Ύδρα: Καταγγελία κατά ιερέα ότι παραβίασε ιδιωτικό εκκλησάκι για να λειτουργήσει - Τι απαντά η Μητρόπολη

Ύδρα: Καταγγελία κατά ιερέα ότι παραβίασε ιδιωτικό εκκλησάκι για να λειτουργήσει - Τι απαντά η Μητρόπολη

«Ψευδείς, ανακριβείς και παραπλανητικές» χαρακτηρίζει τις καταγγελίες η Μητρόπολη

received_427431218647212
Ένα απίστευτο περιστατικό συνέβη στην Ύδρα το περασμένο Σάββατο, όταν ιερέας, παρά το lockdown και τα αυστηρά μέτρα για τις συναθροίσεις στις εκκλησίες, διέρρηξε ιδιωτικό εκκλησάκι για να κάνει λειτουργία.

Σύμφωνα με τον μηνυτή, ο ιερέας είχε επικοινωνήσει μαζί του στο τηλέφωνο, ζητώντας του τα κλειδιά από το εκκλησάκι, για να λειτουργήσει το περασμένο Σάββατο.
received_720885698830853
received_372563920740998
received_3537641532956685

Ο μηνυτής που είναι κάτοικος Πειραιά αρνήθηκε, όπως ισχυρίζεται, να στείλει τα κλειδιά στην Ύδρα, λόγω των περιορισμών και των απαγορεύσεων που ισχύουν λόγω της πανδημίας, ωστόσο ο ιερέας δεν πτοήθηκε.

Παραβίασε την πόρτα στο ιδιωτικό εκκλησάκι και προχώρησε κανονικά στη λειτουργία, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η πράξη του και στη δημόσια υγεία. Τότε ο ιδιώτης αναγκάστηκε να καταθέσει μήνυση κατά του ιερέα, τόσο για την φθορά στην πόρτα, όσο για τυχόν ευθύνες που μπορούσαν να προκύψουν από την πιθανή προσέλευση κόσμου.

Κλείσιμο
received_427431218647212
received_2718071025071658
Τι απαντά η Μητρόπολη

«Ψευδείς, ανακριβείς και παραπλανητικές» χαρακτηρίζει τις καταγγελίες η Μητρόπολη Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης, Ερμιονίδος και Τροιζηνίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Μητρόπολης:

«Με αφορμή δημοσίευμα στον ηλεκτρονικό τύπο, το οποίο στηρίχθηκε σε «ανώνυμη καταγγελία» και αναπαράχθηκε σε διάφορα ηλεκτρονικά και τηλεοπτικά Μέσα Ενημέρωσης ότι δήθεν «κάποιο ι.,.επέλεξαν να μπουν παράνομα σε εκκλησάκι στο νησί" της Ύδρας, έβγαλαν τις Ιερές Εικόνες σε εξωτερικό χώρο με σκοπό οι πιστοί να προσέλθουν και να προσκυνήσουν» κ.λ.π, προς αποκατάσταση της αλήθειας και απαντήσεως στα όσα ψευδώς, άκρως ανακριβώς και παραπλανητικώς αναφέρονται στο εν λόγω δημοσίευμα, επισημαίνουμε τα ακόλουθα:

Την Παρασκευή 20,11.2020 και ώρα 5.30 μ.μ τελέστηκε στον Ιερό Ναό Είσοδίων Θεοτόκου Ύδρας ο Εσπερινός για τον εορτασμό της Θεομητορικής Εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου. Ο Ιερός Ναός Είσοδίων Θεοτόκου Ύδρας, ανέκαθεν τεθειμένος σε δημόσια λατρεία και χρήση και μνημονευθείς στην αρχειακή και ιστορική εκκλησιαστική βιβλιογραφία της Νήσου Ύδρας, δεν είναι ίδιόκτητος/ιδιωτικός Ναός, αλλά αποτελεί, κατά την κείμενη νομοθεσία, ιερό αντικείμενο, εκτός συναλλαγής και Παρεκκλήσιο του Ιερού Ναού μας, ήτοι του Ενοριακού Ιερού Ναού Υπαπαντής του Χριστού Ύδρας (Ν.Π.Δ.Δ.), στον οποίο και ανήκει κατά κυριότητα, διοίκηση και διαχείριση. Για δε την κατοχύρωση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων του Ιερού Ενοριακού Ναού μας επί του εν λόγω Παρεκκλησίου έχουν λάβει χώρα όλες, οι σύμφωνα με το νόμο διαδικασίες και διατυπώσεις (άρθρο 25 παρ. 1 Ν. 4301/2014, 47 Ν. 590/1977). Ως εκ τούτου, δεν έχουν καμία νόμιμη υπόσταση τα όσα ανεγράφησαν περί «παράνομης εισόδου».

Η τέλεση της Ακολουθίας του Εσπερινού έγινε σύμφωνα με τις διατάξεις της Κοινής Υπουργικής Απόφασης ΔΙα/Γ.Π.οικ.: 71342/6.11.2020 (ΦΕΚ Β' 4899), οι οποίες τηρήθηκαν απαοεγκλίτως και σνολαστικώς καθ' όΛη τη διάρκεια της Ακολουθίας. Εντός του Παρεκκλησίου παρευρέθησαν ο Εφημέριος της Ενορίας, ένας ψάλτης, ένας νεωκόρος, φορώντας μάλιστα καθ' όλη τη διάρκεια της τελετής προστατευτική- ιατρική μάσκα και λαμβάνοντας, εν γένει, όλα τα μέτρα προστασίας (χρήση αντισηπτικού κλπ). Ουδείς άλλος πιστός εισήλθε εντός του Ιερού Ναού, είτε πριν, είτε κατά τη διάρκεια της Ακολουθίας. Επακριβώς τα όμοια τηρήθηκαν και κατά την κυριόνυμο ημέρα της Εορτής 21/11/2020 κατά την τέλεση του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας. Αμέσως μετά το Ενοριακό Παρεκκλήσιο κλειδώθηκε και έκτοτε κατέστη μη προσβάσιμο στον οιονδήποτε τρίτο.

Όσον αφορά την Εικόνα των Εισοδίων της Θεοτόκου που δήθεν «βγήκε σε εξωτερικό χώρο» εκτός του Παρεκκλησίου, αυτή βρισκόταν στον Πρόναο - Προθάλαμο του Παρεκκλησίου, δηλ, εντός του Παρεκκλησίου - Ιεοού Ναού (το Παρεκκλήσιο, κατά τα αρχιτεκτονικά του σχέδια, αποτελείται από τον κυρίως Ναό και τον Προθάλαμο του), το οποίο, όπως ήδη αναφέρθηκε, μετά την ολοκλήρωση της τελετής κλειδώθηκε και δεν ήταν προσβάσιμο στους πιστούς. Περιττό δε να αναφερθεί ότι από την ίδια τη δημοσιευθείσα φωτογραφία (η οποία ελήφθη νύχτα και ενώ ο Ναός ήταν κλειδωμένος), αποδεικνύεται και δια γυμνού οφθαλμού, ότι η Ιερά Εικόνα είναι εντός του Ναού - Παρεκκλησίου, καθώς μάλιστα ο αυτόκλητος "φωτογράφος" δεν φρόντισε να καλύψει τα δάχτυλά του.... τα οποία αντικατοπτρίζονται στο παράθυρο του Παρεκκλησίου, έξωθεν του οποίου τράβηξε την εν λόγω φωτογραφία...

Από τα ανωτέρω προκύπτει εναργώς ότι η τελετή έγινε υποδειγματικά, σε συνθήκες απόλυτης νομιμότητας και πλήρους προστασίας έναντι του κορονωϊού (covid-19). Τα όσα αναφέρθηκαν στα δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου, σαφώς διαστρεβλώνουν τα αληθή πραγματικά περιστατικά και ωσαύτως οδηγούν σε παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης. Μάλιστα επειδή τα διαλαμβανόμενα στα δημοσιεύματα προέρχονται από "ανώνυμη καταγγελία", με "ανώνυμους αυτόπτες μάρτυρες" με αλλοιωμένες φωνές, (πράγμα το οποίο συμβαίνει μόνο σε υποθέσεις κακουργηματικές για την προστασία των μαρτύρων), είναι προφανές ότι αποπειράται με αυτά η εξυπηρέτηση αΑΑοτρίων και ιδιοτελών σκοπών, . Για το λόγο αυτό, ο Ενοριακός Ιερός μας Ναός Υπαπαντής του Χριστού Ύδρας δεν θα επεκταθεί περαιτέρω στο εξ αρχής «ανύπαρκτο» και ψευδέστατο ζήτημα. Δηλώνουμε όμως απερίφραστα πως αν συνεχιστεί το εν λόγω θέμα επιφυλασσόμεθα για κάθε νόμιμο δικαίωμα μας. Οι δύσκολες καταστάσεις που διανύουμε, απαιτούν από όλους μας την τήρηση όλων των οδηγιών και μέτρων, που προβλέπουν οι υγειονομικές Αρχές και την προσήκουσα αυτοσυγκράτηση, ψυχραιμία, προσοχή και σύνεση.

Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ενοριακού Ναού Υπαπαντής του

Χριστού Ύδρας».

Ειδήσεις σήμερα

Βάση εισαγωγής για τα Πανεπιστήμια όχι μικρότερη του 8, προτείνει η ΟΝΝΕΔ 

Αυξάνονται οι διασωληνώσεις, σταθεροποιούνται τα κρούσματα

ΗΠΑ: Η διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας άρχισε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης