Κορωνοϊός: Αυξάνονται οι διασωληνώσεις, σταθεροποιούνται τα κρούσματα

Κορωνοϊός: Αυξάνονται οι διασωληνώσεις, σταθεροποιούνται τα κρούσματα

Παραμένει υπό πίεση η Βόρεια Ελλάδα - 4.441 ασθενείς νοσηλεύονται με Covid-19 σε όλη τη χώρα, οι 2.187 σε μονάδες της Μακεδονίας και της Θράκης - Στους 1.815 οι νεκροί σε όλη τη χώρα

meth-arthro
Συνεχίζεται η κρίσιμη μάχη κατά του κορωνοϊού μέσα στα νοσοκομεία της χώρας μας τα οποία υποδέχονται με αμείωτο ρυθμό ασθενείς με λοίμωξη Covid-19, με εκείνα της Μακεδονίας και της Θράκης να βρίσκονται κυριολεκτικά στην πρώτη γραμμή. Μέχρι και χθες το βράδυ οι ασθενείς σε όλες τις κλινικές Covid-19 ανέρχονταν σε 4.441, ένας αριθμός που δυστυχώς όπως έχουν προειδοποιήσει οι ειδικοί θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου, αποτέλεσμα της ανεξέλεγκτης πορείας του κορωνοϊού τις προηγούμενες εβδομάδες.

Χθες έγιναν 450 νέες εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη λόγω κορωνοϊού στα νοσοκομεία, μειωμένες κατά 100 σε σύγκριση με τις προηγούμενες δύο ημέρες και με το ρεύμα των ασθενών να κατευθύνεται σταθερά προς τα νοσοκομεία των επιβαρυμένων περιοχών, δηλαδή Μακεδονία, Θράκη και Θεσσαλία.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα επιτρέπουν ωστόσο συγκρατημένη αισιοδοξία, εφόσον όμως τα κρούσματα διατηρηθούν στο σταθερό επίπεδο των προηγούμενων επτά ημερών, πέριξ των 2.000 κρουσμάτων, ένα επίπεδο εξαιρετικά οριακό και κρίσιμο. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, από το σύνολο των ανθρώπων που μολύνονται περίπου το 10-15% θα χρειαστούν να νοσηλευτούν και εξ’ αυτών το 5% υπολογίζεται ότι θα διασωληνωθούν. Χθες ανακοινώθηκαν από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), 2.135 νέα περιστατικά θετικά στον κορωνοϊό, καθώς και 562 διασωληνωμένοι. Ως το βράδυ της Τρίτης οι διασωληνωμένοι ανήλθαν στους 576.

Αναφέρθηκαν ακόμη 101 νεκροί που ανέβασαν τον συνολικό αριθμό των θυμάτων της επιδημίας στα 1.815.

Στις υγειονομικές μονάδες της Μακεδονίας και της Θράκης νοσηλεύονταν σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία χθες 2.187 ασθενείς σε απλές κλινικές Covid-19 και άλλοι 294 σε ΜΕΘ. Οι διασωληνωμένοι ανέρχονταν σε 302, αποτελώντας το 54% του συνόλου των διασωληνωμένων με λοίμωξη λόγω κορωνοιού σε ολα τα νοσοκομεία της χώρας.

Ενδεικτικά στη γενική εφημερία της περασμένης Δευτέρας του νοσοκομείου "Παπαγεωργίου" καταγράφηκαν 51 εισαγωγές και έγινε διαχείριση 24 υπόπτων περιστατικών και αλλες 22 εισαγωγές έγιναν στο "Γεννηματάς". Πάντως, ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ Μακεδονίας, Παναγιώτης Μπογιατζίδης ανέφερε κατά τη χθεςινή τηλεδιάσκεψη με τον Πρωθυπουργό ότι παρατηρήθηκε μείωση εισαγωγών σε σύγκριςη με την προηγούμενη εφημερία. Παρόλα αυτά, η κάλυψη των διαθεσίμων απλών κλινών COVID αγγίζει πλέον το 85%, ενώ την ίδια ώρα οι γιατροί αναζητούν εναγωνίως χώρους για να αναπτύξουν κλίνες εντατικής.

Η βόρεια Ελλάδα έχει πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα με την επιδημία, καθώς εκτός από τους χιλιάδες ασθενείς που έδωσαν σκληρό αγώνα για τη ζωή τους στα νοσοκομεία, μετράει και το 59% των θανάτων. Από τους 1.815 ανθρώπους που κατέληξαν λόγω επιπλοκών του κορωνοϊού, οι 1.068 ήταν κάτοικοι της Μακεδονίας και της Θράκης.

Την αρνητική, θλιβερή πρωτιά των θανάτων όλη την περίοδο της επιδημίας κατέχει η 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης με ποσοστό 31,5% των θανάτων και ακολουθούν η 3ή Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας με 24,5% και η Αττική με 21,3%.

Κλείσιμο
Στην καρδιά της επιδημίας βρίσκεται η Θεσσαλία. Χθες στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες καταγράφηκαν 268 κρούσματα, ειδικότερα 129 στη Λάρισα, 93 στη Μαγνησία, 25 στην Καρδίτσα και 21 στα Τρίκαλα. Στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας ασκείται μεγάλη πίεση τις τελευταίες δέκα ημέρες από τους ασθενείς με κορωνοϊό που χρειάζονται νοσηλεία, με τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, το πανεπιστημιακό και το γενικό να νοσηλεύουν τουλάχιστον 223 ασθενείς - οι 40 εξ αυτών είναι σε ΜΕΘ ενώ έχουν γίνει διακομιδές και στα νοσοκομεία της Στερεάς Ελλάδας. Αντίστοιχη ήταν η εικόνα και στα νοσοκομεία του Βόλου (8 κλίνες), των Τρικάλων (12 κλίνες) και της Καρδίτσας (6 κλίνες). Σε μια προσπάθεια αποσυμπίεσης του ΕΣΥ η 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας προχώρησε σε συμφωνία με τέσσερα ιδιωτικά θεραπευτήρια (δύο στη Λάρισα και δύο στο Μαγνησία) για τη νοσηλεία ασθενών.

Η Αττική συνεχίζει να βρίσκεται σε σταθερή επιδημιολογική κατάσταση με αρχόμενη μείωση κρουσμάτων - ενδεικτικά χθες καταγράφηκαν 401 κρούσματα. Στην Αττική, από τις 9 έως τις 15 Νοεμβρίου καταγράφηκαν 4.083 περιστατικά, ενώ από τις 16 έως τις 22 Νοεμβρίου τα νέα κρούσματα ήταν 3.397. Στα νοσοκομεία της Αττικής νοσηλεύονταν σε απλές κλινικές 676 ασθενείς και άλλοι 172 σε ΜΕΘ. Οι διασωληνωμένοι ανέρχονταν χθες το βράδυ σε 160, αποτελώντας το 28% του συνόλου των διασωληνωμένων.

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: Στα 2.135 τα νέα κρούσματα - 562 οι διασωληνωμένοι και 101 νεκροί

Κορωνοϊός - New Υork Times: Η μετάλλαξη που φέρεται να έκανε τον ιό δέκα φορές πιο μεταδοτικό

Έγκλημα στις Σπέτσες: «Δεν τον σκότωσα εγώ» λέει ο 22χρονος κατηγορούμενος για τη δολοφονία του φίλου του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης