LIVE

Κορωνοϊός

Χωρικά ύδατα: Το τελευταίο βήμα για την επέκταση στα 12νμ στο Ιόνιο

ypex

Τέθηκε σε ισχύ το Προεδρικό Διάταγμα - Επισημαίνει ότι η Ελλάδα επιφυλάσσεται για την άσκηση και στις λοιπές περιοχές της Επικράτειάς της

«Με την δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, τέθηκε σήμερα σε ισχύ το Προεδρικό Διάταγμα περί κλεισίματος κόλπων και χάραξης ευθείων γραμμών βάσης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου».

Αυτό αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στην οποία υπογραμμίζει επίσης ότι: «το Προεδρικό Διάταγμα εκδόθηκε σε εφαρμογή του κυρωτικού νόμου της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Αποτελεί απαραίτητο βήμα για την διαδικασία επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης της χώρας στην ανωτέρω περιοχή, ενέργεια που αποτελεί, με βάση τη Σύμβαση, αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας.

Το Προεδρικό Διάταγμα επισημαίνει ότι η Ελλάδα επιφυλάσσεται για την άσκηση και στις λοιπές περιοχές της Επικράτειάς της των αντιστοίχων δικαιωμάτων της, όπως αυτά απορρέουν από τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία αποτυπώνει διεθνές εθιμικό δίκαιο.

Η Ελλάδα, αυστηρά προσηλωμένη στην προάσπιση του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας ενεργεί πάντα με γνώμονα τη Διεθνή νομιμότητα».

Ειδήσεις σήμερα: 

Κορωνοϊός: Για πόσο καιρό προστατευόμαστε αν έχουμε αντισώματα;

Άγρια επίθεση με σιδηρολοστούς σε δομή με ανήλικους μετανάστες στο Ωραιόκαστρο

«Ελευθερία» στην Ευρώπη: Δείτε τους πρώτους εμβολιασμούς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (54)

Είπον....

Η διπλωματία του επιτελικού κράτους συνίσταται στο να μην τολμάς να ανακηρύξεις 12νμ ούτε νότια της Πελοποννήσου, ούτε γύρω από την Κρήτη ούτε γύρω από την ΑΤΤΙΚΗ !!!!!! Και αν κάνει πως λέει τίποτα ο Δένδιας, ο ασποδυλότερος των ασπόνδυλων Αβραμόπουλος περιμένει στη γωνία......

Παράλληλα ορίζονται άλλά δέκα, (10), σημεία, ως εξής:...

1. Χαράσσονται ευθείες γραμμές βάσης, οι οποίες συνδέουν τα σημεία, όπως αυτά αποτυπώνονται στον ακόλουθο πίνακα: Α1. Άκρα Γυράπετρα, Ν. Λευκάδα. Α2. Βόρεια Άκρα Νησίδας Αγ. Νικόλαος, Νσις Αγ. Νικόλαος. ́Α3. Βορειοδυτική Άκρα Όρμου Αγ. Νικολάου, Ηπειρωτική ακτή. Α4. Άκρα Δουκάτο, Ν. Λευκάδα. Α5. Νότια Άκρα Νησίδας Αρκούδι, Νσις Αρκούδι. Α6. Νοτιοδυτική Άκρα Νησίδας Άτοκος, Νσις Άτοκος. Α7. Νοτιοδυτική Άκρα Νησίδας Βρώμονας, Νσις Βρώμονας. Α8. Νοτιοδυτική Άκρα Νησίδας Οξειά, Νσις Οξειά. Α9. Νοτιοανατολική Άκρα Νησίδας Οξειά, Νσις Οξειά και Α10. Άκρα Σκρόφα, Ηπειρωτική ακτή. 2. Τα ύδατα που βρίσκονται προς το εσωτερικό των ευθειών γραμμών βάσης αποτελούν εσωτερικά ύδατα, στα οποία εφαρμόζεται η δεύτερη παράγραφος του άρθρου 8 της Διεθνούς Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών της10ης Δεκεμβρίου 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Μιλτος

Σε 2-3 χρόνια που θα έχουμε μία μοίρα Rafal ετοιμοπόλεμη και με τους meteor επάνω,επιπλέον 30-35 f16 viper,τα mirage με τους scalp σε υψηλή διαθεσιμότητα,ενδιάμεση λύση φρεγατών,υπερσύγχρονα ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού πολέμου και ισχυρά αντίμετρα για τα τουρκικά drones,τότε και μόνον τότε θα έχουμε ισορροπία δυνάμεων και δυνατότητα επέκτασης 12 νμ παντού και αν τολμήσουν οι Τούρκοι ας έρθουν.Εδώ ούτε και τώρα δεν τολμούν.Δεν είμαστε ούτε Λιβύη ούτε Αρμενία.Είμαστε η Ελλάδα!

isonomia-isopolitia

Ρε ' σεις εκεί στο ΥΠ.ΕΞ. γιατί δεν λέτε την αλήθεια στο πόπολο; Ότι δλδ. δεν θα πάτε ΠΟΤΕ στη Χάγη, γιατί δεν γίνεται να τους πείτε ότι έχετε 10 μίλια στη θάλασσα και 6 στον αέρα! Αν το ξεστομίστε αυτό εκεί, θα φύγετε χωρίς υφαλοκρηπίδα και χωρίς κ@λ@τρυπίδα!..

Ιδού οι 39 κόλποι και όρμοι που αποτελούν πλέον εσωτερικά ύδατα της Ελλάδας...

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 107, που δημοσιεύθηκε την 27-12-2020, στο ΦΕΚ 258, τεύχος Α΄. Νήσος Κέρκυρα: Κέρκυρας, Βουρλιά, Αγίου Γεωργίου, Λιαπάδων, Λιμνοθάλασσα Χαλκιόπουλου, Γαρίτσας. Ηπειρωτική ακτή: Φτελιάς, Παγανιάς, Κουράμου, Σαγιάδας, Καλαμά, Βάλτου Ηγουμενίτσας, Πλαταριάς, Αγνής, Αγίου Ιωάννη, Αμβρακικού. Νήσος Κεφαλλονιά: Αργοστολίου, Ορθολιθιάς, Αθέρα, Μύρτου, 'Ασσου, Σάμης, Αντίσαμου. Νήσος Ιθάκη: Αφαλών, Φρικών, Αετού, Σαρακίνικου. Νήσος Ζάκυνθος: Εξωχώρας, Γυρίου, Λαγανά. Ηπειρωτική ακτή, (Πελοπόννησος): Ναυαρίνου, Μεθώνης, Αρτζίου, Μεζάπου, Γερολιμένα, Μαρμαρίου.

κα

Ναι αλλά οι Ιταλοί μπορούν να ψαρεύουν έξω από τα έξι μίλια. Χωρικά ύδατα αλά καρτ! Αυτή η κίνηση δείχνει δύναμη ή αδυναμία;

Η

ΚΟΙΝΗ ΑΛΙΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΕ. Διαχείριση της αλιείας Κατά γενικό κανόνα, τα αλιευτικά σκάφη που είναι νηολογημένα στο μητρώο αλιευτικού στόλου της ΕΕ έχουν ίση πρόσβαση σε όλα τα ύδατα και τους πόρους της ΕΕ που υπόκεινται σε διαχείριση βάσει της ΚΑΠ. Η πρόσβαση στην αλιεία συνήθως επιτρέπεται μέσω αλιευτικής άδειας. Ισχύουν, ωστόσο, δύο προσωρινές εξαιρέσεις από τον κανόνα για την ίση πρόσβαση. Στα ύδατα μέχρι 12 ναυτικά μίλια από τις ακτές τους, τα κράτη μέλη μπορούν να επιτρέπουν την πρόσβαση μόνο σε αλιευτικά σκάφη που ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ( ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΙΤΑΛΩΝ ΨΑΡΑΔΩΝ)αλιεύουν στα ύδατα αυτά από παρακείμενα λιμάνια, στο πλαίσιο υφιστάμενων σχέσεων γειτονίας. Οι περιορισμοί αυτοί συνήθως δίνουν προτιμησιακή πρόσβαση σε σκάφη που κατά παράδοση αλιεύουν στα συγκεκριμένα ύδατα από παρακείμενα λιμάνια. Στα ύδατα μέχρι 100 ναυτικά μίλια από τις ακτές των εξόχως απόκεντρων περιοχών της Ευρώπης, πρόσβαση μπορεί να παρέχεται μόνο σε σκάφη νηολογημένα στα λιμάνια αυτών των περιοχών και σε σκάφη που κατά παράδοση αλιεύουν στα ύδατα αυτά. Οι εξαιρέσεις παύουν να ισχύουν στο τέλος του 2022. Έδωσες αυτήν την εξαίρεση, πήρες την υπογραφή,πήρες τον έλεγχο των ειδών ψαρέματος και του αριθμού του στόλου. Έτσι είναι η διαπραγμάτευση

και μόλις απελευθερωθεί η Βόρεια Ηπειρος

θα πάρουμε και την υπόλοιπη ΑΟΖ

Dalmatia

Do you mean Tsamouriá ???

ρε συ νδ τρολ

και εγώ υποστηρίζω Κυριάκο, αλλά εσύ το έχ@@ς το νήμα

Τα στοχεία του ΦΕΚ, όπου δημοσιεύθηκε το Προεδρικό Διάταγμα...

ΦΕΚ 258, τεύχος Α', της 27-12-2020.

Διπλωματικές πηγές: Η επέκταση των χωρικών υδάτων μεγαλώνει σημαντικά την ελληνική επικράτεια.

Η απόφαση για επέκταση των χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου συνεπάγεται με σημαντική επέκταση της επικράτειας στην οποία η χώρα ασκεί κυριαρχία. Αυτό σημειώνουν διπλωματικές πηγές, αναφορικά με την απόφαση της κυβέρνησης να ασκήσει το δικαίωμα που τις δίνεται από το Διεθνές Δίκαιο. Παράλληλα, αναλύεται η διαδικασία που θα ακολουθηθεί προκειμένου η επέκταση να κυρωθεί από τη Βουλή. Σημειώνεται, ότι η Ελλάδα αποφάσισε να ασκήσει το δικαίωμα που της δίνει το Διεθνές Δίκαιο και συγκεκριμένα το άρθρο 3 της Σύμβασης των Η.Ε. του 1982 για το δίκαιο της θάλασσας και να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από τα 6 στα 12 ν.μ., στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων, μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου. Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, με την απόφαση αυτή επεκτείνεται σημαντικά, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, η επικράτεια στην οποία η χώρα μας ασκεί κυριαρχία. Εξυπακούεται ότι η εν λόγω επέκταση συνεπάγεται και την ταυτόχρονη επέκταση του υπερκείμενου εναερίου χώρου. Η επέκταση αυτή λαμβάνει χώρα σε συνέχεια της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών στην οποία προέβη η χώρα μας με την Ιταλία στις 9 Ιουνίου 2020. Επισημαίνεται δε ότι δεν επηρεάζει την οριοθέτηση των εν λόγω θαλασσίων ζωνών.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης