LIVE

Κορωνοϊός

Κορωνοϊός: Για πόσο καιρό προστατευόμαστε αν έχουμε αντισώματα;

antisomata-arthro

Τι δείχνει μελέτη σε 4 πανεπιστημιακά νοσοκομεία της Οξφόρδης

Η μεγάλη πλειοψηφία των ατόμων που έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 αναπτύσσουν αντισώματα, σύμφωνα με τα ευρήματα μελετών, ωστόσο, το ακριβές χρονικό διάστημα που τα παραχθέντα αυτά αντισώματα προστατεύουν το άτομο από πιθανή δεύτερη μόλυνση από τον ιό δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί. Μια σαφής απάντηση γίνεται πλέον επιτακτική με την επικείμενη έναρξη των εμβολιασμών για τον SARS-CoV-2 στη χώρα μας αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στο καίριο αυτό ερώτημα που σχετίζεται και με τον εμβολιασμό αλλά και τον ευρύτερο έλεγχο της πανδημίας, απαντά το πρόσφατο άρθρο του επικεφαλής της Ομάδας Ελέγχου του Υγειονομικού Προσωπικού στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της Οξφόρδης δρ David Eyre και των συνεργατών του. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 2020 στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό "The New England Journal of Medicine" με τίτλο "Τα επίπεδα των αντισωμάτων και η συχνότητα εμφάνισης λοίμωξης από τον SARS-CoV-2 σε εργαζόμενους σε υγειονομικές μονάδες". Οι καθηγητές του ΕΚΠΑ Ουρανία Τσιτσιλώνη, Πέτρος Σφηκάκης, Ευάγγελος Τέρπος και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα κυριότερα αποτελέσματα του άρθρου.

Οι ερευνητές μελέτησαν τη συχνότητα εμφάνισης λοιμώξεων από τον SARS-CoV-2 σε περίπου 12.500 υγειονομικούς ηλικίας 28-49 ετών από 4 Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία στο Oxfordshire του Ηνωμένου Βασιλείου για 31 εβδομάδες (περίπου 8 μήνες), από τον Απρίλιο έως και το Νοέμβριο του 2020. Κατά την έναρξη της μελέτης, όλοι οι συμμετέχοντες ελέγχθηκαν για την παρουσία και τα επίπεδα αντισωμάτων έναντι της πρωτεΐνης-ακίδας (anti-S) του νέου κορονοϊού. Βρέθηκε ότι μόλις οι 1.177 από αυτούς (ποσοστό 9,4%) είχαν αναπτύξει αντισώματα, ενώ άλλοι 88 (0,7%) υπέστησαν ορομετατροπή (δηλ. εμφάνισαν αντισώματα) κατά τη διάρκεια της 8/μηνης μελέτης. Από το σύνολο των θετικών για αντισώματα συμμετεχόντων, ποσοστό 68% δήλωσαν ότι είχαν συμπτώματα συμβατά με COVID-19, αλλά μόνο το 37% από αυτούς είχε θετικό μοριακό τεστ (PCR). Η παρακολούθηση όλων των εργαζομένων στις υγειονομικές μονάδες έγινε με επαναλαμβανόμενα μοριακά τεστ ανά 2 εβδομάδες και επαναλαμβανόμενα τεστ αντισωμάτων ανά 2 μήνες, τόσο έναντι της πρωτεΐνης-ακίδας (anti-S) όσο και έναντι της πρωτεΐνης του νουκλεοκαψιδίου (anti-Ν) του SARS-CoV-2.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι από τα άτομα που δεν είχαν στην αρχή anti-S αντισώματα, ένα ποσοστό περίπου 2% εμφάνισαν κατά τη διάρκεια της μελέτης θετικό μοριακό τεστ (δηλ. μολύνθηκαν από το νέο κορονοϊό). Εντυπωσιακά, περίπου οι μισοί από αυτούς ήταν και παρέμειναν εντελώς ασυμπτωματικοί, δηλ. δεν παρουσίασαν κανένα σύμπτωμα της νόσου από το νέο κορονοϊό COVID-19.

Το δεύτερο σημαντικό αποτέλεσμα ήταν ότι οι υγειονομικοί που στην αρχή της μελέτης είχαν anti-S ή/και anti-N αντισώματα ανεξάρτητα αν είχαν εμφανίσει ή όχι συμπτώματα (αν ήταν δηλ. συμπτωματικοί ή ασυμπτωματικοί, αντίστοιχα), όταν μολύνθηκαν για δεύτερη φορά από τον SARS-CoV-2 δεν εμφάνισαν κανένα σύμπτωμα συμβατό με COVID-19. Τα αποτελέσματα αυτά αποτελούν ιδιαίτερη ισχυρή ένδειξη ότι τα αντισώματα που παράγονται μετά την πρώτη λοίμωξη με το νέο κορονοϊό, παρέχουν προστασία από επαναλοίμωξη για τουλάχιστον 6 μήνες.

Το τρίτο σημαντικό στοιχείο ήταν ότι η προστατευτική ανοσία παρέχεται από όποιον τύπο αντι-SARS-CoV-2 ειδικών αντισωμάτων και αν έχει αναπτύξει ο οργανισμός, είτε έναντι της πρωτεΐνης-ακίδας (anti-S) είτε έναντι της νουκλεοπρωτεΐνης (anti-N) είτε έναντι και των δύο.

Τέλος, 24 υγειονομικοί που είχαν στην αρχή θετικό μοριακό τεστ (άρα είχαν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2) και ήταν αρνητικοί στα τεστ αντισωμάτων, όταν ήρθαν ξανά σε επαφή με τον ιό δεν επαναμολύνθηκαν. Διαπιστώθηκε μάλιστα ότι τα επίπεδα των αντισωμάτων αυτών των 24 ατόμων ήταν μεν αρνητικά αλλά κοντά στο όριο της θετικότητας όπως ορίζεται από τις εταιρείες παραγωγής των τεστ, γεγονός που υποδεικνύει ότι ακόμα και χαμηλά επίπεδα αντισωμάτων ασκούν προστατευτική δράση στην περίπτωση επαναλοίμωξης. Οι ερευνητές μάλιστα τονίζουν ότι και η ενεργοποίηση των Τ λεμφοκυττάρων συμμετέχει στην προστατευτική ανοσία έναντι του νέου κορονοϊού, παρόλο που τεστ για την ανίχνευση anti-SARS-CoV-2 ειδικών Τ λεμφοκυττάρων, λόγω κόστους και εξειδικευμένων εργαστηριακών τεχνικών, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ευρέως.

Συμπερασματικά, και παρά το ότι η συγκεκριμένη μελέτη περιορίζεται σε εργαζόμενους σε υγειονομικές μονάδες του Ηνωμένου Βασιλείου, άτομα που έχουν αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2 έχουν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο επαναλοίμωξης από τον κορονοϊό για τουλάχιστον 6 μήνες μετά την αρχική μόλυνσή τους.

Ειδήσεις σήμερα

Άννα Βίσση - Δέσποινα Βανδή: «Φωτιά» στο Σαββατόβραδο και... ανακωχή με ένα φιλί στο στόμα - Βίντεο

Τραγωδία στην Ευρυτανία: «Πυροβόλησα και μετά δεν μου απαντούσε στον ασύρματο!»

Κορωνοϊός: «Ώρα ελπίδας» για το τέλος της COVID-19 - Οι πρώτοι εμβολιασμοί σήμερα στην Ελλάδα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (34)

Γιάννης

Μαζευτηκατε πάλι όλοι οι κοινωνιολόγοι, ερευνητές, στατιστικολόγοι, μικροβιολόγοι κλπ ειδικότητες που ασχολούνται με τον COVID19 και απλώσατε πτυχία, μεταπτυχιακά, διδακτορικά και γνώσεις στο τραπέζι για να λύσετε τα προβλήματα της ανθρωπότητας;;; Έστω ότι ο Κυριάκος (και ο κάθε πολιτικός κλπ) έκανε εμβόλιο που είχε μέσα νεράκι και όχι το φάρμακο. Πως θα δικαιολογήσουν αύριο μεθαύριο μια πιθανή (βαριά) νόσηση με εμφανή συμπτώματα; Τι θα πουν ότι είναι το ποσοστό στο οποίο το εμβόλιο δεν πιάνει;; Την εποχή του κινητού της κάμερας του ίντερνετ και της αστραπιαιας πληροφόρησης το βρίσκω πολύ δύσκολο να κρατηθεί κρυφό. Βλέπω ότι πολλοί είναι αυτοί που φοβούνται παρενέργειες. Δηλαδή τρώμε κάθε μέρα επί χρόνια φαγητά τα οποία προέρχονται από τη μολυσμένη με λιπάσματα γη λιπάσματα, αναπνέουμε τον δηλητηριώδη αέρα των Αθηνών, ζούμε ανάμεσα σε δίκτυα wifi και blue tooth, κοιμόμαστε με τα κινητά αγκαλιά, τα οποία μακροχρόνια δε γνωρίζουμε τι επιπτώσεις θα έχουν στον οργανισμό μας, αλλά είμαστε ενάντια στο εμβόλιο. Μάλλον είμαι τελικά εγώ πρόβατο.

ΓΙΩΡΓΟΣ

ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑΤΙ ΣΚΟΤΩΝΕΣΤΕ??? ΟΥΤΩΣ Η ΑΛΛΩΣ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝΕ. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΓΟΡΑΣΑΝΕ ΜΕΡΙΚΑ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ. ΤΟ ΠΟΠΟΛΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ ΕΝ ΕΙΡΗΝΗ.

Αποδειξεις

και ποιος μου εγγυαται ο,τι ο γραφικος γουρλοματης και η 'ανυπαρκτη' σημερα θα μπολιαστουν κανονικα .Ποιος ξερει τι εχει το σκευασμα που θα τους χορηγηθει. Και γιατι να υπογραψουμε συναινετικο χαρτι ο,τι το κανουμε με δικη μας ευθυνη. Γιατροι ειμαστε? Δεν σφαξανε !

Έλα μου ντε

Αυτά που παραθέτεις είναι τα λογικότερα πράγματα να σκεφτεί κάποιος. "άντε πηγαίντε τρυπηθείτε τώρα εσείς και μη σας νοιάζει καθαρίζουμε εμείς, βάλε και εδώ μια μουτζούρα και έγινες, νεεεεξτ" τέτοια είναι η φάση τους. Προφανώς πάντως το εμβόλιο απευθύνεται σε γερόντια (πειραματόζωα) επειδή μόνο αυτοί θα μπορούσαν να το χάψουν ότι "α να και ο Μητσοτάκης/Τραμπ/Μπάιντεν/δεν ξέρω και γω ποιος εμβολιάστηκε δεν έχεις να πεις πρέπει να το κάνεις και εσύ". Λες και τους πλασάρουν ντολμαδοπαρασκευαστή από το τελεμάρκετινγκ είναι.

Kai

Και ποιος μας λέει πως δεν είσαι ο Αλέξης κ λες ότι σου κατέβει στο κεφαλι

Τι θα πει ρε αληταραδες να υπογραψουμε συναινετικη δηλωση

Δηλαδη ενας μηχανικος που θα επισκευασει ενα αεροπλανο ,θα ερθει μετα η εταιρια και θα απαιτησει απο τους επιβατες ο,τι θα επιβιβαστουν με ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΥΘΥΝΗ? Αν σας το ζητουσαν εσεις με το χερι στη καρδια θα μπαινατε σε ενα τετοιο αεροπλανο?

Nope

Όχι. Και αν έβλεπα και το διαφήμιζαν και το προωθούσαν τόσο θα με προβλημάτιζε, και θα θεωρούσα βλ@μμενο όποιον το υποστηρίζει και όχι μόνο αυτό αλλά λέει και σε άλλους ανθρώπους να επιβιβαστούν, και όποιος δεν επιβιβάζεται είναι στενόμυαλος.

12

Ο ισραηλινος γιατι πεθανε μεσα στο δεκεμβριο απο κορονοιο? ειχε νοσησει παλι τον αυγουστο. υπάρχουν δλδ εξαιρέσεις... ή ηταν αλλο στελεχος...

@@@

ΠΘ εχεις καταντησει η Νο1 χαζοφυλλαδα, ολο μπουρδες γραφεις, τα αρπαξες κανονικα. Ολο φρου-φρου κι αρωματα, τι ειπε μια τραγουδιαρα, πως μυρισε η κλανια της ταδε, κλπ. Αντε κλειστε το κανεις λογικος δεν σας διαβαζει.

Δεν είμαι καλά!!!!!!

Χθες πήγα για τρέξιμο και σήμερα το ιδιο αισθάνομαι φουλ υγιέστατος και για το ρεβεγιόν που απλά θα έρθει μόνο μια οικογένεια συγγενών πληρώσαμε για αυτά τα ραπίντ τεστ το έκανα πριν λίγο και ρε έχω κοβιντ!!!! Είμαι άρρωστος και δεν το ξερα!!!!!! Έμαθα ότι είμαι άρρωστος!! Ευτυχώς που το έκανα αλλιώς δεν θα μάθαινα ποτέ ότι είμαι για θάνατο! Τώρα τι κάνω;;;; Κάποιος που ξέρει;;Τρώω κανονικά ; Δεν αθλούμαι πια ;;πρέπει να κάνω τον άρρωστο ;;;

κωστας

ετσι δωστε πονο στους "αψεκαστους" αχαχαχαχαχαχαχα

KOSTAS

ΝΑ ΚΛΕΙΣΤΕΙΣ ΜΕΣΑ ΜΕΓΑΛΕ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΣΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΔΕΙΝΩΘΕΙΣ ΠΡΩΗΝ COVID ΑΣΘΕΝΗΣ

Gidi

Εγώ Σάββατο τρέξιμο, δυνατό. Κυριακή ποδήλατο. Δευτέρα πρώτος βηχας. Τρίτη θετικός... Μακάρι να το περάσεις έτσι. Να ξέρεις όμως ότι είσαι μεταδοτικός για τις επόμενες μέρες. Περαστικά

Εγώ όταν κόλλησα

Πήγα για μπάνιο σε ένα παγωμένο ποτάμι στο βουνό. Το βράδυ είχα πυρετό και την άλλη μέρα το απόγευμα ξαναέκανα τεστ και ήμουν καλά. Θαύμα θαύμα φώναξα. Ούτε μια κάμερα δεν ήρθε. Ξεφτίλες.

Είναι σαφές ότι

Το rapid test που έκανες έβγαλε λάθος αποτέλεσμα, όπως συμβαίνει με ένα 30-40% των rapid tests. Γι' αυτό άλλωστε, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, γίνεται άμεσα νέο rapid test, οπότε το ποσοστό λάθους πέφτει στο 4-5%. Αν δεν έκανες δεύτερο rapid test, σε παρακαλώ να κάνεις άμεσα, για να μην μπαίνεις αδίκως στον κόπο να κάνεις μόνος σου lockdown και να αυτο-φυλακιστείς χωρίς λόγο.

Ασχετο

Μήπως ξέρετε να μου πείτε πότε θα ανοίξει το Nammos στη Μύκονο;

Ο αριστος γουρλοματης

που για συντομια αποκαλειτε ...'πρωθυπουργο' ποτε ρε παιδια θα παει να μπολιαστει .να τον μαγνητοσκοπησουμε για να το δειχνουμε στα εγγονια μας εδω στην Αμερικη και να γελαμε!

κωστας

α ρε βοδια το οτι οι παρενεργειες θα φανουν μετα απο 1,2 η 3 χρονια δεν το υπολογιζετε ε?Το οτι για πρωτη φορα στην ιστορια θα υπογραφετε ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ οτι αναλαμβανετε την πληρη ευθηνη για οτι παρενεργειες τυχον θα εχετε ουτε αυτο το υπολογιζετε?οπως και να εχει καλο παραδεισο σας ευχομαι...δεν με νοιαζει που δεν θα το περασετε κυριοι διαχειριστες του πθ ομως μου αρκει που το διαβασατε οντας μπουκωμενοι απο κρατικο χρημα για να προπαγανδιζετε υπερ του εμβολιου

To πιο σωστο σχολιο

εδω μεσα!! Στη δηλωση συναινεσης μπορουμε να γραψουμε 'κατοπιν υποδειξης των υπευθυνων γιατρων και με καθε επιφυλξη μου για τυχον περενεργειες'. Ας τα βρουν οι ασφαλιστικες μετα!

Γιώργος

Είσαι και άσχετος και ηλίθιος. Τα εμβόλια, εκ του τρόπου που δουλεύουν, δεν έχουν μακροχρόνιες παρενέργειες, κανένα δεν είχε μέχρι σήμερα. Το γιατί κάτσε ψάξε το, τόσο ψαγμένος που είσαι. Α, και άσε τη δουλειά σε αυτούς που την ξέρουν.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία