Χαρδαλιάς: Στη Βόρεια Ελλάδα τα δύο στα τρία ενεργά κρούσματα - Προβληματισμός για έξι περιοχές

Χαρδαλιάς: Στη Βόρεια Ελλάδα τα δύο στα τρία ενεργά κρούσματα - Προβληματισμός για έξι περιοχές

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε την ενεργοποίηση δύο ακόμα εργαλείων για την πανδημία: Την απαγόρευση εισόδου στη χώρα όσων εντοπίζονται θετικοί και την απαγόρευση επισκέψεων στο Άγιο Όρος - Παραμένει ψηλά το ιικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη

salonica-20
Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου για τις εξελίξεις στην πανδημία συμμετείχε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο», ιδιαίτερα όμως για έξι περιοχές που δεν παρουσιάζεται μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων και του επιδημιολογικού φορτίου, με τον κύριο όγκο των νέων περιπτώσεων να μετατοπίζεται από τις πόλεις, στα χωριά.

Ανακοίνωσε επίσης την ενεργοποίηση δύο ακόμα εργαλείων και συγκεκριμένα την απαγόρευση εισόδου στη χώρα όσων εντοπίζονται θετικοί στον νέο κορωνοϊό και επιπλέον, την απαγόρευση των επισκέψεων στο Άγιο Όρος.

Πιο αναλυτικά: 

«Χθες ανακοινώθηκε η παράταση του lockdown έως τις 14 Δεκεμβρίου. Τα ενεργά κρούσματα είναι 16.617.  Αναλυτικότερα, απ’ αυτά, τα 7.031, δηλαδή ποσοστό 42,3%, βρίσκονται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 3.267, δηλαδή ποσοστό 19,7%, βρίσκονται στην Περιφέρεια της Αττικής, 1.777, δηλαδή 10,7%, βρίσκονται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, 1.590, δηλαδή 9,6%, βρίσκονται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και 632, 3,8%, στη Δυτική Μακεδονία».

Όπως παρατήρησε ο κ. Χαρδαλιάς, το 86,1% των ενεργών κρουσμάτων κατανέμεται γεωγραφικά σε 5 από τις 13 Περιφέρειες της χώρες. Ειδικότερα, σημείωσε πως το 66,4% βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Ελλάδας. 

Κλείσιμο
Περαιτέρω, επισήμανε πως η Αττική συγκεντρώνει το 17,9% των ενεργών κρουσμάτων.

Και συνέχισε: 

«Τα ποσοστά εξαρτώνται από την τήρηση των μέτρων. Προβληματισμός για Ξάνθη, Πέλλα, Δράμα, Φλώρινα, Πιερία και Ημαθία. Γι' αυτό είχαμε τηλεδιάσκεψη για την αποτίμηση της κατάστασης. τη Βόρεια Ελλάδα εντοπίζονται τα δύο στα τρία ενεργά κρούσματα.

Σε αυτές τις περιοχές το επιδημιολογικό φορτίο δεν υποχωρεί και παρουσιάζουν σταθερό αριθμό κρουσμάτων και δεν μειώνονται, σε αντίθεση με άλλες περιοχές. Ιδιαίτερα σε αυτές τις περιοχές, τα κρούσματα παρουσιάζονται στα χωριά. Κάνουμε σύσταση για την αποφυγή κάθε περιττής μετακίνησης, ενώ αναμένεται περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων.

Σε Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Λάρισα, Μαγνησία, Χαλκιδική, Κιλκίς, Καρδίτσα, Σέρρες, Τρίκαλα και Καβάλα εξακολουθεί να παρουσιάζεται υψηλό φορτίο.

Οι έλεγχοι θα συνεχίσουν να διεξάγονται και ζητάμε να εφαρμόζονται με προσήλωση τα μέτρα προστασίας.

Σε περίπτωση περιοχών που τα μέτρα δεν φέρνουν αποτέλεσμα, θα λαμβάνονται

Ενεργοποιούμε δύο επιπλέον μέτρα. Όσοι ανιχνεύονται θετικοί στα σύνορα, δεν θα μπαίνουν στη χώρα και δεν θα επιτρέπονται οι επισκέψεις στο Άγιο Όρος».

Νίκος Χαρδαλιάς 4/12


Νωρίτερα έλαβε χώρα ευρεία τηλεδιάσκεψη για την αποτίμηση της επιδημιολογικής κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί στις Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Δράμας, Πέλλας, Φλώρινας, Πιερίας και Ημαθίας. Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε με συμμετοχή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, του Υφυπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα Αυτοδιοίκησης, Θεόδωρου Λιβάνιου, καθώς και του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε, επίσης, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ενώ έλαβαν μέρος ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρης Παπαστεργίου, καθώς και όλοι οι Δήμαρχοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Ξάνθης, Δράμας, Πέλλας, Φλώρινας, Πιερίας και Ημαθίας.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης δήλωσε:

«Όσον αφορά την επιδημία στην Ελλάδα, συνεχίζεται η μείωση των ενεργών κρουσμάτων. Ωστόσο η συρρίκνωση είναι μικρότερη από την προηγούμενη εβδομάδα. Η μείωση στα αστικά κέντρα συνεχίστηκε, αλλά με χαμηλότερους ρυθμούς.

Η Θεσσαλονίκη παραμένει ψηλά ο δείκτη RT, ενώ στην Αττική μειώθηκε κατά 15-20%. Στη Λάρισα επίσης παραμένει ψηλά.

Στη Βόρεια Ελλάδα είναι πιο βαρύ το επιδημιολογικό φορτίο. Να παρακαλέσω ιδιαίτερα όσους ζουν σε μικρά χωριά, να τηρήσουν τα μέτρα. Το ότι ζείτε σε μικρές κοινωνίες, δεν σημαίνει ότι δεν σας αφορά. Μας αφορά όλους.

Ο εμβολιασμός αναμένουμε να ανασχέσει ικανοποιητικά τη μετάδοση του ιού. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Πρέπει να τηρούμε τα μέτρα τους επόμενους μήνες.

Δεν έχω αναφέρει ποτέ για διπλό σύστημα καταγραφής κρουσμάτων».

Γκίκας Μαγιορκίνης 4/12


Η κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου δήλωσε:

«Μειώνεται η καμπύλη σε όλη την Ελλάδα. Στα 1.750 τα κρούσματα κατά μέσο όρο. Σε κάποιες περιφέρειες, Αιτωλοακαρνανία, Πιερία και Φθιώτιδα δεν έχουμε δει τη μείωση που περιμέναμε. Νοσηλεύονται πάνω από 4.000 ασθενείς.

Μείωση της μέσης ηλικίας των κρουσμάτων στα 49 χρόνια. Την εβδομάδα που πέρασε παρατηρήσαμε αύξηση στις ασθένειες των άνω 65.

Οι ΜΕΘ εξακολουθούν να είναι γεμάτες, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα. Στο 84% στην Επικράτεια η πληρότητα στις ΜΕΘ. Η αλυσίδα δεν λέει να σπάσει. Η κινητικότητα των πολιτών δεν μειώθηκε όσο στο πρώτο lockdown.

Μία εξήγηση είναι η διασπορά σε εργασιακές δομές, που μεταφέρεται στα σπίτια και στις οικογένειες.

Να σχεδιάσουμε διαφορετικά τα φετινά Χριστούγεννα. Η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι μαραθώνιος, με πολλές ανηφόρες. Η πανδημία έχει ξεπεράσει τις αντοχές όλων μας, σε όλον τον κόσμο.

Ακόμη και όταν έρθουν τα εμβόλια, χρειαζόμαστε αρκετούς μήνες για να δημιουργήσουμε το τείχος ανοσίας. Ικανή προστασία θα αποκτήσουμε επτά ημέρες μετά την πρώτη δόση.

Τα βασικά κριτήρια της επιλογής για τον εμβολιασμό, είναι ο βαθμός έκθεσης στη λοίμωξη (νοσηλευτικό προσωπικό), αλλά και ο κίνδυνος για σοβαρή νόσηση (ηλικιωμένοι).

Στις αρχές του χρόνου τα εμβόλια στα χέρια μας. Όταν έρθουν θα έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό και θα έχουν ελεγχθεί σε επίπεδο ασφάλειας».

Βάνα Παπαευαγγέλου 4/12


Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη τη συνέντευξη Τύπου

Ειδήσεις σήμερα: 

Η Ευρώπη το... σκέφτεται, οι ΗΠΑ το κάνουν πράξη: Άμεσες κυρώσεις στην Τουρκία για τους S-400

Κορωνοπάρτι με... κάνναβη και χωρίς μάσκες στη Θεσσαλονίκη - Χειροπέδες σε επτά νεαρούς

Παγώνη: Στείλαμε εξώδικο στον κ. Εξαδάκτυλο για όσα είπε για τους γιατρούς του ΕΣΥ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης