Κορωνοϊός: Σπάει σήμερα το «φράγμα» των 1.000 κρουσμάτων

Κορωνοϊός: Σπάει σήμερα το «φράγμα» των 1.000 κρουσμάτων

Πληροφορίες περιγράφουν «εκρηκτική αύξηση» των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων - Συναγερμός στην κυβέρνηση και την υγειονομική επιτροπή που εισηγείται μείωση του ωραρίου σε εστίαση και διασκέδαση - Νωρίτερα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ είχε προϊδεάσει για τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων - Ελλείψεις σε τεστ και η εορτή του Αγίου Δημητρίου «θολώνουν» την πραγματική εικόνα για την Θεσσαλονίκη

thessphotoarthrou
Το φράγμα των 1.000 κρουσμάτων σε ένα εικοσιτετράωρο σπάει σήμερα ο κορωνοϊός στη χώρα μας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, περίπου στη μία το μεσημέρι είχαν επιβεβαιωθεί σχεδόν 1.000 κρούσματα σε όλη τη χώρα, ενώ ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ είχε προϊδεάσει για την κατάσταση, δηλώνοντας ότι «είναι αρκετά πιθανό να δούμε πάνω από 1.000 κρούσματα σήμερα». Πληροφορίες την τελευταία ώρα περιγράφουν «εκρηκτική αύξηση» των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε αριθμό πολύ πάνω από τα 1.000.

Πάντως, η εικόνα που θα αποτυπωθεί στις σημερινές ανακοινώσεις δεν θα είναι απολύτως αντιπροσωπευτική ειδικά για περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και τη Θεσσαλονίκη, όπου παρατηρούνται αφενός ελλείψεις σε διαγνωστικά κιτ, αφετέρου πολλές δομές διενέργειας τεστ ήταν κλειστές λόγω της εορτής του Αγίου Δημητρίου, οπότε έγιναν πολύ λιγότερες εξετάσεις από όσες υπήρχε ανάγκη να γίνουν. Σημειώνεται ότι η Θεσσαλονίκη ακολουθεί κατά πόδας την Αττική σε αριθμό κρουσμάτων, ωστόσο, αναλογικά με τον πληθυσμό τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη είναι πολλά παραπάνω.

Την ίδια ώρα, αυξάνονται τα θύματα του κορωνοϊού, αφού από το πρωί σήμερα έχουν ανακοινωθεί άλλοι οκτώ θάνατοι ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία όλης της χώρας. 

Εισηγήσεις για μείωση του ωραρίου σε εστίαση-διασκέδαση

Μείωση ωραρίου λειτουργίας στην εστίαση και στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης έχει εισηγηθεί η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, σύμφωνα με τον καθηγητή μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής Αθανάσιο Τσακρής.
 
Ο κ.Τσακρής μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, έκανε γνωστό, επίσης, ότι οι λοιμωξιολόγοι έχουν προτείνει να ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από πιο νωρίς και να αυξηθεί η τηλεργασία.

«Δεν έχουμε άλλα περιθώρια, πρέπει να προχωρήσουμε και σε άλλα μέτρα πριν αλλάξει ο καιρός καθώς οι καιρικές συνθήκες παίζουν ρόλο στην εξάπλωση του ιού» τόνισε  ο κ. Τσακρής.

Ανέφερε οτι τα μέτρα θα συζητηθούν ενδεχομένως και σήμερα ή τις επόμενες ήμερες στην Επιτροπή και είναι πιθανό να εφαρμοστούν τις επόμενες εβδομάδες.

Κλείσιμο
Από την πλευρά του πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Real δήλωσε: «Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια έντονη αυξητική τάση, την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε φτάσει πάνω από 900, μέσα στην εβδομάδα το πιο πιθανό είναι να φτάσουμε σε τετραψήφιο, πάνω από 1.000 κρούσματα».

Ερωτηθείς αν θα γίνει σήμερα αυτό, απάντησε «είναι αρκετά πιθανό να συμβεί σήμερα».

«Το τελευταίο διάστημα είμαστε όλοι σε εγρήγορση, υπάρχει αυξητική τάση. Στο τέλος Ιουλίου ήμασταν στα 30 κρούσματα, φτάσαμε τα 350 και φύγαμε κάποια στιγμή από 300 και 400 την προηγούμενη εβδομάδα και φτάσαμε στην τάξη των 800-900. Αυτή η αυξητική τάση, δημιουργεί μια μεγάλη πίεση σε όλη τη χώρα, γίνονται πολλά τεστ και πρέπει να το τονίσουμε γιατί είναι αναλογικό. Έχουμε φτάσει να κάνουμε μέχρι και 25.000 τεστ την ημέρα σε όλη τη χώρα και στοχευμένα και γενικά» σημείωσε.

«Γίνονται τα τεστ για να εντοπίσουμε τους ασθενείς και να τους απομονώσουμε, ώστε τελικά να υπάρχει περιορισμός στη διασπορά της νόσου. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι πολύ δύσκολες» είπε ακόμη ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ

«Η Θεσσαλονίκη έχει μια πολύ μεγάλη αύξηση το τελευταίο διάστημα, έχουμε τα Γιάννενα, τις Σέρρες, την Καστοριά. Είναι πολλές οι περιοχές και οι καινούργιες περιοχές που μπορεί να δούμε το επόμενο διάστημα. Βλέπουμε ότι οι πιο νέοι νοσούν πιο πολύ και είναι αυτοί που δίνουν μια πιο δυναμική τάση στην πανδημία. Η ανησυχία είναι αν σε 10-15 ημέρες δούμε αυτό να μεταφέρεται και στην τρίτη ηλικία, στο σπίτι στους ηλικιωμένους ή σε ευπαθείς ομάδες. Αυτή είναι η ανησυχία. Αυτό είναι που πρέπει να προσέξουν ειδικά οι νέοι, που κάποιοι νομίζουν ότι οι ίδιοι δεν νοσούν» υπογράμμισε.

«Θα είναι δύσκολες οι επόμενες ημέρες, γιατί κατ' αρχάς δεν βλέπουμε την αποτελεσματικότητα από την εφαρμογή των μέτρων, άρα θα έχουμε αυξητικές τάσεις στον αριθμό των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες» κατέληξε.


Ειδήσεις σήμερα:

Λάκης Λαζόπουλος: Πρέπει να είσαι τελείως ηλίθιος για να μη φοβάσαι τον κορωνοϊό

Θεσσαλονίκη: Επίσκεψη Σακελλαροπούλου στο Μουσείο της Μέριμνας Ποντίων Κυριών

Βίκυ Βολιώτη: «Δεν με ενδιέφερε ποτέ να ζήσω την εγκυμοσύνη. Ήθελα να υιοθετήσω»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης