaos Shipping Co. Ltd του δρ Ιωάννη Κούστα, με 520 πλοία

«Η ελληνική συνεισφορά στο πρόγραμμα AMVER μας κάνει ιδιαίτερα περήφανους. Είναι πολύ σημαντική και τιμάει όχι μόνο τη χώρα μας, όχι μόνο το θεσμό του προγράμματος AMVER, αλλά συνολικά το παγκόσμιο ναυτικό και ανθρώπινο ιδεώδες» δήλωσε ο πρόεδρος του Propeller Club Port of Piraeus, Κωστής Φραγκούλης:

«Ο θεσμός του Amver είναι ένα από τα πιο λαμπρά δείγματα της δύναμης του εθελοντισμού. Ενός εθελοντισμού που αφορά σε ναυτιλιακές εταιρείες, πλοία, πληρώματα, ανθρώπους με στόχο την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας στη θάλασσα. Και χαίρομαι πολύ το Propeller Club έχει ταυτιστεί εδώ και χρόνια με τον θεσμό αυτό» και προσέθεσε:

«Θα ήθελα να τονίσω το γεγονός ότι το 2019, στο πρόγραμμα AMVER συμμετείχαν 7957 πλοία διεθνώς. Από αυτά τα πλοία, τα 2023 πλοία, δηλαδή σχεδόν το 30% αυτών, ήταν πλοία ελληνικών συμφερόντων, αναδεικνύοντας τη χώρα μας πρώτη σε συμμετοχές. Μια πρωτιά που διατηρούμε για 2η συνεχή χρονιά.  Κατά το προηγούμενο έτος, 79 ζωές διεσώθησαν στη θάλασσα από 6 πλοία ελληνικών συμφερόντων».

Από την πλευρά του, ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ δήλωσε υπερήφανος που υποστηρίζει ένα τόσο υπέροχο πρόγραμμα που επισημαίνει την ισχυρή παράδοση της συνεργασίας μεταξύ Η.Π.Α. και στον τομέα της ναυτιλίας.

«Στις 4 Νοεμβρίου 2019, το πετρελαιοφόρο δεξαμενόπλοιο M/T Platytera, ένα πλοίο που λειτουργεί υπό την Διοίκηση της Astra Ship Management, έλαβε μια ανησυχητική κλήση από το S/Y Svetlana, 40 ναυτικά μίλια Δυτικά-Νοτιοδυτικά της Πύλου στο Ιόνιο Πέλαγος. Η Platytera διέσωσε 62 ανθρώπους από αυτό το πλοίο και είναι ένα από τα ελληνικά πλοία που θα λάβει το φετινό Βραβείο Ειδικής Διάσωσης επειδή συνολικά έσωσε 79 ζωές από τη θάλασσα. Οι επιχειρήσεις διάσωσης που διεξάγουν αυτά τα πλοία κάθε χρόνο αποτελούν μια πραγματική έμπνευση, μια υπενθύμιση του ελληνικού φιλότιμου και πολλών ηρώων στους οποίους δεν αναφέρεται κανείς αλλά διατηρούν τις θάλασσές μας ασφαλείς» τόνισε ο Τζέφρι Πάιατ. 

Στην συνέχεια είπε:  «Το πρόγραμμα AMVER έχει σώσει χιλιάδες ζωές και παρόλο που ξεκίνησε ως μια καινοτομία της Ακτοφυλακής των Η.Π.Α, η ενθουσιώδης συμμετοχή της εμπορικής ναυτιλίας σε όλο τον κόσμο είναι αυτό που μετέτρεψε το AMVER σε μια παγκόσμια επιτυχία. Τα φετινά Βραβεία AMVER τιμούν τις 217 ελληνικές εταιρείες και τα 2023 πλοία που πρόσφεραν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στο πρόγραμμα.  Το 2018, η Ελλάδα ξεχώρισε ως την πρώτη χώρα που έλαβε περισσότερα από 2.000 Βραβεία AMVER. Η Ελλάδα συνεχίζει και φέτος αυτήν την παράδοση και κατατάσσεται πάλι πρώτη σε όλο τον κόσμο».

Στη συνέχεια έκανε ειδική αναφορά στο επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα από αμερικανικούς ομίλους:

«Καθώς γιορτάζουμε την 2.500η επέτειο της Μάχης στη Σαλαμίνα, έχω εντυπωσιαστεί από την μακρά ιστορία της Ελλάδας ως ένας θαλασσοπόρος λαός και είμαι υπερήφανος που συνεχίζεται η συνεργασία στον τομέα της ναυτιλίας μεταξύ Η.Π.Α. και Ελλάδας και διευρύνεται δυναμικά. Είμαστε ενθουσιασμένοι που δύο αμερικανικοί όμιλοι έχουν δηλώσει το ενδιαφέρον τους στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας. Το ναυπηγείο της Σύρου έχει πλέον πιστοποιηθεί από το Ναυτικό των Η.Π.Α. για να εκτελέσει εργασίες συντήρησης αμερικανικών στρατιωτικών πλοίων και συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της ONEX, σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Χρηματοδότησης και Ανάπτυξης των Η.Π.Α. για να ολοκληρώσουμε την απόκτηση του ναυπηγείου της Ελευσίνας» και κατέληξε αναφερόμενος στις.... επερχόμενες θαλάσσιες απειλές.
AMVER3

«Επίσης, ανοίγουμε κανάλια επικοινωνίας της Ελλάδας με τη διεθνή κοινότητα και συνεισφέρουμε στη βελτίωση της ανταπόκρισής της στις επερχόμενες θαλάσσιες απειλές. Η Πρεσβεία μας υποστήριξε με υπερηφάνεια την ηρωική δουλειά των συνεργατών μας στην Ελληνική Ακτοφυλακή οργανώνοντας το Σεπτέμβριο μια διαδικτυακή συνάντηση με ειδικούς από τις Η.Π.Α για να μοιραστούμε βέλτιστες πρακτικές και να αυξήσουμε τον συντονισμό σε όλες τις ελληνικές, κυβερνητικές υπηρεσίες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί στην περιφερειακή σταθερότητα, την ειρήνη, την ευημερία και την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου πελάγους και η Ελλάδα είναι ένας απαραίτητος συνεργάτης για αυτόν τον σκοπό».

Το Λεύκωμα

Κάθε χρόνο το Propeller Club Πειραιά σε συνεργασία με την Αμερικανική Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών και την Αμερικανική Ακτοφυλακή, οργανώνει τη λαμπερή εκδήλωση της απονομής των βραβείων AMVER.

Φέτος, οι δύσκολες συνθήκες και οι περιορισμοί που όλοι βιώνουμε λόγω της πανδημίας, ανάγκασαν τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο του Club να πάρει μια δύσκολη απόφαση και να μην προχωρήσει στην οργάνωση της τελετής.

Αντ’ αυτού, το Propeller Club Πειραιά εμπνεύστηκε και δημιούργησε ένα πολυτελές, αφιερωματικό Λεύκωμα για τον θεσμό των ΑMVER και των AMVER Awards 2020.

Στο καλαίσθητο Λεύκωμα 156 σελίδων παρουσιάζονται όλες οι εταιρίες και τα πλοία τους που πήραν μέρος φέτος στο πρόγραμμα, όλες οι εταιρείες που συμμετείχαν σε διασώσεις, καθώς και οι τρεις εταιρείες με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στο πρόγραμμα κατά την τελευταία δεκαετία.

Στο περιεχόμενο του Λευκώματος περιλαμβάνεται επίσης ένα φωτογραφικό αφιέρωμα στα βραβεία AMVER και την ιστορία τους, καθώς και ένα αφιέρωμα στην ιστορία του Propeller Club Πειραιά. Σημαντική συμβολή στη δημιουργία του Λευκώματος είχαν ο Πήτερ Οικονομίδη, Brand Strategist και ο Γιώργος Φουστάνος, Ναυτιλιακός Ερευνητής και Συγγραφέας.
AMVER2

Σήμερα, περισσότερα από 22.000 πλοία από περισσότερες από 100 χώρες λαμβάνουν μέρος στο πρόγραμμα AMVER και περισσότερα από 8.500 πλοία δηλώνουν καθημερινά τη θέση τους στο σύστημα.

Από το έτος 2000, περισσότερες από 2.800 ζωές έχουν σωθεί από πλοία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα AMVER. Η μεγάλη επιτυχία του προγράμματος οφείλεται στην εξαιρετική συνεργασία των πλοίων, των εταιρειών διαχείρισης πλοίων, των Αρχών Έρευνας και Διάσωσης, των παρόχων επικοινωνιακών υπηρεσιών και των κυβερνήσεων για την υποστήριξη αυτού του διεθνούς ανθρωπιστικού προγράμματος.

Το 1971 η Αμερικανή Ακτοφυλακή θέσπισε τα ετήσια AMVER AWARDS για να αναγνωρίσει και να τιμήσει τα συμμετέχοντα πλοία που παραμένουν ενεργά στο πρόγραμμα για τουλάχιστον 128 ημέρες κατά τη διάρκεια ενός ημερολογιακού έτους. Ο θεσμός των βραβείων συμβάλει σημαντικά στην τόνωση της συμμετοχής και της αφοσίωσης στο σύστημα AMVER.

Τα AMVER AWARDS είναι αφιερωμένα στα πληρώματα, τη διοίκηση και τους ιδιοκτήτες του πλοίων και τιμούν την αφοσίωσή τους που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της επιτυχίας του προγράμματος.

Ειδήσεις σήμερα: 

A
εροπορική τραγωδία στην Ινδονησία: Δύτες θα επιχειρήσουν σήμερα να ανασύρουν τα μαύρα κουτιά

Φωτιά σε διαμέρισμα στο Ηράκλειο Αττικής

Πανδημία-Κίνα: Πάνω από 100 κρούσματα μετά από πέντε μήνες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης