LIVE

Κορωνοϊός

Click away: Αντιδράσεις και παράπονα από τους εμπόρους - Άνοιξαν κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία

sdlkfjsdlkjf

Τι λέει ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, στο protothema.gr - Επιφυλακτικοί οι παράγοντες της αγοράς - «Απαγορευτικό» στην διεύρυνση του ωραρίου μετακινήσεων στις εορτές - Επαναλειτουργούν από σήμερα και τα ΚΤΕΟ

Πρεμιέρα μετά από πέντε εβδομάδες lockdown έκανε μέσω του click away το λιανεμπόριο την Κυριακή, με την αγορά να ελπίζει σε μία μερική αναζωογόνηση του τζίρου ενόψει Χριστουγέννων. Την ίδια ώρα, καταστηματάρχες και καταναλωτές καλούνται να εντάξουν στην αγοραστική τους ρουτίνα έναν πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα τρόπο αγοραπωλησίας.

Χθες, πρώτη μέρα εφαρμογής του μέτρου οι πολίτες με μάσκες έξω από τα καταστήματα έδωσαν μία πρώτη «γεύση» του click away. Ωστόσο ο άστατος καιρός δεν επέτρεψε στους καταστηματάρχες και τους παράγοντες της αγοράς να βγάλουν συμπεράσματα για την νέα αυτή πραγματικότητα. Χαρακτηριστικό πάντως είναι ότι περίπου στις 12:00, στην καρδιά της Αθήνας, την Ερμού, η κίνηση ήταν περιορισμένη με την εικόνα να είναι παρόμοια και στην Θεσσαλονίκη.

Από σήμερα Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου ανοίξαν ρολά  βιβλιοπωλεία και κομμωτήρια με το προαιρετικό ωράριο λειτουργίας τους να είναι από τις 7:00 το πρωί έως τις 21:00 το βράδυ. Επίσης άνοιξαν και τα ΚΤΕΟ για μοτοσικλέτες, επιβατηγά οχήματα ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης και φορτηγά αυτοκίνητα μεικτού βάρους έως 3,5 τόνους.

Τα μέτρα τήρησης αποστάσεων και η αναλογία πληθυσμού ανά τ.μ

Κομμωτήρια - κουρεία

- Απόσταση μεταξύ θέσεων εργασίας: 2 μέτρα.
- Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων.
- Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους, να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.
- Υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας για το προσωπικό και τους πελάτες.
- Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7 π.μ. έως 9 μ.μ.
- Προαιρετική λειτουργία τις Κυριακές 20-27 Δεκεμβρίου.
- Το άνοιγμα των κομμωτηρίων και των κουρείων δεν θα συνοδεύεται από τις υπηρεσίες περιποίησης νυχιών.

Βιβλιοπωλεία

- Εως 100 τ.μ. 4 άτομα
- Ανω των 100 τ.μ. +1 άτομο ανά 15 τ.μ.

ΚΤΕΟ
- Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων
- Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους να διατηρούν κατάλογο με τα ραντεβού, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα
- Υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας στο προσωπικό εργασίας
- Γάντια μιας χρήσεως και χρήση αντισηπτικού

Τι μήνυμα στέλνουμε στο 13033

Η μετακίνηση πρέπει να γίνεται με την αποστολή SMS 2 στο 13033. 

Άνοιξαν τα ΚΤΕΟ - Πώς θα λειτουργήσουν

Επαναλειτουργούν από σήμερα τα Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (ΚΤΕΟ) για μοτοσικλέτες, επιβατηγά οχήματα ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης και φορτηγά αυτοκίνητα μεικτού βάρους έως 3,5 τόνους.

ορίζεται, μεταξύ άλλων, ότι η προθεσμία των 70 ημερολογιακών ημερών που είχε χορηγηθεί για όλα τα Δελτία Τεχνικού Ελέγχου (ΔΤΕ) που είχαν ισχύ έως τις 13 Δεκεμβρίου, εξακολουθεί να ισχύει.

Επίσης, οχήματα με Δελτίο χωρίς σοβαρές ή επικίνδυνες ελλείψεις με αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης την 30η Οκτωβρίου 2020 και προγενέστερα, καθώς και οχήματα με ημερομηνία υποχρέωσης για περιοδικό, τεχνικό έλεγχο για πρώτη φορά την 30η Οκτωβρίου 2020 και προγενέστερα, δύνανται να ελεγχθούν μέσα στην παραπάνω προθεσμία (παράταση των 70 ημερών). Οι ιδιοκτήτες μεταχειρισμένων οχημάτων για τα οποία έχει επιτραπεί η ταξινόμηση τους χωρίς την προσκόμιση ΔΤΕ, μπορούν να περάσουν τα οχήματα για τεχνικό έλεγχο έως την ημερομηνία που αναγράφεται επί της χορηγηθείσας αδείας.

Προβληματισμός στην αγορά

Οι έμποροι πάντως, διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για το κατά πόσο το click away μπορεί να αποδώσει. Ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Νίκος Κογιουμτζής, μιλώντας στο MEGA την Κυριακή, σημείωσε χαρακτηριστικά πως το click away είναι «σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες» και δημιουργεί σύγχυση στον εμπορικό κόσμο. Υπενθυμίζεται δε πως η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) μετά από έκτακτη συνεδρίασή της το Σάββατο εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο εξέφραζε την διαμαρτυρία της για «την επινόηση και καθιέρωση αδοκίμαστων και αμφιλεγόμενων πρακτικών τύπου click away που πρακτικά ευνοούν μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις».Το σίγουρο πάντως είναι ότι θα χρειαστούν αρκετές ημέρες μέχρι να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για την οικονομική αποδοτικότητα του μέτρου, καθώς παραδοσιακά η κορύφωση στην αγορά ερχόταν τις ημέρες των Χριστουγέννων. Ακόμα κι αν για κάποιους μοιάζει πολύπλοκη διαδικασία, σίγουρα αρκετοί είναι αυτοί που θα το προτιμήσουν με δεδομένο πως οι μεταφορικές εταιρείες έχουν φτάσει στο maximum των δυνατοτήτων τους αυξάνοντας κατά πολύ τον χρόνο αναμονής για παράδοση.

Παπαθανάσης στο protothema.gr: Πώς θα πετύχει τo click away

Από πλευράς του πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στο protothema.gr παραδέχεται πως το click away αποτελεί μία πρωτόγνωρη εμπειρία και σημειώνει πως χρειάζεται συνεργασία πελάτη και επαγγελματία για να πετύχει. Τονίζει ωστόσο πως αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την επανεκκίνηση της αγοράς.

papathanasis-50

«Η ατομική ευθύνη και η τήρηση των μέτρων και των κανόνων προστασίας είναι οι βασικοί παράγοντες για την αποφυγή συνωστισμού, τώρα που κάνουμε το πρώτο βήμα για τη σταδιακή επανεκκίνηση της αγοράς. Η λειτουργία με το clik away (παραλαβή από το κατάστημα) είναι πρωτόγνωρη και για να πετύχει απαιτείται να υπάρχει απόλυτη συνεργασία του επαγγελματία και του πελάτη. Οι επιχειρήσεις που λειτουργούν με το click away διατηρούν όλα τα δικαιώματα των επιχειρήσεων που είναι κλειστές με κρατική εντολή.
Με την παραλαβή από το κατάστημα, αποσυμφωρούνται από τον μεγάλο όγκο των παραδόσεων στο σπίτι οι εταιρείες κούριερ που δυσκολεύονται την παρούσα στιγμή να καλύψουν την ζήτηση. Προσέχουμε και συνεχίζουμε για να φθάσουμε στο τέλος αυτής της πανδημίας που η επιστήμη θα νικήσει», ανέφερε ο κ. Παπαθανάσης.

Την ίδια ώρα προστίθενται καταστήματα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν την μέθοδο αυτή. Όπως αναφέρει το ΦΕΚ που εκδόθηκε για τη λειτουργία των καταστημάτων με το σύστημα του click away, και τα εμπορικά κέντρα θα μπορούν, υπό προϋποθέσεις, να πωλούν τα προϊόντα τους στους καταναλωτές, αρκεί να έχουν ειδικό σημείο πώλησης σε χώρο εξωτερικώς του εμπορικού κέντρου.

Ελπίδες από την μείωση των κρουσμάτων, ανησυχία για το click away

Η χθεσινή μείωση των κρουσμάτων αποτελεί τον πρώτο θετικό δείκτη αποτελεσματικότητας του παρατεταμένου πλέον lockdown, ωστόσο η κόπωση των πολιτών καθώς και η μερική επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας αποτελούν παράγοντες που προκαλούν ανησυχία.

Η μείωση αυτή είναι πιθανό να συμβάλλει τις επόμενες ημέρες στη μείωση της πίεσης στο ΕΣΥ καθώς 552 ΜΕΘ εξακολουθούν να είναι κατειλημμένες από διασωληνωμένους ασθενείς. Έκδηλη είναι ωστόσο η ανησυχία για την πορεία του click away και το ενδεχόμενο να παρατηρηθούν φαινόμενα συνωστισμού που θα επιτρέψουν την ταχύτερη διάδοση της νόσου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ο καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, Θοδωρής Βασιλακόπουλος σημείωσε στο ΜEGA πως: «Το lockdown αποδίδει με αργό ρυθμό. Έχει πολλούς αντιπάλους», ξεχωρίζοντας μεταξύ των «αντιπάλων» του το κρύο, «το οποίο αυξάνει την μεταδοτικότητα» αλλά και την κόπωση του κόσμου, «που δεν εφαρμόζει όπως θα έπρεπε στα μέτρα.

Καμία επέκταση στις ώρες μετακίνησης

Μπορεί πάντως, μέχρι χθες να υπήρξαν κάποιες πληροφορίες για σκέψεις εντός της κυβέρνησης σχετικά με το ενδεχόμενο επέκτασης του ωραρίου μετακίνησης τις ημέρες των εορτών, ωστόσο κάτι τέτοιο φαίνεται πως δεν πρόκειται να αποφασιστεί όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο ΜΕGA. «Επέκταση στις ώρες μετακινήσεων δε θα υπάρξει. Ο κίνδυνος στα ρεβεγιόν να μεταφέρουμε τον κορωνοϊό σε μεγαλύτερους, κατά τους γιατρούς είναι ό,τι πιο επικίνδυνο», είπε χαρακτηριστικά.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-c7ruwy4fcppd-sf)

Σχετικά με το click away και τους κινδύνους για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, ο κ. Γεωργιάδης, είπε: «Έχουμε πει ότι αν δούμε εικόνες συνωστισμού θα κλείσουμε αμέσως. Αφετέρου είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους λοιμωξιολόγους, αν μας δώσουν σήμα θα κλείσουμε. Κάναμε την εναλλακτική πρόταση για την παράδοση εκτός των καταστημάτων, εμένα επιλογή μου ήταν να είναι ανοιχτά τα καταστήματα, αλλά αυτό ήταν επιδημιολογικά αδύνατο».

Ειδήσεις σήμερα:

Brexit: Φον ντερ Λάιεν και Τζόνσον αποφασίζουν σήμερα αν θα συνεχισθούν οι συνομιλίες

Click away: Πρεμιέρα σήμερα για το λιανεμπόριο - Ανησυχούν οι επιστήμονες για αύξηση των κρουσμάτων

«Βελτιωμένη πρόταση» από την κυβέρνηση περιμένει η Εκκλησία για Χριστούγεννα και Φώτα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (35)

CK

Το click away το εφαρμόζουν οι ανεπτυγμένες χώρες με μεγάλη επιτυχία γιατί υπάρχει η υποδομή για να λειτουργήσει και λειτουργεί σαν επιλογή εδώ και δεκαετίες .Στην Ελλάδα που δεν λειτουργεί τίποτα σωστά θα είναι σκέτη αποτυχία γιατί η κυβερνήση ζει στον κόσμο της.

Q

Το Click Away ειναι μουφα. Ηδη τα περισσοτερα καταστηματα εχουνε κλεισει τις ηλεκτρονικες παραγγελιες, ακομα και αυτες για click away, λογω μεγαλου φορτου. Δυσκολευετε χωρις ουσιαστικο λογο τον κοσμο (γιατι δεν ειδα click away στα σουπερ μαρκετ που μπαινει ο κοσμος χωρις κανεναν περιορισμο) και κανετε και τεραστια ζημια στην οικονομια την οποια και θα βρειτε μετα μπροστα σας.

αντωνης

για να ξερουμε τι λεμε...κλεινει ολη την οικονομια και εκλεισε την παραγωγικη δυναμη της χωρας στο σπιτι για τους ανθρωπους ανω των 67 χρονων οπου εκει η θνητοτητα ειναι στο 88 τοις εκατο....μπορουσε λοιπον να παρει μετρα ωστε και την οικονομια ανοιχτη να αφησει και να μην την διαλυσει και αυτες τις ηλικιες να προστατευσει και δεν το εκανε...

Μικρός Μήτσος

Ξανασκέψου το. Όλοι οι ηλικιωμένοι μέσα και όλοι οι υπόλοιποι έξω. Όταν, λοιπόν, αυτοί οι ... υπόλοιποι έλθουν σε επαφή με τους ηλικιωμένους τι θα γίνει; Η μάνα μου μένει στο σπίτι μου. Τι να την κάνω; Να την διώξω; Ή να φύγουμε τα παιδιά μου, η γυναίκα μου κι εγώ; Όντως ορισμένα μέτρα είναι λάθος, αλλά αυτό που προτείνεις είναι ολέθριο και απερίσκεπτο.

Καλημερα

Επιβάλουν νέο τρόπο ζωής παγκόσμιος με αυτό; πως θα ψωνίζουν οι ηλικιωμένοι δηλ; όλα μέσω υπολογιστών; οι άνθρωποι σε λίγα χρόνια που θα χρειάζονται να εργάζονται;

Σοφία

Φασιστες του Μαξιμου, ο λαος θα σας τιμωρησει στις καλπες για ολα.

φοβηθήκαμε μην το κάνεις αυτό

ρε ουστ που εχεις κι άποψη σταλινοφασίστα.

Alex

Έχεις απόλυτο δίκιο . Περιμένουμε πως και πως τον ΣΥΡΙΖΑ για νά δούμε πότε θα ξαναβγεί ό δημοκράτης σύντροφος Κουφοντινας νά κάνει βόλτες στην Αθήνα πότε ο γιος του προέδρου της Βουλής θα τού κερνάει γλυκά πότε ο Πολακης θα θάβει δύο μέτρα κάτω από την γη δημοσιογράφους πότε θα ξαναρχίσουν οι δημοκρατικές βόλτες με κότερα και πούρα (οι βόλτες μέσα στις λάσπες με ποδήλατο στην Πάρνηθασας πείραξε). Είστε αριστεροί φασίστες υποκριτές χειρότεροι από τους χρυσαυγιτες.

Lift off

Εκτοξεύθηκε η οικονομία !....

Γυμναστης με ελιες σε τηλεργασια στο χωριο

ολα καλά! επιτελούς θα κουρευτούμε κιόλας . εχουμε λιωσει στο τζακι!ποτε ανοιγουν τα δημοτικά ειπαμε?

ΝΙΚΟΣ

TA ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ ΤΑ ΑΝΟΙΓΕΙ ΔΙΟΤΙ ΕΧΕΙ Ο ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ .

Alex

Βιβλιοπωλείο σίγουρα δεν έχει ο Άδωνις το έχουν κάψει οι δημοκρατικοί σύντροφοι πολλές φορές.

Μς

Να ρωτήσουμε τον Αδωνη να μας εξηγήσει τι είναι αυτά τα κλικ αγγλικά εμείς είμαστε Έλληνες Ελληνικά τι σημαίνει αυτό ρε μαστρο Αδωνη τι κλικ λοκ και να μην πω έχετε καταντήσει περιγελος σήμερα λέτε κάτι μετά αύριο το αλλάζετε έχετε χάσει την μπάλα και μαζί σας όσοι σας ψήφισανε να τους σώσετε από τους προηγουμενουςμεγαλη καταντια

Χ.Π.

Αρχικά όταν άκουσα για το "click away" είπα απλά ότι είναι ανεγκέφαλοι. Αλλά ΟΧΙ.. Αν το σκεφτήτε καλά όμως δεν είναι..!! Οι βασικοί στόχοι όλων αυτών των μέτρων είναι δύο.. Πρώτον να δεχθούμε να κάνουμε αυτή την γενετική μηχανή που κατασκεύασαν οι επί γής δαίμονες, γκέτζ, σώρος, μπέζος, κίσσινγκερ κτλ η οποία (αν) έχει αποτέλεσμα θα είναι μόνο για 4-5 ΜΗΝΕΣ!!!! ενώ οι γεννετικές της επιπτώσεις στον κάθε λήπτη θα είναι για πάντα..!! Αλλά μιλάμε για μία μπίζνα 150-200 δις!!!!! και για αυτό τον λόγο απορρίπτεται το Ρωσικό το οποίο είναι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΟ και θα έχει ανοσία για τουλάχιστον 2 ΧΡΟΝΙΑ!!!! σε ποσοστό +96%, και η δεύτερη αιτία είναι αφ ενός μέν η άμεση, δηλαδή να κλείσουν όλα τα ελληνικά μικρομεσαία μαγαζάκια και επιχειρήσεις τα οποία δυσκολεύουν τις πολυεθνικές, ώστε παντού να μείνουν μόνο μερικές αλυσίδες πολυεθνικών τράστ, τα οποία απλά θα μεταφέρουν όλα τα κέρδη κάθε μέρα έξω, και αφ ετέρου στο μεγάλο σχέδιο της πλήρους χρεωκοπίας της Ελλάδας ώστε με το αναπόφευκτο 5ο μνημόνιο να θέσουν ώς προαπαιτούμενα αυτά που ζητά η τουρκία (δηλαδή η γερμανία που είναι από πίσω) την διχοτόμηση του αιγαίου, την παραχώρηση νησιών στην τουρκία, την αποστρατιοτικοποίηση άλλων την κατάργηση κάθε ΑΟΖ για την Ελλάδα και την επιβολή "ειδικού καθεστώτος στην Θράκη, πέρα από το ότι ετοιμάζουν μετά την προδωσία της μακεδονίας που επικύρωσε η ψευτοκυβέρνηση του γερμανόδουλου γκαουλάιτερ βρωμερού και αφορισμένου κούλη.. Αυτά έχουν ετοιμάσει για εμάς πατριώτες και όπως τα αμφισβητεί (με στοιχεία όμως) να το καταθέσει εδώ. Αυτό το σκοπό έχουν τα μέτρα και οι περιορισμοί που επιβάλλουν.. Περαν τούτων πρέπει να χτυπηθεί και η εκκλησία.. Με μοχλό τον ανύπαρκτο, ζωντανό πτώμα και άθεο δήθεν μητροπολίτη Αθηνών και με τυράκι σε πολλούς άλλους μητροπολίτες το να είσαι καλό παιδί και θα σε ξκάνουμε Αρχιεπίσκοπο έχουν διαλύσει την Εκκλησία.. Οι Μητροπολίτες και ειδικά οι μεγάλοι έχουν τρομακτική ευθύνη για την ανυπαρξία τους. Θα αναφέρω ειδικά τον Μητροπολίτη της Αρχαιοτέρας και σπουδαιοτέρας μιά και την ίδρυσε το 60 Μ.Χ. ο Ίδιος ο Πρωτόκλητος Ανδρέας, το ανύπαρκτο και θλιβερό μητροπολίτη Πατρών για τον οποίο πραγματικά λυπάμαι!!! Εύχομαι να τον συγχωρήσει ο Θεός.. Όσο για την ΝΔ πάει να γίνει συννόνυμο της εθνικής καταστροφής και προδοσίας.. Μακεδονία, Αιγαίο, Νησιά, ΑΟΖ, Χρεωκοπία, Θράκη.. Πατρώτες αν δεν ξυπνήσουμε η Ελλάδα θα είναι μέχρι την Γραμμή Παγασητικός - Αμβρακικός.. Αυτό είναι το Σχεδιό τους!!! Αλήθεια ποιοί είναι οι συμμαχοί μας κύριε Μητσοτάκη????

Σωστά

τα εἰπες όλα!!

Το εχασες

Φίλε πρέπει να πας σε γιατρό

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης