LIVE

Κορωνοϊός

Πρώτα θα ανοίξουν τα εποχικά καταστήματα - Ποια είναι η μέθοδος «click away» με την οποία θα ψωνίζουμε

xristougenniatikart

Παραγγελία στο κατάστημα και ραντεβού για την παραλαβή με στόχο τη μικρότερη δυνατή επαφή - Κρίσιμη εβδομάδα για το άνοιγμα της αγοράς - Τι εξετάζουν οι ειδικοί

«Με μεγάλη προσοχή θα ανοίξουμε την οικονομία» επισήμανε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. Τόνισε ότι ο Βασίλης Κικίλιας έχει λάβει μέτρα, αλλά όταν ουσιαστικά το 30% στη Θεσσαλονίκη έχει νοσήσει και οι ΜΕΘ ασφυκτιούν, υπάρχουν άνθρωποι «που κάνουν κορωνοπάρτι. Με αυτές τις πρακτικές, όσες εντατικές και να φτιάξουμε δεν προχωράμε», είπε.

«Ο ιός δεν θα αφήσει κανένα ανεπηρέαστο δεν κάνει διακρίσεις… πρέπει να τηρήσουμε όλοι τα μέτρα με θρησκευτική ευλάβεια, θα κάνουμε πάρτι μετά» επισήμανε. Στόχος είναι το ελεγχόμενο άνοιγμα της οικονομίας εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης.

«Εμείς στο ΥΠΑΝΕ έχουμε κάνει σενάρια για κάθε εξέλιξη του ιού και περιμένουμε η επιτροπή των λοιμωξιολόγων να μας δώσει το σημάδι της εκκίνησης. Δεν πρόκειται να ξεκινήσουμε την οικονομία αν δεν μας το πούνε οι γιατροί» 

«Θα ξεκινήσουμε από το λιανεμπόριο»

Ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν ορισμένοι τομείς της οικονομίας, όπως τα εποχιακά είδη, όπως παιχνίδια, που έχουν πληγεί ιδιαίτερα. Ωστόσο, τόνισε ότι η αγορά θα λειτουργήσει με αυστηρούς όρους, όπως μάσκες, αποστάσεις, περιορισμένος αριθμός ατόμων μέσα στο κατάστημα.

Δήλωσε επίσης πως ένα από τα μέτρα που θα εφαρμοστούν θα είναι τα ψώνια με τον τρόπο του click away, δηλαδή όπως εξήγησε θα γίνεται παραγγελία από τον καταναλωτή στο κατάστημα, η παραγγελία θα ετοιμάζεται, ο πολίτης θα κλείνει ραντεβού με τον καταστηματάρχη και θα πηγαίνει να την παραλαμβάνει από το κατάστημα, μειώνοντας στο ελάχιστο την ανθρωπινή επαφή ενώ θα μειωθεί σε μεγάλο βαθμό ο συνωστισμός μέσα στα καταστήματα.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι οι τομείς της οικονομίας που έχει αποδειχθεί ότι αποτελουν εστίες διασποράς του ιού δε θα ανοίξουν, ή θα ανοιξουν πολύ αργότερα.

Ο κ. Γεωργιάδης, εκτίμησε πως αν όλα πάνε καλά, το εμβόλιο θα φτάσει στη χώρα μας στα μέσα Δεκεμβρίου, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για το άνοιγμα της οικονομίας.

Κρίσιμη εβδομάδα για το άνοιγμα της αγοράς 

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης στη συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τονίζει: «Αξιολογούμε την κατάσταση μέρα με τη μέρα και σύντομα, πιθανώς τις αμέσως επόμενες ημέρες, αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις που αφορούν το άνοιγμα της αγοράς και τους τρόπους με τους οποίους αυτό θα γίνει» και προσθέτει: «έχουμε απόλυτη γνώση για το τι συμβαίνει στην αγορά και μάλιστα σε όλα της τα επίπεδα».

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι πρωταρχικό μέλημα της Κυβέρνησης είναι η προστασία της δημόσιας υγείας. Παράλληλα όμως, είναι και η στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων «καθώς οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας δεν περιορίζονται μόνο στο διάστημα κατά το οποίο ισχύει το lockdown», ενώ ταυτόχρονα, «η κυβέρνηση συνεχίζει το μεταρρυθμιστικό της έργο με γνώμονα την ταχύτητα».

Η ελληνική οικονομία, σημειώνει ο κ. Παπαθανάσης, παρά το δυσμενές διεθνές περιβάλλον μέχρι και τη δεύτερη φάση της πανδημίας, που είναι εμφανώς σκληρότερη και πιο επώδυνη από την πρώτη, βρισκόταν σε φάση ανάταξης έναντι του δευτέρου τριμήνου. «Δουλεύουμε εντατικά και δημιουργούμε τους μηχανισμούς έτσι ώστε πολύ γρήγορα να απορροφηθούν εμπροσθοβαρώς τα απαιτούμενα χρήματα» είπε ο αναπληρωτής υπουργός υπενθυμίζοντας ότι, εκτός από τα 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, η χώρα θα διαχειριστεί επιπλέον 40 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ ‘21 -'22 και άλλων ταμείων.

Στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων για τη μεγαλύτερη δυνατόν αξιοποίηση του αναπτυξιακού νόμου από τις επιχειρήσεις ο κ. Παπαθανάσης αποκαλύπτει στη συνέντευξή του, τους άξονες των αλλαγών που σχεδιάζονται.

Υπογραμμίζει πως το να επιτευχθούν σημαντικά πλήγματα «στο τέρας της γραφειοκρατίας», στον τομέα των επενδύσεων, αποτελεί για την κυβέρνηση, αλλά και για τον ίδιο προσωπικά, ένα από τα σημαντικότερα στοιχήματα και γνωστοποιεί ότι οι αλλαγές που προωθούνται αφορούν στην επιτάχυνση των διαδικασιών, στην αποφυγή ταυτόχρονης υποβολής πληθώρας αιτημάτων και, γενικότερα, στην αποτελεσματικότερη διαχείριση του χρόνου επεξεργασίας όλων, ανεξαιρέτως, των αιτημάτων.

Κι όπως σημειώνει ο ίδιος: «σχεδιάζουμε δράσεις ενίσχυσης μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στη βιομηχανία, δράσεις ανάπτυξης δεξιοτήτων ανθρώπινου δυναμικού και δράσεις συνεργατικών σχηματισμών. Κομβικό ρόλο σε αυτό θα διαδραματίσουν τα καθεστώτα ενίσχυσης του Αναπτυξιακού Νόμου, γι'αυτό και ήδη αναμορφώνουμε πολλές χρονοβόρες διαδικασίες».

«Είναι νωρίς να μιλάμε για χαλάρωση των μέτρων» λένε οι λοιμωξιολόγοι

«Είναι νωρίς να μιλάμε για οποιαδήποτε χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων», τόνισε ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής παθολογίας λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, μιλώντας χθές στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Στη σκιά του αρνητικού ρεκόρ των 108 νεκρών και των 522 διασωληνωμένων, ο καθηγητής είπε ότι πρώτη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή, είναι αναμφισβήτητα η ασφαλής, αποτελεσματική και ισότιμη αντιμετώπιση των ασθενών που βρίσκονται όχι μόνο ΜΕΘ αλλά και στις απλές κλίνες COVID.Εξήγησε ότι παρατηρείται επιπέδωση της καμπύλης των κρουσμάτων αλλά η αντανάκλασή της στην ελάττωση του αριθμού των νοσηλευομένων ακολουθεί μετά από περίπου μια εβδομάδα, καθώς χρειάζονται επτά ημέρες για να εμφανιστούν τα βαριά συμπτώματα της νόσου. 

«Χρειάζονται 15 ημέρες οπωσδήποτε, για να δούμε τη μείωση στη βδομάδα και άλλη μια εβδομάδα για να δούμε την επίδραση στο σύστημα υγείας και να έχουμε μια καλή νοσηλεία», σημείωσε ο κ. Γώγος.

Με αυτά τα δεδομένα, τόνισε ότι η επόμενη εβδομάδα είναι κρίσιμη και πως αν παρατηρηθεί πτώση της καμπύλης στα 1.000 με 2.000 κρούσματα αυτό ότι «μπορούμε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τη χαλάρωση των πρώτων μέτρων όπως είναι τα σχολεία – τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, τα γυμνάσια και τα λύκεια μετά και το λιανεμπόριο.


Ειδήσεις σήμερα

Συγκίνηση για τον θάνατο του 39χρονου Dj από κορωνοϊό - «Πάλεψε» για 3 εβδομάδες στη ΜΕΘ

Νέες απίστευτες εικόνες από Σερβία: Χαμός στο λαϊκό προσκύνημα του Πατριάρχη Ειρηναίου

Ανήλικος έκρυψε ναρκωτικά μέσα σε Γυμνάσιο στον ΠειραιάΔείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (74)

Βασίλης

Άντε πάλι με την "επιπέδωση" της καμπύλης... Μια καμπύλη (=γραμμή) δεν "επιπεδώνεται": "κάμπτεται" (αν και όχι το καταλληλότερο) ίσως, "οριζοντιώνεται" (το σωστότερο), ναι (με την έννοια ότι οριζοντιώνεται η εφαπτομένη της). Λυπηρό όμως να χρησιμοποιούν (=δολοφονούν) την ελληνική γλώσσα με τέτοιο τρόπο άνθρωποι που δεν θα τό περίμενε κανείς...

GEORGE

Στην πατρίδα λένε μου ότι το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι .Όταν στην κυβέρνηση υπάρχουν άτομα σαν τον Άδωνι λογικό είναι να πηγαίνουμε κατά διαόλου σε όλα όσα αφορούν τον λαό. Πανηγυρίζει για τ'ότι έχουμε 100 τόσα θύματα και ,όχι περισσότερα,αν είχε λίγο ίχνος ευθιξίας ,μ' αυτά που είπε την Άνοιξη και τώρα αναιρεί, θα είχε παραιτηθεί ,και να όχι κάθεται και ουρλιάζει σαν αρσενική γριά και να τσακώνετε και ν' απειλεί τον κάθε δημ/γο που του κάνει ερωτήσεις που δεν του αρέσουν .Το έκανε και στο MEGA απειλώντας την δημ/γο που του έδειξε το μέγεθος της βλακείας των λεγομένων του ,αλλά απειλές και σε γυναίκα ρε ανάγωγε ... μισογύνη ....

περί ακαμάτηδων και αχρείων

Φυσικό είναι να επιβάλλουν κλείσιμο οι ανεπάγγελτοι και αμόρφωτοι κυβερνώντες αφού ποτέ τους δεν διακρίθηκαν σε οποιαδήποτε εργασία...

OK

Δώστε και στους λοιμοξιολόγους δήθεν ειδικούς €400 και να δούμε τι θα λένε για την ανάγκη άμεσης λήξης τού lockdown, πως δεν προσφέρει κάτι, κτλ....

Xaros

Αυτό ακριβώς είπα και εγώ γι αυτόν τον ανεκδιήγητο Βατοπουλο.Είπε με τόση άνεση να κλείσουν όλες οι επιχειρήσεις για 15 ημέρες.Όλες για να μη κυκλοφορεί τίποτα.Από αυτή την γενίκευση καταλαβαίνεις τι ακριβώς ΔΕΝ ξέρουν τι κάνουνε.

iam

μετά τον περίφημο αλγόριθμο του ιουνίου τώρα το τουρκοκάναλο προωθεί το click away .... από επιτυχία σε επιτυχία το πάνε

σαν καλες μαιμουδες

οι πανεξυπνοι ελληνες υιοθετησαν και το GO AWAY ψωναρες μεχρι εκει που δεν παει.ξενομανια και μιμιτισμος .

peter

γεωργιαδη οταν εσεις λετε για πανδημια εννοειτε πανδημια σε μια τετοια κατασταση δεν χωρανε τα κατωθι εγκαινεια μεγαλου περιπατου εγκαινεια συντριβανιου οι πολιτικοι στη βισση σε συναυλιες συγκεντωση κκε στο συνταγμα 30000 ατομα στο εφετειο συγκεντρωσεις για το παραμυθι πολυτεχνειο κλπ εκει δεν παρει ο ιος της πανδημιας? απαντησε μας μονο στην εκκλησια παει και στις εθνικες επαιτειους . εξηγησε μας τι εννοουσες με την φραση εγινε για ευγενη σκοπο η το αλλο που ακουστηκε ηταν πολιτικη συγκεντρωση καλα για ηλιθιους μας εχετε? μαλλον εσεις ειστε οι ψεκασμενοι και οχι εμεις

Κανενα € κανενα ΦΠΑ στο κρατος

Αυτοι θελουν να μας πεθανουν για 2 εβδομαδες γιορτων. Μποικοταζ παντου να βαλουν μυαλο

Κλειστε τα παντα δεν χρειαζονται πλεον

Τα παντα γινονται απο το ιντερνετ ακουραστα. Βαλτε τους μονιμο λουκετο

Κυνικός

Γουστάρω να βλέπω Μαγαζατορες που ψηφισαν Κουλη τώρα να κλαίνε με μαύρο δάκρυ.

ΡΕ ΑΛΗΤΑΡΑ ΚΥΝΙΚΕ...

Η ΑΥΓΗ ΠΑΤΑΓΕ ΕΠΙ ΠΤΩΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΡΙΝ! ΓΙΑ ΑΥΤΟ Ο ΝΤΑΟΥΛΙΕΡΗΣ ΔΕ ΘΑ ΞΑΝΑΔΕΙ ΕΞΟΥΣΙΑ ΟΜΩΣ ΣΤΟΝ ΑΙΩΝΑ ΤΟΝ ΑΠΑΝΤΑ, ΤΟ ΠΟΥΛΗΤΑΡΙ!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης